מבוא
מוח עצם ותאי גזע
'השתלה עצמית' של מוח העצם (השתלה אוטולוגית)
השתלת מוח עצם מתורם (השתלה אלוגנאית)
החיים לאחר השתלת מוח עצם עצמית או השתלת מוח עצם מתורם
מחקרים וניסויים קליניים
התמודדות רגשית עם מחלת הסרטן
מערך הסיוע, המידע והתמיכה של האגודה למלחמה בסרטן לחולים, למחלימים ולבני משפחותיהם
המידע המובא בהמשך עוסק בהשתלת תאי גזע ומח עצם, כטיפול נגד סרטן, בעיקר מסוגי לימפומה, מיאלומה ולוקמיה. מידע זה הוא כללי בלבד, ורק הצוות הרפואי המטפל בך ומכיר היטב את פרטי הרקע הרפואי שלך ואת נתוני מחלתך, יכול לייעץ לך בכל הנוגע לטיפול.דף המידע מחולק לשני חלקים עיקריים: השתלת מוח עצם עצמית, והשתלת מוח עצם מתורם. כמו כן, מופיע כאן מידע על ההכנה להשתלה, כולל תשובות לשאלות נפוצות שמעלים המטופלים, כל זאת על מנת שתוכל לחוש בטוח יותר כאשר תגיע אל הטיפול.
חשוב לציין כי השתלת תאי גזע ומוח עצם נעשית גם כטיפול במחלות אחרות, מלבד מחלת הסרטן.
איברי הגוף ורקמותיו מורכבים מאבני בניין קטנות הקרויות תאים. סרטן הוא מחלה של תאים אלה. תאים בחלקים שונים של הגוף עשויים להיראות ולתפקד באופן שונה, אולם רובם מתחדשים באותה צורה, כלומר באמצעות חלוקה. בדרך כלל חלוקת תאים זו מתרחשת באופן מסודר ומבוקר. אם התהליך יוצא משליטה מסיבה כלשהי, ממשיכים התאים להתחלק ללא בקרה ונוצר גוש תאים הקרוי גידול. גידולים עשויים להיות שפירים או ממאירים.
בגידול שפיר התאים אינם מתפשטים לאיברים אחרים בגוף - אך אם הם ממשיכים לגדול באזור המקורי, הם עלולים לגרום ללחץ על האיברים הסמוכים.
גידול ממאיר מורכב מתאים בעלי יכולת התפשטות. אם לא מטפלים בגידול, הוא עלול לפלוש לרקמות סמוכות ולהרוס אותן. לעתים תאים ניתקים מן הגידול המקורי (הראשוני) ומתפשטים לאיברים אחרים בגוף, דרך מחזור הדם או מערכת הלימפה. כשתאים אלה מגיעים לאזור חדש, הם עלולים להמשיך להתחלק וליצור גושים חדשים הקרויים גידול משני (שניוני) או גרורה. חשוב להבין שלמחלת הסרטן אין גורם או סוג אחד של טיפול. קיימים כ-100 סוגי סרטן שונים, לכל אחד מהם שם, התנהגות וטיפול הייחודיים לו.
מוח העצם, המורכב מחומר ספוגי ונמצא בתוך העצמות (במיוחד בעצמות האגן), הוא מקום היווצרותם של תאי הדם. תאי דם המצויים בשלב ההתפתחות המוקדם ביותר בתוך מוח העצם נקראים תאי גזע. תאים צעירים אלו הם בעלי יכולת להמשיך ולהתפתח בעתיד לתאי דם בשלים. בתוך מוח העצם התאים מתפתחים לשלושה סוגים:
תאי דם אדומים (כדוריות אדומות) - אחראים על הובלת חמצן לכל תאי הגוף ומהווים את מקור האנרגיה שלנו.
תאי דם לבנים - לוחמים בזיהומים ומהווים את מערכת החיסון שלנו.
טסיות דם - עוזרות לדם להיקרש ומונעות דימום.
התאים הבוגרים משתחררים לתוך מחזור הדם. בקרב אנשים בריאים, רוב תאי הגזע מצויים במוח העצם ורק מספר קטן נמצא במחזור הדם. עם זאת, ניתן לגרום להוצאת תאי הגזע ממוח העצם אל מחזור הדם בעזרת תרופות כימיות במינון נמוך או בזריקות של חלבון הנקרא גורם גדילה (G-CSF). תאי הגזע ניתנים לאיסוף ממוח העצם או ממחזור הדם.
מדובר בסוג טיפול שהוא למעשה טיפול תומך. בבסיס רעיון ההשתלה, ההנחה שככל שהטיפול הכימי (כימותרפיה) שניתן הוא במינון גבוה יותר, הסיכויים לפגוע ולחסל את התאים הממאירים גבוהים יותר. במצבים מסוימים, כגון בסוגים עקשניים של לימפומה, ברוב מקרי המיאלומה ולעתים במחלות אחרות, יש לתת מינון גבוה של טיפול כימי, כדי לחסל לחלוטין את מוקד המחלה. אלא שטיפול כימי רב-עוצמה כרוך במחיר - פגיעה בתאים בריאים. המערכת הרגישה בגוף היא המערכת ההמטופייטית - מוח העצם - הכוללת את תאי הגזע האמורים להתפתח וליצור בהמשך את תאי הדם השונים.
לפיכך, באותם המקרים שבהם הרופאים חושבים שראוי לבצע 'השתלה עצמית' - הם מוודאים בדרך כלל שמוח העצם אינו נגוע בתאים ממאירים, אוספים תאי גזע מהחולה (ממוח העצם, ולרוב כיום מהדם ההיקפי), נותנים לחולה טיפול כימי במינון גבוה, ולאחר מכן מחזירים לו את תאי הגזע שנאספו לפני הטיפול.
כלומר, מדובר בהחזרה של תאי גזע של החולה עצמו, ולא בהשתלה של ממש. ואכן המינוח המקובל השתנה בשנים האחרונות, וכיום התהליך נקרא: טיפול כימי רב-עוצמה עם החזרה של תאי גזע עצמאיים (High dose therapy with autologous stem cell support).
ישנם שישה שלבים בתהליך השתלה עצמית של מוח עצם:
3. טיפול במינון גבוה - טיפול הניתן במטרה להשמיד את שאריות התאים הסרטניים בגוף. בשלב זה אתה עשוי לקבל טיפול כימי בלבד, או משולב עם קרינה. הטיפול רב-העוצמה (אינטנסיבי) ישמיד לחלוטין את מוח העצם התקין שלך. שלב זה, הנקרא לפעמים שלב ההכנה להשתלה, נמשך לרוב מספר ימים ועלול לגרום לך לחוש ברע. על מנת לסייע לך, תקבל תרופות יעילות נגד בחילות והקאות, אך הן עשויות לגרום לך לחוש מנומנם.
4. החזרה/השתלה של תאי גזע - תאי הגזע, או מוח העצם, מוחזרים לגופך באמצעות עירוי (הדומה לעירוי דם).
5. המתנה לשיפור של ספירת הדם - תאי הגזע צריכים להגיע אל מוח העצם דרך מחזור הדם ולהתחיל לייצר תאי דם חדשים. תהליך זה אורך לרוב 4-2 שבועות, ועל כן תתבקש להישאר בבית החולים בבידוד - כדי להפחית את הסיכון לזיהום, עד אשר מספר תאי הדם שלך יחזרו לרמה בטוחה.
6. התאוששות לאחר השתלה - תוכל לשוב לביתך לאחר שספירת הדם שלך תשתפר, ותרגיש טוב. הצוות הרפואי יסביר לך על אמצעי הזהירות שתצטרך לנקוט בחודשים הראשונים לאחר ההשתלה, כדי להפחית את הסיכון לזיהומים.
בזמן שרמת תאי הדם הבריאים בדמך נמוכה, עמידותך נגד זיהומים ירודה. על מנת למנוע התפתחות זיהומים, ייתכן שתקבל תרופה אנטיביוטית ולעתים גם זריקות של חומר המעורר את גדילת התאים הלבנים, בשם גורמי גדילה (G-CSF), על מנת שימריץ את ייצור תאי הדם הלבנים הבריאים במוח העצם שלך. כמו כן, תזדקק לקבלת עירוי דם וטסיות דם. לאחר הטיפול תזדקק לתמיכה רפואית וסיעודית רצופה עד להחלמה מלאה.
לפני שיינתן לך טיפול כלשהו, יסביר לך הרופא על כל הכרוך בטיפול, אופן המתן והשלכותיו, ותתבקש לחתום על טופס הסכמה מדעת לקבלת הטיפול. חשוב שתדע כי לא יינתן לך כל טיפול ללא הסכמתך.
לפני שתתבקש לחתום על הטופס, ודא כי קיבלת מענה ומידע על הנושאים הבאים: סוגהטיפול המוצע והיקפו, יתרונותיו וחסרונותיו של הטיפול, טיפולים חלופיים אפשריים, הסיכוניםאו תופעות הלוואי המשמעותיים של הטיפול.
