לתרומה
חפש
סרטן השד
הטיפול הכירורגי

שיחזור השד

עוד בנושא


מבוא

מהו שיחזור שד?

למי מתאים שיחזור שד?

מתי ניתן לבצע שיחזור שד?

מהם השלבים בשיחזור שד?

שיטות השיחזור

שיחזור באמצעות השתלת שתל סיליקון

שיחזור באמצעות שריר, עור ושומן מהגב, מהבטן או מהישבן

מהי יריעה ביולוגית?

טכניקות חדשות בכריתת שד ושיחזורו

האם ניתן לשחזר את הפיטמה והעטרה?

האם יש צורך בניתוח גם בשד הבריא?

כריתת שד דו-צדדי ושיחזור (כריתה מניעתית)

לאחר הניתוח

שאלות ותשובות לפני ניתוח שיחזור שד

איתך ובשבילך - מערך התמיכה, המידע והסיוע של האגודה למלחמה בסרטן 





מבוא

מדי שנה מאובחנות בישראל כ-4,500 חולות בסרטן השד. כיום, הודות לשיפור באמצעי האבחון של המחלה, כמו גם התוכנית הלאומית לאבחון מוקדם של סרטן השד, שיזמה האגודה למלחמה בסרטן, רוב הנשים מאובחנות בשלב מוקדם יותר, דבר המאפשר, לרוב, ביצוע ניתוח משמר שד למטופלת.


עם זאת, עדיין ישנם מקרים בהם יבוצע ניתוח לכריתת שד. מרבית הנשים העוברות כריתת שד סובלות ממחלה רב-מוקדית. במקרה כזה, האישה יכולה לבחור לעבור ניתוח נוסף למטרת שיחזור השד. ההחלטה אם לעבור שיחזור שד נובעת ממניעים אישיים, המשתנים מאישה לאישה, כגון תפיסות ואמונות שונות, דימוי הגוף שנפגע, תחושותיה ביחס לסיכון בניתוח נוסף, הזוגיות ועוד.


בכל מקרה, מומלץ כי ההחלטה לעבור את הניתוח תתבצע לפני ניתוח כריתת השד לאחר קבלת כל המידע על אודות הניתוח השיחזורי המתאים לך, כמו גם הסיכונים הכרוכים בו. בעולם המערבי וגם בישראל יותר ויותר נשים בוחרות לעבור ניתוח המשלב שיחזור שד במעמד הכריתה.

אם את עומדת בפני שיחזור שד, מרגישה כי המידע שניתן לך אינו מספק, אם יש לך שאלות נוספות, או שאינך שלמה עם המלצת הרופא/ה - את רשאית לבקש חוות דעת רפואית נוספת.

ליצירת קשר עם אישה שהתמודדה עם מחלת סרטן השד ועברה שיחזור שד:
'יד להחלמה של האגודה למלחמה בסרטן בשיחת חינם: 1-800-36-07-07 או בלחיצה על הכפתור הוורוד באתר האגודה למלחמה בסרטן.


לכל אישה ציפיות שונות מהניתוח, ובהתאם לכך תגובתה לתוצאות. מה שנראה מתאים לאחת, אינו בהכרח נכון לאחרת.


כדאי ומומלץ, לפני ביצוע שיחזור שד, להתייעץ עם המנתח המבצע את כריתת השד, האונקולוג המטפל, המנתח הפלסטי שיבצע את השיחזור, כמו גם עם נשים שעברו את התהליך בעצמן.

המנתח הפלסטי יסקור את אפשרויות השיחזור השונות המתאימות, ואת הפעולות הכירורגיות הכרוכות בהן (שיטות השיחזור השונות מפורטות בהמשך החוברת).

סוג הניתוח המתאים ייקבע בהתאם לנתוניה האישיים ולהעדפותיה של כל מועמדת לשיחזור.


חשוב לזכור: ניתוח לשיחזור שד הוא אפשרות שיש לשקול לפני ניתוח להסרה חלקית או מלאה של השד.


אבחון סרטן שד הוא אירוע מורכב, המצריך התמודדות במקביל עם מספר היבטים: גופניים, נפשיים, משפחתיים וחברתיים. כיום, במרכזים לבריאות השד ברחבי הארץ, ישנם אנשי מקצוע, חלקם במימון האגודה למלחמה בסרטן, העומדים לרשותך, ומעניקים סיוע, תמיכה והדרכה - משלב האבחון ועד להחלמה. בסוף החוברת תמצאי פרק העוסק במערך השירותים והתמיכה של האגודה למלחמה בסרטן לנשים המתמודדות עם סרטן השד.


לתשומת לבך: במידה ותחליטי לעבור ניתוח שיחזור שד - עלייך להצטייד בטופס התחייבות לניתוח של קופת החולים בה את מבוטחת. טופס זה מכסה את הוצאות הניתוח, האשפוז, שתלי הסיליקון ורצועות ביולוגיות במידה ותזדקקי להם, בהתאם לשיטת הניתוח. חשוב לציין כי כל הוצאות ניתוח השיחזור, כולל התאמת השד הבריא לפי הצורך, מכוסות על ידי קופות החולים.




מהו שיחזור שד?

שיחזור שד הוא פעולה כירורגית המשלימה את הניתוח להסרת הגידול ומטרתה יצירת שד שידמה בצורתו, ככל האפשר, לשד הטבעי של האישה. בדרך כלל, מדובר בנשים שעברו הסרה מלאה של השד (mastectomy), כולל הפיטמה והעטרה. לעיתים ישנם מצבים בהם ניתן לבצע שיחזור גם לאחר ניתוחי הסרה חלקית של השד )lumpectomy(. השיחזור מתבצע בעזרת רקמות מגופה של האישה, או על ידי שתל סיליקון, ומותאם לאופי הניתוח אותו היא עברה. חשוב לציין שהתחושה בשד המשוחזר תהיה שונה.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת ‘סרטן השד’, ובה מידע מפורט על ניתוחי שד וטיפולים נוספים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995





למי מתאים שיחזור שד?

מרבית הנשים שעברו, או עתידות לעבור כריתת שד, מלאה או חלקית, יכולות לעבור ניתוח לשיחזור השד. גם נשים שעברו כריתה נרחבת, או טיפול בקרינה, יכולות להתאים לשיחזור שד. בשל מגוון השיטות הנהוגות כיום, רוב המטופלות יכולות להימצא מתאימות לניתוח.





מתי ניתן לבצע שיחזור שד?

ניתן לבצע שיחזור מיידי, כלומר בזמן הניתוח בו המנתח מסיר את השד, או את הגידול הסרטני (במקרה של כריתה חלקית). ניתן גם לדחות את השיחזור לשלב מאוחר יותר. בעבר, נהגו להמתין כשנתיים עד חמש שנים מניתוח הכריתה עד לביצוע השיחזור, מהחשש לחזרת המחלה. כיום מוסכם, כי ניתן לבצע שיחזור מיידי. ישנן נשים שחשוב להן לעבור מיידית את השיחזור, ולעומתן יהיו כאלו שיעדיפו להסתגל תחילה למצבן לאחר הניתוח, לפני קבלת החלטה על ביצוע שיחזור.


יש לציין, שמחקרים רבים הוכיחו כי לביצוע מיידי של שיחזור שד יתרונות רבים, העיקרי שבהם הוא חיזוק היכולת הפסיכולוגית של המטופלת להתמודד עם המחלה, שיפור תדמית הגוף, הזוגיות ועוד. יתרה מזאת, השיחזור המיידי אינו פוגע בתהליך הטיפולים לאחר כריתת השד, או בגילוי הישנות מקומית של המחלה.


