לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

המלצות תזונתיות למתמודדים עם מחלת הסרטן

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
קנאביס רפואי לחולי סרטן
תרופות וטיפולים שונים נוספים
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
שבוע התזונה והתזונאי.ת בישראל
המלצות תזונתיות למתמודדים עם מחלת הסרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
ביטוח לאומי ורשות המיסים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן
מידע מותאם לכל חולה


מבוא

כיצד מחלת הסרטן משפיעה על הצרכים התזונתיים?

שינויים בהרגלי האכילה בעקבות מחלת הסרטן

תזונה תומכת במהלך הטיפולים

תזונה בעת התמודדות עם תופעות הלוואי של הטיפולים

ירידה במשקל וחוסר תיאבון

בחילות

הקאות

תחושת שובע מהירה

שינויים בתחושת הטעם

נפיחות ואגירת נוזלים בגוף

תשישות ועייפות

עלייה במשקל

שלשול

רגישות לסוכר החלב (לקטוז)

עצירות

תופעות הקשורות בשינויים בחלל הפה ובמערכת הבליעה

רגישות בפה, בלשון ובגרון

יובש בפה

קשיים בבליעה

היצרות הוושט

תזונה "משלימה"

המנעות מאכילת סוכר והקשר למחלת הסרטן

מוצרי מזון להעשרה

מתכונים למזון מועשר

המלצות תזונתיות לאחר הטיפולים ולאורח חיים בריא

מערך המידע, התמיכה והסיוע של האגודה למלחמה בסרטן 





מבוא

תזונה נכונה חשובה ביותר לחולי סרטן המקבלים טיפולים נגד מחלתם. בתקופה זו קיים עומס רב על הגוף. ישנן שלוש מטרות תזונתיות עיקריות לאנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן:

  1. לשמור על משקל גוף תקין.
  2. להעדיף צריכת מזונות בעלי ערך תזונתי גבוה המספקים לגוף אנרגיה, וכן מרכיבי מזון חיוניים המסייעים לתחזוקה, ריפוי והחלמה.
  3. להפחית את הסיכון להישנות המחלה ואת התפתחותה של מחלת סרטן אחרת.


חוברת זו הוכנה למען החולה ועבור מי שמסייע לו בטיפול. מטרתה לתת מידע מקצועי ועדכני ולעזור בהתמודדות עם בעיות תזונתיות העלולות להתעורר עקב המחלה והטיפול בה. בחוברת ניתן לקבל הסבר על חשיבות התזונה, מידע על מזונות מומלצים יותר ופחות, רעיונות והצעות לתפריט יומי או להשלמת ארוחות, בהתאם לצורך.

לאגודה למלחמה בסרטן פורום בנושא תזונה למתמודדים ולמחלימים ממחלת הסרטן באתר האינטרנט של האגודה.




כיצד מחלת הסרטן משפיעה על הצרכים התזונתיים?

הגוף זקוק לאנרגיה ולחומרים נוספים לקיומו ולתפקודו התקין. חומרים אלה מהווים את אבות המזון, והגוף מקבל אותם מהמזון אותו אנו אוכלים. חלק מהחומרים הנמצאים במזון דרושים לגוף בכמויות מזעריות, אך הם חיוניים לתפקודו התקין. הגוף נמצא בתהליך דינמי מתמיד - תאים נהרסים ונבנים מחדש. חומרי הפירוק של התאים שנהרסו מופרשים מהגוף ויש צורך להחזירם. אנו מאבדים נוזלים תוך כדי נשימה ונשיפה, הזעה, וגם בשתן ובצואה. חשוב מאוד להחזיר נוזלים אלו לגוף.


אבות המזון

  1. נוזלים

  2. ספקי אנרגיה:
    • פחמימות (לדוגמה קבוצת הלחם והדגנים, רצוי מלאים, וכן תפוחי אדמה, אורז ופסטה, ירקות ופירות)
    • שומנים (לדוגמה כל סוגי השמן, טחינה, אבוקדו, אגוזים)
    • חלבונים (לדוגמה קבוצת הבשר, ביצים, חלב ומוצריו, קטניות)

  3. ויטמינים ומינרלים.


מקובל לקבוע את הצרכים התזונתיים ואת הקצובה המומלצת בהתאם לגיל, למין, למשקל גוף, למבנה הגוף ולסוג הפעילות. הצורך הבסיסי קיים גם במצב של חולי. אין מוצר מזון אחד היכול לספק את כל מרכיבי המזון אותו דורש הגוף ולכן חשוב לאכול מגוון מזונות. 


תפריט מאוזן לדוגמה (כ-2,000 קלוריות)

בוקר:

  • 2 פרוסות לחם
  • מספר זיתים
  • 2 כפות גבינה לבנה
  • 1 לבן או כל מוצר חלב אחר
  • ירקות טריים + כפית שמן
  • דבש או ריבה
  • קפה או תה + חלב + סוכר

10:00: מוצר על בסיס חלב (יוגורט, כוס חלב, גבינה וכו') + פרי


צהריים:

  • מרק ירקות מכל סוג
  • מנה בשרית (כ-30ו גר' בשר בקר/הודו/עגל או דג לפני בישול, או רבע עוף)
  • מנת פחמימות: אורז/ תפוח אדמה/ מיני פסטות
  • ירקות טריים או מבושלים
  • פרי


16:00: עוגה + כוס מיץ פרי הדרים טבעי /שתייה חמה

ערב:

  • 2 פרוסות לחם
  • מספר זיתים או אבוקדו או טחינה
  • יוגורט או מוצר חלב אחר
  • ביצה או טונה, או גבינה צהובה, או פסטרמה הודו
  • ירקות טריים
  • שתייה חמה 


ארוחת לילה: פרי + יוגורט 

הערה: יש להתייחס לשימוש במגוון המזונות בתפריטים בהתאם למגבלות (כמו סוכרת), ובהתאם להמלצות התזונאית).




שינויים בהרגלי האכילה בעקבות מחלת הסרטן

לעיתים חל שינוי בכמויות המזון ובסוגי המזון להם הורגלת עוד לפני שאובחנה אצלך מחלת הסרטן. עם האבחנה ותחילת הטיפולים, התגובה בדרך כלל היא הפחתת צריכת המזון, אולם גם צריכה גבוהה יותר אינה תופעה יוצאת דופן. ייתכן שהרגלי האכילה יושפעו בעקבות תופעות הלוואי הנגרמות מהטיפולים במחלת הסרטן. חלק מהמזונות יהיו טעימים ומושכים פחות, וכמות צריכתם תופחת. ייתכן שבעיות תזונתיות שהיו לפני האבחנה יוחמרו בשל המחלה והטיפולים. ייתכן שתתלבט אם אכלת מספיק מזונות מסוימים, תחשוש כי מזון מסוים אינו בריא עבורך, או שתרגיש כי אכלת מעט מדי. תגובות אלו טבעיות ומובנות לחלוטין.

בהמשך החוברת מובאות עצות להתמודדות יעילה עם השינויים שאתה חווה. לעיתים ייתכן קושי בצריכה מספקת של כל אבות המזון. על מנת להבטיח את הדרישות התזונתיות במקרה כזה, מומלץ לפנות לתזונאית למציאת קבוצות תחליף ופתרונות מתאימים.  





תזונה תומכת במהלך הטיפולים

הטיפול התזונתי בחולה הסרטן תומך בטיפול הרפואי. השאיפה היא לשפר במידת האפשר את מצבו של החולה באמצעות תזונה נכונה. הטיפול התזונתי משתנה בשלבי הטיפול הרפואי השונים:

  • לפני הטיפול הרפואי או לקראתו
  • בזמן הטיפול
  • בין הטיפולים
  • לאחר הטיפול הרפואי.


א. לפני הטיפול הרפואי או לקראתו

בזמן התמודדות עם מחלת הסרטן ישנה חשיבות רבה לתזונה נכונה. במידה והמטופל אוכל את מרב המזונות, משקלו יציב והוא אינו סובל מתת-משקל, אין מקום להעשרה מיוחדת, ויש לשמור על תזונה תקינה ומאוזנת. מצב תזונתי תקין מאפשר לחולה להתמודד טוב יותר עם הטיפול הרפואי ומקטין את הסיכוי להתדרדרות במצב הגופני. במקרים של ירידה בתיאבון כתוצאה מהמחלה או מתגובה רגשית-נפשית, יש לעודד את החולה לאכול בצורה מאוזנת.

ניתן להשתמש במוצרי מזון שונים ובמזון מועשר לפי הצורך. ישנן מחלות סרטן, בעיקר של מערכת העיכול, הגורמות לשינויים רבים בהרגלי התזונה.


ב. בזמן הטיפול הרפואי

לטיפולים הרפואיים השונים במחלות הסרטן השפעה שונה על הגוף, בדרגות חומרה שונות. לעיתים קרובות הטיפולים משפיעים גם על האיברים הבריאים. כאשר החולה ניזון היטב, סיכויי ההתאוששות של איברים אלה טובים יותר.

ניתוח

ניתוח עלול לגרום לשינויים תזונתיים זמניים או קבועים. הניתוח עצמו מעלה את הדרישה לתוספת קלוריות ולתוספת במנות החלבון, על מנת לסייע לגוף בתהליכי הריפוי. בעיות תזונתיות ארוכות טווח ייתכנו עקב ניתוחים במערכת העיכול, כגון קשיי בליעה ואכילה בניתוח בחלל הפה והלוע, קושי בספיגת מרכיבי מזון בניתוח כריתת מעי וכד'.

הניתוחים בשל מחלת הסרטן והשפעותיהם על התזונה:


 
טיפול בקרינה (רדיותרפיה)

השפעת הטיפול בקרינה על מצבו התזונתי של החולה מתבטאת בעיקר על פי הנזק שהיא גורמת באזור המוקרן בלבד. חלק מהבעיות מופיעות עם תחילת הטיפול, ממשיכות ומתגברות לאורך הטיפול ואף נמשכות לאחר סיומו.


השפעת קרינה על אזורי הגוף השונים:



טיפול כימי (כימותרפיה)

לתרופות כימיות השפעות שונות על התזונה ועל כלל הגוף. הן גורמות לעיתים לפצעים בפה, שלשולים או עצירות, בחילות והקאות, הפרעות במאזן המינרלים בגוף, ירידה בחלבוני מערכת החיסון ותופעות נוספות. תופעות אלו עלולות לגרום לשינויים במשקל הגוף ולבעיות תזונתיות אחרות.

