מבוא
כיצד מחלת הסרטן משפיעה על הצרכים התזונתיים?
שינויים בהרגלי האכילה בעקבות מחלת הסרטן
תזונה תומכת במהלך הטיפולים
תזונה בעת התמודדות עם תופעות הלוואי של הטיפולים
ירידה במשקל וחוסר תיאבון
בחילות
הקאות
תחושת שובע מהירה
שינויים בתחושת הטעם
נפיחות ואגירת נוזלים בגוף
תשישות ועייפות
עלייה במשקל
שלשול
רגישות לסוכר החלב (לקטוז)
עצירות
תופעות הקשורות בשינויים בחלל הפה ובמערכת הבליעה
רגישות בפה, בלשון ובגרון
יובש בפה
קשיים בבליעה
היצרות הוושט
תזונה "משלימה"
המנעות מאכילת סוכר והקשר למחלת הסרטן
מוצרי מזון להעשרה
מתכונים למזון מועשר
המלצות תזונתיות לאחר הטיפולים ולאורח חיים בריא
מערך המידע, התמיכה והסיוע של האגודה למלחמה בסרטן
תזונה נכונה חשובה ביותר לחולי סרטן המקבלים טיפולים נגד מחלתם. בתקופה זו קיים עומס רב על הגוף. ישנן שלוש מטרות תזונתיות עיקריות לאנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן:
חוברת זו הוכנה למען החולה ועבור מי שמסייע לו בטיפול. מטרתה לתת מידע מקצועי ועדכני ולעזור בהתמודדות עם בעיות תזונתיות העלולות להתעורר עקב המחלה והטיפול בה. בחוברת ניתן לקבל הסבר על חשיבות התזונה, מידע על מזונות מומלצים יותר ופחות, רעיונות והצעות לתפריט יומי או להשלמת ארוחות, בהתאם לצורך.
הגוף זקוק לאנרגיה ולחומרים נוספים לקיומו ולתפקודו התקין. חומרים אלה מהווים את אבות המזון, והגוף מקבל אותם מהמזון אותו אנו אוכלים. חלק מהחומרים הנמצאים במזון דרושים לגוף בכמויות מזעריות, אך הם חיוניים לתפקודו התקין. הגוף נמצא בתהליך דינמי מתמיד - תאים נהרסים ונבנים מחדש. חומרי הפירוק של התאים שנהרסו מופרשים מהגוף ויש צורך להחזירם. אנו מאבדים נוזלים תוך כדי נשימה ונשיפה, הזעה, וגם בשתן ובצואה. חשוב מאוד להחזיר נוזלים אלו לגוף.
מקובל לקבוע את הצרכים התזונתיים ואת הקצובה המומלצת בהתאם לגיל, למין, למשקל גוף, למבנה הגוף ולסוג הפעילות. הצורך הבסיסי קיים גם במצב של חולי. אין מוצר מזון אחד היכול לספק את כל מרכיבי המזון אותו דורש הגוף ולכן חשוב לאכול מגוון מזונות.
בוקר:
10:00: מוצר על בסיס חלב (יוגורט, כוס חלב, גבינה וכו') + פרי
צהריים:
16:00: עוגה + כוס מיץ פרי הדרים טבעי /שתייה חמה ערב:
ארוחת לילה: פרי + יוגורט
לעיתים חל שינוי בכמויות המזון ובסוגי המזון להם הורגלת עוד לפני שאובחנה אצלך מחלת הסרטן. עם האבחנה ותחילת הטיפולים, התגובה בדרך כלל היא הפחתת צריכת המזון, אולם גם צריכה גבוהה יותר אינה תופעה יוצאת דופן. ייתכן שהרגלי האכילה יושפעו בעקבות תופעות הלוואי הנגרמות מהטיפולים במחלת הסרטן. חלק מהמזונות יהיו טעימים ומושכים פחות, וכמות צריכתם תופחת. ייתכן שבעיות תזונתיות שהיו לפני האבחנה יוחמרו בשל המחלה והטיפולים. ייתכן שתתלבט אם אכלת מספיק מזונות מסוימים, תחשוש כי מזון מסוים אינו בריא עבורך, או שתרגיש כי אכלת מעט מדי. תגובות אלו טבעיות ומובנות לחלוטין.
הטיפול התזונתי בחולה הסרטן תומך בטיפול הרפואי. השאיפה היא לשפר במידת האפשר את מצבו של החולה באמצעות תזונה נכונה. הטיפול התזונתי משתנה בשלבי הטיפול הרפואי השונים:
בזמן התמודדות עם מחלת הסרטן ישנה חשיבות רבה לתזונה נכונה. במידה והמטופל אוכל את מרב המזונות, משקלו יציב והוא אינו סובל מתת-משקל, אין מקום להעשרה מיוחדת, ויש לשמור על תזונה תקינה ומאוזנת. מצב תזונתי תקין מאפשר לחולה להתמודד טוב יותר עם הטיפול הרפואי ומקטין את הסיכוי להתדרדרות במצב הגופני. במקרים של ירידה בתיאבון כתוצאה מהמחלה או מתגובה רגשית-נפשית, יש לעודד את החולה לאכול בצורה מאוזנת.
ניתן להשתמש במוצרי מזון שונים ובמזון מועשר לפי הצורך. ישנן מחלות סרטן, בעיקר של מערכת העיכול, הגורמות לשינויים רבים בהרגלי התזונה.