כדי לקבל החלטה על ביצוע שיחזור שד מיידי - יש לדון על כך עם המנתח והאונקולוג, לפני ניתוח כריתת השד. כיום ניתן לבצע שיחזור מיידי גם בנשים שצריכות לקבל טיפולים נוספים לאחר הניתוח (כימותרפיה או טיפולים בקרינה), אך חשוב להתייעץ על כך עם האונקולוג. קיים פרוטוקול מיוחד לטיפול בקרינה בנשים עם שיחזור שתל סיליקון, המוגן היטב מפני הקרינה עם יריעה ביולוגית.

בהתאם למצבך האישי והעדפותייך ניתן לקבוע את המועד המתאים ביותר לביצוע ניתוח השיחזור, תוך התחשבות בתהליך ההחלמה והמגבלה בתפקוד היומיומי לאחריו.





מהם השלבים בשיחזור שד?

ישנם מספר שלבים בשיחזור שד:

  1. יצירת בלט שד.
  2. התאמת גודל וצורת השד הבריא למשוחזר, בהתאם לצורך.
  3. שיחזור הפיטמה.
  4. שיחזור העטרה (האריאולה): העיגול הכהה שמסביב לפיטמה.


אין הכרח שכל אישה תעבור את כל השלבים. השלבים משתנים מאישה לאישה, ונקבעים בהתאם לנתוניה האישיים, לאישיותה, רצונה ואופי הניתוח שעברה. כמו כן ניתן לבצע כריתת שד תוך שימור הפיטמה והעטרה הטבעיות.





שיטות השיחזור

כפי שמתואר בהמשך, ישנן מספר שיטות שיחזור שונות. המנתח הפלסטי יתאים את השיטה למטופלת, תוך שקלול מספר גורמים, כגון סוג ניתוח הכריתה שעברה האישה, מצבה הבריאותי ועוד.

חשוב לשאול את הרופא על השיטות המומלצות, ורצוי לשקול ייעוץ עם מנתח פלסטי נוסף לפני קבלת ההחלטה הסופית. ההחלטה על שיטת הניתוח תתקבל בהתאם לשיקולייך ולשיקולי המנתח.


סיליקון מהו?

סיליקון הוא שם כולל למשפחה של תרכובות כימיות, אשר הודות לאיכויותיהן המיוחדות, הן בעלות שימושים רבים בחיי היום-יום. כולנו משתמשים באופן קבוע בפריטים המכילים סיליקון, מקרם ידיים ושפתון, דרך מוצרי מזון ועד למכשירים רפואיים ושתלים, בהם גם שתלים המשמשים לשיחזור שד. על-פי המידע הרפואי הקיים והמעודכן כיום, אין הוכחה מדעית ממשית לכך שסיליקון בו נעשה שימוש ברפואה (Medical Grade) עלול לגרום למחלות, בעיקר אלו המסווגות כ"מחלות החיסון העצמי".


בדיקות מדעיות שבוצעו בשנים האחרונות התירו את השימוש בשתלים המכילים ג'ל סיליקון למטרות קוסמטיות, כמו גם לניתוחי שיחזור. ההיתר ניתן על-ידי שלטונות הבריאות האמריקאים והישראלים.

ניתן לבקש מהרופא המנתח פרטים נוספים, בכתב ובעל- פה, אודות בטיחות השימוש בשתלי הסיליקון, והסבר על הסוגים השונים הקיימים במלאי.






שיחזור באמצעות השתלת שתל סיליקון

  1. השתלת השתל בניתוח אחד (Direct to Implant)
    בניתוח זה מתקבל בלט השד באמצעות שתל סיליקון המוכנס מתחת לשריר בית החזה. במקרים מסוימים ישנה גם אפשרות להניח את השתל מעל השריר. שתל הסיליקון מורכב ממעטפת סיליקון נוקשה, שבתוכה ג'ל סיליקון ספוגי. בשיטה זו אין צורך בלקיחת רקמות, או עור מאזורים אחרים, ולכן זה ניתוח פשוט וקצר יחסית.
    ישנה אפשרות לביצוע שיחזור באמצעות שתל סיליקון עגול או אנטומי, בצורת טיפה, הדומה למבנה השד הטבעי.
    שיטה זו אינה מתאימה כאשר המנתח נאלץ לכרות כמות ניכרת של עור השד.




  2. שיחזור באמצעות שתל בשני שלבים, תוך כדי מתיחת העור שנותר לאחר הכריתה
    שיטה זו נעזרת בתכונת הגמישות של עור הגוף, המאפשרת לו להימתח, כמו למשל, עור הבטן בתקופת ההיריון. בשיטה זו יבוצעו שני ניתוחים לפחות, כאשר משך הזמן הנדרש עד לסיום התהליך הוא שנה בממוצע.

    בניתוח הראשון מוכנס מתחת לעור ולשרירים באזור הכריתה, מותחן רקמות. זהו בלון סיליקון, המנופח בהדרגה על-ידי הזרקת מי-מלח סטריליים לתוכו. ההזרקה מתבצעת דרך שסתום קטן הנמצא גם הוא תחת העור, אחת לשבוע-שבועיים, עד לקבלת הגודל הרצוי של השד המשוחזר. תהליך זה נמשך כשלושה עד שישה חודשים (מומלץ להתייעץ עם הרופא, לפני הניתוח, על מיקום השסתום במקום נוח לאישה. בדרך כלל, הוא ממוקם באזור בית השחי).

    לאחר שהעור נמתח דיו בכדי להכניס את השתל הקבוע, מוציאים כמות נוזלים מהמותחן עד להתאמתו לגודל שווה לשד השני. כך נקבע גודל השתל הקבוע שיושתל בניתוח השני.

    במהלך הניפוח ולאחריו, עלולה להופיע אי-נוחות מסוימת ותיתכן הרגשה שהשד הופך נוקשה. תופעה זו נעלמת בדרך כלל 48 שעות לאחר כל פעולת ניפוח. אם תחושת חוסר-הנוחות קיימת בכל זאת - יש לפנות למנתח, בכדי שישקול הוצאת מעט מהנוזל והאטת התהליך.

    בניתוח השני מוציאים את מותחן הרקמות מהגוף, ומשתילים במקומו שתל קבוע, עגול או אנטומי, בהתאם להמלצת המנתח הפלסטי.
    השיחזור בשיטת הניפוח נמשך זמן רב יותר משיטות אחרות, אך תוצאותיו בדרך כלל משביעות רצון. שיטה זו מתאימה למרבית הנשים, בהתאם למצב העור באזור הכריתה.






שיחזור באמצעות שריר, עור ושומן, מהגב, מהבטן או מהישבן

בשיטה זו נעשה שימוש בעיקר לאחר טיפול בקרינה ו/או כריתה מלאה, בעקבותיהם נפגע העור באזור הכריתה. במצבים אלו, בהם לא נותר מספיק שריר ועור בכדי ליצור שד דומה לשד הטבעי, המנתח הפלסטי מבצע את השיחזור באמצעות עור, שומן ושריר הנלקחים מאזור הבטן או אזורים אחרים.