תופעות לוואי אפשרויות של הטיפול הכימי הן גירויים וזיהומים בחלל הפה, שלשול, עצירות, בחילות והקאות, שינויים בטעם, שינויים במידת התיאבון (הפחתה או עלייה), רגישות לחלב, דחייה ממזון, חולשה, אנמיה.


טיפול הורמונלי (אנדוקריני)

טיפול הורמונלי הינו שכיח בטיפול בסוגי סרטן מסוימים, כגון סרטן השד, הערמונית, השחלה והרחם. תופעות הלוואי של טיפול הורמונלי המשפיעות על התזונה כוללות: בחילה, הקאה, נפיחות, עלייה במשקל, גלי חום, הגברת תיאבון, איבוד מסת שריר וצבירת מסת שומן. טיפול אנטי הורמונלי שניתן במסגרת הטיפול בסרטן הערמונית אצל גברים, ובסרטן השד אצל נשים, עלול לפגוע בבריאות העצם. תופעה זו מצריכה מעקב רופא או תזונאית קלינית. המלצה זו נכונה גם לגבי חולים המקבלים סטרואידים במינון גבוה.


טיפולים מכווננים (ממוקדי מטרה)

טיפולים מכווננים (הידועים גם בשם טיפולים ביולוגיים) הם טיפולים בהם נעשה שימוש בחומרים המצויים בגוף באופן טבעי למטרת הרס של תאי סרטן. קיימים מספר סוגים של טיפול, כולל אימונותרפיה, נוגדנים חד שבטיים, מעכבי גדילה סרטנית וחיסונים.השפעתם של טיפולים אלו על התזונה עדיין אינה ברורה לחלוטין. ייתכנו תופעות של שלשול, חולשה ואובדן תיאבון.



ג. בין הטיפולים הרפואיים

אם החולה במצב תזונתי תקין, אין צורך לערוך שינויים בתפריט, אלא רק לשמור על הקיים. אם המצב התזונתי ירוד יש להתייעץ עם תזונאית.


ד. לאחר הטיפול הרפואי

בסיום הטיפולים ובמהלך תקופת ההחלמה והחזרה לשגרה, מומלץ להתבסס על ההמלצות התזונתיות לשלב שלאחר הטיפולים. אין צורך לאכול מעבר לנדרש באופן יומיומי, אלא להתמקד בגיוון הארוחות, והתייצבות על משקל גוף תקין (למעט במקרים בהם החולה הודרך אחרת על ידי רופא או תזונאית קלינית). מידע מפורט בהמשך החוברת. 

 




תזונה בעת התמודדות עם תופעות הלוואי של הטיפולים

בפרק זה מובאות תופעות הלוואי הנובעות מהטיפול במחלה ומשפיעות על התזונה, ודרכי התמודדות עמן. הפרק מחולק לשני חלקים, כאשר בהתחלה מפורטות תופעות לוואי כלליות, ובהמשך תופעות לוואי הקשורות באזור מערכת הבליעה, כגון היצרות ושט, קשיי בליעה וכד'.


ירידה במשקל וחוסר תיאבון

ירידה במשקל הינה תופעה שכיחה ביותר בקרב חולי הסרטן ונגרמת בשל סיבות שונות, כגון אובדן תיאבון, דרישה מוגברת לאנרגיה, שינויים בחילוף החומרים בגוף, שינויים בספיגה וניצול המזון, קושי פיזי באכילה עקב ניתוח, תופעות לוואי של טיפולים, כגון כאב, או שינויים נפשיים, כגון חרדה ודיכאון.

להלן מספר המלצות להתמודדות עם התופעה:

  • ארוחות קטנות - אכלו מספר ארוחות קטנות ותכופות במשך היום או שלוש ארוחות עיקריות וחטיף קטן לאחר הארוחה.
  • רמת חלבון גבוהה - אכלו מזון בעל נפח קטן ועשיר בקלוריות ומוצרים בעלי תכולת חלבון גבוהה, כגון: ביצה (חביתה), בשרים שונים (שניצל או קציצה), שמנת, גרנולה, חמאה, אגוזים למיניהם, גבינה צהובה, פיצה ותפוחי אדמה מטוגנים.
  • סדר עדיפויות - העדיפו קודם את המזונות בעלי תכולת החלבון הגבוהה, כגון מנת הבשר לפני המרק, או הכריך לפני הקפה.
  • שינוי הרגלי אכילה - שנו את הרגלי האכילה לפי תחושת הרעב, גם אם הדבר כרוך בשינוי הרגלים: אכלו ארוחת בוקר עשירה ומזינה הכוללת שמנת, חביתה, לחם, זיתים ואבוקדו - במקום כוס קפה.
  • מזון מגוון - גוונו את התפריט היומי ושלבו בו סוגי מזון חדשים, מזונות ותבלינים מעוררי טעם, כגון זיתים, מלפפון חמוץ, סרדינים, דג מלוח, מלח.
  • על טעם וריח - במקרים בהם ריח המזון מפריע לכם, אכלו את המזון כשהוא קר או בטמפרטורת החדר.
  • אכילה איטית - אכלו בנחת את הארוחות.
  • שתייה - מומלץ לשתות בין הארוחות ולא במהלכן. שתיית משקאות בזמן הארוחה גורמת לזירוז תחושת השובע.
  • משקאות מומלצים - רצוי לשתות משקאות בעלי תכולה קלורית גבוהה, כגון חלב, משקאות חלב ויוגורט, מיצי פירות ומשקאות קלים.
  • פעילות גופנית - צאו להליכה קלה לפני הארוחה כדי לגרות את התיאבון.
  • תוספי מזון - ברוב המקרים צריכת תוספי מזון אינה מומלצת, למעט במקרים בהם קיים מחסור מוכח בוויטמינים ומינרלים בגוף. התייעצו עם התזונאית או הרופא המטפל בנוגע לשילוב תוספי מזון בתפריט היומי.


מתכון לפודינג רב קלוריות וחלבון:

לערבל בבלנדר גביע שמנת 15%, קופסת גבינה 5%, חצי כוס חלב ומעדן כלשהו. המתכון כולל כ-700 קלוריות וכ-33 גרם חלבון.




בחילות

בחילה היא תופעת לוואי נפוצה של הטיפולים. לעיתים ייתכנו גם תחושת צרבת, חומציות בגרון או בקיבה או הקאה. תגובת כל חולה למזון מסוים הינה אישית וזמנית. אין מזון מותר ואין מזון אסור.


להלן מספר דרכים שיסייעו לך להתמודד עם התופעה:

  • אכול מספר ארוחות קטנות ותכופות במשך היום, לעס לאט והיטב את המזון.
  • העדף מזונות ומשקאות בטמפרטורת החדר, או קרים. מזון חם עלול להגביר בחילה.
  • במידה וריח המזון גורם לבחילה - הקפד לאוורר את חדרי הבית.
  • שתה משקאות בין הארוחות ולא במהלך הארוחה.
  • אכול בגב זקוף בישיבה. לאחר הארוחה, בזמן מנוחה, הקפד לשמור על ראש מורם לפרק זמן של כשעה לאחר הארוחה.
  • יש לשים דגש על הגשה אסתטית ומושכת, ושימוש בצבעים שונים. 

עדיף לצרוך מזונות בעלי טעם וריח ניטרליים:

  • חלב ומוצריו, יוגורטים, דייסה, גבינות שונות (צהובה, לבנה, קוטג' ומלוחה), גלידה ומילקשייק.
  • מזונות מבושלים במים או מאודים, כגון עוף מבושל או בגריל, קציצות מבושלות ולא מתובלות, ביצה קשה.
  • מזונות יבשים היכולים לספוג את מיצי הקיבה, כגון טוסטים וצנימים, אורז, תפוחי אדמה אפויים, קרקרים, פריכיות אורז, פתית, כעכים, מקלות מלוחים.
  • פירות משומרים.
  • שתיית משקאות כגון מים, סודה, לימונדה ומיצי פירות.


לא מומלץ לצרוך מזונות מגרי חוש ריח וטעם:

  • אוכל מטוגן כגון בצל, בשר ודגים בכל צורה.
  • מזונות חמוצים (פרי הדר, עגבנייה).
  • מזונות בעלי ריח חריף כגון שום, פלפל, חזרת או סחוג.
  • מזונות בעלי מתיקות גבוהה, כגון שוקולד.
  • מזונות מתובלים במיוחד, כגון המבורגר, נקניקיות, נקניק, רטבים.
  • מיני פירות וירקות בעלי ריח ארומטי, כגון מלון, בננות, קולורבי, ברוקולי, כרובית.
  • דברי מאפה טריים, כגון לחם טרי, עוגות טריות, כעכים ופשטידות.


בזמן בחילה רוב האנשים מפחיתים או מפסיקים לחלוטין שתיית קפה. זוהי תופעה טבעית לחלוטין.


תפריט לדוגמה בזמן בחילה

בוקר:

  • דייסה לפי בחירה
  • 2 צנימים
  • גבינות מכל סוג
  • דבש וריבה
  • מלפפון
  • כוס חלב קר


10:00: 2 קרקרים, גבינה לבנה ומיץ תפוחים


צהריים:

  • מרק צח ואטריות
  • עוף/בקר/קציצות מבושלות
  • תפוחי אדמה/מחית תפוחי אדמה (פירה)/אורז/פתיתים ללא רוטב
  • קישוא/גזר/דלעת - מבושלים
  • תפוח עץ/אגס


16:00: מאפה יבש וכוס חלב


ערב:

  • פיתה או צנימים עם גבינה מכל סוג
  • ביצה מבושלת היטב (ביצה קשה או חביתה מטוגנת משני צדיה)
  • תבשיל ירקות או פשטידה
  • שתייה


בזמן בחילות קשות מומלץ לאכול מספר פעמים ביום, טוסט המורכב משתי פרוסות לחם, מרוחות ב-10 גרם חמאה, פרוסת גבינה צהובה וביצה קשה, בתוספת כוס תה עם אחת עד שתי כפיות סוכר. ארוחה זו כוללת כ-400 קלוריות ו-16 גרם חלבון. 




הקאות

הקאות בדרך כלל נלוות לבחילות. הן יכולות להופיע בעקבות הטיפול, ריחות מזון שונים,גזים או חומציות בקיבה. אם אתה סובל מהקאות במשך יותר מ-24 שעות, יש לדווח עלכך מיידית לרופא המטפל.