לטיפולים הרפואיים השונים במחלות הסרטן השפעה שונה על הגוף, בדרגות חומרה שונות. לעיתים קרובות הטיפולים משפיעים גם על האיברים הבריאים. כאשר החולה ניזון היטב, סיכויי ההתאוששות של איברים אלה טובים יותר.
ניתוח
ניתוח עלול לגרום לשינויים תזונתיים זמניים או קבועים. הניתוח עצמו מעלה את הדרישה לתוספת קלוריות ולתוספת במנות החלבון, על מנת לסייע לגוף בתהליכי הריפוי. בעיות תזונתיות ארוכות טווח ייתכנו עקב ניתוחים במערכת העיכול, כגון קשיי בליעה ואכילה בניתוח בחלל הפה והלוע, קושי בספיגת מרכיבי מזון בניתוח כריתת מעי וכד'.
הניתוחים בשל מחלת הסרטן והשפעותיהם על התזונה:
טיפול בקרינה (רדיותרפיה)
השפעת הטיפול בקרינה על מצבו התזונתי של החולה מתבטאת בעיקר על פי הנזק שהיא גורמת באזור המוקרן בלבד. חלק מהבעיות מופיעות עם תחילת הטיפול, ממשיכות ומתגברות לאורך הטיפול ואף נמשכות לאחר סיומו.
השפעת קרינה על אזורי הגוף השונים:
טיפול כימי (כימותרפיה)
לתרופות כימיות השפעות שונות על התזונה ועל כלל הגוף. הן גורמות לעיתים לפצעים בפה, שלשולים או עצירות, בחילות והקאות, הפרעות במאזן המינרלים בגוף, ירידה בחלבוני מערכת החיסון ותופעות נוספות. תופעות אלו עלולות לגרום לשינויים במשקל הגוף ולבעיות תזונתיות אחרות.
תופעות לוואי אפשרויות של הטיפול הכימי הן גירויים וזיהומים בחלל הפה, שלשול, עצירות, בחילות והקאות, שינויים בטעם, שינויים במידת התיאבון (הפחתה או עלייה), רגישות לחלב, דחייה ממזון, חולשה, אנמיה.
טיפול הורמונלי (אנדוקריני)
טיפול הורמונלי הינו שכיח בטיפול בסוגי סרטן מסוימים, כגון סרטן השד, הערמונית, השחלה והרחם. תופעות הלוואי של טיפול הורמונלי המשפיעות על התזונה כוללות: בחילה, הקאה, נפיחות, עלייה במשקל, גלי חום, הגברת תיאבון, איבוד מסת שריר וצבירת מסת שומן. טיפול אנטי הורמונלי שניתן במסגרת הטיפול בסרטן הערמונית אצל גברים, ובסרטן השד אצל נשים, עלול לפגוע בבריאות העצם. תופעה זו מצריכה מעקב רופא או תזונאית קלינית. המלצה זו נכונה גם לגבי חולים המקבלים סטרואידים במינון גבוה.
טיפולים מכווננים (ממוקדי מטרה)
טיפולים מכווננים (הידועים גם בשם טיפולים ביולוגיים) הם טיפולים בהם נעשה שימוש בחומרים המצויים בגוף באופן טבעי למטרת הרס של תאי סרטן. קיימים מספר סוגים של טיפול, כולל אימונותרפיה, נוגדנים חד שבטיים, מעכבי גדילה סרטנית וחיסונים.השפעתם של טיפולים אלו על התזונה עדיין אינה ברורה לחלוטין. ייתכנו תופעות של שלשול, חולשה ואובדן תיאבון.
אם החולה במצב תזונתי תקין, אין צורך לערוך שינויים בתפריט, אלא רק לשמור על הקיים. אם המצב התזונתי ירוד יש להתייעץ עם תזונאית.
בסיום הטיפולים ובמהלך תקופת ההחלמה והחזרה לשגרה, מומלץ להתבסס על ההמלצות התזונתיות לשלב שלאחר הטיפולים. אין צורך לאכול מעבר לנדרש באופן יומיומי, אלא להתמקד בגיוון הארוחות, והתייצבות על משקל גוף תקין (למעט במקרים בהם החולה הודרך אחרת על ידי רופא או תזונאית קלינית). מידע מפורט בהמשך החוברת.
בפרק זה מובאות תופעות הלוואי הנובעות מהטיפול במחלה ומשפיעות על התזונה, ודרכי התמודדות עמן. הפרק מחולק לשני חלקים, כאשר בהתחלה מפורטות תופעות לוואי כלליות, ובהמשך תופעות לוואי הקשורות באזור מערכת הבליעה, כגון היצרות ושט, קשיי בליעה וכד'.
ירידה במשקל הינה תופעה שכיחה ביותר בקרב חולי הסרטן ונגרמת בשל סיבות שונות, כגון אובדן תיאבון, דרישה מוגברת לאנרגיה, שינויים בחילוף החומרים בגוף, שינויים בספיגה וניצול המזון, קושי פיזי באכילה עקב ניתוח, תופעות לוואי של טיפולים, כגון כאב, או שינויים נפשיים, כגון חרדה ודיכאון.
לערבל בבלנדר גביע שמנת 15%, קופסת גבינה 5%, חצי כוס חלב ומעדן כלשהו. המתכון כולל כ-700 קלוריות וכ-33 גרם חלבון.
