לתרומה
חפש
ילדים ומתבגרים חולי סרטן
סוגי מחלות בילדים

לוקמיה בילדים

עוד בנושא

לוקמיה (Leukemia)

לוקמיה היא מחלת סרטן המתפתחת בתאי הדם הצעירים המצויים במח העצם, ומהווה כ-30% מכלל מחלות הסרטן בילדים. מח העצם הוא רקמה שבה נוצרים תאי הדם: כדוריות דם אדומות, כדוריות דם לבנות וטסיות הדם. מחלת לוקמיה מתפתחת מבלסטים, תאי דם צעירים ולא בשלים, אשר באופן נורמלי, מתפתחים ומבשילים לכדוריות הדם השונות, לרוב לכדוריות דם לבנות. כאשר מספר הבלסטים גדל במח העצם מעבר לכמות התקינה - חל עיכוב בהתפתחותם של תאי הדם התקינים.

ברוב המקרים, כאשר הבלסטים מתרבים ללא בקרה, ומתפשטים ממח העצם אל מחזור הדם, ניתן לאתרם בבדיקת דם רגילה (המצביעה לרוב על עלייה בתאי דם הלבנים - ספירה לבנה). במקרים אחרים, ייתכן שיופיעו רק מעט בלסטים בדם והספירה הלבנה לא תשתנה בהרבה. המונח ׳לוקמיה׳ אינו מתייחס למחלה אחת, אלא כולל סוגים שונים של סרטן הדם: לוקמיה כרונית בעיקרה נחשבת כמחלה של מבוגרים ונדירה מאוד בילדים, ולוקמיה חריפה מופיעה בפתאומיות ומתפתחת במהירות. לוקמיה חריפה מחולקת לשתי קבוצות עיקריות: לוקמיה מיאלואידית, נדירה יותר בילדים, הכוללת תתי-קבוצות נוספות, ולוקמיה לימפטית, השכיחה יותר בילדים, ואף היא כוללת תתי-קבוצות נוספות.

מסלול התפתחותו של תא גזע

מסלול התפתחותו של תא גזע

לוקמיה לימפובלסטית חריפה (ALL - Acute Lymphoblastic Leukemia)

מחלה זו מופיעה כאשר נפגע המסלול הלימפואידי, ונוצרים ללא בקרה תאים לימפוציטים צעירים (לימפובלסטים) שאינם מתפתחים. לוקמיה לימפובלסטית חריפה מהווה כ-75% מכלל מחלות הלוקמיה בילדים. לימפוציטים תקינים מורכבים בעיקר משני סוגי תאים, תאי T ותאי B. אם התאים התפתחו לשלב של תאי T או B, לפני שהפכו לסרטניים, המחלה נקראת לוקמיה של תאי B או T, בהתאם לסוג התאים הסרטניים. הגורמים למחלה זו אינם ידועים.

תסמיני המחלה:

כאשר תאי לוקמיה מתרבים במח העצם - הם פוגעים בייצור תאי הדם התקינים. לכן, ילדים חולי לוקמיה מתעייפים בקלות רבה, כתוצאה ממחסור בכדוריות הדם האדומות (אנמיה). בעקבות מחסור בטסיות הדם מופיעים על גופם חבורות ודימומים, ולעתים ייתכנו זיהומים שונים כתוצאה ממחסור בכדוריות הדם הלבנות.

קרוב לוודאי שהילד ירגיש חולה ויתלונן על כאבים בגפיים, או שבלוטות הלימפה בגופו יהיו נפוחות. בשלב הראשון, תסמיני המחלה יהיו דומים לאלו של שפעת נגיפית, אך כאשר הם נמשכים יותר משבוע, או שניים, האבחנה בדרך כלל מתבהרת.

חשוב להדגיש, כי סימנים דומים עשויים להופיע במצבים רבים אחרים, גם במחלות שאינן ממאירות. בכל מקרה של הופעת אחד מתסמינים אלו - יש לפנות לרופא המטפל בהקדם לבירור רפואי וטיפול.