  • אין לאכול או לשתות עד אשר התופעה חולפת.
  • לאחר ההקאה נסה לשתות כמויות קטנות של נוזלים צלולים, כגון מיץ בעל חמיצות מעודנת (חמוציות או לימונדה), מיצים טבעיים וסודה.
  • כאשר אתה מסוגל לבלוע את השתייה, נסה לאכול מזונות רכים, כגון פודינג, "פרוזן יוגורט", סורבה או גיל.
  • כאשר אתה מסוגל לעכל מזונות רכים, חזור בהדרגה לתפריטך היומי הרגיל.
  • נסה להחזיר את המינרלים (בעיקר נתרן ואשלגן), שאבדו בעקבות ההקאה, על ידי צריכת מזונות העשירים בהם, כגון בננות, תפוח אדמה מבושל או אפוי, הוספת מלח למזון ושתיית מיצים טבעיים.





תחושת שובע מהירה

הרגשת שובע מהירה לאחר אכילת כמות מזון קטנה היא תופעה נפוצה, בייחוד אם עברתניתוח בחלק העליון של מערכת העיכול. צריכת מזון בכמות שאינה מספקת לגוף עלולהלהחליש אותו ולעכב את תהליך ההחלמה.


אם אתה מרגיש שבע במהירות:

  • אכול ארוחות קטנות במהלך היום, והעשר את ארוחותיך במזונות מזינים ובעלי ערך קלורי גבוה, כגון ביצה (חביתה), בשרים שונים (שניצל או קציצה), שמנת, גרנולה, חמאה, אגוזים למיניהם, גבינה צהובה, פיצה ואף צ'יפס.
  • בין הארוחות ניתן לאכול חטיפי בריאות או גרעינים ומיני פיצוחים.
  • שתה את המשקאות בין הארוחות, במקום במהלכן. שתיית משקאות במהלך הארוחה גורמת לתחושת שובע מהירה.
  • לאחר הארוחה מומלץ לנוח כאשר הראש מוגבה.
  • שאל את התזונאית בנוגע לשתיית משקאות מועשרים, מזון רפואי או שימוש באבקות העשרה, כתחליף לארוחות. מוצרים אלו מספקים לגוף את הערכים התזונתיים החסרים לו, ונחשבים לספקי אנרגיה.  




שינויים בחוש הטעם

שינויים בתחושת הטעם נגרמים בדרך כלל כתוצאה מטיפול כימי, קרינתי או ממחלת הסרטן עצמה. בעיות בחניכיים ובשיניים עלולות גם הן להשפיע על הטעם. חלק מהחולים מדווחים על טעמים מתכתיים או מרים, בייחוד בזמן אכילת בשר.


תחושת הטעם ייחודית ואישית ומשתנה מאדם לאדם. להלן מספר עצות שיסייעו לכם בהתמודדות עם התופעה:

  • בחר והכן מזונות בעלי מראה מושך וריח נעים. מזון טעים יותר אם הוא מוגש קר או בטמפרטורת החדר.
  • מזון קפוא, כגון כדורי מלון, ענבים, תמרים, פלחי תפוז או אשכולית, שהינם לחים ומתוקים, מושכים יותר.
  • אם בשר אדום אינו טעים לך כעת, בחר עוף או הודו, דגים, טופו, שעועית, ביצים או מוצרי חלב שאינם בעלי ריח חזק.
  • נסה לאכול בשר שהושרה ברטבים עשירי טעם, כגון סויה, ברביקיו ומיץ הדרים.
  • מזונות ומשקאות חמוצים, כגון יוגורט, תפוזים, לימון או לימונדה יכולים להתאים (אין לאכול מזונות אלו כשישנה רגישות וכאבים בפה).• שטוף את הפה וצחצח את השיניים והלשון בקביעות (הימנע משימוש בשטיפות פה קנויות בזמן רגישות וכאבים בפה).
  • בקר אצל רופא השיניים בקביעות כדי לוודא שלא הופיעו בפה זיהומים חדשים.




נפיחות ואגירת נוזלים בגוף

לעיתים חולים עולים במשקל במהלך הטיפול אף שאינם אוכלים יותר מהרגיל. ייתכן שעלייה זו נגרמת בשל נפיחות או בצקת. תרופות מסוימות, כגון פרדינזון - Prednisone (פרדינזון® - ®Prednisone)*, גורמים לגוף לאגור נוזלים. אם אתה מבחין בעלייה משמעותית במשקל, דווח על כך לרופא כדי שיוכל לקבוע את הסיבה לכך ולטפל בהתאם.

במקרה של נפיחות ואגירת נוזלים מומלץ להמעיט באכילת מלח ומזונות המכילים נתרן, כגון מזונות מעובדים ומשומרים. לגבי כמות השתייה המותרת לחולים במהלך הטיפולים, יש להתייעץ עם הרופא המטפל.


*או תרופות אחרות המכילות חומר פעיל זהה, בעלות שמות מסחריים אחרים.



תשישות ועייפות

תופעה זו נפוצה מאוד בקרב חולי סרטן. הרגשת תשישות ועייפות מקשים על החולה להכין ולאכול את ארוחותיו. אם אתה חש עייפות רבה:

  • בקש סיוע מחברים או מבני המשפחה.
  • השתמש בארוחות מוכנות קפואות. כיום ישנו מגוון רחב של ארוחות בריאות מוכנות.
  • הכנת ארוחה יכולה להיות קלה כאשר משתמשים במוצרים קלים להכנה, כגון ירקות ופירות קפואים או משומרים, תבשילי פסטה ואורז מוכנים. בדוק את מרכיבי המזון המצוינים על גבי התווית. העדף מזונות המכילים בעלי ערכים תזונתיים מזינים רבים.
  • שמור בהישג יד מזונות, כגון פירות יבשים (צימוקים, תמרים, משמש), גבינות וקרקרים מכל סוג, מעדני חלב וחטיפי בריאות. הכן שייקים של פירות ויוגורט והשאר אותם במקרר שישמשו לך חטיפים בין הארוחות.
  • כשאתה חש טוב יותר, הכן כמות גדולה יותר של הארוחות האהובות עליך, והקפא את חלקן בקופסאות אחסון.
  • קנה או הזמן טלפונית מזון מוכן מהמעדנייה הסמוכה למקום מגוריך.

מומלץ להיעזר בחוברת "התמודדות עם תשישות ועייפות" של האגודה למלחמה בסרטן המכילה מידע ועצות נוספות. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. 




עלייה במשקל

עלייה במשקל הינה תופעה שכיחה בקרב חולי סרטן. לעלייה במשקל סיבות רבות, כגון אכילה מוגברת ותכופה בעקבות לחץ, מתח, חשש או דיכאון, סיוע בהקלה על תחושת בחילה, או נטילת תרופות שונות (טמוקסיפן לנשים לאחר סרטן השד, תרופות נוגדות דיכאון ועוד). עלייה במשקל מתלווה לעיתים להפסקת מחזור בעקבות כימותרפיה בנשים צעירות, או בעקבות אגירת נוזלים בגוף.


ההמלצות הבאות יכולות לסייע לאלו שעולים במשקל בתקופת הטיפולים במטרה לשמור על משקל גוף תקין. ההנחיות מתאימות גם לחולים שהחלו את הטיפולים עם עודף משקל. אגירת נוזלים בגוף דורשת התייחסות רופא.

  • העדף מזונות בריאים הכוללים מגוון ירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות. מזונות אלו מטבעם הם מופחתי קלוריות ומכילים מגוון רחב של מרכיבי מזון וסיבים תזונתיים, המסייעים בשיפור תחושת השובע.
  • הימנע ממזונות בעלי תכולה קלורית גבוהה (בורקס, עוגות, חטיפים), מזונות עם תכולת שומן גבוהה (שמן, טחינה, שמנת), ומזונות המכילים תכולה גבוהה של שומן וסוכר (שוקולד, גלידה).
  • הימנע ממשקאות קלים המכילים קלוריות רבות.
  • יש לשים לב לגודל המנה. לעיתים מנה קטנה מספקת יותר וגורמת לתחושת שובע.
  • אכול רק כאשר אתה חש רעב. אכילה כפיצוי ללחץ, מתח או דיכאון לא תרגיע את הרעב.



שלשול

יציאות מרובות ו/או שלשול הן תופעות לוואי נפוצות, וסיבותיהן רבות: טיפול כימי (כימותרפיה), טיפול בקרינה לאזור הבטן, נטילת תרופות שונות, זיהום, רגישות למזון, מצב רגשי או כריתת איברי מערכת העיכול (קיבה, לבלב, מעי דק, מעי גס). עוצמת תופעות לוואי אלו תלויה בגורמים רבים.

בזמן מתן כימותרפיה יכול להופיע שלשול לסירוגין, לעיתים רחוקות, או אף לאורך זמן. טיפול בקרינה לאזור הבטן אינו גורם בדרך כלל באופן מיידי לשינוי ביציאות, אלא רק לאחר שבועיים-שלושה מתחילת הטיפול. התופעה עלולה להימשך גם זמן מה לאחר סיום הטיפול. כל עוד היציאות תקינות, ניתן לצרוך את המזונות הרגילים ואין צורך לשנות את הרגלי האכילה. 

רק אם חל שינוי, היציאות מרובות או מופיע שלשול, יש להקפיד על דיאטה המפורטת בהמשך. מטרת הדיאטה היא להימנע מאכילת מזונות הגורמים ליציאות מוגברות. ניתן לאכול מזון מוצק ואין צורך מיוחד באכילת מזון רך או נוזלי.

יש להיוועץ עם הרופא המטפל כאשר השלשול מרובה ונמשך זמן רב - היות והמצב עלוללגרום להתייבשות ולאובדן רכיבי מזון, ויטמינים ומינרלים.


שתייה

  • השתדל לצרוך 8 כוסות נוזלים ביום (בהתאם למשקל הגוף, ולתכיפות וכמות השלשול).
  • רצוי לשתות כמויות קטנות בכל פעם.
  • משקאות בטמפרטורת חדר נוחים יותר לספיגה ממשקאות חמים מאוד או קרים מאוד.
  • משקאות מומלצים הם מים, תה, מרק עוף, משקאות קלים מדוללים במים, מיץ לפתן מתפוחי עץ, קולה, ספרייט, בירה שחורה.
  • משקה ממותק עלול לגרום לשלשול.
  • יש להימנע משתיית חלב, קפה, מיצי פרי, מיץ עגבניות, מיץ שזיפים.