בחילה היא תופעת לוואי נפוצה של הטיפולים. לעיתים ייתכנו גם תחושת צרבת, חומציות בגרון או בקיבה או הקאה. תגובת כל חולה למזון מסוים הינה אישית וזמנית. אין מזון מותר ואין מזון אסור.
בזמן בחילה רוב האנשים מפחיתים או מפסיקים לחלוטין שתיית קפה. זוהי תופעה טבעית לחלוטין.
10:00: 2 קרקרים, גבינה לבנה ומיץ תפוחים
16:00: מאפה יבש וכוס חלב
ערב:
בזמן בחילות קשות מומלץ לאכול מספר פעמים ביום, טוסט המורכב משתי פרוסות לחם, מרוחות ב-10 גרם חמאה, פרוסת גבינה צהובה וביצה קשה, בתוספת כוס תה עם אחת עד שתי כפיות סוכר. ארוחה זו כוללת כ-400 קלוריות ו-16 גרם חלבון.
הקאות בדרך כלל נלוות לבחילות. הן יכולות להופיע בעקבות הטיפול, ריחות מזון שונים,גזים או חומציות בקיבה. אם אתה סובל מהקאות במשך יותר מ-24 שעות, יש לדווח עלכך מיידית לרופא המטפל.
הרגשת שובע מהירה לאחר אכילת כמות מזון קטנה היא תופעה נפוצה, בייחוד אם עברתניתוח בחלק העליון של מערכת העיכול. צריכת מזון בכמות שאינה מספקת לגוף עלולהלהחליש אותו ולעכב את תהליך ההחלמה.
שינויים בתחושת הטעם נגרמים בדרך כלל כתוצאה מטיפול כימי, קרינתי או ממחלת הסרטן עצמה. בעיות בחניכיים ובשיניים עלולות גם הן להשפיע על הטעם. חלק מהחולים מדווחים על טעמים מתכתיים או מרים, בייחוד בזמן אכילת בשר.
תחושת הטעם ייחודית ואישית ומשתנה מאדם לאדם. להלן מספר עצות שיסייעו לכם בהתמודדות עם התופעה:
לעיתים חולים עולים במשקל במהלך הטיפול אף שאינם אוכלים יותר מהרגיל. ייתכן שעלייה זו נגרמת בשל נפיחות או בצקת. תרופות מסוימות, כגון פרדינזון - Prednisone (פרדינזון® - ®Prednisone)*, גורמים לגוף לאגור נוזלים. אם אתה מבחין בעלייה משמעותית במשקל, דווח על כך לרופא כדי שיוכל לקבוע את הסיבה לכך ולטפל בהתאם.
במקרה של נפיחות ואגירת נוזלים מומלץ להמעיט באכילת מלח ומזונות המכילים נתרן, כגון מזונות מעובדים ומשומרים. לגבי כמות השתייה המותרת לחולים במהלך הטיפולים, יש להתייעץ עם הרופא המטפל.
*או תרופות אחרות המכילות חומר פעיל זהה, בעלות שמות מסחריים אחרים.
תופעה זו נפוצה מאוד בקרב חולי סרטן. הרגשת תשישות ועייפות מקשים על החולה להכין ולאכול את ארוחותיו. אם אתה חש עייפות רבה:
עלייה במשקל הינה תופעה שכיחה בקרב חולי סרטן. לעלייה במשקל סיבות רבות, כגון אכילה מוגברת ותכופה בעקבות לחץ, מתח, חשש או דיכאון, סיוע בהקלה על תחושת בחילה, או נטילת תרופות שונות (טמוקסיפן לנשים לאחר סרטן השד, תרופות נוגדות דיכאון ועוד). עלייה במשקל מתלווה לעיתים להפסקת מחזור בעקבות כימותרפיה בנשים צעירות, או בעקבות אגירת נוזלים בגוף.
ההמלצות הבאות יכולות לסייע לאלו שעולים במשקל בתקופת הטיפולים במטרה לשמור על משקל גוף תקין. ההנחיות מתאימות גם לחולים שהחלו את הטיפולים עם עודף משקל. אגירת נוזלים בגוף דורשת התייחסות רופא.
יציאות מרובות ו/או שלשול הן תופעות לוואי נפוצות, וסיבותיהן רבות: טיפול כימי (כימותרפיה), טיפול בקרינה לאזור הבטן, נטילת תרופות שונות, זיהום, רגישות למזון, מצב רגשי או כריתת איברי מערכת העיכול (קיבה, לבלב, מעי דק, מעי גס). עוצמת תופעות לוואי אלו תלויה בגורמים רבים.
בזמן מתן כימותרפיה יכול להופיע שלשול לסירוגין, לעיתים רחוקות, או אף לאורך זמן. טיפול בקרינה לאזור הבטן אינו גורם בדרך כלל באופן מיידי לשינוי ביציאות, אלא רק לאחר שבועיים-שלושה מתחילת הטיפול. התופעה עלולה להימשך גם זמן מה לאחר סיום הטיפול. כל עוד היציאות תקינות, ניתן לצרוך את המזונות הרגילים ואין צורך לשנות את הרגלי האכילה.
רק אם חל שינוי, היציאות מרובות או מופיע שלשול, יש להקפיד על דיאטה המפורטת בהמשך. מטרת הדיאטה היא להימנע מאכילת מזונות הגורמים ליציאות מוגברות. ניתן לאכול מזון מוצק ואין צורך מיוחד באכילת מזון רך או נוזלי.
