ייעוץ מקצועי:
לימור בן חיים, דיאטנית ויועצת האגודה למלחמה בסרטן.
מהי השמנה?
השמנה (Obesity) היא מחלה כרונית, שבה קיימת הצטברות עודפת של שומן בגוף. מצב רפואי זה עלול להוביל לפגיעה באיכות החיים ולבעיות בריאותיות שונות כמו סוכרת סוג 2, מחלות לב וכלי דם, שבץ, דום נשימה בשינה, פגיעה במערכת השלד ובמערכת הרבייה וסיכון מוגבר לסרטן.
מחלת ההשמנה עשויה להתפתח כתוצאה מגורמים גנטיים, הורמונליים, מצבים רפואיים ונטילת תרופות שונות, כגון סטרואידים ומייצבי מצב רוח, וכן מגורמים פסיכולוגיים, כמו מתח נפשי ודיכאון. בנוסף, מחלת ההשמנה מושפעת מהרגלי חיים ובריאות, כגון תזונה לא מאוזנת, פעילות גופנית מעטה ואורח חיים יושבני. שמירה על משקל גוף תקין היא היבט חשוב בבריאות האדם.
בעשורים האחרונים חלה עלייה בממדי מחלת ההשמנה לכדי מגיפה ברחבי העולם.
בשנת 2021 בישראל שיעור הסובלים מהשמנה (עודף משקל) בקרב גילי 64-20 עמד על 25.1%. ושיעור השמנת יתר בישראל עמד על 34.3%, באותה קבוצת הגיל. יחד, שיעור ההשמנה (עודף המשקל) והשמנת יתר באוכלוסייה הבוגרת בישראל עמד ב-2021 על 59.4% - מגמת עלייה מאז 2013. מגמות אלו נמצאו בעלייה במידה ניכרת גם בקרב ילדים ונוער.
מדד BMI
מדד מסת גוף - (Body Mass Index) BMI משמש למדידת היחס בין המשקל לגובה בריבוע, ונותן הערכה אם האדם נמצא במשקל תקין, בעודף משקל או בתת-משקל. למחשבון BMI לחצו כאן.
משמעות ערכי ה-BMI (מגיל 18):
תת משקל: פחות מ-18.5.
משקל תקין: בין 18.5 ל-24.9.
השמנה (עודף משקל): בין 25 ל-29.9.
השמנת יתר: מעל 30.
- השמנת יתר - דרגה 1: בין 30 ל-34.9.
- השמנת יתר - דרגה 2: בין 35 ל-39.9.
- השמנת יתר - דרגה 3: מעל 40.
עבור תינוקות, ילדים ונוער עד גיל 18 קיימות עקומות גדילה המחושבות על פי גובה ומשקל ומתוקננות לפי גיל ומגדר. 2 סטיות תקן ומעלה יכולות להעיד על השמנה.
השמנה בטנית (השמנה מרכזית)
השמנה בטנית נחשבת מסוכנת לבריאות גם כאשר ה-BMI אינו חריג. שומן בטני או שומן ויצסרלי (visceral fat), הוא שומן הנמצא בחלל הבטן ועוטף את הכבד, המעיים, הקיבה והכליות.
על פי הנחיות של האיגודים הרפואיים המקצועיים בישראל למניעה ולטיפול בהשמנת יתר,
אלה מידות היקף בטן תקינות:
- גבר - עד 102 ס"מ.
- אישה - עד 88 ס"מ.
מדידות הגבוהות מערכים מומלצים אלו מוגדרות כהשמנה מרכזית/בטנית וקשורות לעלייה בסיכון הבריאותי.
כיצד מודדים את היקף הבטן?
מותחים סרט מדידה סביב המותניים (בדרך כלל קצת מעל קו הטבור), באזור האמצע מתחת הצלע התחתונה ביותר ומעל החלק העליון של עצם המותן הניתנת למישוש בצדי הבטן (עצם הכסל).