  1. שימוש בשריר מהגב
    שריר הלטיסימוס דורסי (Latissimus Dorsi) הוא שריר רחב, הממוקם בגב עליון מרכזי. חלק משריר זה, או כולו, כולל חלק מהעור שמעליו, יכולים להיות מועברים אל החזה, עם מערכת אספקת הדם שלהם, לשם שיחזור השד. לאחר מיקום השריר באזור השיחזור, מוכנס שתל סיליקון מתחת לשריר. הצלקת בחזה היא אליפטית, בדרך כלל, והצלקת בגב היא אופקית (כך שרצועת החזייה יכולה להסתירה), או אלכסונית. השהייה בבית החולים לאחר הניתוח נמשכת כ-3 עד 8 ימים. ייתכנו הגבלה זמנית בהפעלת היד (בנשיאת חפצים) והצטברות נוזלים באזור הגב בו הוסר השריר. ברוב המקרים, לאחר החלמה מלאה מהניתוח פעילות היד היא רגילה ללא הגבלות.



  2. שיחזור שד מרקמות דופן הבטן בשיטה מיקרוכירורגית (DIEP)
    כיום ניתן לבצע את שיחזור השד מרקמות דופן הבטן ללא שימוש, או פגיעה, בשריר הבטן הישר. הניתוח נקרא Deep Inferior Epigastric Perforator Flap) DIEP), בו מנתקים את עור הבטן התחתונה עם השומן שתחתיו ממקומם הטבעי, מחברים אותם בעזרת מיקרוסקופ ניתוחי לכלי דם בדופן בית החזה, ומעצבים את השד המשוחזר בהתאם לשד הבריא.

    לניתוח בשיטה זו מספר יתרונות:
    - בדרך כלל אין חולשה ובקעים של דופן הבטן.
    - משך האשפוז קצר יותר.
    - תיתכן חזרה מהירה יותר לפעילות ולתפקוד יומיומי.
    - היכולת לעצב את השד בדרך כלל טובה יותר.



  3. שיחזור שד על ידי רקמת עור ושומן מהישבן
    ניתן להעביר עור ושומן מהישבן, בדרך כלל מחלקו העליון, מימין או משמאל, לשם שיחזור השד. גם כאן, מבודדים ומנתקים את כלי הדם המזינים את העור, ואת השומן, ובעזרת מיקרוסקופ ניתוחי מחברים את כלי הדם לכלי הדם בדופן בית החזה, על מנת לאפשר יצירת שד. לרוב השומן בעכוז נוקשה יותר מהשומן בבטן התחתונה.






מהי יריעה ביולוגית?

יריעה ביולוגית היא יריעה מיוחדת (Acellular Dermal Matrix - ADM) מבוססת על רקמה ביולוגית (מאדם או בעל חיים), העוברת תהליך עיבוד וניקוי של התאים, כך שהיא מכילה את כל מרכיבי העור הביולוגיים, ללא גורמים העלולים לגרום לדחייתה על ידי הגוף. קיימות יריעות ממקור אדם (אלודרם, דרמסל, פלקס HD ועוד) ויריעות ממקור בעל חיים (סטראטיס, סרג'ימנד ועוד). קיימות גם יריעות סינתטיות (טיגרמש).

היריעה הביולוגית מכסה את השתל בחלקו התחתון, ויחד עם השריר מעליו מספקת תמיכה טובה ומפחיתה את מתח העור בחלקו התחתון של השד. עם הזמן, כלי הדם המקומיים מתחברים ליריעה, והיא משתלבת בגוף, ומעבה את עור השד. השימוש ביריעות מאפשר בזמן השיחזור המיידי הכנסת שתל קבוע, ללא צורך בשימוש במותחני רקמות או שתלים זמניים, משמשת כתוספת רקמה המגינה על השתל )במקרים בהם יש צורך בטיפול קרינתי לאחר הניתוח(, ומאפשרת עיצוב ומיקום מדויק של השתל, בסימטריה מקסימלית מול השד הנגדי.






טכניקות חדשות בכריתת שד ושיחזורו

כיום ישנן מספר טכניקות חדשות בהן נעשה שימוש בניתוחי שיחזור השד:

  • שיטת כריתה משמרת פיטמה ועטרה - בשיטה זו הגישה לשד נעשית דרך הקפל תחת השד, בצד השד או סביב העטרה. החתכים שנעשים בטכניקה זו דומים לאלו של הגדלת שדיים, והשד נכרת מבלי להסיר את העטרה ואת הפיטמה. שיטה זו אינה מתאימה לכל אישה ויש להיוועץ בצוות המטפל לגביה. יתרונה של שיטה זו הוא שימור מבני השד הטבעיים, המאפשר הגעה לתוצאה אסתטית טובה מאוד בתחום השיחזור. שיטה נוספת היא כריתת השד דרך חתך בצורת אומגה הפוכה (Ω), כך שהצלקת ממוקמת בגבול התחתון של העטרה ונמשכת משני צדדיה.

  • הזרקות שומן - בשיטה זו מבצעים שאיבת שומן מאזור אחר בגוף )בטן, מותניים, ישבן, ירכיים(, ומזריקים אותו לאזור השד. שיטה זו מתאימה לשיפור תפקודי ואסתטי לאחר שיחזור שד עם שתל ובמקרים של כריתת שד. הזרקת השומן מעבה את העור, מגדילה את נפח השד וכן משפרת את צורת השד המשוחזר. הזרקת השומן יעילה במקרים של טיפול קרינתי לאחר כריתת שד. יש לציין, כי לאחרונה פורסמו מחקרים רבים שהראו בטיחות אונקולוגית בהזרקת השומן במקרים של שיחזור שד. במקרים רבים יש לבצע הזרקת שומן נוספת עקב ספיגה חלקית של השומן.

  • מיקום שתל הסיליקון מעל השריר - בשיטה זו ממקמים את השתל מעל לשריר בית החזה, ויוצרים כיס מתחת לעור עם יריעה ביולוגית. שיטה זו מאפשרת החלמה מהירה יותר מהניתוח ופחות כאב. במקרים רבים יש צורך לבצע הזרקת שומן בשלב שני, כדי לעבות את העור. יש להתייעץ עם המנתח הפלסטי לגבי האפשרות העדיפה.

  • ניתוחים אונקופלסטיים - הטיפול הניתוחי המשלב בין אופי הכריתה ובין אפשרויות השיחזור התקדם רבות, ומרכזים רפואיים רבים מציעים טיפול כוללני בגידול הסרטני, המתחשב בתוצאה האסתטית הסופית של השד לאחר הניתוח. בגישה זו מבצעים המנתח הכללי, המנתח הפלסטי ורופאי דימות השד )המפענחים את בדיקות ההדמיה, כגון ממוגרפיה ואולטרה-סאונד(, תכנון מוקדם של הניתוח, המבוסס על מיקום הגידול הסרטני, היקפו וגודלו של השד. מכאן, שלא כל אישה תימצא מתאימה לעבור ניתוח בשיטה זו. המועמדות המתאימות תעבורנה ניתוח בו המנתח הכללי יסיר את הגידול הסרטני, ובו זמנית, המנתח הפלסטי ימשיך בשיחזור השד, בדומה לסוגים שונים של ניתוחי הקטנה והרמת שדיים. כאן המקום להזכיר: כפי שקיים ניתוח קוסמטי משולב להרמה והגדלת שדיים, גם בכירורגיה האונקופלסטית לא תמיד מדובר בהקטנת השד. לעיתים, הניתוח דומה יותר להרמה והגדלת השד, תוך הסרת האזור הנגוע בגידול הסרטני. המנתח הפלסטי מנייד את רקמת השד הנותרת במטרה לצמצם את החלל הנותר בשד. התוצאה המתקבלת מדמה את אחד משלושת הניתוחים הבאים: הקטנת שד, הרמת שד או הגדלה. באותו המעמד, או בשלב מאוחר יותר, ניתן יהיה לבצע גם ניתוח להתאמת השד הבריא. בניתוחים מסוג זה לא יוסרו הפיטמה והעטרה. מבחינה אונקולוגית, ניתוחים אלו דומים לניתוחי כריתה חלקית )השומרים ככל הניתן על מבנה השד(, ולכן, מלבד הקריטריונים שהוזכרו קודם, על המועמדת לעמוד בקריטריונים האונקולוגיים של כריתה חלקית.