יש להיוועץ עם הרופא המטפל כאשר השלשול מרובה ונמשך זמן רב - היות והמצב עלוללגרום להתייבשות ולאובדן רכיבי מזון, ויטמינים ומינרלים.
*ראה התייחסות נפרדת לנושא בהמשך.
שלשול גורם לאובדן אשלגן ונתרן (מלח), לכן מומלץ לצרוך מזונות המכילים מרכיבים אלו. אשלגן נמצא בבננה, תפוח אדמה, עוף/הודו, ונתרן נמצא במזונות מלוחים, כגון מרק צח, מקלות מלוחים, גבינה מלוחה וצהובה ועוד.
ארוחה הכוללת שתי פרוסות טוסט מרוחות בחמאה (0ו גרם), פרוסת גבינה צהובה (25 גרם), ביצה קשה וכוס תה בתוספת כפית סוכר, מספקת כ-400 קלוריות וכ-5ו גרם חלבון. ניתן לאכול ארוחה כזאת (זמנית) מספר פעמים ביום, גם במקום ארוחה בשרית. כאשר השלשול פוסק, ניתן לחזור בהדרגה לתזונה רגילה בהתאם להרגשה האישית.
(תפריט בסיסי, דל שומן / דל לקטוז / דל סיבים תזונתיים)
10:00: בננה אחת, כוס מיץ מסונן ומספר קרקרים יבשים
16:00: עוגות "יבשות" (טורט או עוגות בחושות), תפוח עץ בתנור, או במיקרוגל, בתוספת שתייה חמה.
20:00: בייגלה או כעכים + גבינה לבנה
כאשר לקטוז (סוכר החלב) אינו נספג בגוף, מסיבות שונות, הוא עלול לגרום לגזים, לנפיחות בבטן, לכאבי בטן או לשלשול. לרוב האנשים ישנה רגישות מסוימת ללקטוז, אך גם אלו הרגישים מסוגלים לצרוך כמות קטנה של חלב ומוצריו. לעיתים יש צורך "בניסוי וטעייה" כדי לגלות אלו מוצרי חלב ניתנים לאכילה ללא תופעות לוואי. רצוי לשלב את מנת החלב בזמן הארוחה עם מזון אחר, וכך למתן את השפעת הלקטוז. חלב ויוגורט מכילים כמות רבה של לקטוז. ככל שהמוצר מעובד יותר, כך פוחתת כמות הלקטוז המצויה בו. במידה וקיימת רגישות מסוימת ללקטוז, אך רוצים לצרוך חלב ומוצריו, ניתן להשתמש בכמוסות של האנזים לקטאז (חומר המפרק לקטוז) או באבקת לקטאז בזמן ארוחה חלבית, הניתנים לרכישה בבית המרקחת ללא מרשם רופא. כמו כן, ניתן לצרוך חלב נטול לקטוז.
עצירות יכולה להופיע עקב נטייה אישית, שימוש בתרופות כימיות שונות או במשככי כאבים, או בשל ירידה בפעילות הגופנית, שכיבה ממושכת, שתייה בלתי מספקת וצריכה מועטה של סיבים תזונתיים.
חרף יתרונותיהם הרבים של הסיבים, אין להגזים בצריכתם. כמויות גדולות עלולות לגרום לאי נוחות קשה במערכת העיכול ואף לחסימת מעיים. אם תוספת סיבים ממקור כלשהו גורמת להרגשה לא נוחה, מומלץ לנסות מקור אחר.
טיפול כימי או קרינתי עלולים לגרום לפגיעה ברירית חלל הפה, הלשון והוושט, ולמספר תופעות לוואי, כגון דלקות ופצעים, בצקות, קשיים בבליעה, בחילות וחוסר תיאבון. הטיפול הקרינתי עלול לגרום לתופעות נוספות, כגון איבוד חוש הטעם, מיעוט רוק ויובש בפה. חלק מהתופעות הכלליות פורטו קודם לכן, אך כאן יפורטו עצות ודרכי התמודדות עם תופעות הקשורות בשינויים במערכת הבליעה וכן תפריט לדוגמה שיוכל לסייע.
תופעה המתרחשת בדרך כלל לאחר כימותרפיה או טיפול בקרינה לאזור הראש והצוואר. טיפולים אלו מפחיתים את כמות הרוק בפה, ולכן קשה לחולה ללעוס או לבלוע, וייתכנו שינויים בטעם המזון. כדי להקל במקרה זה, מומלץ להיעזר בעצות שפורטו למעלה, בנוגע לפגיעה ברירית מערכת הבליעה.
קשיים בבליעה נגרמים בשל מחלת הסרטן עצמה או הטיפולים, כגון ניתוח באזור הראש והצוואר. אם מופיעים קשיי בליעה, כדאי להתייעץ עם הרופא. יש לדווח לרופא על שיעול או מחנק בעת האכילה.
לעיתים ניתוח או טיפול בקרינה עלולים לגרום להיצרות הוושט ולקשיים במעבר המזון לקיבה. בהתאם להמלצת הרופאים, ייתכן שתהיה אפשרות להרחיב את המעבר או להכניס צינורית הזנה כדי לפתור את הבעיה עד שהאזור יחלים. נסה לשתות נוזלים, להקלת המעבר בוושט. השאר את הראש מורם במהלך האכילה או השתייה ולאחר מכן.