השמנה וסיכון מוגבר לסרטן
כ-55% ממקרי הסרטן המאובחנים בנשים, ו-24% מהמקרים בגברים, נמצאו קשורים להשמנה ולהשמנת יתר, כך על פי המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן (CDC). שיעורי התחלואה בסרטן הקשורים להשמנה נמצאו גבוהים כמעט פי שניים באנשים עם השמנה בגילי 75-50 שנה, בהשוואה לבעלי משקל גוף תקין באותו טווח גילים. בנוסף, השמנת יתר נקשרת עם תוצאות פחות טובות בטיפולים נגד הסרטן, עמידות לטיפולים אנטי-סרטניים, ועלייה בסיכון לגרורות ותמותה.
השמנה יכולה לגרום להתפתחות תסמונת מטאבולית, המתבטאת בהשמנה בטנית, רמות גבוהות של כולסטרול וטריגליצרידים בדם, לחץ דם גבוה ומצב טרום סוכרתי. השילוב של השמנה ותסמונת מטאבולית מגביר עוד יותר את הסיכון לחלות בסרטן.
הארגון הבין-לאומי לחקר הסרטן (WCRF) מפרסם מדי שנה דו"חות המסכמים את הראיות העדכניות ביותר על הקשר בין אורח חיים להתפתחות סרטן. בדו"חות אלו נבחן הקשר בין מדד ה-BMI והיקף הבטן ובין הסיכון לחלות בסרטן. מהמחקרים שנסקרו עולה קשר מובהק בין השמנה והשמנת יתר ובין הסיכון לחלות ב-13 סוגי סרטן שונים.
הקשר בין השמנה בטנית לסיכון לחלות בסרטן
ניתוחי נתונים נוספים שהוצגו בדו"ח הראו כי השמנה בטנית, הנמדדת על פי היקף הבטן, קשורה גם היא בסיכון מוגבר לחלות בסרטן. כל עלייה של 10 ס"מ בהיקף הבטן מעל הערך התקין (88 ס"מ בנשים ו-102 ס"מ בגברים) מעלה את הסיכון לחלות באדנוקרצינומה של הוושט ב-34%, בסרטן הכליה ב-11%, ובסרטן המעי הגס והחלחולת ב-2%.
מהן הסיבות לקשר בין השמנה לסרטן?
סיבות הקשר בין השמנה ובין סיכון מוגבר לחלות בסרטן עדיין נחקרות. עד כה המחקרים הצביעו על כמה מנגנונים המסבירים את הקשר:
ייצור מוגבר של הורמונים
משקל עודף מעלה את רמות הורמון האינסולין והורמון גורם הגדילה של אינסולין-1 (IGF-1). הורמונים אלו מעודדים חלוקת תאים, ועודף בהורמונים אלו יכול לעזור לכמה סוגי סרטן להתפתח.
בקרב נשים לפני גיל המעבר השחלות מייצרות את רוב הורמון האסטרוגן, ואילו רקמת השומן מייצרת חלק קטן מהכמות הכוללת. לאחר גיל המעבר (כאשר השחלות מפסיקות לייצר אסטרוגן), רוב האסטרוגן מגיע מרקמות השומן. עודף רקמת שומן לאחר גיל המעבר יכול להעלות את רמות האסטרוגן. אסטרוגן בהפרשה לא מבוקרת, כמו במקרה של השמנה, נמצא קשור לחלוקת יתר של תאים ולגרימת נזק ל-DNA, וכך גובר הסיכון לחלות בכמה סוגי סרטן, כמו סרטן השד וסרטן רירית הרחם.