דרכי האבחון:

בדיקת דם תצביע, בדרך כלל, על מספר נמוך של כדוריות דם לבנות תקינות ועל נוכחותם של תאים בלתי תקינים. בכדי לאשר את האבחנה הסופית - תילקח דגימה ממח העצם ויתבצע דיקור מותני, בכדי לראות אם נוזל השדרה מכיל תאים סרטניים. ייתכן שיהיה צורך בבדיקות נוספות, כמו גם בביצוע חוזר של דגימת מח העצם.

הטיפול:

טיפול כימי הוא הטיפול העיקרי במחלה זו, והוא מורכב ממספר שלבים:

  • השראת הפוגה (Induction): שלב הנמשך ארבעה שבועות. בתום שלב זה תילקח דגימת מח עצם בכדי לבדוק האם המחלה נמצאת בנסיגה ולא נמצאו תאים סרטניים בדגימה. בשלב זה המטרה היא הפוגה (רמיסיה) בהתפתחות המחלה.
  • העצמה: תרופות כימיות הניתנות בכדי להשמיד את התאים הסרטניים שנותרו בגוף ואינם ניתנים לזיהוי. טיפול זה ניתן בדרך כלל בשלושה מחזורי טיפול.
  • טיפול כימי במערכת העצבים המרכזית: בכדי להפחית את הסיכון שתאים סרטניים יתפשטו למוח ולנוזל חוט השדרה מוזרקת תרופה כימית (לרוב, מתוטרקסט Methotrexate), ישירות לנוזל השדרה בניקור מותני (ראה פרק "דרכי אבחון"). לעתים ״נתנו גם טיפולים בקרינה למוח במטרה למנוע את התפשטות המחלה.
  • טיפול המשכי (תומך): שלב זה נמשך עד כשנתיים לאחר האבחנה, ומצריך נטילה יומיומית
    של כדורים, ולפעמים גם זריקות כימותרפיה חודשיות. בשלב זה, מרבית הילדים יכולים לשוב לפעילויות השגרתיות שלהם.
  • השתלת מח עצם מתורם: טיפול המתבצע בילדים שאובחנו כחולי ALL בסיכון גבוה, או אם המחלה חזרה לאחר טיפול ראשוני.

מעקב:

מרבית הילדים מחלימים ממחלה זו. אם המחלה מופיעה שוב, סיכון העלול להתרחש בדרך כלל בשלוש השנים הראשונות עם סיום הטיפול, ניתן לבצע טיפולים נוספים, כמו גם השתלת מח עצם. לעתים רחוקות, קיימות תופעות לוואי ארוכות טווח. מרבית הילדים המחלימים ממחלה זו גדלים ומתפתחים באופן תקין.

במקרים של לוקמיה עם סיכויים נמוכים יותר לריפוי או לוקמיה נשנית, ניתן לשקול טיפול אימונותרפי בתאי T כימריים (Car T cells). בטיפול זה תאי T מוצאים מהגוף, ובטכנולוגיה של הנדסה גנטית עוברים שינוי שמאפשר להם לייצר קולטנים המזהים תאי סרטן. תאים אלו מוחזרים לגוף בעירוי לווריד. אחת התרופות החדשות בתחום האימונותרפיה, הנמצאת בסל התרופות באינדיקציות מסוימות, היא בלינאטומומאב - Blinatumomab (בלינסייטו® - ®Blincyto)*.

*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה, בעלות שמות מסחריים אחרים.

לוקמיה מיאלואידית חריפה (AML - Acute Myeloid Leukemia)

כאמור, לוקמיה היא מחלה של כדוריות הדם הלבנות. כל תאי הדם נוצרים במח העצם, מתאי גזע (תאי דם צעירים). ישנם שני סוגים עיקריים של כדוריות דם לבנות, לימפוציטים ונויטרופילים. נויטרופילים מתפתחים מתאים לא בשלים במסלול המיאלואידי. אם תאים אלו הופכים לסרטניים, סוג הלוקמיה נקרא לוקמיה מיאלואידית. הגורמים למחלה אינם ידועים, תסמיני המחלה דומים לאלו של לוקמיה לימפובלסטית חריפה.