10:00: גלידה
16:00: עוגה + שתייה קרה
לפני השינה:
מילק שייק עם גלידה, או פירות עם חלב קר מרוסקים בבלנדר.
ארגונים לחקר הסרטן בתחום התזונה לא מצאו תועלת בריאותית בנטילת תוספי תזונה, לרבות ויטמינים, מינרלים וצמחי מרפא שונים למניעה או לטיפול במחלות הסרטן השונות. בעת נטילת תוספים אלה יש להביא בחשבון שיבוש אפשרי בטיפול האונקולוגי. תוספת ויטמינים נשקלת רק במצב של מחסור מוכח.
לא נמצאה תועלת בריאותית גם לגבי דיאטות ״מרפאות״ סרטן או לגבי מזון ספציפי, שלהם מייחסים סגולות מרפא או שמשפרים את מהלך המחלה. יש חשש שבדיאטות "מרפאות" חסרים מרכיבי מזון חיוניים לגוף שהיעדרם יכול לתרום לתת-תזונה. ארגונים לחקר הסרטן מתנגדים לכל סוג של תזונה שאינה מתבססת על הוכחות קליניות, שלא הוכחה יעילותה והיא בעלת סיכוי לנזק.
העובדה שתאים סרטניים צורכים סוכר אינה סיבה להפסקה מוחלטת של אספקת הסוכר. גם התאים הבריאים בגופנו זקוקים לסוכר (גלוקוז). הימנעות מסוכר במזון, תוביל את הגוף להשתמש ברכיבים אחרים, כמו חלבון למשל, על ידי הפיכתם לגלוקוז. במחקרים, יש דיווח על קשר עקיף בין סוכר לסרטן: צריכה מופרזת של סוכר גורמת לעודף משקל והשמנה. מצב של השמנת יתר, בייחוד בסוכרתיים, משבש את מנגנון האינסולין. שיבוש זה מקושר להעלאת סיכון לחלק ממחלות הסרטן. אולם אין המלצה לאיסור צריכת סוכר. כאשר התזונה נכונה ומאוזנת, ניתן להפחית או להימנע מצריכת סוכר פשוט המוסף למזון.
קיימים בשוק מגוון מוצרי מזון שמטרתם להעשיר את התזונה הקיימת או לספק תזונה מרוכזת. לבחירת המוצר הרצוי, מומלץ להתייעץ עם תזונאית. חלק מהמוצרים הנזכרים בחוברת זו נמכרים בבתי המרקחת של קופות החולים, ועם מרשם רפואי ניתנת הנחה. רצוי לברר מראש בטרם הרכישה, איזו העשרה תזונתית ניתנת במסגרת קופת החולים בה אתה חבר. רוב המוצרים מיובאים ואספקתם תלויה ביבואן.
מתאימים כהשלמה לתזונה רגילה, תוך שילובם בתפריט היומי, או כתחליף מלא לארוחה.
מזון ייעודי עשיר בחלבון, ויטמין D ו-HMB, המותאם לצרכים התזונתיים של מבוגרים הזקוקים להשלמה תזונתית ו/או במקרים של איבוד מסת שריר, כוח שריר וירידה בתפקוד. למתן בשתייה. מנת בקבוק 220 מ"ל מספקת 330 קלוריות, 20 גרם חלבון, 1.2 גרם 13, HMB מק"ג ויטמין 500, D מ"ג סידן ו-1.7 גרם סיבים תזונתיים מסוג FOS. בטעם וניל. מומלץ להגיש קר. ללא גלוטן, מתאים לבעלי אי-סבילות ללקטוז.
מזון ייעודי להשלמה תזונתית או לתזונה מלאה ומאוזנת המכיל את כל רכיבי המזון החיוניים. מנה (בקבוק/פחית) של אנשור פלוס - 237 מ"ל - מספקת 350 קלוריות, 13 גרם חלבון וכ-3 גרם סיבים תזונתיים. קיים בטעמי וניל, שוקו וקפה. מומלץ להגיש קר. ללא גלוטן, מתאים לבעלי אי-סבילות ללקטוז.
מזון ייעודי, מאוזן ומרוכז במיוחד, במצבים בהם הצרכים התזונתיים מוגברים, או כאשר ישנה הגבלה בנוזלים. אנשור קומפקט קיים בטעם וניל, מכיל 300 קק״ל, 13 גרם חלבון בבקבוק בנפח של 125 מ"ל. לבדוק השתתפות קופת חולים. ללא גלוטן.
מזון ייעודי מרוכז המספק תזונה מלאה, מאוזנת, הכוללת גם סיבים תזונתיים. מתאים להזנה דרך צינורית או כהשלמה לתפריט היומי. איזי מילק 2 מתאים למטופלים הזקוקים למזון מרוכז ומוגבלים בכמות הנוזלים היומית, ומתאים למקרים בהם יש חשיבות במתן מנות בנפח קטן. אריזה של 250 מ"ל מכילה 500 קק"ל.
מזון ייעודי מרוכז חלקית, המספק תזונה מלאה, עשירה בחלבון, מאוזנת דלת שארית. מתאים להזנה דרך צינורית או כהשלמה לתפריט היומי. איזי דיילי עשיר בחלבון, מתאים למטופלים הזקוקים לתוספת חלבון, למטופלים הזקוקים למזון מרוכז חלקית ומוגבלים בכמות הנוזלים היומית, במקרים בהם נדרש תפריט דל שארית. לאיזי דיילי טעם וניל עדין. אריזה בנפח של 250 מ״ל מכילה 325 קק"ל ו-16.5 גרם חלבון.