שאלות לרופא המומחה:
אם ההסבר עדיין אינו ברור לך לחלוטין, אל תחשוש לפנות לצוות המטפל בך, על מנת שיינתן לך הסבר נוסף. הטיפולים הניתנים למחלת הסרטן עשויים להיות מורכבים, ורבים מהמטופלים זקוקים להסברים חוזרים. ישנם מטופלים החשים כי הצוות הרפואי טרוד מדי ואינו פנוי לענות להם על שאלותיהם, אולם חשוב שתבין את כל השלכות הטיפול שאתה עומד לקבל, וחשוב שהצוות הרפואי ימצא זמן לענות על כל שאלותיך. רצוי שתכין רשימת שאלות מראש על מנת לוודא כי כל שאלותיך ייענו. כמו כן, מומלץ כי תבקש מחבר או מקרוב משפחה להתלוות אליך לפגישתך עם הרופא, היות ויחד תוכלו לזכור טוב יותר את כל פרטי השיחה.
בכל מקרה, אינך צריך לנמק את החלטתך באשר להמשך הטיפול. עם זאת, רצוי כי תשתף את הצוות הרפואי בחששותיך, על מנת שיוכלו לסייע לך ולתת לך את כל המידע הדרוש לך על מנת להגיע להחלטה.
למרות שצוות רב-תחומי מומחה יקבע מהו הטיפול המתאים ביותר עבורך, ייתכן שתרצה לקבל חוות דעת רפואית נוספת, וזו זכותך המלאה. על פי סעיף 3 לחוק זכויות החולה, תשנ"ו-1996: "מטופל זכאי להשיג מיוזמתו דעה נוספת לעניין הטיפול בו; המטפל והמוסד הרפואי יסייעו למטופל בכל הדרוש למימוש זכות זו". אם תבחר לקבל חוות דעת נוספת, כדאי שתכין רשימת שאלות ותגיע בלוויית חבר קרוב או בן משפחה, כדי להבטיח שתדונו בכל הנושאים המדאיגים אותך.
השתלת מוח עצם היא טיפול מסובך וייחודי, שעלול לגרום לתופעות לוואי רבות. הסיכונים העיקריים מופיעים בתקופת ההחלמה, כאשר דימום, או זיהום, עלולים לסכן את חייו של המטופל. לרוב תשהה בבית החולים במשך 4-3 שבועות או יותר. גילך ומצבך הרפואי ישפיעו על החלטת הרופא בנוגע לביצוע הטיפול, כאשר לרוב הרף המומלץ הוא עד גיל 70, אך חשוב להדגיש שהמצב הגופני הכללי והתפקודי חשובים לא פחות.
כפי שצוין, לגילך ולמצב בריאותך הכללי ישנה השפעה על הסיכונים ועל תופעות הלוואי - ככל שגילך מתקדם יותר ומצב בריאותך הכללי טוב פחות, הסיכויים לסיבוכים כתוצאה מההשתלה רבים יותר. עליך לשקול בזהירות את תועלת הטיפול לעומת הסיכונים הכרוכים בו. תועלת הטיפול יכולה להיות גדולה ביותר, מכיוון שהטיפול עשוי להציע סיכויי החלמה טובים יותר מכל טיפול אחר. אולם יש לבחון זאת לאור תופעות הלוואי האפשריות. תרצה בוודאי לשוחח על הנושא עם הרופא שלך ועם בני משפחתך.
בהשתלה עצמית של מוח עצם (אוטולוגית), התורם הוא גם המקבל, ולכן לא קיים סיכון למחלת השתל נגד המאחסן (Graft vs. host disease).
חשוב לדעת כי הטיפול רב-העוצמה עלול לגרום לעקרות בגברים ובנשים. לכן, אם נושא זה רלוונטי עבורך, חשוב שתשוחח על כך עם הרופא המטפל בך.
גברים - כל מי שאובחן כחולה סרטן ועומד בפני טיפולים כימיים או קרינתיים, מסתכן באובדן זמני, או קבוע, של פוריותו. לפיכך, מומלץ לכל חולה בגיל הפוריות להקפיא זרע, לפני תחילת הטיפול, לשם שימוש עתידי. אם אתה מעוניין לעבור הליך זה, חשוב שתשוחח על כך עם הצוות המטפל בך. שמירת הזרע בהקפאה מתבצעת במכוני הזרע המצויים בבתי החולים ברחבי הארץ. עבור החולים האונקולוגיים הקפאת הזרע היא ללא תשלום, וממומנת על ידי קופות החולים לתקופה של כ-5 שנים. במקרה של מטופל בגיל ההתבגרות ומטה, יתבקשו ההורים לתת את הסכמתם לשקול את האפשרות של הקפאת זרע בנם לשימוש עתידי.
נשים - לעתים ישנה אפשרות להקפיא ביציות מופרות במטרה להשתילן ברחם האישה במועד מאוחר יותר. הליך זה יכול להתבצע רק במקרים בהם ניתן לעכב את הטיפול למשך מספר שבועות (במהלכם נאספות הביציות ומופרות). כיום ניתן, בחלק מהמרכזים הרפואיים, לבצע הליך הנקרא ׳החזרת השחלה׳, בו ניתן להסיר חתיכה מהשחלות, או שחלה שלמה, של האישה לשם הקפאה ואחסון, ולאחר הטיפול להחזיר את השחלה לגוף האישה. יש לציין, כי למרות שההליך עדיין נמצא במחקר ואינו נפוץ, כבר נולדו ילדים באמצעותו.
השתלת מוח עצם עצמית היא טיפול אינטנסיבי מאוד מבחינה פיזית. אם אתה מעשן, מומלץ שתפסיק לפני תחילת הטיפול, כיוון שעישון עלול להגביר את הסיכון לסיבוכים ולתופעות לוואי לטווח ארוך.
מצב בריאותך הכללית ייבדק היטב לפני הטיפול, ותתבקש לעבור מספר רב של בדיקות שונות להערכת מצבך הגופני, כגון: בדיקות דם, בדיקות רנטגן, הערכת תפקוד הלב ותפקוד הריאות והכליות, בדיקת CT ובדיקת שיניים כדי לוודא שאינך סובל מבעיה שעלולה לגרום לזיהומים. כדי למנוע הזרקות חוזרות ודקירות רבות, יותקן בגופך עירוי מרכזי - צינורית פלסטיק דקה וגמישה המוחדרת לווריד, על פי רוב בזרוע. הצינורית תוחדר לווריד ללא צורך בהרדמה, דרך חתך קטן. הקצה השני של הצינורית יישאר מחוץ לגופך וייסגר בפקק. אם יהיה צורך לתת לך נוזלים או תרופות, תאי גזע, מוח עצם או לקחת ממך דגימות דם, הצוות יוכל לעשות שימוש בצינורית זו. בימים הראשונים לאחר החדרת הצינורית אתה עלול לחוש אי נוחות, אך הצינורית אינה גורמת לכאבים. ניתן להשאירה בגופך מספר חודשים, והצוות הרפואי יראה לך כיצד לטפל בה כך שלא תיחסם ולא תזדהם.
תקופת הטיפול עלולה לגרום חששות ומתח לך ולבני משפחתך. ישנם מטופלים החשים נוח יותר לשוחח על הפחדים והחששות עם קרוביהם, ישנם המעדיפים לפנות לאדם מוכר פחות, כגון הצוות הרפואי, ואילו אחרים כלל אינם מעוניינים לשוחח על הנושא. בכל מקרה, מומלץ שתנהג בדרך הנוחה לך.
על מנת שתוכל להתארגן, פיזית ונפשית, לקראת הטיפול, חשוב שתבין את מטרותיו ואת אופן מתן הטיפול. הצוות המטפל בך יוכל לספק לך את כל ההסברים הדרושים. רצוי כי בן משפחה או חבר קרוב יתלווה אליך על מנת שיוכל לשמוע גם הוא על זמני הביקורים ואמצעי הזהירות שיש לנקוט, ויוכל להפיץ אותם בין קרוביך. נסה לארגן יותר מביקור אחד במחלקה טרם האשפוז. לפני ביקורך השני הכן רשימה נוספת של שאלות. אם תקבל את מלוא המידע ותוכל להתכונן לטיפול, תקל על עצמך ועל בני משפחתך.
להלן רשימת שאלות שרצוי לברר לפני תחילת הטיפול:
ברוב המקרים, תאי הגזע נאספים ממחזור הדם, אולם ניתן לאסוף אותם גם ממוח העצם. האיסוף ממוח העצם, בניגוד לאיסוף ממחזור הדם, מצריך הרדמה כללית או אזורית. על מנת לבצע את איסוף התאים, יש צורך לגרום לתאי הגזע להגיע למחזור הדם בריכוז גבוה. מטרה זו מושגת על ידי הגדלת מספר תאי הגזע במוח העצם. במהלך הטיפול הכימי, התרופות הכימיות מקטינות באופן זמני את מספר תאי הגזע שבמוח העצם. אולם כאשר מוח העצם מחלים מהטיפול הכימי, תאי הגזע מתרבים במהירות. הליך זה מואץ על ידי חלבונים מיוחדים הנקראים גורמי גדילה (G-CSF). גורמי הגדילה ניתנים כזריקה מתחת לעור ומגדילים את מספר תאי הגזע במוח העצם ובדם ההיקפי. לאחר סיום הטיפול במינון גבוה, מוחזרים תאי הגזע אל מחזור הדם ומשם הם מגיעים אל מוח העצם. במוח העצם הם חוזרים לייצר תאי דם בשלים ובריאים.