מזונות מומלצים (דל לקטוז*, דל סיבים ודל שומן)

  • מזונות דלי סיבים: לחמים (לחם לבן, חלה, לחם אחיד, עדיפות לטוסטים וצנימים), תפוח אדמה (מחית או אפוי בתנור), אורז לבן, פתיתים, פסטה, אטריות, קוסקוס, בייגלה (מקלות מלוחים), פריכיות אורז, קרקרים.
  • מוצרי חלב מעובדים: גבינה לבנה, גבינה מלוחה, קוטג׳, גבינה צהובה, יוגורט, חמאה.
  • ביצה קשה (אפשר לאכול מספר ביצים ביום).
  • מרקים: מרק עוף צח או עם אטריות/אורז/שקדי מרק, מרק עם ירקות "עדינים": גזר, קשוא, בצל.
  • עוף ודגים: עוף במרק, עוף בגריל, דג אפוי, קציצות מבושלות.
  • ירקות רכים ומבושלים (במידה).
  • פירות טריים ללא קליפה, כגון תפוח עץ (טרי, מרוסק, אפוי בתנור, לפתן), בננה, אגס, מחית פרי, פירות משומרים.


*ראה התייחסות נפרדת לנושא בהמשך.


מזונות שיש להימנע מהם:

  • מזונות "קשים" לעיכול, כגון קטניות למיניהן - חומוס, עדשים, שעועית לבנה, תירס, אפונה ירוקה, פול.
  • ירקות כרוביים: כרוב, כרובית, ברוקולי, כרוב ניצנים.
  • ירקות ופירות טריים: באופן כללי יש להפחית בכמות הירקות והפירות עד הימנעות מוחלטת. לעיתים ניתן לצרוך מנה קטנה של ירקות ופירות מבושלים.
  • מזון עם תכולת שומן גבוהה, מזון מטוגן, או מזון מתוק מאוד או מתובל בתבלינים חריפים.
  • חלב ניגר ומוצרי חלב, כגון לבן, אשל ושמנת.
  • פירות יבשים ומיובשים: אגוזים (מכל סוג), גרעינים, בוטנים, שקדים, אגוזי קשיו, שזיפים, משמשים, תמרים, תאנים, צימוקים.
  • סיבים תזונתיים: לחם וקרקרים מקמח מלא, אורז חום, דגני בוקר מועשרים בסיבים.
  • מזונות ללא סוכר המכילים תחליף סוכר - סורביטול (חומר בעל תכונות של משלשל חלש).
  • משקאות אלכוהוליים ומשקאות המכילים קפאין.


שלשול גורם לאובדן אשלגן ונתרן (מלח), לכן מומלץ לצרוך מזונות המכילים מרכיבים אלו. אשלגן נמצא בבננה, תפוח אדמה, עוף/הודו, ונתרן נמצא במזונות מלוחים, כגון מרק צח, מקלות מלוחים, גבינה מלוחה וצהובה ועוד.

ארוחה הכוללת שתי פרוסות טוסט מרוחות בחמאה (0ו גרם), פרוסת גבינה צהובה (25 גרם), ביצה קשה וכוס תה בתוספת כפית סוכר, מספקת כ-400 קלוריות וכ-5ו גרם חלבון. ניתן לאכול ארוחה כזאת (זמנית) מספר פעמים ביום, גם במקום ארוחה בשרית. כאשר השלשול פוסק, ניתן לחזור בהדרגה לתזונה רגילה בהתאם להרגשה האישית. 



תפריט לדוגמה לחולים שסובלים משלשול

(תפריט בסיסי, דל שומן / דל לקטוז / דל סיבים תזונתיים)

בוקר:

  • דייסה המורכבת מכוס מים, כוס חלב, 2 כפות סולת או אורז טחון
  • 1-2 כפיות סוכר
  • 1-2 פרוסת לחם לבן (רצוי כטוסט)
  • גבינה כחושה, 5% לבנה, צהובה, מלוחה
  • ביצה קשה
  • שתייה: תה בתוספת כפית סוכר


10:00: בננה אחת, כוס מיץ מסונן ומספר קרקרים יבשים


צהריים:

  • מרק צח, אטריות מבושלות או פתיתים, שקדי מרק
  • מנת בשר מבושל/גריל
  • מנת אורז או פסטה
  • מנת ירקות מבושלים או מאודים
  • לפתן תפוחי עץ


16:00: עוגות "יבשות" (טורט או עוגות בחושות), תפוח עץ בתנור, או במיקרוגל, בתוספת שתייה חמה.


ערב:

  • מרק ירקות צח
  • 2 פרוסות לחם לבן (טוסט)
  • משקה ריוויון, יוגורט או מוצר חלב ניגר אחר עד 5% .1 שומן
  • גבינות מכל סוג
  • טונה במים


20:00: בייגלה או כעכים + גבינה לבנה
  



רגישות לסוכר החלב (לקטוז)

כאשר לקטוז (סוכר החלב) אינו נספג בגוף, מסיבות שונות, הוא עלול לגרום לגזים, לנפיחות בבטן, לכאבי בטן או לשלשול. לרוב האנשים ישנה רגישות מסוימת ללקטוז, אך גם אלו הרגישים מסוגלים לצרוך כמות קטנה של חלב ומוצריו. לעיתים יש צורך "בניסוי וטעייה" כדי לגלות אלו מוצרי חלב ניתנים לאכילה ללא תופעות לוואי. רצוי לשלב את מנת החלב בזמן הארוחה עם מזון אחר, וכך למתן את השפעת הלקטוז. חלב ויוגורט מכילים כמות רבה של לקטוז. ככל שהמוצר מעובד יותר, כך פוחתת כמות הלקטוז המצויה בו. במידה וקיימת רגישות מסוימת ללקטוז, אך רוצים לצרוך חלב ומוצריו, ניתן להשתמש בכמוסות של האנזים לקטאז (חומר המפרק לקטוז) או באבקת לקטאז בזמן ארוחה חלבית, הניתנים לרכישה בבית המרקחת ללא מרשם רופא. כמו כן, ניתן לצרוך חלב נטול לקטוז.




עצירות

עצירות יכולה להופיע עקב נטייה אישית, שימוש בתרופות כימיות שונות או במשככי כאבים, או בשל ירידה בפעילות הגופנית, שכיבה ממושכת, שתייה בלתי מספקת וצריכה מועטה של סיבים תזונתיים.


להלן הנחיות להתמודדות עם עצירות:

  • שתייה מרובה - חשוב ביותר להקפיד על שתייה מרובה. הכמות המומלצת היא 10-8 כוסות ביום (כ-2 ליטר) של מים, תה, קפה, מיצי פרי טבעיים, מיץ שזיפים, מיץ עגבניות, מיץ לפתן עם פירות מיובשים, משקאות קלים.
  • הגברת צריכת סיבים תזונתיים (למעט למי שסובל מחסימת מעי) - סיבים תזונתיים מצויים בירקות, בפירות, בדגנים ובקטניות. ירקות ופירות מכל סוג ניתן לאכול טריים, כמיץ, משומרים, מאודים, מבושלים או אפויים כפשטידה. משפחת הדגנים כוללת: שיפון, חיטה, שיבולת שועל, תירס, אורז, דורום, כוסמת ועוד. רצוי לאוכלם בצורתם ה"מלאה", כגון לחם שיפון, לחם מלא, אורז חום, פסטה מקמח מלא, גרנולה ודגני בוקר המועשרים בסיבים תזונתיים. משפחת הקטניות כוללת: עדשים, אפונה, חומוס, פול, שעועית לבנה ועוד. חשוב לציין, שקטניות וירקות כרוביים (כגון כרוב, כרובית, ברוקולי, כרוב סיני) ידועים כגורמים לגזים במערכת העיכול ולכן לא תמיד רצוי להוסיפם למזון.
  • שילוב פעילות גופנית באורח החיים היומיומי: פעילות גופנית יכולה לסייע בהקלת עצירות. ביצוע הפעילות הגופנית והמינון שלה נקבעים לפי יכולתו האישית של כל אחד, ובהתאם להמלצת הרופא. מומלץ להוסיף תרגילי בטן (אף בשכיבה).


הנחיות להוספת סיבים תזונתיים:

  • הוספת פירות מיובשים ויבשים: שזיפים, משמשים, צימוקים, תאנים, תמרים, אגוזים, שקדים, בוטנים, גרעינים ועוד.
  • סובין חיטה וסובין שיבולת שועל ניתן להוסיף לתפריט היומי בכמות מוגבלת. על כל מנת סובין (1 כף) חשוב לשתות 2-1 כוסות נוזלים.
  • תכשירים על בסיס פירות מיובשים.
  • תכשירים על בסיס פסיליום, כגון מוציויטל, קונסיל, אגיוקור או בנפייבר (חלקם מצריכים מרשם רופא וחלקם ללא צורך במרשם).

חרף יתרונותיהם הרבים של הסיבים, אין להגזים בצריכתם. כמויות גדולות עלולות לגרום לאי נוחות קשה במערכת העיכול ואף לחסימת מעיים. אם תוספת סיבים ממקור כלשהו גורמת להרגשה לא נוחה, מומלץ לנסות מקור אחר.


רעיונות נוספים להקלת עצירות:

  • לאכול יוגורט או שמנת בתוספת 1 כף סובין, 1 כף גרנולה, 1 כפית זרעי פשתן, פירות חתוכים ואגוזים קצוצים.
  • לשתות משקה חם, כגון מים חמים, חלב קר או מיץ פרי הדר, כחצי שעה לפני ארוחת בוקר.
  • לערבב בבלנדר פירות מיובשים עם מיץ שזיפים.
  • לאכול רסק תפוחי עץ.





תופעות הקשורות בשינויים בחלל הפה ובמערכת הבליעה

טיפול כימי או קרינתי עלולים לגרום לפגיעה ברירית חלל הפה, הלשון והוושט, ולמספר תופעות לוואי, כגון דלקות ופצעים, בצקות, קשיים בבליעה, בחילות וחוסר תיאבון. הטיפול הקרינתי עלול לגרום לתופעות נוספות, כגון איבוד חוש הטעם, מיעוט רוק ויובש בפה. חלק מהתופעות הכלליות פורטו קודם לכן, אך כאן יפורטו עצות ודרכי התמודדות עם תופעות הקשורות בשינויים במערכת הבליעה וכן תפריט לדוגמה שיוכל לסייע.

רגישות וכאבים גורמים לירידה בצריכת מזון, העלולה לגרום להידרדרות תזונתית. יש לפנות לרופא המטפל לשם קבלת טיפול תרופתי שיקל על תופעות אלו. 