חשוב לציין: הכוח המניע לביצוע ניתוחים אלה נובע מהשאיפות האסתטיות של המנותחת, אך השיקולים הבריאותיים הם אלו הנמצאים בראש סולם השיקולים. אם קיים ספק לגבי ההתאמה מבחינה רפואית- אונקולוגית של החולה לניתוח )גם אם היא מתאימה מבחינת מיקום הגידול, או ביחס שבין הגידול הסרטני למבנה השד(, הרי שהיא לא תופנה לטיפול בטכניקה זו.


טכניקות חדשות אלו דורשות רמה מקצועית גבוהה, ותיאום הדוק בין אנשי מקצוע ממחלקות שונות, ולפיכך אינן מוצעות בכל מרכז רפואי.





האם ניתן לשחזר את הפיטמה והעטרה?

ניתן לשחזר את הפיטמה, אך במועד מאוחר יותר, כאשר השד המשוחזר מקבל את צורתו הסופית. כך יכול המנתח הפלסטי לקבוע את מיקומה המדויק של הפיטמה ולהשיג התאמה מקסימלית וסימטרית, לפיטמת השד הבריא. בדרך כלל, יש להמתין כשישה חודשים לפני ביצוע ניתוח שיחזור הפיטמה. מומלץ מאוד לבצע שחזור של הפטמה והעטרה, מכיוון שמדובר בפעולה פשוטה וקלה יחסית אך בעלת השפעה משמעותית על מראה שיחזור השד והסימטריה מול השד השני. הפיטמה יכולה להיות משוחזרת במספר דרכים, כגון:

  • על ידי שימוש בעור מהשד המשוחזר עצמו.
  • על ידי השתלת חלק מהפיטמה של השד השני, הבריא.
  • על ידי עור שנלקח מאחורי האוזן, ועוד.


קיימות גם פיטמות סיליקון, אותן ניתן להדביק על השד המשוחזר, כפתרון זמני או קבוע. ישנן נשים המסתפקות בשיחזור הפיטמה )הבלט(, ואינן ממשיכות בשיחזור העטרה.

שיחזור העטרה (האריאולה, המעגל הכהה סביב הפיטמה), נעשה בעבר על ידי שתל עור שנלקח מהמפשעה, עקב היותו בעל גוון עור כהה יותר. היום מקובל לבצע את שיחזור העטרה בעזרת קעקוע (מיקרו-פיגמנטציה שיקומית), בו מחדירים לעור סביב הפיטמה המשוחזרת, באמצעות מחט חשמלית, פיגמנט צבע הדומה ככל הניתן לגוון העטרה הבריאה (בדומה לכתובות קעקע), ללא צורך בניתוח נוסף. הטיפול מבוצע בהדרגה, אחת לחודש. מספר הטיפולים הנדרש תלוי בגוון העור הרצוי, ובתגובת העור הייחודית של האישה.


מומלץ שלא לבצע את הקעקוע בצבע שחור, או חום כהה מאוד, מאחר ובצבעים אלו החלקיקים המתכתיים הם בריכוז גבוה. בכל מקרה, אם בוצע קעקוע רפואי - לפני ביצוע בדיקת MRI - יש ליידע את הצוות הרפואי על כך.

שיחזור העטרה באמצעות קעקוע אינו מתבצע בבתי החולים, אלא במסגרת פרטית, כאשר חלק מקופות החולים והביטוחים משתתפים בעלות הטיפול.





האם יש צורך בניתוח גם בשד הבריא?

מטרת ניתוח שיחזור שד הוא ליצור שד משוחזר, שיהיה סימטרי לשד השני, הבריא. כאשר השד הבריא גדול ונפול, קשה לעיתים, לשחזר את השד שהוסר בניתוח עד לגודל המתאים. במקרה זה יהיה צורך להקטין, או לפחות להרים, את השד הבריא, בכדי לקבל סימטריה. כפי שכל אחד משלבי השיחזור נתונים לבחירתה ולהחלטתה של האישה, כך גם התאמת גודל השד הבריא. ישנן נשים המעדיפות להישאר עם חוסר סימטריה, בעוד אחרות מייחסות חשיבות רבה לשמירה על סימטריה מרבית בין השדיים, ויעדיפו לעבור ניתוח נוסף. יש לציין שניתוח זה כלול בסל הבריאות, גם לגבי מי שמעוניינת לבצעו שנים לאחר הניתוח שעברה בעקבות המחלה.




כריתת שד דו-צדדית ושיחזור (כריתה מניעתית)

כיום, בעקבות האפשרות לבדיקת נשאות גנטית של מוטציות בגנים 1,2 BRCA, והעובדה כי נשים נשאיות נמצאות בסיכון גבוה יותר לחלות בסרטן שד - ישנן נשים שלא חלו אך מעדיפות לעבור מראש כריתה מונעת של שני השדיים (בעקבות נשאות, או היסטוריה משפחתית). בנוסף, נשאיות שחלו בסרטן שד, הבוחרות לבצע יחד עם ניתוח השד הנגוע גם כריתה (מונעת) של השד השני, יכולות לבצע באותו מעמד גם שיחזור דו-צדדי. מערכת השיקולים המנחים לשיחזור דו-צדדי דומה לזו של שיחזור חד-צדדי, אולם במצב זה קל יותר יהיה להשיג סימטריה בשיחזור על ידי שתלי סיליקון. ככלל, הסימטריה בין השדיים חשובה יותר מאשר הצורה המדויקת של השד. חשוב שההחלטה על כריתה דו-צדדית תיעשה לאחר התייעצות עם האונקולוג.

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את תוכנית "הסיכוי שבסיכון" שהוקמה במטרה להעלות את המודעות לחשיבות ביצוע בירור גנטי לחולות סרטן שד ושחלה ולקרובות משפחתן. למידע נוסף בנושא זה פנו בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל.1-800-599-995 או מלאו את השאלון האינטראקטיבי של התוכנית.






לאחר הניתוח

שיחזורי שד מבוצעים כבר למעלה מ-30 שנה, ושיפור הטכניקות הניתוחיות מסייעות בהפחתת סיבוכים אפשריים. עם זאת, כמו בכל הליך ניתוחי, עלולים להיווצר סיבוכים וקשיים, כפי שיפורטו להלן:


קשיים ומצבים העלולים להופיע מיד לאחר השיחזור:

זיהום בפצע הניתוחי - סיבוך העלול לקרות לאחר כל ניתוח. אם מופיע זיהום, מטפלים בו באמצעות אנטיביוטיקה. לעיתים, הזיהום אינו חולף למרות הטיפול, ויהיה צורך בהוצאת שתל הסיליקון. ניתן להחליף לשתל חדש או רק להוציא את השתל. במקרים אלה, כדאי לחכות 4-3 חודשים לפני השתלת שתל סיליקון חדש, או לחלופין לבחור בשיטת שיחזור אחרת. סיבוך זה שכיח יותר לאחר שיחזור שד, שמתבצע בו זמנית עם ניתוח הכריתה.