חשוב לציין, כי עירוי תאי גזע הוא הליך הדומה לעירוי דם רגיל.
ברוב המקרים לאחר הטיפול הכימי ניתנות זריקות יומיומיות של גורם גדילה. הצוות הרפואי ינחה אותך, או את קרובי המשפחה, כיצד להזריק. אם תעדיף לקבל את הזריקה מבעל מקצוע, תוכל לפנות אל הרופא הכללי שלך לשם כך. במהלך הטיפול תתבקש לעבור בדיקות דם שגרתיות. כאשר ספירות הדם יגיעו לרמה מתאימה, יתבצע איסוף תאי הגזע.
הליך איסוף תאי גזע נמשך כ-4-3 שעות, שבמהלכן תתבקש לשכב על מיטה ועירוי יחובר לשתי זרועותיך. העירוי בידך האחת ישמש לשם איסוף דם, המוזרם למכשיר הנקרא מפריד תאים, שתפקידו הוא להפריד את תאי הגזע מהדם. לאחר מכן, הדם ללא תאי הגזע מוחזר לגופך באמצעות העירוי שבידך השנייה. איסוף תאי הגזע יכול להיעשות דרך וריד בחלק העליון של הרגל או דרך עירוי מרכזי, אם הותקן בגופך קודם לכן. תאי הגזע שיאספו יוקפאו עד לאחר שתקבל את הטיפול במינון גבוה.
טפול במינון גבוה ניתן במטרה להשמיד את שאריות התאים הסרטניים בגוף. הטיפול כרוך במתן מינון גבוה של טיפול כימי. יש אנשים שמקבלים בנוסף גם טיפולי קרינה כלל-גופית (TBI). לאחר קבלת הטיפול במינון גבוה תצטרך לשהות בבית החולים במשך כמה שבועות, עד שספירת הדם שלך תחזור למצב תקין. לרוב מדובר בשבועיים-שלושה.
טיפול העושה שימוש בתרופות כימיות (ציטוטוקסיות) המשמידות תאים סרטניים. קרוב לוודאי שקיבלת בעבר כימותרפיה במסגרת הטיפול נגד מחלתך, ועל כן אתה מכיר את הליך הטיפול. הכימותרפיה ניתנת לרוב דרך העירוי המרכזי בשילוב עם נוזלים רבים. הטיפול נמשך בדרך כלל מספר ימים. תרופות כימיות במינון גבוה עלולות לגרום לך לחוש ברע. תוכל לקבל מהרופא תרופות נגד בחילה על מנת להקל עליך.
בטיפול בקרינה נעשה שימוש בקרני אנרגיה בעוצמה גבוהה לשם השמדת תאים סרטניים, תוך גרימת נזק מועט ככל האפשר לתאים הבריאים. בסוגים מסוימים של מחלת הסרטן משולב הטיפול במינון גבוה (התניה) עם טיפול בקרינה. אם תטופל בכימותרפיה ובקרינה, תתבקש להגיע לבית החולים מספר ימים לפני תחילת הטיפול לפגישת תכנון. במהלך הפגישה יסביר לך הרופא את מהלך הטיפול בקרינה ויענה על כל שאלותיך בנושא.
הטיפול בקרינה מתפרש על פני מספר שבועות, או אף ימים אחדים, בהתאם לצורך. לפני כל מפגש ימקם אותך טכנאי הריפוי על המיטה בהתאם לתנוחה הנדרשת ויוודא שנוח לך. בכל פעם תתבקש לשנות תנוחה ולהישאר בה ללא תזוזה עד לשינוי הבא. במהלך הטיפול תושאר לבדך בחדר, אולם תוכל לשוחח עם הטכנאי, אשר ישגיח עליך מהחדר הסמוך. הטיפול בקרינה אינו מכאיב. רוב המטופלים אינם סובלים מתופעות לוואי רבות כתוצאה מהטיפול בקרינה, מכיוון שהטיפול ניתן לכל חלקי הגוף, אולם במינון נמוך. תופעות הלוואי האפשריות הן תחושת בחילה, שלשול ופצעים בפה. אם תסבול מבחילה לאחר הטיפול הכימי, תוכל לקבל תרופות להקלת הבחילה לפני הטיפול בקרינה.
יום או יותר לאחר סיום הטיפול הכימי רב-העוצמה והטיפול בקרינה, אם ניתן, יוחזרו לגופך תאי הגזע או מוח העצם שנלקחו ממך קודם לכן. הליך החדרת התאים דומה לעירוי דם ונעשה דרך העירוי המרכזי. תאי הגזע, או מוח העצם, יגיעו לעצמות דרך מחזור הדם, שם יתחילו להתפתח עד להיותם תאי דם בשלים. רק לאחר שבועיים או שלושה יתחילו תאי דם אלו לזרום אל מחזור הדם. כאשר גופך מייצר תאים על מנת להחזיר לעצמו את התאים הבריאים, הוא חשוף יותר לזיהומים. לכן קרוב לוודאי שתתבקש להישאר להשגחה בבית החולים במשך כשבועיים עד חודש, עד לסיום התהליך.
סיכון לזיהום
לאחר הטיפול, מספר תאי הדם הלבנים בדמך יורד, והגוף חשוף יותר לזיהום של חיידקים הנמצאים באופן טבעי בגוף (על העור, בקיבה ובמעיים). חיידקים אלה מועילים לאנשים בריאים, אולם עלולים להזיק ולגרום לזיהום, במקרה של מערכת חיסון מוחלשת. זיהומים יכולים להגיע גם ממקור חיצוני. היות וטיפול במינון גבוה עלול להחליש את מערכת החיסון שלך, ייתכן שתקבל אנטיביוטיקה ותתבקש לבצע שטיפות פה באופן סדיר על מנת למנוע זיהומים. כמו כן תקבל הדרכה לגבי שמירה על ניקיון העור. עליך להקפיד שלא לאכול מזונות המכילים חיידקים. תוכל לפנות אל הצוות המטפל בך כדי שינחה אותך בנושא.
להלן אמצעי זהירות כלליים בתחום התזונה:
למרות אמצעי הזהירות הרבים, רוב המטופלים סובלים מחום גבוה בחלק מהזמן וזקוקים לקבלת אנטיביוטיקה.
חוסר דם (אנמיה)
מספר תאי הדם האדומים בדם )רמת ההמוגלובין( עלול לרדת בעקבות הטיפול, מצב הנקרא אנמיה. האנמיה גורמת לעייפות רבה. ישנם מטופלים הזקוקים לעירויי דם עד שגופם מצליח לייצר מספר מספיק של תאי דם אדומים.
דימום
על מנת לוודא שיש בדמך מספר מספק של טסיות דם, ולהקטין את הסיכוי לשטף דם, או לדימום, ייתכן שתקבל עירוי של טסיות דם. הרופא יבצע בדיקה של מספר טסיות הדם ויחפש שטפי דם או נקודות אדומות קטנות על העור. אם תפתח דימום (לדוגמה בפה, או בעת מתן שתן), דווח על כך מיד לצוות הרפואי המטפל בך. במהלך הטיפול מומלץ כי תצחצח שיניים במברשת שיניים רכה מאוד על מנת למנוע פגיעה בחניכיים.
בחילות והקאות
טיפול במינון גבוה יכול לגרום לבחילות ולהקאות. ניתן להתמודד עם תסמינים אלו ביעילות באמצעות תרופות מתאימות, פנה אל הרופא המטפל בך.
בעיות אכילה
קרוב לוודאי שבמהלך ההשתלה תופנה לתזונאית, במטרה לוודא שהתפריט שלך מאוזן. האחיות המטפלות בך יעודדו אותך לנסות ולאכול ארוחות קטנות או חטיפים, משום שחשוב מאוד למנוע ירידה ניכרת במשקל. אם אתה סובל מבעיות אכילה בשל אובדן תיאבון, תחושת בחילה או פצעים בפה, יתכן שתוכל להיעזר במשקאות מזינים. אם תתקשה לבלוע את המשקאות, תוכל לקבל מזון נוזלי דרך העירוי המרכזי, שיספק לך את כל החומרים המזינים הנחוצים לגופך. כאשר תוכל להתחיל לאכול, תוקטן כמות הנוזלים שתקבל דרך העירוי.
כאשר ספירת תאי הדם הלבנים יורדת, אתה עלול לסבול מכאבים וכיבים בפה או מפטרת בפה ובגרון. על מנת למנוע תופעות אלו חשוב שתבצע שטיפות פה שגרתיות ותשתמש בלכסניות למציצה ובמשככי כאבים. הטיפול בפה הוא חיוני על מנת למנוע זיהומים שעלולים להתפשט למקומות אחרים בגוף.