רגישות בפה, בלשון ובגרון

עצות להתמודדות עם התופעה:

  • העדף מזון בעל מרקם חלק, סמיך, קר או פושר.
  • מזונות רותחים וחמים עלולים לגרות את הפה והגרון ולגרום כאבים. מזונות קרים, כגון קרטיב (ארטיק), מרגיעים את הכאבים.
  • מומלץ לבשל את המזון עד שהוא רך ביותר וקל לאכילה ולעיכול.
  • חתוך את המזון לחתיכות קטנות ביותר, מעך או רסק אותם במערבל.
  • הכן תבשילים לחים או מזון בתוספת רטבים שונים שיקלו על בליעתו.
  • השתמש בקשית בעת שתיית נוזלים.
  • הימנע מאלכוהול. אלכוהול עלול לגרות את התאים הרגישים בפה.


מזונות מומלצים:

  • דייסות (סולת, שיבולת שועל, קורנפלור) ודגני בוקר.
  • מוצרי חלב למיניהם: חלב, משקאות חלב, גבינות, יוגורטים, גלידה, פודינג, מילקשייק.
  • מחית תפוחי אדמה, פסטות בגבינה, ביצים מקושקשות ומבושלות היטב, שקשוקה.
  • ירקות מרוסקים, בשר טחון, קציצות רכות, פשטידות.
  • מרקים קרים או פושרים לסוגיהם (במידת הצורך ניתן לרסק).
  • מיץ טבעי, בננה, מחית תפוחים, אבטיח, פירות משומרים ונקטר לסוגיו.


מזונות מומלצים פחות:

  • מזונות המגרים את הפה.
  • פירות או משקאות חמוצים, כגון אשכוליות, תפוזים, לימון.
  • מזונות מתובלים או מומלחים.
  • מזונות כבושים או חמוצים.
  • מזונות המבוססים על עגבניות, כגון צ'ילי, רוטב סלסה, קטשופ ופיצה.
  • מזונות קשים, גסים ויבשים.
  • תבלינים חריפים, כגון פלפל שחור, אבקת ציילי, מוסקט, ציפורן, קארי וחזרת. 





יובש בפה

תופעה המתרחשת בדרך כלל לאחר כימותרפיה או טיפול בקרינה לאזור הראש והצוואר. טיפולים אלו מפחיתים את כמות הרוק בפה, ולכן קשה לחולה ללעוס או לבלוע, וייתכנו שינויים בטעם המזון. כדי להקל במקרה זה, מומלץ להיעזר בעצות שפורטו למעלה, בנוגע לפגיעה ברירית מערכת הבליעה.


בנוסף מומלץ:

  • להשתמש בקשית או בקבוקים בעלי פיית ספורט בעת שתיית מים או משקאות אחרים במשך היום, כך שיהיה לך קל יותר לבלוע.
  • להקפיד על שמונה כוסות נוזלים ביום לפחות.
  • לשתות מזונות סמיכים יותר, כגון מיצי פירות, משקאות חלב ומילקשייק, בטמפרטורת החדר או קרים.
  • לצרוך מזונות ומשקאות חמוצים, כגון לימונדה, בכמויות קטנות, המגבירים את ייצור הרוק בפה.
  • למצוץ קוביות קרח, במיוחד לפני טיפול בקרינה לאזור הראש והצוואר.
  • לאכול מזונות רכים ונוזליים, כגון מרקים, מזונות המכילים רטבים שונים וסלטים, אותם קל יותר לבלוע.
  • להימנע ממזונות מלוחים.
  • למצוץ סוכריות קשות, כגון סוכריות בטעם לימון, ענבים קפואים או קרטיבים, או ללעוס מסטיק ללא סוכר.
  • להימנע מאלכוהול.
  • להקפיד למרוח משחת לחות על השפתיים.במידה והנך סובל מיובש חמור, התייעץ עם הרופא המטפל. 





קשיים בבליעה

קשיים בבליעה נגרמים בשל מחלת הסרטן עצמה או הטיפולים, כגון ניתוח באזור הראש והצוואר. אם מופיעים קשיי בליעה, כדאי להתייעץ עם הרופא. יש לדווח לרופא על שיעול או מחנק בעת האכילה.


כדי להקל בזמן האכילה:

  • השתדל לשתות לפחות שמונה כוסות נוזלים ביום. שתה משקאות בין הארוחות במקום במהלכן. משקאות בטמפרטורת החדר קלים יותר לבליעה. הימנע ממשקאות חמים מאוד או קרים מאוד.
  • לעיתים קשה לבלוע נוזלים, לכן מומלץ לצרוך נוזלים סמיכים. ניתן להוסיף גילטין, ירק או פרי מרוסקים, תפוח אדמה מאבקה, עמילן תירס, משקאות חלב, מרקים ומזון תינוקות. ניתן להיעזר במסמיכים רפואיים הניתנים במרשם רופא בבית המרקחת.
  • השתמש בבלנדר או חתוך את המזון.
  • תבל מזונות יבשים עם רטבים או גילטין, כגון רוטב פטריות על פסטה וגילי על עוגה.
  • לאנשים שעברו ניתוח בחלל הפה הסובלים מבעיות בלעיסה ובבליעה, מומלץ להתייעץ עם קלינאי תקשורת לצורך שימוש בטכניקות שונות וסיוע בנושא זה.

לאגודה למלחמה בסרטן שירות ייעוץ והדרכה בתחום שיקום הדיבור והבליעה למתמודדים עם גידולי ראש-צוואר. ניתן לפנות לקלינאית התקשורת באגודה למלחמה בסרטן, טל. 03-5721618, דוא"ל: Shikum@cancer.org.il





היצרות הוושט

לעיתים ניתוח או טיפול בקרינה עלולים לגרום להיצרות הוושט ולקשיים במעבר המזון לקיבה. בהתאם להמלצת הרופאים, ייתכן שתהיה אפשרות להרחיב את המעבר או להכניס צינורית הזנה כדי לפתור את הבעיה עד שהאזור יחלים. נסה לשתות נוזלים, להקלת המעבר בוושט. השאר את הראש מורם במהלך האכילה או השתייה ולאחר מכן.


תפריט לדוגמה בעת פגיעה במערכת הבליעה

בוקר: 

  • פודינג על בסיס חלב
  • דייסה פושרת מועשרת בחמאה/מרגרינה או דגני בוקר המושרים בחלב קר
  • גבינה לבנה
  • שמנת
  • רסק תפוחי עץ או מיץ גזר
  • שתייה קרה


10:00: גלידה


צהריים: 

  • מרק סמיך וקר, או מרק ירקות עם קוואקר או אורז טחון
  • מחית תפוחי אדמה (פירה) + מרגרינה
  • כבד קצוץ, דג טחון, קציצה מבושלת או ירק ממולא
  • ירק מבושל: תרד, כרובית, גזר
  • לפתן


16:00: עוגה + שתייה קרה


ערב:

  • טוסט צרפתי (לחם מושרה בחלב וביצה מטוגן קלות)
  • חביתה, פנקייק או בלינצ'ס
  • פשטידת ירקות
  • מוצרי חלב ניגרים
  • שתייה


לפני השינה:

מילק שייק עם גלידה, או פירות עם חלב קר מרוסקים בבלנדר.   




תזונה "משלימה"

ארגונים לחקר הסרטן בתחום התזונה לא מצאו תועלת בריאותית בנטילת תוספי תזונה, לרבות ויטמינים, מינרלים וצמחי מרפא שונים למניעה או לטיפול במחלות הסרטן השונות. בעת נטילת תוספים אלה יש להביא בחשבון שיבוש אפשרי בטיפול האונקולוגי. תוספת ויטמינים נשקלת רק במצב של מחסור מוכח.

לא נמצאה תועלת בריאותית גם לגבי דיאטות ״מרפאות״ סרטן או לגבי מזון ספציפי, שלהם מייחסים סגולות מרפא או שמשפרים את מהלך המחלה. יש חשש שבדיאטות "מרפאות" חסרים מרכיבי מזון חיוניים לגוף שהיעדרם יכול לתרום לתת-תזונה. ארגונים לחקר הסרטן מתנגדים לכל סוג של תזונה שאינה מתבססת על הוכחות קליניות, שלא הוכחה יעילותה והיא בעלת סיכוי לנזק.





הימנעות מאכילת סוכר והקשר למחלת הסרטן

העובדה שתאים סרטניים צורכים סוכר אינה סיבה להפסקה מוחלטת של אספקת הסוכר. גם התאים הבריאים בגופנו זקוקים לסוכר (גלוקוז). הימנעות מסוכר במזון, תוביל את הגוף להשתמש ברכיבים אחרים, כמו חלבון למשל, על ידי הפיכתם לגלוקוז. במחקרים, יש דיווח על קשר עקיף בין סוכר לסרטן: צריכה מופרזת של סוכר גורמת לעודף משקל והשמנה. מצב של השמנת יתר, בייחוד בסוכרתיים, משבש את מנגנון האינסולין. שיבוש זה מקושר להעלאת סיכון לחלק ממחלות הסרטן. אולם אין המלצה לאיסור צריכת סוכר. כאשר התזונה נכונה ומאוזנת, ניתן להפחית או להימנע מצריכת סוכר פשוט המוסף למזון.





מוצרי מזון להעשרה

קיימים בשוק מגוון מוצרי מזון שמטרתם להעשיר את התזונה הקיימת או לספק תזונה מרוכזת. לבחירת המוצר הרצוי, מומלץ להתייעץ עם תזונאית. חלק מהמוצרים הנזכרים בחוברת זו נמכרים בבתי המרקחת של קופות החולים, ועם מרשם רפואי ניתנת הנחה. רצוי לברר מראש בטרם הרכישה, איזו העשרה תזונתית ניתנת במסגרת קופת החולים בה אתה חבר. רוב המוצרים מיובאים ואספקתם תלויה ביבואן.


1. מזונות נוזליים מאוזנים מבחינת הרכב תזונתי

מתאימים כהשלמה לתזונה רגילה, תוך שילובם בתפריט היומי, או כתחליף מלא לארוחה.