הצטברות נוזלים "במיטת הפצע הניתוחי" (המטומה/סרומה) - כדי למנוע הצטברות נוזלים, דם או פלסמה, לאחר הניתוח, משאירים בזמן הניתוח צינורית סיליקון המיועדת לניקוז הנוזלים (נקז). הנקזים נשלפים לאחר מספר ימים על ידי המנתח. לעיתים, על אף השימוש בנקזים, עלולים להצטבר נוזלים, או ששטף דם יתפתח באזור הניתוח. התופעה יכולה להיעלם מעצמה )אם מדובר בכמות נוזלים מועטה(, אך אם התופעה נרחבת יותר, הנוזלים יורחקו על ידי המנתח בניקור עם מחט ושאיבת הנוזלים, או בניקוז כירורגי והשארת נקז למשך מספר ימים. לעיתים רחוקות, אם עדיין ישנה הצטברות "עיקשת" של נוזלים, יורחק שתל הסיליקון, והוא יושתל במועד מאוחר יותר.


כאב, אי נוחות, וירידה בתחושה - כמו בכל ניתוח, קרוב לוודאי שתופיע אי-נוחות כלשהי לאחר השיחזור. ישנן נשים החשות כאב חזק יותר מאחרות, וזקוקות לשימוש במשככי כאבים. אם בשיחזור מיידי יוסר חלק מבלוטות הלימפה לשם בדיקה פתולוגית, המטופלת עלולה להרגיש, בעקבות זאת, אי-נוחות בהנעת הזרוע. חשוב להקפיד על ביצוע תרגילי פיזיותרפיה, בכדי למנוע נוקשות של הכתף.

תופעות לוואי אפשריות נוספות הן תחושת "הירדמות" (נימול) של אזור הזרוע הפנימי, ו/או תחושת "בעירה". תופעות אלו צפויות להיעלם תוך חודשיים-שלושה, אך ייתכן שתישאר תחושת נימול. אם הניתוח כלל שימוש בשריר מהבטן, תיתכן אי-נוחות במשך מספר שבועות, בזמן כיפוף או יישור הגוף.

מומלץ לתמוך באזור שנותח עם הידיים, או בעזרת חגורת בטן, בזמן התכופפות או שיעול. יש להתייעץ עם הפיזיותרפיסט בבית החולים בנושא זה.

אם הוכנס שתל (או מותחן) מתחת לשריר בית החזה, תיתכן הרגשת מתח ולחץ באזור השריר.

כמו כן, תיתכן הגבלה מסוימת בתנועת הכתף. כדי למנוע תופעות אלו, רצוי להפעיל את הכתף ולעסות את שריר בית החזה בהדרכת פיזיותרפיסט, במועד קרוב, ככל האפשר, לאחר הניתוח.

קשיים ומצבים העלולים להופיע בשלב מאוחר יותר

התכווצות והתקשות הקופסית - לאחר השתלת שתל סיליקון, הגוף מגיב ביצירת מעטפת רקמתית סביב השתל, עקב היותו גוף זר. רקמה צלקתית זו נקראת קופסית. לרוב הקופסית דקה, והשתל נשאר רך. ישנם מקרים שהקופסית מתעבה ומתכווצת, כחלק מתהליך דלקתי. לעיתים, מרגישים נוקשות באזור, וצורת השד משתנה. הדבר עלול לגרום להרגשת אי-נוחות, לחץ מקומי וכאב. תהליך זה נפוץ יותר בנשים שקיבלו קרינה לבית החזה. ניתן לנסות ולמנוע תופעה זו על ידי טיפול תרופתי נוגד דלקת, חיתוך או כריתת הקופסית באופן כירורגי, או באמצעות פיזיותרפיה, עיסוי חיצוני וטיפול באולטרה-סאונד לאזור שתל הסיליקון.

מומלץ להתייעץ עם פיזיותרפיסט, ולקבל מידע נוסף על האמצעים למניעה ולהקלת תופעות אלו.


חשיפת השתל - חשיפת השתל לעיתים מתרחשת עקב תופעות, שתוארו לעיל, כגון: זיהום, המטומה, סרומה, או אספקת דם לקויה לעור השד המשוחזר, הגורמת לנמק של העור. בעקבות זאת, תפרי ניתוח השיחזור עלולים להיפתח, ולגרום לחשיפת השתל. הטיפול במקרה זה, הוא ניתוח הוצאת השתל הישן, ושקילת אפשרות להחזרת שתל חדש או מותחן. במקרה של הוצאת השתל, יש להמתין פרק זמן מסוים, על מנת לאפשר ריפוי מלא של אזור הניתוח. רק לאחר מכן, ניתן יהיה לבצע השתלה חדשה של שתל הסיליקון.


נדידת השתל - במהלך הזמן, השתל עשוי לשנות את המיקום שנקבע בניתוח, ולעלות כלפי מעלה, בהשוואה לשד השני. מצב זה עלול לגרום לעיוות מבחינה אסתטית, ולקשיים ברמה התפקודית. על מנת למנוע את נדידת השתל כלפי מעלה, מומלץ לאחר הניתוח להימנע ממאמץ גופני למשך חודש ימים, ולהיעזר, לאורך זמן, בחגורה אלסטית היקפית מיוחדת, הממוקמת בחלקו העליון של השד, שמהדקת ומקבעת את השתל למקומו, ומונעת את נדידתו כלפי מעלה.


קפלים בדפנות השתל - במידה והשתל/מותחן, בו נעשה שימוש בניתוח השיחזור, אינו מלא כראוי בנוזלים, או שהרקמה הרכה, המכסה את השתל, היא דקה, ניתן למשש קפלים בדפנותיו. מצב זה עלול להתרחש, בעיקר, אצל נשים רזות. במקרה זה, ניתן להחליף את השתל/מותחן בשתל קבוע אחר. השתל המוחלף יהיה בעל נפח קטן, או גדול מהנוכחי, או בעל צורה שונה, אנטומית, אשר תותאם אישית לגוף האישה. אפשרות נוספת היא ביצוע הזרקת שומן לשד המשוחזר, לעיבוי העור.


דליפה של השתל - כחלק מתהליך הבלאי של שתל הסיליקון, לאחר תקופה של כ-20-15 שנה, מופיעים סדקים במעטפת השתל הגורמים לדליפת סיליקון מחוץ לשתל. לנוכח הצמיגיות הגבוהה של הסיליקון, המטופלת לרוב אינה מרגישה בשינוי, המאובחן רק באמצעי ההדמיה הרגילים (אולטרה סאונד או MRI). ההמלצה במקרים של סימני דליפה ראשוניים היא ביצוע ניתוח החלפת השתל וכריתת הקפסולה (חלקית או מלאה). לעיתים ישנה נדידה של חלקיקי סיליקון לבלוטות בבית השחי. במקרים הללו לרוב אין צורך לנתח את הבלוטות אלא לעקוב בלבד.





שאלות ותשובות לפני ניתוח שיחזור שד

כיצד נראה השיחזור במציאות?