תופעת לוואי אפשרית אחרת היא שלשול וכאבים בישבן. תופעות אלו חולפות לרוב תוך מספר ימים, אולם אם אתה סובל מכאבים חזקים תוכל לפנות אל הרופא על מנת לקבל תרופות שיקלו עליך. כדי למנוע זיהום בפי הטבעת רצוי מאוד לשטוף היטב את המקום במים ובסבון לאחר כל יציאה.
מרבית התסמינים שתוארו לעיל חמורים יותר כאשר ספירת הדם נמוכה מאוד, לרוב בשבוע השני והשלישי שלאחר הטיפול במינון גבוה. בנוסף, אתה עלול לסבול מאובדן תיאבון ומירידה במשקל. כאשר ספירת הדם שלך תתחיל לעלות, ישתפרו התסמינים, ישוב התיאבון והסיכון לזיהומים יקטן (ובמהלך הזמן תזדקק לפחות עירויי דם וטסיות). למרות השיפור בהרגשתך, אתה עשוי להתעייף בקלות ולחוש חולשה בחודשים הראשונים שלאחר הטיפול.
תשישות ועייפות
סביר מאוד כי תהיה עייף מאוד לאחר הטיפול ותזדקק לשינה מרובה. חשוב כי תקפיד על שינה ומנוחה ככל שתזדקק להם.
כאבים בחלל הפה
הטיפול עלול לגרום לכאבים בגרון ולכיבים בפה. בזמן שספירת תאי הדם הלבנים נמוכה, אתה בסיכון להתפתחות כיבים וזיהומים בפה. חשוב כי תקפיד לשמור על היגיינה של הפה: צחצוח שיניים במברשת רכה ושטיפות פה באופן קבוע. אם אתה סובל מכאבים, דווח על כך לרופא המטפל בך.
כישלון השתל - לעתים מוח העצם החדש אינו מייצר מספיק תאי דם. מצב זה קרוי כישלון השתל (Graft Failure), ויכול להוביל לזיהומים ולדימומים חוזרים ונשנים. במקרה כזה תטופל באמצעות תרופות מעודדות גדילה על מנת להאיץ את ההחלמה של מוח העצם. כשל מוחלט של השתל הוא נדיר, והדרך לטפל בו היא באמצעות עירוי נוסף של תאי גזע.
סרטן משני - טיפול במינון גבוה יכול להעלות את הסיכון להתפתחות סוגי סרטן אחרים או לוקמיה, בשלב מאוחר יותר בחיים, אך זהו מצב נדיר. בעת ההחלטה על מתן טיפול במינון גבוה יתחשב הרופא גם בסיכון זה.
בזמן השהייה בבית החולים, כאשר הרגשתך תשתפר מעט, תוכל לבצע את הדברים הבאים
כדי להרגיש שהאחריות על בריאותך נמצאת בשליטתך:
בדרך כלל חולים המאושפזים בבתי חולים מעוניינים שיבקרו אותם, במיוחד אם הם שוהים לבדם בחדר. מרבית בתי החולים אינם מטילים מגבלות רבות על ביקורים. כאשר תגיע לבית החולים לשם ביקור, מומלץ שתפנה לאחות המחלקה ותודיע לה על רצונך לבקר את המטופל. עליך לנקוט אמצעי זהירות על מנת לוודא שלא תכניס זיהומים לחדרו של המטופל. בכל שאלה פנה אל הצוות הרפואי. להלן מפורטות הנחיות כלליות שיש להקפיד עליהן בעת הביקור בבית החולים:
בחודשיים-שלושה הראשונים לאחר השחרור מבית החולים תעבור בדיקות דם תכופות לצורך המעקב אחר ספירת תאי דם. ייתכן שתקבל תרופות שונות על בסיס קבוע (לרבות אנטיביוטיקה או תרופות קוטלות נגיפים), במטרה להקטין את הסיכוי לזיהום, או תרופות למניעת הישנות מחלת הסרטן.
תקבל גם תרופות שפועלות על מערכת החיסון, ומינוני התרופות ייבדקו באופן סדיר ויותאמו לתוצאות בדיקות הדם שלך. ישנם מקרים בהם המטופלים זקוקים לעירוי נוסף של דם או טסיות. את העירוי ניתן לקבל במרפאות החוץ של בית החולים או ביחידה לאשפוז יום. אם תחוש ברע פנה לבית החולים לשם קבלת טיפול.
ישנן מספר בעיות אפשריות כתוצאה מהיחלשות מערכת החיסון. אם תבחין באחד מהתסמינים הבאים, פנה מיד לבית החולים:
הקפד לקחת איתך לכל מקום את מספר טלפון החירום של בית החולים. במקרה של חשש תוכל לפנות לצוות בית החולים בכל שעה על מנת לקבל את המידע שלו אתה זקוק. עדיף כי תפנה אל הצוות הרפואי ללא צורך מאשר שתסתכן בהתפתחות מחלה כלשהי בביתך. אם תחוש ברע ולא תוכל להגיע לבית החולים בכוחות עצמך, בקש מאדם אחר שילווה אותך אל בית החולים לשם קבלת טיפול.
מרבית המטופלים אינם סובלים מבעיות קשות לאחר השחרור מבית החולים. עם זאת, מומלץ לשוחח עם הרופא לפני השחרור על דרכי ההתמודדות עם תופעות שונות.
בזמן שמערכת החיסון שלך מתאוששת הקפד לצרוך תפריט מאוזן ובריא כדי להימנע מסיכון לזיהומים שמקורם במזון. חשוב שתקפיד על אמצעי זהירות בתחום התזונה כפי שפורטו מעלה.
ברגע שמערכת החיסון שלך תחזור לרמתה הרגילה, תוכל לאכול כרצונך. התייעץ עם הרופא המטפל לגבי שתיית אלכוהול. אם ספירת הטסיות שלך נמוכה, שתיית אלכוהול עלולה להגביר את הסיכון לדימומים. כמו כן, אלכוהול עלול להפריע לפעילותן התקינה של חלק מהתרופות.
עייפות ותשישות הן תסמינים נפוצים לאחר טיפול במינון גבוה. החזרה לשגרה עלולה להימשך חודשים. חשוב כי הציפיות שלך יהיו מציאותיות, ושתזכור כי החזרה לשגרה היא תהליך הדרגתי. הקפד לנוח ככל שתצטרך. פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות, יכולה לאזן את העייפות.
למרות שהפוריות שלך עלולה להיפגע, בכל זאת חשוב להשתמש באמצעי מניעה יעיל כדי למנוע היריון. מומלץ לא להרות או לעבר אישה לאחר הטיפול ובחודשים שלאחר מכן, מכיוון שהתרופות עלולות לפגוע בהתפתחות התינוק.
לרוב המערכת החיסונית ומוח העצם חוזרים לתפקד כרגיל במשך השנה הראשונה. לעתים רחוקות תהליך ההחלמה נמשך זמן רב יותר. אם קיבלת טיפול במינון גבוה עם תמיכת תאי גזע, סביר להניח שלאחר שנה לא תסבול מהבעיות המתוארות לעיל. חשוב כי תקפיד לטפל בעצמך ולהגיע לבדיקות השגרתיות, הנקבעות לך, לרבות ביופסיה אפשרית של מוח העצם. אתה עלול לסבול מזיהומים, כגון שלבקת חוגרת (הרפס) או דלקות בדרכי הנשימה. במקרים אלו תתבקש לשוב לבית החולים. רק לעתים רחוקות יש צורך לתת למטופלים עירוי דם עד כשנה לאחר תום הטיפול.
עם הזמן, תשוב למשקלך המקורי ותתחיל לצבור כוח.
חשוב שתשמור על קשר צמוד עם הצוות הרפואי ושתחוש בנוח לפנות אליהם בכל בעיה או חשש. תקופה זו עלולה להיות קשה מבחינה נפשית, משום שעליך להסתגל למציאות במצב של חוסר ביטחון לגבי מצבך הבריאותי.
עם הזמן, המרווח בין בדיקות הביקורת יגדל. מפעם לפעם תתבקש להגיע לפגישת ביקורת על מנת לוודא שמצבך תקין ושאין עדות לחזרת הסרטן. הביקורת תכלול לרוב בדיקה גופנית, בדיקת דם וצילום רנטגן. אם הבדיקות יהיו תקינות, תתבצע פגישת הביקורת אחת לשנה ותוכל לשוב לחיים רגילים, ללא מגבלות.
פגישות הביקורת עלולות לגרום לחץ ודאגה, משום שבמהלכן תדע אם הטיפול או ההשתלה הצליחו. רצוי שתבקש מחבר קרוב או מבן משפחה להתלוות אליך למפגשים אלו על מנת שיוכל לתת לך תמיכה נפשית. כמו כן, במהלך פגישות הביקורת תוכל להפנות אל הרופא כל שאלה המטרידה אותך.
המטרה של טיפול השתלת תאי גזע היא להחליף את מוח העצם החולה ומערכת החיסון שלך, באלה של התורם. אם הומלץ לך על טיפול הכולל השתלת תאי גזע מתורם, צוות בית החולים יסביר לך את היתרונות והחסרונות של הטיפול.