מזון ייעודי איזוטוני המספק תזונה מלאה, מאוזנת, הכוללת גם סיבים תזונתיים. מתאים להזנה דרך צינורית או כהשלמה לתפריט היומי. טעם ניטרלי, לא מתוק, ומתאים גם לשתייה במקרה של רגישות למזון מתוק. אריזה בנפח של 250 מ"ל מכילה 275 קק"ל, וו גרם חלבון.
מזון ייעודי מרוכז המספק תזונה מלאה, מאוזנת, דלת שארית. מתאים כהשלמה לתפריט היומי. מכיל חלבוני סויה (ללא חלבוני חלב). משקה פרווה בכשרות בד"ץ. יכול להיות תחליף לארוחה או כתוספת לתפריט היומי. מאופיין בטעם קפה עדין עם מתיקות גבוהה וטעימה. אריזה בנפח של 250 מ״ל מכילה 350 קק"ל ו-13 גרם חלבון.
מזון ייעודי, נוזלי, מלא ומרוכז במיוחד. מיועד להזנה מלאה בצינורית או דרך הפה. כל קרטונית (250 מ"ל) מכילה 500 קק"ל ו-20 גרם חלבון. מכיל חומצות שומן אומגה 6 ואומגה 3 ושמן MCT. מתאים למי שזקוקים למזון מרוכז בנפח קטן. מיועד להזנה בצינורית או לשתייה. נטול גלוטן ודל בלקטוז. בטעם וניל עדין. ניתן לגוונו על ידי תוספת טעם, כגון וניל, נס קפה, קקאו ופטל, וכן להמתיקו בסוכר או בממתיק מלאכותי.
מזון ייעודי להשלמה תזונתית או לתזונה מלאה לחולי סוכרת ולאנשים עם מטבוליזם לקוי של גלוקוז. מנת גלוצרנה פלוס (בקבוק 220 מ"ל), מכילה 330 קק"ל וכ-17 גרם חלבון. המזון מכיל סיבים תזונתיים מסוג FOS ותערובת ״חודית של פחמימות הנספגות באיטיות. ללא גלוטן, מתאים לבעלי אי-סבילות ללקטוז.
מזון ייעודי לתזונה מלאה ומאוזנת, דל שארית, המיועד להזנה גם בצינורית האכלה, בטעם ניטרלי. הוא אינו מתוק, ולכן מומלץ במצבים של הפרעות בחוש הטעם. ניתן לגוונו על ידי תוספת טעם, כגון וניל, נס קפה, קקאו ופטל, וכן להמתיקו לפי הטעם בסוכר או בממתיק מלאכותי. משווק בבקבוק RTH של 1 ליטר. 100 מ"ל אוסמולייט מכילים 106 קק"ל ו-4.5 גרם חלבון. ללא גלוטן, מתאים לבעלי אי-סבילות ללקטוז.
מזון ייעודי לתזונה מלאה ומאוזנת בתוספת סיבים תזונתיים, המיועד להזנה גם דרך צינורית האכלה. הוא אינו מתוק, ולכן מומלץ במצבים של הפרעות בחוש הטעם. ניתן לגוונו על ידי תוספת טעם, כגון וניל, נס קפה, קקאו ופטל, וכן להמתיקו לפי הטעם בסוכר או בממתיק מלאכותי. משווק בבקבוק RTH של 1 ליטר. 100 מ"ל ג'ביטי מכילים 106 קק"ל ו-4.4 גרם חלבון. ללא גלוטן, מתאים לבעלי אי-סבילות ללקטוז.
מזון ייעודי לתזונה מלאה ומאוזנת, עשיר בקלוריות, בתוספת שילוב ייחודי של סיבים תזונתיים -F0S. מתאים למטופלים בסיכון לתת-תזונה. בקבוק RTH של ליטר מכיל 1,500 קלוריות ו-63.8 גרם חלבון. מתאים גם להזנה בצינורית. ללא גלוטן, מתאים לבעלי אי-סבילות ללקטוז.
פורמולה ייעודית, מרוכזת בקלוריות וחלבון, ומועשרת בארגינין, נוקליאוטידים ואומגה 3. מיועדת למטופלים המועמדים לניתוח במערכת העיכול או באזור הראש והצוואר, לצורך שיפור תפקוד המערכת החיסונית ומניעת סיבוכים לאחר ניתוח. מיועדת להזנה מלאה או כתמיכה תזונתית. נטול גלוטן ודל לקטוז. בטעם טרופי. כל קרטונית (237 מ"ל) מכילה 334 קק״ל ו-18 גרם חלבון. ללא גלוטן, מתאים לבעלי אי-סבילות ללקטוז.
מזון ייעודי נוזלי, מלא ומאוזן, בטעם וניל, עשיר בקלוריות על בסיס חלבון המפורק חלקית. בקבוק של 200 מ״ל מכיל 300 קק״ל ו-13.5 גרם חלבון. ללא גלוטן, מתאים לבעלי אי- סבילות ללקטוז.
מזון ייעודי, נוזלי, מלא ומאוזן, עשיר בקלוריות, בחלבון המפורק חלקית ובארגינין. בקבוק RTH של 1 ליטר מכיל 1,300 קק"ל ו-66.6 גרם חלבון. ללא גלוטן, מתאים לבעלי אי- סבילות ללקטוז. בטעם ניטרלי.