אף-על פי שלא ניתן להשיג סימטריה מלאה, השד המשוחזר ייראה דומה, ככל האפשר, לשד הטבעי. עם זאת, השאיפה היא להגיע לתוצאה שתיראה טובה בתוך החזייה. ייתכן שוני במלאות השד ובצורת תנוחתו. השד המשוחזר יהיה נפול פחות מהשד הטבעי. בזמן מתיחת העור בתהליך השיחזור, הרקמות נוקשות יותר, אך הן תתרככנה, בדרך כלל, בסוף התהליך. בכדי להבין טוב יותר את התהליך, מומלץ להיפגש עם אישה שעברה ניתוח שיחזור שד, וכן לראות תמונות של שיחזורים שנעשו על ידי המנתח.

מהו הניתוח הנותן את התוצאות הטובות ביותר מבחינה קוסמטית?

אין למעשה ניתוח הנותן את התוצאות הטובות ביותר. לכל מועמדת הניתוח המתאים לה, לגופה, ולתנאים המיוחדים בהם היא מצויה בעת הכריתה והשיחזור. כל מרכז רפואי מיומן בניתוחי שד יעמיד לרשות המנותחות צוות מנתחים אשר יציע מגוון שיטות שיחזור, בהתאם למצבן האישי.


מהו ניתוח שיחזור השד הפשוט ביותר?

הכנסת שתל סיליקון קבוע. כפי שהוסבר, ניתן לבצע זאת רק בחלק מהנשים, ולהשתיל שתל עגול, או אנטומי.


מהו משך ההחלמה מהניתוח?

משך ההחלמה תלוי בסוג הניתוח ובמצב בריאותה הכללי של האישה. רוב הנשים חוזרות לתפקוד רגיל בתוך 4 עד 8 שבועות. במידת האפשר, מומלץ להקדיש תקופת זמן למנוחה והסתגלות, להחלמה ולהתאוששות. נשים רבות מרגישות שהן יכולות לנהוג במכונית לאחר 4-3 שבועות מהניתוח. הדבר משתנה מאישה לאישה, ומותנה בתחושות הכאב, ו/או אי-הנוחות האישיות, הנגרמות כתוצאה מהזזת הזרוע. במקרה של ניתוח באזור הבטן, ההחלמה תימשך זמן רב יותר.


האם ישנן הוראות מיוחדות או אמצעי זהירות כלשהם לאחר הניתוח?

מנתחים רבים ממליצים להשתמש בקרם שומני, אותו יש להחדיר בתנועות עיסוי לעור השד המשוחזר. הסיבות לכך הן:

  • הקרם שומר על אלסטיות ולחות העור.
  • פעולות העיסוי גורמות להפחתת הסיכון להיווצרות קופסית סיבית סביב לשתל.


יש להתייעץ בנושא זה עם הרופא המנתח והפיזיותרפיסט. על מנת שהצלקות הניתוחיות תהיינה שטוחות ואסתטיות, מומלץ לאחר הריפוי המלא של הצלקות, לטפל בהן עם יריעות/תכשירי סיליקון למשך מספר חודשים.


כיצד ישפיע השיחזור על תנועת הזרוע?

במשך 6-4 שבועות יגדלו בהדרגה טווחי התנועה של הזרוע. חשוב למלא אחר הוראות הפיזיותרפיסט בכדי למנוע התקשות של הכתף ומוגבלות בתנועה.

במקרה שבניתוח הוסרו בלוטות לימפה מבית השחי, תורגש אי-נוחות, אך בטווח הארוך לא תהיינה מגבלות בתנועות הזרוע.


האם יש לבדוק את השדיים לאחר השיחזור?

חשוב להכיר את השד/יים לאחר השיחזור ולדווח לרופא המטפל על כל שינוי, גם במסגרת המעקב הרפואי התקופתי שלאחר הניתוח.

מהי כריתת שד מניעתית?

כריתת שד מניעתית מבצעות נשים הנמצאות בסיכון גבוה לחלות בסרטן השד, ונועדה להפחית את הסיכון לחלות. ההחלטה לבצע כריתה מניעתית מתקבלת רק לאחר ייעוץ גנטי, במהלכו נבדק הסיפור המשפחתי והרקע למחלה, תוצאות הבדיקה לנשאות גנטית, וכמובן רצונה של האישה.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת ‘ניתוחים מפחיתי סיכון לנשים בסיכון גבוה לחלות בסרטן השד והשחלה’. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל’טלמידע’® של האגודה בטל. 1-800-599-995 או לאתר האגודה.


האם ניתן ללבוש חזייה לאחר השיחזור?

שאלה זו יש להפנות למנתח הפלסטי שביצע את השיחזור. חלק מהמנתחים הפלסטיים ממליצים למטופלות ללבוש לבוש התומך בשד המשוחזר במשך כשלושה חודשים לאחר הניתוח, ביום ובלילה, בכדי להבטיח את חיזוקו של השתל, ולמנוע את תזוזתו. מנתחים אחרים סבורים שאין צורך באמצעים אלו, וממליצים למטופלות ללבוש את החזייה כרגיל, או שלא להשתמש בה כלל. לטענתם, כוח הכבידה מעודד את מראהו הטבעי של השד. קיימות חזיות מיוחדות, אלסטיות, אליהן מחוברת חגורה בשוליים העליונים של החזייה. החגורה מפעילה לחץ על האזור המנותח, ושומרת על השתל מפני תזוזה. בשיחזור שד מהבטן מומלץ להימנע מלבישת חזייה במשך חודש, על מנת למנוע פגיעה אפשרית באספקת הדם לרקמות. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם המנתח הפלסטי.



מהו אורך החיים של שתל סיליקון?

אורך החיים של השתלים הנמצאים בשימוש כיום נע בין 15 ל-20 שנה בממוצע. לשיחזור באמצעות שתלי סיליקון יש להתייחס כניתוח המצריך ניתוחי תחזוקה במהלך השנים, בהתאם לצורך, כגון החלפת שתל, תיקון שד שני, טיפול בקפסולה ועוד. טיסה או צלילה אינן משפיעות על שתל הסיליקון. קשה מאוד לגרום לו נזק (הדבר מצריך פגיעה בעוצמה חזקה בשד).


האם הצורך לקבל טיפול כימי מונע אפשרות לשיחזור?

לא בהכרח. התשובה לשאלה זו תינתן לאחר התייעצות עם האונקולוג והמנתח הפלסטי.


האם ניתן לקבל טיפול בקרינה לאחר השיחזור?

כיום ניתן, בעיקרון, לבצע שיחזור מיידי גם לנשים הצריכות לעבור טיפולים בקרינה לאחר ניתוח כריתת השד. עם זאת, הנושא יוחלט לאחר התייעצות עם האונקולוג.


האם ניתן לבצע בדיקת ממוגרפיה לאחר שיחזור שד?

נשים שעברו שיחזור שד באמצעות שתל סיליקון אינן נבדקות בממוגרפיה, אלא מבצעות אחת לשנה בדיקה ידנית של כירורג שד, בדיקת אולטרה-סאונד, ובהתאם לצורך ולהתוויה (למשל במקרה של אישה נשאית מוטציה בגן 1,2 BRCA) - בדיקת MRI שדיים. אישה שעברה הגדלת שד על ידי שתל סיליקון (שלא מסיבות רפואיות) ומגיעה לבדיקת ממוגרפיה - חשוב כי תיידע את הטכנאי והרנטגנולוג על כך.


האם לאחר שיחזור שד קיים קושי בביצוע בדיקות כלשהן?