אנשור פלוס אדוונס - ENSURE PLUS ADVANCE

מזון ייעודי עשיר בחלבון, ויטמין D ו-HMB, המותאם לצרכים התזונתיים של מבוגרים הזקוקים להשלמה תזונתית ו/או במקרים של איבוד מסת שריר, כוח שריר וירידה בתפקוד. למתן בשתייה. מנת בקבוק 220 מ"ל מספקת 330 קלוריות, 20 גרם חלבון, 1.2 גרם 13, HMB מק"ג ויטמין 500, D מ"ג סידן ו-1.7 גרם סיבים תזונתיים מסוג FOS. בטעם וניל. מומלץ להגיש קר. ללא גלוטן, מתאים לבעלי אי-סבילות ללקטוז.


אנשור פלוס - ENSURE PLUS

מזון ייעודי להשלמה תזונתית או לתזונה מלאה ומאוזנת המכיל את כל רכיבי המזון החיוניים. מנה (בקבוק/פחית) של אנשור פלוס - 237 מ"ל - מספקת 350 קלוריות, 13 גרם חלבון וכ-3 גרם סיבים תזונתיים. קיים בטעמי וניל, שוקו וקפה. מומלץ להגיש קר. ללא גלוטן, מתאים לבעלי אי-סבילות ללקטוז.


אנשור קומפקט - ENSURE COMPACT

מזון ייעודי, מאוזן ומרוכז במיוחד, במצבים בהם הצרכים התזונתיים מוגברים, או כאשר ישנה הגבלה בנוזלים. אנשור קומפקט קיים בטעם וניל, מכיל 300 קק״ל, 13 גרם חלבון בבקבוק בנפח של 125 מ"ל. לבדוק השתתפות קופת חולים. ללא גלוטן.


איזי מילק 2 -2 EASYMILK

מזון ייעודי מרוכז המספק תזונה מלאה, מאוזנת, הכוללת גם סיבים תזונתיים. מתאים להזנה דרך צינורית או כהשלמה לתפריט היומי. איזי מילק 2 מתאים למטופלים הזקוקים למזון מרוכז ומוגבלים בכמות הנוזלים היומית, ומתאים למקרים בהם יש חשיבות במתן מנות בנפח קטן. אריזה של 250 מ"ל מכילה 500 קק"ל.


איזי דיילי - EASYDAILY

מזון ייעודי מרוכז חלקית, המספק תזונה מלאה, עשירה בחלבון, מאוזנת דלת שארית. מתאים להזנה דרך צינורית או כהשלמה לתפריט היומי. איזי דיילי עשיר בחלבון, מתאים למטופלים הזקוקים לתוספת חלבון, למטופלים הזקוקים למזון מרוכז חלקית ומוגבלים בכמות הנוזלים היומית, במקרים בהם נדרש תפריט דל שארית. לאיזי דיילי טעם וניל עדין. אריזה בנפח של 250 מ״ל מכילה 325 קק"ל ו-16.5 גרם חלבון.


איזי פייבר - EASYFIBER

מזון ייעודי איזוטוני המספק תזונה מלאה, מאוזנת, הכוללת גם סיבים תזונתיים. מתאים להזנה דרך צינורית או כהשלמה לתפריט היומי. טעם ניטרלי, לא מתוק, ומתאים גם לשתייה במקרה של רגישות למזון מתוק. אריזה בנפח של 250 מ"ל מכילה 275 קק"ל, וו גרם חלבון.


איזי דרינק - EASYDRINK

מזון ייעודי מרוכז המספק תזונה מלאה, מאוזנת, דלת שארית. מתאים כהשלמה לתפריט היומי. מכיל חלבוני סויה (ללא חלבוני חלב). משקה פרווה בכשרות בד"ץ. יכול להיות תחליף לארוחה או כתוספת לתפריט היומי. מאופיין בטעם קפה עדין עם מתיקות גבוהה וטעימה. אריזה בנפח של 250 מ״ל מכילה 350 קק"ל ו-13 גרם חלבון.


נוטרן 2.0 - 2.0 NUTREN

מזון ייעודי, נוזלי, מלא ומרוכז במיוחד. מיועד להזנה מלאה בצינורית או דרך הפה. כל קרטונית (250 מ"ל) מכילה 500 קק"ל ו-20 גרם חלבון. מכיל חומצות שומן אומגה 6 ואומגה 3 ושמן MCT. מתאים למי שזקוקים למזון מרוכז בנפח קטן. מיועד להזנה בצינורית או לשתייה. נטול גלוטן ודל בלקטוז. בטעם וניל עדין. ניתן לגוונו על ידי תוספת טעם, כגון וניל, נס קפה, קקאו ופטל, וכן להמתיקו בסוכר או בממתיק מלאכותי.


גלוצרנה פלוס - GLUCERNA PLUS

מזון ייעודי להשלמה תזונתית או לתזונה מלאה לחולי סוכרת ולאנשים עם מטבוליזם לקוי של גלוקוז. מנת גלוצרנה פלוס (בקבוק 220 מ"ל), מכילה 330 קק"ל וכ-17 גרם חלבון. המזון מכיל סיבים תזונתיים מסוג FOS ותערובת ״חודית של פחמימות הנספגות באיטיות. ללא גלוטן, מתאים לבעלי אי-סבילות ללקטוז. 


אוסמולייט - OSMOLITE NH

מזון ייעודי לתזונה מלאה ומאוזנת, דל שארית, המיועד להזנה גם בצינורית האכלה, בטעם ניטרלי. הוא אינו מתוק, ולכן מומלץ במצבים של הפרעות בחוש הטעם. ניתן לגוונו על ידי תוספת טעם, כגון וניל, נס קפה, קקאו ופטל, וכן להמתיקו לפי הטעם בסוכר או בממתיק מלאכותי. משווק בבקבוק RTH של 1 ליטר. 100 מ"ל אוסמולייט מכילים 106 קק"ל ו-4.5 גרם חלבון. ללא גלוטן, מתאים לבעלי אי-סבילות ללקטוז.


ג'ביטי - JEVITY

מזון ייעודי לתזונה מלאה ומאוזנת בתוספת סיבים תזונתיים, המיועד להזנה גם דרך צינורית האכלה. הוא אינו מתוק, ולכן מומלץ במצבים של הפרעות בחוש הטעם. ניתן לגוונו על ידי תוספת טעם, כגון וניל, נס קפה, קקאו ופטל, וכן להמתיקו לפי הטעם בסוכר או בממתיק מלאכותי. משווק בבקבוק RTH של 1 ליטר. 100 מ"ל ג'ביטי מכילים 106 קק"ל ו-4.4 גרם חלבון. ללא גלוטן, מתאים לבעלי אי-סבילות ללקטוז.


ג'ביטי פלוס - JEVITY PLUS

מזון ייעודי לתזונה מלאה ומאוזנת, עשיר בקלוריות, בתוספת שילוב ייחודי של סיבים תזונתיים -F0S. מתאים למטופלים בסיכון לתת-תזונה. בקבוק RTH של ליטר מכיל 1,500 קלוריות ו-63.8 גרם חלבון. מתאים גם להזנה בצינורית. ללא גלוטן, מתאים לבעלי אי-סבילות ללקטוז.


אימפקט - IMPACT

פורמולה ייעודית, מרוכזת בקלוריות וחלבון, ומועשרת בארגינין, נוקליאוטידים ואומגה 3. מיועדת למטופלים המועמדים לניתוח במערכת העיכול או באזור הראש והצוואר, לצורך שיפור תפקוד המערכת החיסונית ומניעת סיבוכים לאחר ניתוח. מיועדת להזנה מלאה או כתמיכה תזונתית. נטול גלוטן ודל לקטוז. בטעם טרופי. כל קרטונית (237 מ"ל) מכילה 334 קק״ל ו-18 גרם חלבון. ללא גלוטן, מתאים לבעלי אי-סבילות ללקטוז. 



2. תכשירים להזנה מיוחדת במצב של תת-ספיגה (נדרשת המלצת תזונאית)

ויטל 1.5 קק"ל - VITAL 1.5 kcal

מזון ייעודי נוזלי, מלא ומאוזן, בטעם וניל, עשיר בקלוריות על בסיס חלבון המפורק חלקית. בקבוק של 200 מ״ל מכיל 300 קק״ל ו-13.5 גרם חלבון. ללא גלוטן, מתאים לבעלי אי- סבילות ללקטוז.


פרטיב - PERATIVE

מזון ייעודי, נוזלי, מלא ומאוזן, עשיר בקלוריות, בחלבון המפורק חלקית ובארגינין. בקבוק RTH של 1 ליטר מכיל 1,300 קק"ל ו-66.6 גרם חלבון. ללא גלוטן, מתאים לבעלי אי- סבילות ללקטוז. בטעם ניטרלי.


פפטמן AF PEPTAMEN - AF

מזון נוזלי מפורק חלקית, מלא ומרוכז מאוד בקלוריות ובחלבון, מועשר בשמן דגים וסיבים פרה-ביוטיים מיועד למצבי תת ספיגה, להזנה מלאה או כתמיכה תזונתית בצינורית או דרך הפה, איזו-אוסמוטי, נטול גלוטן ודל לקטוז. ללא טעם. כל קרטונית (250 מ"ל) מכילה 300 קק"ל ו-19 גרם חלבון.


פפטמן פרה-ביו - PEPTAMEN PRE-BIO

מזון נוזלי, מפורק חלקית, מלא ומאוזן, המיועד למצבי תת ספיגה. אידיאלי כתוספת או כתחליף מזון מלא. מיועד להזנה בצינורית או בשתייה בתוספת סיבים פרה-ביוטיים. נטול גלוטן ודל לקטוז. בטעם וניל (טעם משופר). כל קרטונית (250 מ"ל) מכילה 250 קק"ל ו-10 גרם חלבון.


3. אבקה להעשרה ייעודית

תוספת לתפריט מלא ומאוזן.


אבאונד - Abound

השלמה תזונתית במצבים הדורשים תמיכה באיחוי פצעים או בבניית מסת גוף כחוש.אבאונד היא אבקה להכנת משקה בטעם תפוז המכילה 89 קלוריות, 7.4 גרם ארגינין, 7.4 גרם גלוטמין, ו-1.3 גרם HMB (ללא גלוטן). מינון מומלץ: 2 שקיות אבאונד ביום כתוספת לתפריט מלא ומאוזן.


4. אבקות להעשרה קלורית וחלבונית

מתאימים כהשלמה לתזונה רגילה תוך שילובם בתפריט היומי.