מזון נוזלי מפורק חלקית, מלא ומרוכז מאוד בקלוריות ובחלבון, מועשר בשמן דגים וסיבים פרה-ביוטיים מיועד למצבי תת ספיגה, להזנה מלאה או כתמיכה תזונתית בצינורית או דרך הפה, איזו-אוסמוטי, נטול גלוטן ודל לקטוז. ללא טעם. כל קרטונית (250 מ"ל) מכילה 300 קק"ל ו-19 גרם חלבון.
מזון נוזלי, מפורק חלקית, מלא ומאוזן, המיועד למצבי תת ספיגה. אידיאלי כתוספת או כתחליף מזון מלא. מיועד להזנה בצינורית או בשתייה בתוספת סיבים פרה-ביוטיים. נטול גלוטן ודל לקטוז. בטעם וניל (טעם משופר). כל קרטונית (250 מ"ל) מכילה 250 קק"ל ו-10 גרם חלבון.
תוספת לתפריט מלא ומאוזן.
השלמה תזונתית במצבים הדורשים תמיכה באיחוי פצעים או בבניית מסת גוף כחוש.אבאונד היא אבקה להכנת משקה בטעם תפוז המכילה 89 קלוריות, 7.4 גרם ארגינין, 7.4 גרם גלוטמין, ו-1.3 גרם HMB (ללא גלוטן). מינון מומלץ: 2 שקיות אבאונד ביום כתוספת לתפריט מלא ומאוזן.
מתאימים כהשלמה לתזונה רגילה תוך שילובם בתפריט היומי.
א. אבקות להכנת שייקים מועשרים או כתוספת העשרה לתוך מזונות, לדוגמה:
ב. אבקות להעשרה קלורית על בסיס פחמימות
סופר קלורי (Hadassa Calorie), איזי-קלורי (Easy Calorie) - סוגי סוכר אשר מתיקותם קטנה פי 5 מהסוכר הרגיל, אולם ערכם התזונתי זהה, לכן ניתן להכפיל ב-5 את התמורה הקלורית של הסוכר. ניתן להשתמש בכמויות גדולות כתחליף להמתקה בסוכר בדייסה, במזונות נוזליים, או נוזליים למחצה, חמים או קרים. תכשירים אלו הם פרווה. 1 כפית סוכר = 5 כפיות איזי-קלורי / סופר-קלורי (במתיקות). 1 כפית סוכר = 20 קלוריות. 5 כפיות פוליקוז = 100 קלוריות
ג. אבקות חלבון
קיימים מספר סוגים של אבקות חלבון, חלקם על בסיס חלבון מי-גבינה (חלבי) וחלקם על בסיס חלבון סויה וחלבון ביצה (פרווה). כל התכשירים מהווים מקור יעיל להעשרה בחלבון. ניתן להוסיפם למשקאות ולמאכלים קרים ופושרים, כגון חלב, משקה חלב, מרק, דייסה, פודינג, מחית ורטבים. כמות האבקה המומלצת לנפח נוזל מצוינת על גבי האריזה. דוגמאות לאבקות חלבון: חלבון מי גבינה של הדסה Hadassa Whey, חלבון ביצה של הדסה Hadassa Egg, חלבון סויה של הדסה Hadassa Soy, פרו- ג'ים (Pro-Gym), איזי ווי (Easywhey). האבקות קיימות במספר טעמים: וניל, שוקו, קפה, בננה וניטרלי. חשוב לבצע מעקב אחר תפקוד כלייתי בזמן צריכת תזונה מועשרת בחלבון. צריכת חלבון מוגברת עלולה להעמיס על הכליות ולפגוע בתפקודן.
תייק אנד איזי (Thick & Easy), מסמיך של הדסה Hadassa thickener, איזי תייקנר (Easy thickener).
אבקה להסמכת נוזלים עד למרקם של פודינג. מסמיך מזונות קרים וחמים, ואינו משנה את צבעו וטעמו של המזון. מתאים לשימוש במצבים בהם קיימת בעיית בליעה.
200 קלוריות, 12 גרם חלבון
מצרכים
אופן ההכנה
מערבבים היטב, ומגישים קר.
250 קלוריות, 15 גרם חלבון
כ-255 קלוריות, כ-39 גרם פחמימות, כ-8 גרם חלבונים, כ-7.5 גרם שומנים
מצרכים ל-6 מנות (2 חביתיות למנה)
מערבבים את כל המצרכים יחד, עד לקבלת מרקם חלק ואחיד בעזרת כף. יוצקים מהבלילה למחבת חמה, מטגנים קלות משני הצדדים ומניחים על נייר סופג. מגישים חם, אפשר בליווי סירופ מייפל וכדור גלידת וניל. המתכונים המובאים להלן ניתנו באדיבות חברת אבוט, ואין לפרסמם ללא קבלת אישור החברה.
כ-505 קלוריות, כ-6ו גרם חלבון
מכניסים את כל המצרכים למערבל מזון. טוחנים עד לקבלת מרקם חלק ומגישים קר.
כ-390 קלוריות, כ-13 גרם חלבון
מערבבים את המצרכים במערבל מזון, עד לקבלת המרקם הרצוי, ומגישים קר.