לעיתים יש קושי בביצוע אקו לב לאחר שיחזור עם סיליקון. מומלץ להתייעץ עם האונקולוג בנוגע לשיטות בדיקה אפשריות אחרות. בכל מקרה, בטרם ביצוע בדיקות הדמיה כלשהן, חשוב ליידע את מבצעי הבדיקה על השיחזור, ולהתייעץ עם המנתח הפלסטי בנוגע לנוכחות מתכות בכפתור הניפוח של מותחן הרקמות, במידה וקיים.

חשוב לזכור! שיחזור שד הוא ניתוח בחירה של האישה. יש לשקול היטב ולהתייעץ עם אנשי מקצוע, אם לבצע את השיחזור, ואם כן - מתי, היכן ובאיזו שיטה.






איתך ובשבילך

מערך התמיכה, המידע והסיוע של האגודה למלחמה בסרטן לנשים המתמודדות עם סרטן השד

ההתמודדות עם סרטן השד הוא תהליך מורכב, המלווה בחרדות ושינויים בתחומים רבים: גופניים, נפשיים, משפחתיים וחברתיים. במרכזים לבריאות השד בבתי החולים עומדים לרשות האישה אנשי מקצוע, שרובם מומנו בסיוע האגודה, היכולים לתת הדרכה, תמיכה, הכוונה וליווי.


האגודה למלחמה בסרטן מסייעת בהקמה ובשיפוץ של מרכזי שד כוללניים ברחבי הארץ, בהם האישה נמצאת במרכז, ומטפל בה צוות רב-מקצועי. 

מערך המידע של האגודה למלחמה בסרטן

האגודה מפעילה מערך מידע ותמיכה נרחב ללא תשלום - לחולים, למחלימים ולבני משפחותיהם:

  • מוקד המידע הטלפוני 'טלמידע®': 1-800-599-995
  • מרכז המידע: 03-5721608 או info@cancer.org.il
  • פורומים  באינטרנט לחולים, למחלימים ולבני משפחותיהם - בניהול מיטב המומחים - באתר האגודה למלחמה בסרטן.
  • ימי עיון: חידושים ועדכונים על ידי רופאים מומחים - מידע על תאריכים באתר האינטרנט של האגודה.


קבוצות תמיכה

באגודה למלחמה בסרטן מתקיימות קבוצות תמיכה לחולי סרטן ולבני משפחותיהם, המתגבשות בהתאם לביקוש ולצורך, כגון קבוצת תמיכה לנשים צעירות (בנות 50-30), קבוצת תמיכה לבריאים התומכים בבני זוגם החולים, קבוצת תמיכה לזוגות, קבוצת תמיכה להורים שכולים, קבוצה לחולות עם מחלות סרטן של נשים, קבוצת תמיכה לבני משפחה מלווים ועוד. הקבוצות מונחות בידי אנשי מקצוע (עובדים סוציאליים, פסיכולוגים ואחיות) שהוכשרו לכך. למידע והצטרפות ניתן לפנות למחלקת השיקום של האגודה, טל. 03-5721678. הקבוצות פועלות במסגרת סניפי האגודה ברחבי הארץ ובמרכזי התמיכה של האגודה.


מרכזי הפעילות והתמיכה 'חזקים ביחד'™ של האגודה למלחמה בסרטן

מרכזי התמיכה 'חזקים ביחד' של האגודה למלחמה בסרטן משמשים בית בקהילה לחולים, למחלימים ולבני משפחותיהם. מרכזי התמיכה 'חזקים ביחד' פועלים כיום בגבעתיים, בירושלים, בחיפה, בעפולה, בבאר שבע ובסניפי האגודה ברחבי הארץ. המרכזים מספקים מגוון פעילויות תמיכה, מידע, העשרה ופנאי, המסייעות בהתמודדות האישית והנפשית עם המחלה. המרכזים מיועדים גם לחולים שסיימו את הטיפול הפעיל, אך עדיין זקוקים לתמיכה ולשיקום. כל המפגשים והפעילויות לחולים ולבני משפחותיהם הם ללא תשלום.


ליצירת קשר ולפרטים נוספים:

  • מרכז 'חזקים ביחד' בגבעתיים: בית מטי, בית האגודה למלחמה בסרטן, רח' רביבים 7, גבעתיים. טל. 03-5721630, דוא"ל: hazakim@cancer.org.il.

  • מרכז 'חזקים ביחד' - מרכז הפעילות והתמיכה ע"ש ישראל ולילה אלתר בירושלים: רח' יד חרוצים 3, תלפיות, ירושלים. טל. 02-6256721, פקס. 02-6256497, דוא"ל של עו"ס דלית בן רימון: dalitb@cancer.org.il.

  • מרכז 'חזקים ביחד' - מרכז הפעילות והתמיכה ע"ש עמנואל ג' רוזנבלט בחיפה: בית אהרון ואולגה רוזנפלד, רח' רוזנפלד 25, בת גלים, חיפה. טל. 04-8511712/5/7. פקס. 04-8511716, דוא"ל של עו"ס נחי פיינגולד: nechif@cancer.org.il.

  • מרכז 'חזקים ביחד' ע"ש רות ורובל (שניידר) עפולה: בית פוזנק, גבעת המורה, עפולה. טל.04-6591004/5, 04-6424862, דוא"ל דליה פלוזניק: daliaploz@gmail.com.

  • מרכז 'חזקים ביחד', בית אידי מעגן, באר שבע - המרכז הוקם בשיתוף ובסיוע האגודה למלחמה בסרטן, אוניברסיטת בן גוריון, עיריית באר שבע והמרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה. רח' הר בקע 13 רמות, באר שבע, טל. 08-6490802, דוא"ל של ויויאן חרמון: maagancenter@gmail.com


מידע מפורט ומעודכן על פעילויות מרכזי התמיכה ועל פעילויות התמיכה בסניפי האגודה ברחב הארץ, ניתן למצוא באתר האינטרנט של האגודה.


'יד להחלמה'®

פרויקט 'יד להחלמה' של האגודה למלחמה בסרטן מורכב מנשים מתנדבות שהתמודדו או שמתמודדות כיום עם סרטן השד ועברו הכשרה מיוחדת המאפשרת להן לעמוד לצד מאובחנות חדשות, ולצד נשים המתמודדות עם סרטן שד גרורתי. המתנדבות מותאמות לחולות בגיל, בסוג הטיפול ובשפה, מסייעות להן בהתלבטויות השונות, חולקות עמן מידע ומעניקות להן תמיכה רגשית ומעשית, מתוך ניסיונן האישי.

נשים המעוניינות בתמיכה וסיוע ונשים המעוניינות להתנדב ב'יד להחלמה', מוזמנות לפנות בטל. 1-800-36-07-07 או באמצעות לחיצה על הכפתור הוורוד באתר האגודה למלחמה בסרטן באינטרנט או בדוא"ל: yad@cancer.org.il.


רשת אחיות ועובדות סוציאליות מתאמות הטיפול בסרטן השד

שירות שהוקם ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן ומופעל בתמיכתה במרבית בתי החולים בארץ, במסגרתו אחיות ועובדות סוציאליות מלוות את האישה שחלתה בסרטן השד מרגע האבחון, ומעניקות לה ייעוץ, הכוונה, תמיכה וליווי, בתהליך הטיפול, המעקב והשיקום. האחיות והעו"ס נפגשות במהלך השנה במטה האגודה לקבלת הדרכה ועדכון שוטף.

פרטים ניתן לקבל בשיחת חינם ל'טלמידע'® בטל. 1-800-599-995 או במח' שיקום ותמיכה של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 03-5721678.