1. תכנון הטיפול - מציאת תורם מתאים והכנה לטיפול.
2. מתן כימותרפיה במינון גבוה, ובמקרים מסוימים גם טיפול קרינתי.
3. איסוף תאי גזע מהתורם.
4. עירוי תאי הגזע שנאספו לחולה.
5. תהליך קליטת תאי הגזע - תאי הגזע ינדדו אל מוח העצם ויתחילו לייצר תאי דם חדשים. תהליך הקליטה דורש תמיכה רפואית מאסיבית. כאשר תאי הדם יחזרו לרמה תקינה ותרגיש טוב יותר, תוכל לשוב הביתה. הצוות הרפואי ינחה אותך כיצד עליך לשמור על בריאותך ומתי להגיע לבדיקות מעקב תקופתיות.
לפני שיינתן לך טיפול כלשהו, יסביר לך הרופא על כל הכרוך בטיפול, אופן המתן והשלכותיו, ותתבקש לחתום על טופס הסכמה מדעת לקבלת הטיפול. חשוב שתדע כי לא יינתן לך כל טיפול ללא הסכמתך. לפני שתתבקש לחתום על הטופס, ודא כי קיבלת מענה ומידע על הנושאים הבאים: סוג הטיפול המוצע והיקפו, יתרונותיו וחסרונותיו של הטיפול, טיפולים חלופיים אפשריים, הסיכונים או תופעות הלוואי המשמעותיים של הטיפול.
בשלב הראשון, תילקח ממך בדיקת דם לבדיקת רקמות, על מנת למצוא עבורך תורם מתאים. סוג הרקמה שלך בנוי משילוב של חלבונים המצויים על פני התאים, ונקראים אנטיגנים עצמיים (HLA). מערכת החיסון מזהה באמצעות סמנים אלו את תאי הגוף שלך. בדיקות דם מזהות לרוב 10-8 סמנים. לאחר שסוג הרקמה שלך יזוהה, אנשים אחרים יוכלו לערוך בדיקות דם על מנת לבדוק אם סוג הרקמה שלהם דומה לשלך. כאשר ישנה התאמה גבוהה בין הרקמות, עולים הסיכויים להצלחת ההשתלה.
סוג הדם שלך לא חייב להיות זהה לסוג הדם של התורם. לאחר ההשתלה, סוג הדם שלך ישתנה לסוג הדם של התורם. בתור התחלה, תיבדק האפשרות של מציאת תורם בקרב בני משפחתך, בעיקר אחים ואחיות, אם יש לך. לכל אחד ואחת מהם סיכוי של 25% להיות תורם מתאים. ברוב המקרים, הורים וחצאי אחים לא יתאימו. אם לא יימצא תורם מתאים מקרב בני משפחתך, הרופא שלך ינסה למצוא תורם זר מהמאגר העולמי.
מקור נוסף לתאי גזע הוא מדם טבורי - הדם הנמצא בשליה ובחבל הטבור במשך ההיריון.
השתלת תאי גזע מתורם נחשבת טיפול קשה, פיזית ונפשית. אם אתה מעשן, מומלץ שתפסיק לפני תחילת הטיפול, כיוון שעישון עלול להגביר את הסיכון לסיבוכים ולתופעות לוואי לטווח ארוך. מצב בריאותך הכללית ייבדק היטב לפני הטיפול, ותתבקש לעבור בדיקות שונות להערכת מצבך, כגון: בדיקות דם, בדיקות רנטגן לתפקודי לב, ריאות וכליות, בדיקת CT ובדיקת שיניים כדי לבדוק שאינך סובל מבעיה דנטלית כלשהי שעלולה לגרום לזיהומים.
כדי למנוע הזרקות חוזרות, תחובר לך צינורית פלסטיק דקה וגמישה, על פי רוב לווריד הממוקם באזור בית החזה. צינורית זו נקראת צנתר מרכזי. ברוב המקרים, ההליך יבוצע בהרדמה מקומית. אם יהיה צורך לתת לך נוזלים או תרופות, או לקחת ממך דם, יהיה ניתן לעשות זאת באמצעות צינורית זו. בימים הראשונים לאחר החדרת הצינורית אתה עלול לחוש אי-נוחות, אולם הצינורית אינה גורמת לכאבים. ניתן להשאירה בגופך מספר חודשים, והצוות הרפואי יראה לך כיצד לטפל בה כך שלא תיחסם ולא תזדהם.
תקופת הטיפול עלולה לגרום חששות ומתח לך ולבני משפחתך. ישנם מטופלים החשים נוח יותר לשוחח על הפחדים והחששות עם קרוביהם, ישנם המעדיפים לפנות לאדם רחוק יותר, כגון הצוות הרפואי, ואילו אחרים כלל אינם מעוניינים לשוחח על הנושא. בכל מקרה, מומלץ שתנהג בדרך הנוחה לך.
הליך הטיפול עשוי להתבצע באופן שונה בכל בית חולים. לרוב, מטופלים שבגופם הושתלו תאי גזע מתורם ישהו לבד בחדר במשך מספר ימים עד שבועות. הבידוד וההגבלות על הביקורים עלולים לגרום לך לחוש בדידות ופחד, בעיקר בזמן שבו תרצה להיות מוקף אנשים קרובים. תוכל לשוחח על קושי זה עם הצוות המטפל בך. כדאי שתצטייד בחומר קריאה, תשבצים, סרטים וכוי, שיוכלו להעסיק אותך ולסייע לך להעביר את הזמן. ברוב בתי החולים ישנם מכשירי טלוויזיה, וידאו, DVD ורדיו.
לפני השתלת תאי גזע מתורם תקבל טיפול מקדים על מנת להכין את מערכת החיסון שלך לקליטת התרומה, ועל מנת להפחית את הסיכון שמערכת החיסון תדחה את ההשתלה. משלב זה ואילך, ייתכן כי הרופאים יספרו את הימים כך: היום שבו תעבור את ההשתלה הוא יום 0. הימים שלפני ההשתלה ייספרו לאחור, יום 8, יום 7 וכן הלאה, עד יום 0 - היום שבו תיערך ההשתלה. הימים שלאחר ההשתלה ייספרו כך: +1 היום הראשון שלאחר ההשתלה, +2 היום השני לאחר ההשתלה, וכו'. טיפול ההתניה יסתיים כ-24 עד 48 שעות לפני ההשתלה. ברוב המקרים, תקבל כמה טיפולים כימיים במשלבים שונים. חלק מהאנשים מקבלים גם טיפול קרינתי כלל גופי. הטיפול יכול להינתן בעוצמות שונות:
טיפול בעוצמה גבוהה - כימותרפיה במינון גבוה, לעתים עם קרינה כלל-גופית, כדי להרוס את מוח העצם ומערכת החיסון שלך.
טיפול בעוצמה נמוכה - טיפול כימי וקרינתי במינון נמוך יותר, שבו הסיכון לסיבוכים נמוך יותר. טיפול זה מחליש בצורה משמעותית את מערכת החיסון שלך, כדי לאפשר לתאי גזע של התורם לגדול במוח העצם שלך. כאשר תאי הגזע של התורם יתערבבו עם תאי הגזע שלך, תאי הגזע של התורם יחליפו בהדרגה את מערכת החיסון שלך, וישמידו תאי סרטן נותרים.
טיפול כימי עושה שימוש בתרופות כימיות המשמידות את התאים הסרטניים. קרוב לוודאי שקיבלת בעבר כימותרפיה במסגרת הטיפול נגד מחלתך, ועל כן אתה מכיר את הליך הטיפול. הכימותרפיה ניתנת דרך העירוי המרכזי בשילוב עם נוזלים רבים. הטיפול נמשך בדרך כלל מספר ימים. התרופות הכימיות במינון גבוה עלולות לגרום לך לחוש ברע. תוכל לקבל מהרופא תרופות נגד בחילה על מנת להקל עליך.
טיפול בקרינה עושה שימוש בקרניים בעלות אנרגיה חזקה לשם השמדת תאים סרטניים. בסוגים מסוימים של מחלת הסרטן, הטיפול במינון גבוה (התניה) משולב עם טיפול בקרינה לכל הגוף. טיפול קרינה לכל הגוף יכול להינתן פעמיים ביום, במשך 4-3 ימים (8-6 טיפולים). אם תטופל בקרינה כחלק מהטיפול בעוצמה נמוכה, תקבל מינון נמוך של קרינה לכל הגוף פעם אחת או פעמיים.