דלקת כרונית
עודף תאי שומן גורם להפרשה מוגברת של מתווכי דלקת שונים מסוג ציטוקינים ואדיפוקינים. מדדי דלקת מוגברים באופן כרוני שכיחים יותר בקרב אנשים הסובלים מהשמנה ובמיוחד באנשים עם עודף שומן בטני. דלקת זו עלולה לגרום לתאים לעבור מוטציות (שינויים גנטיים) ולגדול במהירות, ולפעמים לגרום לסרטן להתפתח או לגדול מהר יותר. מעבר לכך, הפעילות הדלקתית מעכבת את תאי מערכת החיסון ופוגעת בתפקידה להשמיד תאים שאינם תקינים ולפעול נגד צמיחת תאי סרטן.
חשיבות השמירה על משקל תקין ויציב בחולי סרטן
יותר ויותר עדויות מצביעות על כך שעודף משקל או השמנת יתר מעלים את הסיכון לחזרת מחלת הסרטן לאחר הטיפול, והם עלולים להפחית את סיכויי ההישרדות של סוגי סרטן רבים. הן במהלך הטיפול בסרטן והן לאחריו, חולי סרטן צריכים לנסות להגיע למשקל תקין (BMI<25) ולהישאר בו במידת האפשר.
לאחר השלמת הטיפול בסרטן, יש לנהל את המשקל באמצעות אסטרטגיות תזונה ופעילות גופנית יחד. גם אם לא הושג משקל אידיאלי, סביר להניח שלירידה במשקל יהיו יתרונות בריאותיים.
עם זאת, חלק מהמחלימים מסרטן עלולים להיות בתת-תזונה ותת-משקל כאשר הם מאובחנים או כתוצאה מהטיפולים. אנשים אלה עשויים להזדקק לעזרה מקצועית בעלייה או בשמירה על משקלם.
עזרה מקצועית בליווי תזונאי/ת מומלצת בכל שלבי הטיפול במחלה, וכן למחלימים, גם ללא קשר למשקל ההתחלתי.
למידע מפורט: המלצות תזונה למתמודדים עם מחלת הסרטן.
מניעת סרטן הקשור בהשמנה
על פי הערכה של ארגון הבריאות העולמי(WHO) 50-30% ממקרי הסרטן ניתנים למניעה, בין היתר עלי ידי שמירה על משקל גוף תקין.
מחקרים על האופן שבו ירידה במשקל עשויה להפחית את הסיכון לחלות בסרטן נערכים כל העת, ועד כה מצטברות עדויות לכך שירידה במשקל עשויה להפחית את הסיכון לסוגים מסוימים של סרטן, כגון סרטן השד (לאחר גיל המעבר) וסרטן רירית הרחם. נמצא כי לאנשים הסובלים מעודף משקל או מהשמנת יתר שירדו במשקל באופן מכוון יש רמות מופחתות של הורמונים מסוימים הקשורים לסיכון לסרטן, כגון אינסולין, אסטרוגן ואנדרוגן.
שילוב פעילות גופנית
קיימות עדויות מוצקות ועקביות לכך שפעילות גופנית מפחיתה את הסיכון לשישה סוגי סרטן שונים, בשיעורים הנעים בין 10% ל-25%: סרטן שלפוחית השתן, סרטן השד, סרטן המעי הגס, סרטן רירית הרחם, אדנוקרצינומה של הוושט וסרטן קיבה עליונה.
למידע מפורט ועצות לשילוב פעילות גופנית בשגרת היומיום: המלצות תזונה למתמודדים עם מחלת הסרטן.
המלצות תזונה
חשוב לדעת כי בעולמנו המודרני והמתועש, כשהמזון הוא מהיר ועתיר בקלוריות ואורח החיים פעיל פחות, דיאטות "בזק" מהירות אינן מביאות את התוצאה הרצויה לאורך זמן. אפשר להתחיל עם דיאטה מסוג זה אך חשוב להקפיד על שגרת חיים נכונה ובריאה לאחר מכן.
בעזרת הכללים הללו ניתן לרדת בהדרגה ואף לשמור על המשקל התקין לאורך זמן:
- צריכת חמש עד תשע מנות ירק ופרי ביום - יש לשלב מנות ירק ופרי בארוחות ולהעדיף צריכת ירקות על פירות.