פרויקט 'להיראות טוב - להרגיש טוב יותר'® ע"ש פרנסין רובינסון ז"ל

האגודה למלחמה בסרטן מייצגת ומפעילה בישראל את פרויקט 'להיראות טוב - להרגיש טוב יותר'. במסגרת הפרויקט קוסמטיקאיות, מאפרות, פאניות וספרים מטפלים בהתנדבות בחולי סרטן במכונים האונקולוגיים, בסניפי האגודה למלחמה בסרטן, בקהילה ובהוספיס-בית. המטופלים מקבלים טיפול קוסמטי והדרכה כיצד לטפל בפניהם ובשיערם או להתאים תספורת במטרה לשפר את הרגשתם. כמו כן, ספרים מתנדבים מטפלים בפאות ומתאימים אותן למטופלים. הפאות ניתנות ללא תשלום. 

בבית מטי, מטה האגודה למלחמה בסרטן בגבעתיים, ישנו חדר טיפוח להתאמה ולהשאלת פאות ללא תשלום. למידע נוסף ניתן לפנות בטל. 03-5721618, דוא"ל: lookgood@cancer.org.il.


'צעדים לאיכות חיים'®

פרויקט  הנועד לחשוף את חולי הסרטן ליתרונות הבריאותיים הגלומים בפעילות הגופנית, לעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת חייהם ולתת ייעוץ וליווי מקצועי לחולים שיבחרו להשתלב בפרויקט. הפרויקט נערך במרכזים רפואיים ברחבי הארץ, בהנחיה קבוצתית של פיזיותרפיסטים.

למידע נוסף ניתן לפנות בטל. 03-5721618, דוא"ל: shikum@cancer.org.il.


ייעוץ מיני ארצי

האגודה למלחמה בסרטן מעניקה ייעוץ בנושאי דימוי גוף ומיניות לחולים בני כל הגילים. הייעוץ כולל:

  • מידע על השפעות מחלת הסרטן על המיניות ועל הפוריות.
  • ייעוץ באשר לאפשרויות טיפול ושיקום התפקוד המיני.
  • הכוונה והפניה למומחים מקצועיים נוספים.


השירות ניתן ללא תשלום על ידי מטפלת במיניות באגודה למלחמה בסרטן בטל. 03-5721643, דוא"ל: miniut@cancer.org.il


ייעוץ מס ארצי

האגודה למלחמה בסרטן מציעה שירותי ייעוץ מס, בשיתוף עם לשכת יועצי המס בישראל. הייעוץ ניתן למי שכבר נקבעו לו אחוזי נכות בוועדה רפואית בביטוח לאומי ורק בענייני מס הנובעים מהמחלה. הייעוץ ניתן בהתנדבות וללא תשלום, בפגישה אישית או טלפונית:

מחלקת שיקום ותמיכה, רח' רביבים 7, גבעתיים. טל. 03-5721670.

סניף חיפה, בית רוזנפלד, רח' רוזנפלד 25, בת גלים. טל.04-8511715  / 04-8511717 

סניף נתניה, רח' רמז 13, טל. 09-8344268.


הדרכת הורים שאחד מהם חולה בסרטן

כאשר אחד מההורים חולה בסרטן, המשפחה כולה נכנסת לתקופת התמודדות קשה ומורכבת, כולל ילדי המשפחה. כדי להקל על ההורים בתקופה זו, ולסייע להם במתן תמיכה ומידע, מפעילה האגודה שירות הדרכת הורים במסגרתו ניתנים כלים, הדרכה וסיוע בהתמודדות עם שאלות כגון: כיצד לספר לילדים, כיצד להתמודד כמשפחה בתקופת הטיפולים ועוד. לאגודה חוברת מיוחדת 'מה אספר לילדיי על מחלת הסרטן שלי', שניתן לקבל ללא תשלום בפנייה בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה בטל. 1-800-599-995. 
למידע נוסף והצטרפות ניתן לפנות לטל': 03-5721614 / 03-5721647 
דוא"ל: oriy-spira@cancer.org.il ; danar@cancer.org.il


מאגר מחקרים קליניים עדכניים

המאגר מרכז מחקרים קליניים המתבצעים בארץ ועוסקים במחלות הסרטן השונות, טיפול למניעת סרטן וכן מחקרים קליניים בתחום העישון. האגודה למלחמה בסרטן אוספת את המידע מהמכונים האונקולוגיים בבתי החולים בארץ, וממדור מחקרים קליניים במשרד הבריאות. המאגר מתעדכן באופן שוטף. למידע נוסף פני לאתר האינטרנט של האגודה.

מוקד 'טלמידע'®

האגודה מפעילה את מוקד ה'טלמידע‘® הטלפוני בשפות עברית, רוסית וערבית, ומפיצה חומרי הסברה רבים ומגוונים בשלושת השפות ובכל הנושאים, כולל סרטן השד. כמו כן, האגודה מפעילה מרכז מידע המקושר למאגרי מידע ברחבי העולם, ואתר אינטרנט המתעדכן באופן שוטף, וכולל מאגר מחקרים קליניים עדכניים. 
'טלמידע® בשיחת חינם: 1-800-599-995, 
מרכז המידע info@cancer.org.il או : 03-5721608.


מוקד 'טלתמיכה'®

האגודה מפעילה את מוקד התמיכה הטלפוני בשפות עברית ורוסית, המעניק עזרה ראשונית מיידית לחולי סרטן והקרובים אליהם, הנמצאים במצוקה נפשית וזקוקים לסיוע תמיכתי ראשוני ולאוזן קשבת. בהתאם לצורך, הפונים מנותבים להמשך טיפול בבית החולים או במסגרת הקהילה. 
ל'טלתמיכה'® ניתן לפנות בטל. 1-800-200-444.


פורומים מקוונים של האגודה למלחמה בסרטן

באתר האגודה ישנו מערך פורומים נרחב הכולל 20 פורומים בנושאים שונים, בהם פורום העוסק בנושא סרטן השד, המנוהל במשותף על ידי שלושה אנשי מקצוע: כירורגית, אונקולוגית וכירורג פלסטי, פורום לנשים נשאיות הנמצאות בסיכון, פורום בנושא תזונה לחולי סרטן, פורום בנושא מיניות ופוריותפורום בנושא זכויות חולים ועוד. גולשי האתר מעלים שאלות אישיות רבות, הנוגעות למחלה, והן נענות על ידי המומחה המתאים.

כל פעילויות האגודה, קבוצות התמיכה, מרכזי התמיכה והשירותים השונים - ללא תשלום!




יד להחלמה
נשים שהחלימו מסרטן השד תומכות בנשים שזה עתה חלו
קראי עוד
תודתנו נתונה ל:
פרופ' ירון הר-שי, מנהל היחידה והמחלקה לכירורגיה פלסטית, מרכזים רפואיים כרמל ולין חיפה, המרפאה האונקו-פלסטית, כרמל, חיפה;

פרופ' אייל וינקלר, מנהל הכירורגיה הפלסטית ושיחזורי השד, המרכז הרפואי מעייני הישועה, בני ברק;

פרופ' יואב ברנע, מנהל היחידה לכירורגיה פלסטית ומשחזרת של השד, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי.
אוגוסט 2019
התכנים המופיעים בחוברת זו נועדו לספק מידע בלבד ואינם בגדר עצה רפואית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית יש לפנות לרופא/ה.