א. אבקות להכנת שייקים מועשרים או כתוספת העשרה לתוך מזונות, לדוגמה:

  • מילשייק (Mealshake), הדסה שייק (Hadassa Shake), איזי שייק (Easy Shake ) - תכשירי העשרה באבקה, במגוון טעמים, שניתן להכינם עם מים, חלב, מיץ או מאכלים נוזליים, כגון מוצרי חלב, שמנת, דייסה ועוד. קיים גם טעם ניטרלי המתאים לשילוב במאכלים במקרים בהם יש העדפה לטעמים מלוחים או מאכלים שאינם מתוקים.

  • הדסה לאנצי (Hadassa lunch), אבקת מידיי (mid-day) - תכשירי העשרה באבקה, (פרווה) בעלות טעם ניטרלי, הניתנות לשילוב במזונות שונים מבלי לשנות מהותית את הטעם או מרקם המנה המוגשת. ניתן לשלב במאכלים כגון מרק, פירה, קציצות, ספגטי ברוטב, פשטידות ועוד. מנה של 4 כפות מדידה מכילה 400 קלוריות ו-10 גרם חלבון.

  • דייסה מועשרת (Hadassa Cereal) - אבקה להכנת דייסת סולת/אורז מועשרת בקלוריות וחלבון: מנת דייסה על בסיס כוס חלב מכילה 500 קלוריות ו-20 גרם חלבון. קיימת במגוון טעמים: וניל, שוקו, קינמון וניטרלי.

  • פודימיקס 360 (360 Pudimix) / פודימיקס 475 (475 Pudimix) - את תכשירי הפודימיקס ניתן להכין על בסיס מים, חלב או מיץ. מנת הגשה: 3 כפות אבקה עם 00ו מ״ל נוזלים מכילים 360 קלוריות ו-13 גרם חלבון / 475 קלוריות, 16.5 גרם חלבון (בהתאמה). קיימים במגוון טעמים: וניל, שוקו, קפה, תות ובננה.  


ב. אבקות להעשרה קלורית על בסיס פחמימות

סופר קלורי (Hadassa Calorie), איזי-קלורי (Easy Calorie) - סוגי סוכר אשר מתיקותם קטנה פי 5 מהסוכר הרגיל, אולם ערכם התזונתי זהה, לכן ניתן להכפיל ב-5 את התמורה הקלורית של הסוכר. ניתן להשתמש בכמויות גדולות כתחליף להמתקה בסוכר בדייסה, במזונות נוזליים, או נוזליים למחצה, חמים או קרים. תכשירים אלו הם פרווה. 1 כפית סוכר = 5 כפיות איזי-קלורי / סופר-קלורי (במתיקות). 1 כפית סוכר = 20 קלוריות. 5 כפיות פוליקוז = 100 קלוריות


ג. אבקות חלבון

קיימים מספר סוגים של אבקות חלבון, חלקם על בסיס חלבון מי-גבינה (חלבי) וחלקם על בסיס חלבון סויה וחלבון ביצה (פרווה). כל התכשירים מהווים מקור יעיל להעשרה בחלבון. ניתן להוסיפם למשקאות ולמאכלים קרים ופושרים, כגון חלב, משקה חלב, מרק, דייסה, פודינג, מחית ורטבים. כמות האבקה המומלצת לנפח נוזל מצוינת על גבי האריזה. דוגמאות לאבקות חלבון: חלבון מי גבינה של הדסה Hadassa Whey, חלבון ביצה של הדסה Hadassa Egg, חלבון סויה של הדסה Hadassa Soy, פרו- ג'ים (Pro-Gym), איזי ווי (Easywhey). האבקות קיימות במספר טעמים: וניל, שוקו, קפה, בננה וניטרלי. חשוב לבצע מעקב אחר תפקוד כלייתי בזמן צריכת תזונה מועשרת בחלבון. צריכת חלבון מוגברת עלולה להעמיס על הכליות ולפגוע בתפקודן.


5. מסמיך מזון

תייק אנד איזי (Thick & Easy), מסמיך של הדסה Hadassa thickener, איזי תייקנר (Easy thickener).

אבקה להסמכת נוזלים עד למרקם של פודינג. מסמיך מזונות קרים וחמים, ואינו משנה את צבעו וטעמו של המזון. מתאים לשימוש במצבים בהם קיימת בעיית בליעה.  





מתכונים למזון מועשר

פודינג רב חלבון

200 קלוריות, 12 גרם חלבון

מצרכים

  • 1/4 כוס חלב
  • 50 גרם גבינה לבנה
  • 10 גרם אבקת פודינג
  • 10 גרם אבקת ג'לי
  • 5 גרם אבקת חלב
  • 10 גרם סוכר


אופן ההכנה

מערבבים היטב, ומגישים קר.


פודינג גבינה סמיך

250 קלוריות, 15 גרם חלבון

מצרכים

  • 1/2 קופסת גבינה לבנה 5% שומן (125 גרם), אפשר גם קוטג
  • 1/2 כוס גלידת וניל
  • 1/2 גביע ג'לי מוכן


אופן ההכנה

מערבבים היטב, ומגישים קר.


חביתיות (פנקייק)

כ-255 קלוריות, כ-39 גרם פחמימות, כ-8 גרם חלבונים, כ-7.5 גרם שומנים

מצרכים ל-6 מנות (2 חביתיות למנה)

  • 2 כוסות קמח תופח
  • 1/2 כוס אנשור פלוס בטעם וניל
  • 1 ביצה
  • 2 כפות שמן


אופן ההכנה

מערבבים את כל המצרכים יחד, עד לקבלת מרקם חלק ואחיד בעזרת כף. יוצקים מהבלילה למחבת חמה, מטגנים קלות משני הצדדים ומניחים על נייר סופג. מגישים חם, אפשר בליווי סירופ מייפל וכדור גלידת וניל.   

המתכונים המובאים להלן ניתנו באדיבות חברת אבוט, ואין לפרסמם ללא קבלת אישור החברה.


בננה שייק

כ-505 קלוריות, כ-6ו גרם חלבון

מצרכים

  • 1 בקבוק אנשור פלוס בטעם וניל, מקורר היטב
  • 1/2 כוס גלידה בטעם וניל
  • 1/2 בננה חתוכה
  • 1/2 כפית תמצית בטעם שקדים


אופן ההכנה

מכניסים את כל המצרכים למערבל מזון. טוחנים עד לקבלת מרקם חלק ומגישים קר.


מילקשייק פירות

כ-390 קלוריות, כ-13 גרם חלבון

מצרכים

  • 1 בקבוק אנשור פלוס בטעם וניל, מקורר היטב
  • 1/2 כוס פירות טריים או קפואים (בננה, אפרסק, תותים וכדי)


אופן ההכנה

מערבבים את המצרכים במערבל מזון, עד לקבלת המרקם הרצוי, ומגישים קר.


משקה שוקולד

כ-400 קלוריות, כ- 13 גרם חלבון

מצרכים

  • 1 בקבוק אנשור פלוס בטעם שוקולד
  • 1 כף קפה נטול קפאין
  • 1 כף סוכר
  • 1/4 כפית תמצית וניל
  • 1/8 כפית קינמון טחון

אופן ההכנה

מערבבים את כל המצרכים בסיר קטן או בכוס, המתאימה לחימום במיקרוגל. מחממים עד לטמפרטורה המתאימה להגשה. אין להרתיח. בוחשים היטב לפני ההגשה.


מאפינס בטעם תפוח

כ-120 קלוריות, כ-3.5 גרם חלבון למנה (עוגה אחת)

מצרכים (15 עוגות אישיות) 

  • 1 כוס קמח
  • 1/3 כוס סוכר חום
  • 1.5 כפיות אבקת אפייה
  • 1 כוס תפוח מקולף ומגורד בפומפייה
  • 1/2 כפית סודה לשתייה
  • 1/2 כוס מיץ תפוחים
  • 1/2 כפית קינמון טחון
  • 1ביצה
  • 2 כוסות דגנים (שיבולת שועל, קורנפלקס וכד')
  • 1.5 כוסות אנשור פלוס בטעם וניל

אופן ההכנה

מחממים תנור מראש לטמפרטורה של 200 מעלות. מערבבים את הקמח, אבקת האפייה, הסודה לשתייה והקינמון הטחון. בקערה נפרדת מערבבים דגנים, אנשור פלוס וסוכר. מניחים לתערובת במשך 5 דקות. מוסיפים את התפוח המגורד, הביצה ומיץ התפוחים. מוסיפים את הבלילה לקערה עם הקמח ומערבבים. משמנים תבנית שקעים ומוזגים את התערובת עד לגובה 2/3 מהשקעים. אופים במשך 20-18 דקות או עד אשר מתקבל צבע חום-זהוב. מגישים חם.


מרק דלעת במרקם שמנתי

כ-260 קלוריות, כ-8 גרם חלבון במנה

מצרכים (4 מנות)

  • 1 כף חמאה
  • 2 כוסות בצל קצוץ
  • 1/2 כוס סלרי קצוץ
  • 2 כפיות אבקת מרק בטעם עוף (פרווה)
  • 1/2 כפית ג'ינג'ר טחון
  • 1/4 כפית פלפל שחור
  • 2 בקבוקי אנשור פלוס וניל
  • 300 גרם דלעת מבושלת


אופן ההכנה

בסיר בינוני ממיסים את החמאה. מוסיפים לסיר בצל, סלרי, אבקת מרק, גיינגיר ופלפל שחור. מטגנים קלות עד לריכוך הבצל והסלרי. מעבירים את התערובת למערבל מזון, את האנשור פלוס ודלעת מבושלת, ומערבבים עד לקבלת מרקם אחיד וחלק. מחזירים את התערובת לסיר, ומחממים עד לטמפרטורה המתאימה להגשה. אין להרתיח!

 

להלן כמה טיפים שיש לזכור כאשר משתמשים במוצרי אנשור פלוס:

  • יש לחמם את המוצר לאט, ולהקפיד לא להרתיח!
  • כאשר ברצונך לשלב אנשור פלוס במתכון קיים המכיל סוכר, יש להפחית את כמות הסוכר שמצוין במתכון.
  • יש להוסיף אנשור פלוס, ולאחר מכן להוסיף סוכר ככל הנדרש (עד שמגיעים ליחס הנכון).
  • ניתן להקפיא אנשור פלוס, כרכיב בפני עצמו.  



המתכונים המובאים להלן ניתנו באדיבות חברת "הדסה ביימל - רוקחות וטבע בע"מ" , ואין לפרסמם ללא קבלת אישור החברה.