לפני תחילת הטיפול תתבקש להגיע ליחידת הקרינה לשם תכנון הטיפול. טכנאי הריפוי יסביר לך על הטיפול הצפוי, ותוכל לשאול שאלות. לפני כל מפגש ימקם אותך הטכנאי על פי התנוחה הנדרשת ויוודא שנוח לך. בכל פעם תתבקש לשנות תנוחה ולהישאר בה ללא תזוזה עד לשינוי התנוחה הבא. במהלך הטיפול תישאר לבד בחדר, אולם תוכל לשוחח עם הטכנאי שישגיח עליך מהחדר הסמוך. הטיפול בקרינה אינו גורם כאב. רוב המטופלים אינם סובלים מתופעות לוואי רבות כתוצאה מהטיפול בקרינה, מכיוון שהטיפול ניתן לכל חלקי הגוף במינון נמוך. תופעות הלוואי האפשריות הן תחושת בחילה, שלשול ופצעים בפה. אם תחוש בחילה בעקבות הטיפול הכימי, תוכל לקבל תרופות לפני הטיפול בקרינה.
ברוב המקרים תאי גזע מהתורם נאספים ממערכת הדם, אך לפעמים הם נאספים ישירות ממוח העצם. במקרה כזה, ברוב המקרים התאים ייאספו מהחלל האחורי של עצמות האגן, בהרדמה כללית. התורם יצטרך להישאר למשך הלילה להשגחה בבית החולים. בדרך כלל יישאב מהתורם כליטר של נוזל מוח עצם, המהווה 15-10% מסך כמות מוח העצם בגוף. כמות זו עשויה להיראות גדולה, אך התורם יתאושש בתוך כמה שבועות, לאחר שהגוף שלו ייצר שוב את רקמת מוח העצם שנשאבה. בדיקות דם ייערכו לתורם על בסיס קבוע, כדי לבדוק שספירת הדם שלו חוזרת לרמה תקינה. לאחר התהליך, ייתכן שהתורם יחוש עייפות וכאב בעצמות. ניתן להקל עליו באמצעות משככי כאבים.
תאי הגזע יינתנו לך בעירוי דרך הצנתר המרכזי, יום-יומיים לאחר סיום טיפול ההתניה. במהלך העירוי תהיה במעקב ובהשגחה צמודה של הצוות הרפואי. חלק מהאנשים חשים תופעות לוואי מתונות בזמן קבלת העירוי, כגון קוצר נשימה ובחילות.
ייתכן שתקבל זריקות של גורמי גדילה (G-CSF) כדי לגרות את מוח העצם שלך להתחיל לייצר תאי דם חדשים מהר יותר.
בזמן שאתה ממתין לקליטת תאי הגזע במוח העצם, תשהה בחדר מבודד, בין 2 עד 4 שבועות, כל עוד ספירות הדם שלך נמוכות, זאת כדי להפחית את הסיכון לזיהומים. בזמן זה תהיה בהשגחה רפואית צמודה וייערכו לך בדיקות רבות כדי לבדוק את מצבך, בין היתר: בדיקות דם, דופק, טמפרטורת גוף ועוד, וכן יינתנו לך תרופות ונוזלים באמצעות הצנתר המרכזי.
ככל שתהיה מעורב יותר בתהליך הטיפול, תוכל להרגיש שאתה שולט טוב יותר במצבך ובבריאותך:
לאחר הטיפול יהיה מספר תאי הדם הלבנים בדמך נמוך מאוד. מצב זה נקרא נויטרופניה. בזמן זה, תהיה חשוף יותר לזיהום, אפילו מחיידקים הנמצאים באופן טבעי בגוף שלך. חיידקים אלו, המצויים על העור, בקיבה ובמעיים, מועילים לאנשים בריאים, אולם עלולים לגרום לזיהום במקרה של מערכת חיסון מוחלשת. כדי להפחית את הסיכון תקבל תרופות כדי למנוע זיהומים וסיבוכים שונים. חשוב כי תדווח לצוות הרפואי אם אתה חש בתסמינים אשר יכולים להעיד על התפתחות זיהום, כגון: צמרמורות, כאבי גרון, שיעול, כאב בזמן מתן שתן. אמצעי זהירות נוספים ״נקטו בתחום הניקיון וההיגיינה: החדר שלך יעבור ניקוי מדי יום, כולל החלפת מצעי המיטה, האחיות יסבירו לך על כללים לשמירת ניקיון ורחיצת ידיים. כמו כן, צוות האחיות ידריך את המבקרים שלך על כללי הזהירות שיש לנקוט כדי להפחית את הסיכון לזיהומים. אנשים שאינם חשים בטוב, יתבקשו להימנע מביקור.
חשוב להקפיד על אמצעי זהירות כלליים בתחום התזונה:
מספר תאי הדם האדומים בדם (רמת ההמוגלובין) עלול לרדת בעקבות הטיפול. מצב זה נקרא אנמיה. האנמיה גורמת לעייפות רבה ולקוצר נשימה. ישנם מטופלים הזקוקים לעירו״ דם סדירים עד שגופם מצליח לייצר מספר תאי דם אדומים ברמה הרצויה.
על מנת לוודא שיש בדמך מספר מספק של טסיות דם, ולהקטין את הסיכון לשטף דם, או לדימום, אתה עשוי לקבל עירוי של טסיות דם. מדי יום ימדוד הרופא את רמת טסיות הדם בגופך ויחפש שטפי דם או נקודות אדומות קטנות על העור. אם יתפתח דימום (לדוגמה בפה, או בעת מתן שתן), דווח על כך מיד לצוות הרפואי המטפל בך.
טיפול במינון גבוה יכול לגרום לתחושת בחילה ולהקאות. ניתן להתמודד עם תסמינים אלו ביעילות באמצעות תרופות מתאימות, פנה את הרופא המטפל בך.
טיפולים כימיים וקרינתיים יכולים לגרום להתפתחות כיבים קטנים וכואבים בחלל הפה. שמירה על היגיינת הפה חיונית ביותר להפחתת הסיכון לזיהומים. במהלך הטיפול מומלץ כי תבצע שטיפות פה באופן קבוע ותצחצח שיניים במברשת שיניים רכה מאוד על מנת למנוע פגיעה בחניכיים.
קרוב לוודאי שתופנה במהלך ההשתלה למפגשים קבועים עם תזונאית, במטרה לוודא שתזונתך מאוזנת, וכדי למנוע ירידה במשקל. האחיות המטפלות בך יעודדו אותך לנסות ולאכול ארוחות קטנות או חטיפים, משום שחשוב מאוד למנוע ירידה דרסטית במשקל. אם אתה סובל מבעיות אכילה בשל אובדן תיאבון, תחושת בחילה או פצעים בפה, תוכל להיעזר במשקאות מזינים. אם תתקשה לבלוע את המשקאות, תוכל לקבל הזנה דרך הצנתר המרכזי, שתספק לך את כל החומרים המזינים הנחוצים לך. כאשר תוכל להתחיל לאכול, תצומצם ההזנה שתקבל דרך העירוי.
תופעת לוואי אפשרית אחרת היא שלשול וכאב בישבן. תופעות אלו חולפות לרוב בתוך מספר ימים, אולם אם אתה סובל מאוד תוכל לפנות אל הרופא שלך על מנת לקבל תרופות שיקלו עליך. על מנת למנוע זיהום בפי הטבעת רצוי לשטוף היטב את המקום במים וסבון לאחר כל יציאה.
מרבית התסמינים שתוארו לעיל חמורים יותר כאשר ספירת הדם נמוכה מאוד, לרוב בשבועות השני והשלישי שלאחר הטיפול במינון גבוה. בנוסף, אתה עלול לסבול מאובדן תיאבון ומירידה במשקל. כאשר ספירת הדם שלך תתחיל לעלות, ישתפרו התסמינים, ישוב התיאבון והסיכון לזיהומים יקטן (ובמהלך הזמן תזדקק לפחות עירויי דם וטסיות). למרות שהרגשתך תשתפר, אתה עשוי להתעייף בקלות ולחוש חולשה במהלך החודשים הראשונים שלאחר הטיפול.
חלק מהתרופות הכימיות יכולות לגרום לתחושות אי-נוחות בזמן מתן שתן, אך ישנן תרופות שיכולות להקל את התסמינים האלו. חשוב כי תקפיד על שתייה יומיומית מרובה של 2 ליטרים של נוזלים לפחות. בנוסף, חשוב כי תקפיד על מתן שתן ללא דחייה. דווח לרופא אם אתה מבחין בדם בזמן מתן שתן, או חש עקצוצים או תחושות אי-נוחות אחרות.
ברוב המקרים, השפעה על תפקוד הריאות תתרחש במקרים שבהם קיימת בעיה בריאות. דווח לרופא המטפל בך אם אתה מבחין בצפצופים, שיעול או קוצר נשימה. כמו כן, חשוב לדווח לרופא המטפל בך אם אתה חש הרעה במצבך.
CMV הוא נגיף אשר גורם לזיהום ונפוץ בגיל הילדות. התסמינים של CMV דומים לאלו של מחלת השפעת. הנגיף נשאר בגוף לתמיד באופן רדום, כל עוד מערכת החיסון עובדת באופן תקין. לאחר השתלה, כאשר מערכת החיסון חלשה, הנגיף עלול להתפתח ולהתפשט בגוף. זיהום על ידי CMV עלול להיות מסוכן ולהשפיע על איברים רבים, בהם הריאות, המעי, העיניים ולעתים גם המוח.