דרכי האבחון:

בדיקת דם מראה בדרך כלל על מספר נמוך של כדוריות דם לבנות תקינות, ועל נוכחותם של תאים לא תקינים. בכדי לאשר את האבחנה תתבצע דגימת מח עצם, ובדיקות מעבדה נוספות יסייעו בזיהוי סוג המחלה המדויק. הרופא יבצע ניקור מותני בכדי לראות אם נוזל חוט השדרה מכיל תאים סרטניים. ייתכן שיהיה צורך בבדיקות נוספות, בהתאם לתסמיני המטופל.

הטיפול:

כימותרפיה היא הטיפול העיקרי במחלה זו. בדרך כלל משתמשים בשתיים או שלוש תרופות כימיות במחזור טיפול אחד, הנמשך כחמישה עד עשרה ימים. סך הכל, יינתנו ארבעה או חמישה מחזורי טיפול, בהפרשים של כחודש. הטיפול כולו נמשך כחצי שנה. מכיוון שהתרופות הכימיות פוגעות גם בתאי הדם הבריאים, בתקופה זו ייתכנו זיהומים, אשר יצריכו מהחולה, לעתים, לשהות בבית החולים.

הטיפול הראשוני (השראת הפוגה - Induction) הוא בדרך כלל טיפול כימי אינטנסיבי, הניתן באשפוז, ומלווה לעתים בתופעות לוואי כגון זיהום ונטייה לדימומים. ישנם סוגים שונים של לוקמיה מיאלואידית חריפה. באחת מהן, M3 (לוקמיה פרומיאלוציטית חריפה), מקובל כיום לטפל בכימותרפיה בשילוב עם חומצה רטינואית (ויטמין A).

מטרת הטיפול הראשוני היא הפוגה (רמיסיה) בהתפתחות המחלה, כאשר מטרת הטיפולים אחריו תהיה החלמה מלאה. לחלק מהמטופלים יומלץ רק על טיפול כימי, אך ישנם מקרים בהם יומלץ גם על השתלת מח עצם ועל טיפולים מכוונני מטרה (ביולוגיים) חדשים.

מעקב:

מרבית הילדים מחלימים מ-AML. אם יש חזרה של המחלה, זה בדרך כלל קורה בשנה עד חמש השנים הראשונות לאחר הפסקת הטיפול. במקרים אלה מבצעים השתלת מח עצם.

ילד חולה סרטן עם אבא שלו
פורום להורים שילדם חולה בסרטן
קרא עוד
תודתנו נתונה ל:
ד"ר שפרה אש, מנהלת המערך להמטו-אוקולוגיה והשתלות מח עצם בילדים, בית החולים לילדים ע"ש רות רפפורט, המרכז הרפואי רמב"ם, חיפה; יו"ר האיגוד להמטו-אונקולוגיה ילדים,

פרופ' מרים בן הרוש, לשעבר מנהלת המערך להמטו-אונקולוגיה והשתלות מח עצם בילדים, סגנית מנהלת בית החולים לילדים ע"ש רות רפפורט, המרכז הרפואי רמב"ם, חיפה,

פרופ' יצחק יניב, מנהל המערך להמטולוגיה-אונקולוגיה לילדים ע"ש פרופ' רנה זייצוב, מרכז שניידר לרפואת ילדים,

עו"ס מחלקת שיקום ורווחה באגודה למלחמה בסרטן.
עודכן לאחרונה: מאי 2020
מידע זה נכתב בכדי לסייע לך ולבני משפחתך להבין ולדעת יותר על סרטן בילדים. אנו מקווים שהמידע יוכל לענות על חלק משאלותיך. איננו יכולים לייעץ לך מהו הטיפול הטוב ביותר עבורך, כיוון שעצה כזאת יכול לתת לך רק הרופא המטפל בך, המכיר את כל הרקע הרפואי שלך ואת עובדות מחלתך בהווה. הכתוב מנוסח בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד, מטופלים ומטפלים כאחד.
© כל הזכויות שמורות לאגודה למלחמה בסרטן.