כ-400 קלוריות, כ- 13 גרם חלבון
מערבבים את כל המצרכים בסיר קטן או בכוס, המתאימה לחימום במיקרוגל. מחממים עד לטמפרטורה המתאימה להגשה. אין להרתיח. בוחשים היטב לפני ההגשה.
כ-120 קלוריות, כ-3.5 גרם חלבון למנה (עוגה אחת)
מצרכים (15 עוגות אישיות)
מחממים תנור מראש לטמפרטורה של 200 מעלות. מערבבים את הקמח, אבקת האפייה, הסודה לשתייה והקינמון הטחון. בקערה נפרדת מערבבים דגנים, אנשור פלוס וסוכר. מניחים לתערובת במשך 5 דקות. מוסיפים את התפוח המגורד, הביצה ומיץ התפוחים. מוסיפים את הבלילה לקערה עם הקמח ומערבבים. משמנים תבנית שקעים ומוזגים את התערובת עד לגובה 2/3 מהשקעים. אופים במשך 20-18 דקות או עד אשר מתקבל צבע חום-זהוב. מגישים חם.
כ-260 קלוריות, כ-8 גרם חלבון במנה
מצרכים (4 מנות)
בסיר בינוני ממיסים את החמאה. מוסיפים לסיר בצל, סלרי, אבקת מרק, גיינגיר ופלפל שחור. מטגנים קלות עד לריכוך הבצל והסלרי. מעבירים את התערובת למערבל מזון, את האנשור פלוס ודלעת מבושלת, ומערבבים עד לקבלת מרקם אחיד וחלק. מחזירים את התערובת לסיר, ומחממים עד לטמפרטורה המתאימה להגשה. אין להרתיח!
להלן כמה טיפים שיש לזכור כאשר משתמשים במוצרי אנשור פלוס:
המתכונים המובאים להלן ניתנו באדיבות חברת "הדסה ביימל - רוקחות וטבע בע"מ" , ואין לפרסמם ללא קבלת אישור החברה.
מצרכים ל-30 מנות
מערבבים את כל החומרים מלבד השמן בקערה לקבלת תערובת אחידה. מחממים 1 כף שמן במחבת טפלון. מכיוון שהעיסה נוזלית, יש ליצור בעזרת כף לביבות על המחבת. מכסים את המחבת במהלך הטיגון על אש בינונית-נמוכה, כך הלביבות לא יישרפו ויהיה קל להפוך אותן. לאחר שהלביבות תופחות מעט ונוצרות בועות על פני השטח, יש להפוך אותן לטיגון קצר בצדן השני.
חומרים ל-10 מנות
מערבבים במיקסר או במטרפה את הביצה, הסוכר, החמאה, השמן, החלב ותמצית הווניל כ-3 דקות. מוסיפים את הקמח ואת אבקת השייק וממשיכים לערבב עד לקבלת תערובת אחידה. יוצקים לתבנית שקעים עם גביעי נייר - סה"כ 10 יחידות של מאפינס מועשרים.
חומרים
מערבבים את אבקת הדסה לאנצ' עם הביצה עד להמסת כל האבקה ומטגנים במחבת חמה ומשומנת.
מערבבים את אבקת הדסה לאנצ' בתוך צלוחית המרק כשהוא חם עד להמסת כל האבקה ומגישים.
מצרכים ל-2 מנות
אופן ההכנהטורפים את הביצים בקערה עם אבקת המיד-דיי, מלח ופלפל. מוסיפים את הפטרוזיליה לבלילה ומערבבים היטב. חותכים את הבצל לקוביות ומטגנים במחבת משוחה בשמן עד להזהבה. מוסיפים את בלילת הביצים למחבת ומטגנים עד להשחמה של החביתה.
מצרכים (9 מנות)
מקציפים במיקסר שמנת מתוקה, סוכר וניל ו״אנין״. בצלחת עמוקה מערבבים מים חמים וכפית קפה. טובלים את הפתי בר בקפה ומסדרים בתחתית התבנית. יוצקים מחצית מתערובת הקרם על הביסקוויטים. מניחים שכבה נוספת של ביסקוויטים טבולים בקפה. יוצקים את כל שכבת הקרם הנותרת לתבנית.
לאחר סיום הטיפולים וההתאוששות, רצוי לאמץ המלצות לאורח חיים בריא, הכוללות תזונה מאוזנת, פעילות גופנית ושמירה על משקל תקין. ההמלצות מתפרסמות ומתעדכנות בתדירות גבוהה על ידי ארגונים בינלאומיים לחקר הסרטן, כמו המוסד האמריקני לחקר הסרטן (IARC).
מטרת ההמלצות היא הפחתת הסיכון להישנות חלק ממחלות הסרטן, למחלת סרטן אחרת מזו בה חלית, ולמחלות כרוניות נפוצות אחרות, בהן סוכרת, יתר לחץ דם, שומנים גבוהים בדם ועוד. המעבר לאורח חיים בריא הוא אפשרי ומעשי, מתאים לכל גיל וניתן למימוש לאורך זמן.
יצוין כי קיים קשר בין מחלות סרטן מסוימות ובין אורח חיים לקוי ותזונה שאינה בריאה. עם זאת, חשוב להדגיש כי ישנן מחלות סרטן רבות שהגורמים להן אינם ידועים או לא נבדקו. להלן עיקרי ההמלצות לאורח חיים בריא:
למידע על מערך התמיכה של האגודה למלחמה בסרטן