- ארוחות מסודרות - אכילה מסודרת היא תנאי חשוב לשמירה על משקל תקין. חשוב ליצור שגרה של ארוחות בזמנים נוחים ולאכול באותן שעות בכל יום, ולהקצות לכל ארוחה את משך הזמן שלה.
- הפחתת כמויות הצריכה - יש לאכול באופן כמותי ומידתי.
- צלחת "בריאה" - היא כזו שמחציתה מכילה ירקות, רבע ממנה דגנים/קטניות ורבע נוסף חלבון ממקור איכותי (מהחי או מהצומח).
- צריכת מזונות עתירי סיבים - מזונות עתירי סיבים יוצרים נפח, ממלאים את הקיבה ומעניקים תחושת שובע. מזונות עשירים בסיבים הם דגנים מלאים, לחמים מקמח מלא, ירקות ופירות בקליפתם, קטניות, אגוזים/שקדים, גרעינים (מומלץ טבעיים) וזרעים שונים (שומשום, פשתן, צ'יה), וכן סובין (סיבים מבודדים מהדגנים).
- שתייה מרובה - יש להעדיף מים, תה, חליטות צמחים (ללא תוספת סוכר).
- אכילה מודעת - חשוב בזמן הארוחה להקפיד על קצב אכילה איטי, לעיסת המזון כראוי וסבלנות. המטרה העיקרית היא לטעום וליהנות מהמזון שאנו אוכלים. לא מומלץ לאכול במהלך עשיית דברים אחרים, כגון צפייה בטלוויזיה, הליכה ברחוב וכו'. חשוב לאכול ליד השולחן ולהקדיש זמן ותשומת לב לארוחה.
- קריאה נכונה של תוויות המזון - חשוב לבחון איזה רכיב מופיע ראשון. רשימת הרכיבים מופיעה בסדר יורד, מהתכולה הגבוהה ביותר לנמוכה ביותר. יש לבחון אם מדובר ברכיב בריא יותר או פחות. לדוגמה סוכר, קמח לבן או שומן מוקשה (שומן דקלים, חמניות, קוקוס) הם רצויים פחות.
- גם אם מופיע על המוצר כיתוב "ללא תוספת סוכר", או שאין עליו תווית אדומה של "סוכר בכמות גבוהה", אין הדבר מעיד כי המוצר בריא יותר. מוצרים אלה עלולים להכיל סוכרים ממקורות אחרים כגון פרוקטוז (סוכר פירות) וגם ממתיקים כוהליים בכמות גבוהה, כגון סורביטול ולקטיטול. לכן, יש לבדוק תמיד את סך הקלוריות לא רק ל-100 גר' אלא גם לגודל המנה.
- לעיתים הסוכר מחושב בשיטת "הכפיות" - כל כפית שווה 4 גרם סוכר.
- מומלץ להשוות בין מוצרים דומים מחברות שונות ולהעדיף את המזונות עם אחוזי השומן והנתרן הנמוכים ביותר, ואת תכולת הסוכר והפחמימות הנמוכה יותר.
- רשימה ארוכה של רכיבים לא מזוהים מרמזת על מזון אולטרה מעובד שאינו מומלץ לצריכה בתפריט היומי. - תוספי תזונה - הארגון הבין-לאומי לחקר הסרטן ממליץ שלא לצרוך תוספי תזונה (שלא בהמלצת רופא), שיעילותם אינה מוכחת, במטרה לרדת במשקל או למנוע סרטן. יש לשאוף לענות על צרכים תזונתיים באמצעות תזונה בלבד.
- יעוץ תזונתי אישי - ניתן ומומלץ לפנות לקבלת יעוץ תזונתי מותאם אישית מדיאטנים.
ניתן להפנות שאלות ב'פורום תזונה למתמודדים ולמחלימים מסרטן'.
לקריאת מידע נוסף בנושא תזונה: בריאות בצבעים - המלצות לתזונה בריאה ומתכונים.