לפני תהליך ההשתלה, תיערך בדיקת דם כדי לבדוק אם אתה נשא של CMV. בדיקות דומות ייערכו גם לתורם. הצוות הרפואי ינסה למצוא עבורך תורם בעל מצב CMV דומה לשלך - שלילי או חיובי. לאחר ההשתלה ייערכו לך בדיקות דם קבועות כדי לבדוק את מצבך. גם אם אתה והתורם נמצאתם שליליים ל-CMV, עדיין יתבצעו בדיקות כדי לוודא שאין התפרצות של זיהום. אם הבדיקות יעידו על עלייה ברמת ה-CMV, תטופל בטיפול תרופתי מתאים.
תופעת לוואי נפוצה של הטיפול הכימי. ברוב המקרים, נשירת השיער תהיה מלאה, ויכולה לכלול גם גבות, ריסים ושיער גוף. בדרך כלל, מדובר במצב זמני, והשיער ייצמח חזרה עם סיום הטיפול.
קרוב לוודאי שתהיה עייף מאוד, ותישן במשך שעות רבות. חשוב מאוד שתאפשר לגופך לנוח ככל האפשר. על מנת לאזן את רמת העייפות, מומלץ לבצע פעילות גופנית מתונה ומותאמת ליכולות שלך, למשל הליכה או מתיחות קלות, בהתאם להרגשתך.
בשבועיים הראשונים לאחר ההשתלה, כאשר ספירת הדם שלך נמוכה, תחווה את תופעות הלוואי בצורה הקשה ביותר. לאחר מכן, מצבך יתחיל להשתפר בהדרגה, ככל שספירת הדם תעלה לקראת רמה תקינה.
כימריזם מעורב (Mixed Chimerism)
כימריזם הוא מדד להערכת איכות הקליטה של מוח העצם. בדיקות דם שייערכו לך לאחר ההשתלה יבדקו את מספר תאי הדם שלך ושל התורם. המטרה היא להגיע ל-100% כימריזם, כלומר שהדם ומוח העצם שלך יהיו זהים לאלו של התורם ב-100%, ולמעשה יהיו כולם ממקור התורם.
אצל חלק מהאנשים יהיה כימריזם מעורב, בייחוד בקרב אלו שקיבלו טיפול כימי וקרינתי בעוצמה נמוכה. במצב זה, חלק מהתאים שלך הצליחו לשרוד את הטיפול המקדים להשתלה. כימריזם מעורב יכול להשתפר עם הזמן, אך עלול להוות סימן לכישלון ההשתלה. הצוות הרפואי יעקוב אחר מצבך.
עירויי לימפוציטים מהתורם (Donor lymphocyte infusions)
הלימפוציטים הם תאי דם לבנים, המהווים חלק ממערכת החיסון. ייתכן שהרופא יחליט לתת לך עירוי לימפוציטים מהתורם, במטרה להשמיד תאי סרטן שנותרו ולשפר את מדד הכימריזם המעורב. הסיכון העיקרי בטיפול זה הוא מחלת השתל נגד המאחסן.
כאשר מתבצעת השתלת מוח עצם מתורם, גם אם התורם הוא אח או אחות, קיימת אפשרות שהתאים החדשים (השתל) יפגעו ברקמות המטופל (המאחסן). תגובה זו נקראת 'מחלת השתל נגד המאחסן'. לרוב מדובר במחלה קלה, מכיוון שקיימות תרופות שונות הניתנות לשם מניעה. עם זאת, ישנם מקרים בהם מתפתחת מחלה חמורה, הכוללת שלשול, פריחה, נזק לכבד ולעתים אפילו סכנת חיים. מחלת השתל נגד המאחסן בצורתה הכרונית עלולה להופיע מאוחר יותר, כשלושה עד שישה חודשים לאחר ביצוע ההשתלה. השפעתה באה לידי ביטוי בעיקר בשינויים כרוניים בעור, בריריות הפה, העיניים, הנרתיק אצל נשים ובפגיעה בכבד. הסיכון למחלה עולה ככל שהמטופל מבוגר יותר, כאשר התורם אינו קרוב משפחה או כאשר תאיו של התורם אינם תואמים את אלו של המושתל. השתלה מתורם שאינו בעל תאים תואמים נקראת השתלה חסרת התאמה. כאשר קיים סיכון גבוה להתפתחות מחלת השתל נגד המאחסן ניתן, בעזרת נוגדנים, להשמיד תאי דם לבנים (לימפוציטים) במוח העצם של התורם, הנחשבים כגורם למחלה.
חשוב לציין, כי הופעת מחלת השתל נגד המאחסן אינה מעידה על כישלונה של ההשתלה. לעתים המחלה אפילו מועילה, מכיוון שחלק מהתאים המעורבים במחלה תוקפים תאים סרטניים, שנותרו בגוף לאחר הטיפול האינטנסיבי.
כדי למנוע או להפחית את הסיכון למחלת השתל נגד המאחסן יינתנו לך תרופות לדיכוי המערכת החיסונית. תרופות אפשריות ממשפחה זו כוללות:
*או תרופות המכילות חומר פעיל זהה, בעלות שמות מסחריים אחרים.
מחלת השתל נגד המאחסן יכולה להופיע בצורה אקוטית כשלושה חודשים לאחר ההשתלה או מאוחר יותר, בייחוד בקרב אנשים אשר קיבלו טיפול קרינתי כלל-גופי. במקרים אחרים, המחלה יכולה להופיע כאשר התורם אינו קרוב משפחה, או אם ההתאמה עם התורם לא הייתה מלאה. מחלה חריפה יכולה להופיע גם עקב אי-נטילה של תרופות לדיכוי מערכת החיסון. התסמינים יכולים לכלול פריחה מגרדת, בחילות, שלשול וצהבת בעיניים. במקרים מסוימים תצטרך להתאשפז בבית החולים לקבלת טיפול מתאים.
מחלת השתל נגד המאחסן יכולה להופיע גם 100 ימים ויותר לאחר ההשתלה. אם המחלה תוקפת אותך בשלב זה, מקובל להתייחס אליה כאל GvHD כרוני. מחלה זו יכולה להתפתח לאחר GvHD חריף, אך גם ללא קשר אליה. התסמינים תלויים באזור בגוף שנפגע מהמחלה, ויכולים לכלול יובש ופצעים בעור, קוצר נשימה, יובש ופצעים בפה, שלשול ובחילה, זיהומים חוזרים, חולשת שרירים וכאבי מפרקים, יובש והיצרות וגינלית. הטיפול המקובל הוא מתן סטרואידים ותרופות אחרות לאיזון מערכת החיסון, ותרופות להקלה על התסמינים.
מחלה חריפה תטופל לעתים באמצעות נוגדנים וסטרואידים נגד לימפוציטים (anti-thymocyte globulines). אשר ניתנים בעירוי בבית החולים. תרופות אלו מסייעות למוח עצם לייצר תאי דם חדשים. טיפול זה אינו מיועד לכל המקרים.
טיפול אחר ניתן לתאי הדם מחוץ לגוף, באמצעות טיפול אור מיוחד הקרוי ECP. במהלך טיפול זה, תחובר למכשיר מפריד תאים. הדם שלך יוזרם דרך צינור החוצה ויטופל באמצעות קרינת UV ותרופות שונות שהופכות לפעילות עם קרינת האור, ולאחר מכן יוחזר לגוף שלך באמצעות צינור אחר. הטיפול ״משך עד שכל הדם יטופל בשיטה זו. טיפול זה ניתן במשך יומיים ברציפות, מדי 4-2 שבועות.
כישלון השתל (Graft Failure) - לעתים תאי התורם אינם מייצרים מספיק תאי דם חדשים. מצב זה יכול להוביל לזיהומים ולדימומים חוזרים ונשנים. כישלון מוחלט הוא נדיר, והאפשרות היחידה במקרה כזה היא טיפול נוסף של עירוי תאי גזע מהתורם.
מחלת Veno-occlusive disease) VOD) - אצל חלק מהאנשים יכולה להתפתח נפיחות וחסימה של כלי דם בכבד זמן קצר לאחר ההשתלה. מצב זה יכול לגרום לכאבים ונפיחות בבטן ובצד ימין ולצהבת בעור ובעיניים. אצל חלק מהאנשים תופיע נפיחות גם באזור הרגליים עקב אגירת נוזלים. מצב זה עלול להיות מסכן חיים ודורש טיפול מיידי בבית החולים.
בחודשים הראשונים, כאשר מערכת החיסון מצויה עדיין בתהליכי החלמה, חשוב שתשמור על תזונה מאוזנת ובריאה ותמנע כל סיכון אפשרי של מזון מזוהם. לאחר שספירת הדם שלך תחזור לרמת הנורמה, תוכל לחזור ולאכול את המזון האהוב עליך. הצוות הרפואי יוכל לייעץ לך בנושא. שתיית אלכוהול בכמויות קטנות מותרת, אולם שתייה כבדה תאט את החלמתו של מוח העצם ותגדיל את הסיכון לדימום (במיוחד במטופלים עם ספירת טסיות נמוכה). אלכוהול עלול לפגוע בכבד ואף לשבש את פעולתן של התרופות שתקבל.