לביבות גבינה מועשרות בשייקים של הדסה

מצרכים ל-30 מנות

  • 250 גרם גבינה לבנה רכה 5%
  • 3 כפות קמח תופח
  • 3 כפות סוכר
  • 2 ביצים
  • 1/2 שקית סוכר וניל
  • 8 כפות מדידה של אבקת השייק של הדסה בטעם וניל
  • שמן לטיגון


אופן ההכנה

מערבבים את כל החומרים מלבד השמן בקערה לקבלת תערובת אחידה. מחממים 1 כף שמן במחבת טפלון. מכיוון שהעיסה נוזלית, יש ליצור בעזרת כף לביבות על המחבת. מכסים את המחבת במהלך הטיגון על אש בינונית-נמוכה, כך הלביבות לא יישרפו ויהיה קל להפוך אותן. לאחר שהלביבות תופחות מעט ונוצרות בועות על פני השטח, יש להפוך אותן לטיגון קצר בצדן השני.


מאפינס מועשרים בשייקים של הדסה

חומרים ל-10 מנות

  • 1 ביצה גדולה
  • 1/2 כוס סוכר
  • 25 גרם חמאה מומסת / שמן קוקוס
  • 2 כפות שמן קנולה
  • 1/2 כוס חלב / חלב סויה
  • 1/4 כפית תמצית וניל
  • 1 כוס קמח תופח
  • 10 כפות מדידה של אבקת השייק של הדסה בטעם וניל


אופן ההכנה

מערבבים במיקסר או במטרפה את הביצה, הסוכר, החמאה, השמן, החלב ותמצית הווניל כ-3 דקות. מוסיפים את הקמח ואת אבקת השייק וממשיכים לערבב עד לקבלת תערובת אחידה. יוצקים לתבנית שקעים עם גביעי נייר - סה"כ 10 יחידות של מאפינס מועשרים.


חביתה מועשרת בהדסה לאנצ'

חומרים

  • 1 ביצה
  • 1 כפית שמן לטיגון
  • 1 כף מדידה של אבקת הדסה לאנצי


אופן ההכנה

מערבבים את אבקת הדסה לאנצ' עם הביצה עד להמסת כל האבקה ומטגנים במחבת חמה ומשומנת.


מרק מועשר בהדסה לאנצ'

חומרים

  • 1 קערית מרק - 250 מ"ל - ניתן להשתמש בסוגי מרק שונים
  • 2 כפות מדידה של אבקת הדסה לאנצ'


אופן ההכנה

מערבבים את אבקת הדסה לאנצ' בתוך צלוחית המרק כשהוא חם עד להמסת כל האבקה ומגישים.


פירה מועשר בהדסה לאנצ'

חומרים

  • 6 כפות פירה
  • 2 כפות מדידה של אבקת הדסה לאנצ'


אופן ההכנה

מערבבים את אבקת הדסה לאנצ' בתוך הפירה כשהוא חם עד להמסת כל האבקה ומגישים.   




המתכונים המובאים להלן ניתנו באדיבות חב' "איזי ליין", ואין לפרסמם ללא קבלת אישור החברה.

אומלט עשבי תיבול ובצל

מצרכים ל-2 מנות

  • 3 ביצים
  • 1 בצל בינוני
  • 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
  • 45 גרם (3 כפות) מיד דיי
  • כפית שמן קנולה
  • מלח, פלפל לפי הטעם


אופן ההכנה
טורפים את הביצים בקערה עם אבקת המיד-דיי, מלח ופלפל. מוסיפים את הפטרוזיליה לבלילה ומערבבים היטב. חותכים את הבצל לקוביות ומטגנים במחבת משוחה בשמן עד להזהבה. מוסיפים את בלילת הביצים למחבת ומטגנים עד להשחמה של החביתה.



עוגת ביסקוויטים

מצרכים (9 מנות)

  • 250 גרם פתי בר
  • 45 גרם (3 כפות) ״אנין״
  • 1 שקית סוכר וניל
  • 1 מכל שמנת מתוקה להקצפה
  • תבנית אלומיניום (גודל חמגשית)
  • כפית קפה נמס


אופן ההכנה

מקציפים במיקסר שמנת מתוקה, סוכר וניל ו״אנין״. בצלחת עמוקה מערבבים מים חמים וכפית קפה. טובלים את הפתי בר בקפה ומסדרים בתחתית התבנית. יוצקים מחצית מתערובת הקרם על הביסקוויטים. מניחים שכבה נוספת של ביסקוויטים טבולים בקפה. יוצקים את כל שכבת הקרם הנותרת לתבנית.







המלצות תזונתיות לאחר הטיפולים ולאורח חיים בריא

לאחר סיום הטיפולים וההתאוששות, רצוי לאמץ המלצות לאורח חיים בריא, הכוללות תזונה מאוזנת, פעילות גופנית ושמירה על משקל תקין. ההמלצות מתפרסמות ומתעדכנות בתדירות גבוהה על ידי ארגונים בינלאומיים לחקר הסרטן, כמו המוסד האמריקני לחקר הסרטן (IARC).


מטרת ההמלצות היא הפחתת הסיכון להישנות חלק ממחלות הסרטן, למחלת סרטן אחרת מזו בה חלית, ולמחלות כרוניות נפוצות אחרות, בהן סוכרת, יתר לחץ דם, שומנים גבוהים בדם ועוד. המעבר לאורח חיים בריא הוא אפשרי ומעשי, מתאים לכל גיל וניתן למימוש לאורך זמן.


יצוין כי קיים קשר בין מחלות סרטן מסוימות ובין אורח חיים לקוי ותזונה שאינה בריאה. עם זאת, חשוב להדגיש כי ישנן מחלות סרטן רבות שהגורמים להן אינם ידועים או לא נבדקו. להלן עיקרי ההמלצות לאורח חיים בריא:

  1. שמור על משקל נמוך ככל האפשר מבלי להגיע לתת משקל. שמירה על משקל תקין היא אחד הדברים החשובים ביותר שניתן לבצע כדי להפחית את הסיכון לחלות בסוגי סרטן מסוימים ובמחלות כרוניות, כגון סוכרת ומחלות כלי הדם של הלב. ידוע כי משקל עודף מגביר מסלולים מטבוליים בגוף המעלים את הסיכון לחלות בסרטן, בעיקר סרטן המעי הגס, סרטן הלבלב, סרטן הרחם וסרטן השד.

  2. בצע פעילות גופנית קלה (מתונה) במשך לפחות 30 דקות מדי יום. פעילות גופנית הוכחה כמסייעת בהפחתת הסיכון לחלות בסוגים מסוימים של מחלות הסרטן. בנוסף למניעת השמנה, פעילות גופנית מסייעת בשמירה על מסת השריר, בחיזוק המערכת החיסונית, בשמירה על מערכת העיכול, עוזרת בשמירה על בריאות העצם, מונעת עייפות וחרדה, משפרת חיוניות, איכות חיים ואריכות ימים. יש להתייעץ עם הרופא המטפל לפני ביצוע פעילות גופנית.

  3. הימנע משתיית משקאות ממותקים והגבל את צריכתם של מזונות עתירי אנרגיה (בייחוד מזונות מעובדים, בעלי תוספת סוכר, מעט סיבים או רמה גבוהה של שומן). מטרת הנחיות אלו לסייע במניעת השמנת יתר ובהפחתת הסיכון לחלות בסרטן. דוגמה למזון עתיר אנרגיה הוא שוקולד, המכיל כ-550 קלוריות ל-100 גרם. לעומת זאת, תפוח עץ מכיל רק 50 קלוריות ל-100 גרם. 

  4. אכול מגוון רחב של מזון מהצומח - ירקות, פירות, דגנים (רצוי מלאים) וקטניות. ביסוס התפריט היומי על מזונות ממקור צמחי מסייע בהפחתת הסיכון לחלות בסוגי סרטן רבים. בנוסף, מזונות מהצומח עשירים בוויטמינים ומינרלים, המסייעים לתפקודו התקין של הגוף ולחיזוק המערכת החיסונית. מזונות המכילים סיבים קשורים אף הם להפחתת הסיכון לחלות. התפריט היומי המומלץ מורכב משני שלישים של מזונות מעולם הצומח, ושליש אחד מעולם החי.

  5. הגבל צריכת בשר אדום (כגון בשר בקר, כבש או טלה) והימנע מצריכת בשר מעובד. מזונות מעובדים הם מזונות שעברו שימור, כגון עישון או המלחה, או שנוספו להם חומרים משמרים. מחקרים הראו כי צריכת בשר אדום מעלה את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס והחלחולת.

  6. הגבל שתיית משקאות אלכוהוליים לשני משקאות ליום לגבר ומשקה אחד לאישה. כדי להפחית את הסיכון לחלות בסרטן - מומלץ לא לצרוך אלכוהול כלל. נמצא כי צריכת אלכוהול גורמת לעלייה בסיכון לחלות במספר מחלות סרטן כמו סרטן הפה, הלוע, השד, הכבד והמעי הגס. אלכוהול הוא קטלני במיוחד כשהוא נצרך עם עישון.

  7. הגבל את צריכתם של מזונות מלוחים ומזונות שעברו המלחה (עם מלח או נתרן). צריכת יתר של מלח מזיקה לבריאות, מעלה את הסיכון לחלות בסרטן הקיבה וגורמת ליתר לחץ דם.

  8. אין לצרוך תוספי מזון במטרה להגן מפני מחלות סרטן. כדי להפחית את הסיכון לחלות בסרטן אמץ תזונה מאוזנת ומגוונת. תפריט עשיר ומגוון כולל מרכיבים טבעיים אשר אינם מצויים בתוספי מזון, כגון סיבים, ויטמינים ומינרלים. אם אתה מעוניין ליטול תוספי מזון, מומלץ להתייעץ על כך עם הרופא המטפל. 





מערך הסיוע, המידע והתמיכה של האגודה למלחמה בסרטן - לחולים, למחלימים ולבני משפחותיהם

למידע על מערך התמיכה של האגודה למלחמה בסרטן




מרכז תמיכה "חזקים ביחד"
באגודה למלחמה בסרטן
קרא עוד
עדכון כתיבה ועריכה:
יעל שפאץ, דיאטנית קלינית מוזמכת, המכון האונקולוגי, המרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל השומר.
ינואר 2019
מידע מפורט על התרופות המוזכרות בחוברת זו ניתן למצוא בעלונים במופיעים באתר משרד הבריאות.
התכנים המופיעים בחוברת זו נועדו לספק מידע בלבד ואינם בגדר עצה רפואית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה. 
* הכתוב מנוסח בלשון זכר, אך מתייחס לנשים ולגברים כאחד.