על מנת לצמצם את הסיכון לזיהום, כל עוד ספירת תאי הדם הלבנים נמוכה, מומלץ להימנע ממקומות הומים, כגון בתי קולנוע, ברים ותחבורה ציבורית. הרופא שלך יעדכן אותך מה מצב ספירת הדם שלך. 6-3 חודשים לאחר הטיפול תוכל לחזור לחיי חברה מלאים, אולם גם אז מומלץ להימנע ממגע עם ילדים החולים במחלות מידבקות, כגון אבעבועות רוח או חצבת.
כאשר ספירת הדם שלך תתקרב לרמה הרצויה, תוכל להתייעץ עם הרופא באשר לחזרה ללימודים או לעבודה. רצוי שהחזרה לפעילויות היומיומיות תהיה הדרגתית. תוכל לפנות אל מוריך או אל מעבידיך על מנת לגבש תוכנית חזרה מתאימה.
עד שטסיות הדם ישובו לרמתן הרגילה, הדרך הטובה ביותר לשמור על כושר גופני היא הליכה קלה וסדירה. בחצי השנה הראשונה להחלמתך יש להימנע משחייה בבריכות ציבוריות. לאחר מכן תוכל לשוב בהדרגה לכל פעילות גופנית שתרצה.
נהיגה עלולה להיות קשה ומסוכנת אם אתה עייף מאוד, ורצוי לא לנהוג כאשר אתה עייף וחווה קשיים בריכוז. חלק מהתרופות שתקבל עלולות אף הן לפגוע בערנות - מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל בך לגבי נהיגה בזמן נטילת תרופות אלה.
לאחר השתלה עצמית או מתורם, תצטרך להגיע לביקורים סדירים בבית החולים במשך 6-3 חודשים. במהלך ביקורים אלה ״תכן שתקבל עירוי דם. ככל שספירות הדם שלך ישתפרו, משך הזמן בין ביקור לביקור יתארך ותוכל לשוחח עם הרופא שלך על האפשרות של יציאה לחופש. אם אכן תצא לחופשה, מומלץ להתייעץ עם הרופא באשר לחיסונים שתצטרך לעשות. בשנה הראשונה שלאחר ההשתלה מומלץ שלא לצאת מהארץ, אלא אם כן מדובר במקום שבו קיים מרכז לטיפול בסרטן. הרופא שלך יוכל להעביר את המידע על הטיפול בך למרכזי טיפול בחו"ל.
במהלך השנתיים הראשונות חשוב להימנע משיזוף מוגזם, שעלול לעורר את מחלת השתל נגד המאחסן, אם עברת השתלת מוח עצם מתורם. בעת היציאה לשמש יש ללבוש חולצות ארוכות וכובע ולהימרח במסנן קרינה (SPF30 ומעלה). בתום השנה הראשונה, כאשר מערכת החיסון חוזרת לתפקד כרגיל, תוכל לצאת לחופשות ללא הגבלות. עם זאת, תתבקש להימנע מחיסונים המורכבים מנגיפים מוחלשים. לפני כל חופשה פנה לרופא שלך וספר לו על תוכניותיך כדי שימליץ לך על מרכזים רפואיים אפשריים לטיפול בבעיות שעלולות להתעורר בעת החופשה. תוכל להצטייד במכתב מהרופא המתאר בקצרה את הטיפול שעברת ומכיל מספר טלפון לשאלות.
היכולת הגופנית לקיים יחסי מין עלולה להיפגע כתוצאה מהשתלת תאי גזע או מוח עצם. עם זאת, אין כל מניעה רפואית לחזור לח״ מין רגילים לאחר השחרור מבית החולים, אלא אם כן קיבלת הנחיה אחרת מהצוות הרפואי. אתה עשוי לחוש ירידה בחשק המיני במשך מספר חודשים. הירידה עשויה לנבוע מהטיפול עצמו, מהחרדות שלך לגבי העתיד או מהשינויים במראה החיצוני שלך (כגון ירידה במשקל או נשירת שיער).
נשים שהמחזור החודשי שלהן פסק מוקדם מהצפוי בשל הטיפול, עלולות לסבול מהבעיות הנלוות לגיל המעבר, כגון גלי חום, עור יבש, יובש בנרתיק ואובדן החשק המיני. ישנן מטופלות המקבלות טיפול הורמוני חלופי על מנת להתמודד עם תופעות אלו. ניתן לפנות לרופא על מנת לקבל מידע על טיפול הורמוני חלופי ועל התאמתו למצב הרפואי. אם תרצה להיפגש עם מומחה למיניות, הצוות הרפואי יוכל להפנות אותך.
במרבית המקרים, השתלת מוח עצם עצמית או מתורם גורמת להפסקת המחזור אצל נשים ולהפסקת ייצור הזרע אצל גברים, ולכן עשויה להביא לעקרות. פוריות היא חלק חשוב מאוד בחיי רבים, והידיעה כי לא יוכלו להביא ילדים לעולם קשה מאוד עבורם. ההתמודדות עם אובדן הפוריות עשויה להימשך זמן רב. כאשר תרגיש מוכן לכך, נסה לשוחח על הנושא עם בת הזוג שלך או אפילו עם חבר קרוב. ישנם אנשים הנעזרים ביועץ מוסמך. שירותי התמיכה והסיוע של האגודה למלחמה בסרטן יוכלו להפנות אותך לשירותי ייעוץ באזור מגוריך.
בהשתלות עוקבות ניתן מחזור שני של כימותרפיה במינון גבוה עם השתלת תאי גזע, 6-3 חודשים לאחר מחזור הטיפול הראשון. נראה כי הליך זה עשוי להגדיל את יעילות הטיפול. עם זאת, יש לציין כי שיטה זו נהוגה רק כטיפול אפשרי במיאלומה, ולא כל המרכזים הרפואיים נוקטים בה.
מחקרים למציאת דרכים חדשות לטיפול יעיל בסרטן לכל המטופלים נערכים כל העת. אם מחקרים מוקדמים (מחקרי פאזה 1–2) מראים שטיפול חדש עשוי להיות טוב יותר מהטיפול המקובל, האונקולוגים עורכים מחקרים להשוואה בין הטיפול החדש לטיפולים המקובלים הטובים ביותר בנמצא (מחקרי פאזה 3).
מחקרים כאלה נקראים מחקרים קליניים (או ניסויים קליניים), והם הדרך האמינה היחידה לבחינת טיפול חדש. לעיתים קרובות משתתפים במחקרים האלה כמה מרכזים רפואיים בארץ, ובדרך כלל גם מרכזים רפואיים במדינות אחרות.
מחקרים קליניים חשובים לא רק לשיפור הטיפול לטובת כל המטופלים בעתיד, אלא הם גם סיכוי אמיתי לשיפור מצבו של החולה המשתתף במחקר. כמו כן הם תורמים לקידום המאבק במחלת הסרטן ולהעמקת הידע הקשור למחלה. אם שיטת הטיפול הנבדקת במחקר מסוים תוכח כיעילה, היא עשויה להיות שיטת הטיפול המקובלת ולעזור לחולים רבים. יעילותם של רוב הטיפולים הנמצאים כיום בשימוש הוכחה בעבר במסגרת ניסויים קליניים.
במחקר קליני מבוקר פאזה 3 המשתתפים מחולקים, בדרך כלל, לשתי קבוצות:
אין מידע מוכח שהטיפול החדש הנבדק במחקר יביא לידי תוצאות טובות יותר, אך מקובל להציע טיפול חדש רק אם יש סיכוי סביר שתוצאותיו יהיו טובות יותר מהטיפול המקובל.
כדי להבטיח את בטיחות החולים ואת זכויותיהם כל פרוטוקול ניסיוני מקבל אישור של ועדה אתית, הנקראת ועדת הלסינקי, מטעם המוסד הרפואי שבו ייערך המחקר. כל משתתף מקבל העתק של הפרוטוקול ושל המסמכים הנלווים אליו, הוא נדרש לקרוא אותו ולחתום על טופס הסכמה מדעת לפני תחילת המחקר. חתימה על הטופס פירושה שהמשתתף יודע במה עוסק המחקר, מבין מדוע הוא מבוצע, מדוע הוזמן להשתתף בו, ובאיזה אופן יהיה מעורב בו.
גם לאחר מתן ההסכמה להשתתף במחקר, ניתן לפרוש ממנו בכל עת. ההחלטה שלא להשתתף בניסוי או לפרוש ממנו לא תשפיע על יחסו של הרופא בשום דרך, והוא ימשיך לתת את הטיפול המקובל הטוב ביותר.
חשוב לזכור שכל טיפול נחקר ביסודיות במחקרים מוקדמים לפני שנוסה במחקרים קליניים אקראיים ומבוקרים. ההשתתפות במחקר תסייע לקדם את מדע הרפואה ולשפר את סיכויי ההחלמה של חולים אחרים בעתיד.
להמשך
למידע על מערך התמיכה של האגודה למלחמה בסרטן