בווציזומאב היא תרופה מוכוונת מטרה, הניתנת כטיפול בסוגים מסוימים של מחלת הסרטן. מידע זה מתאר את הבווציזומאב, את אופן קבלתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה.
תגובתו של כל אדם לטיפול היא ייחודית. ישנם אנשים החווים מעט תופעות לוואי, בעוד אחרים מדווחים על תופעות לוואי רבות. במידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר וחלק מתופעות הלוואי השכיחות פחות, על מנת לתת לך שיהיה בידך מידע מוקדם על התופעות האפשריות הנובעות מקבלת התרופה.
יש לציין כי התרופה משפיעה באופן שונה על מטופלים שונים וגורמת לתופעות לוואי אחרות. כמו כן, שילוב של תרופות כימותרפיות עלול גם הוא ליצור תופעות לוואי שונות. תופעות נדירות אינן נכללות במידע זה. אם אתה מבחין בתופעות אחרות, שאתה חושב שקשורות לתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הצוות המטפל בך.
במהלך קבלת הטיפול תיפגש עם הרופא שלך באופן שגרתי על מנת שיוכל לבצע מעקב אחר השפעות הטיפול. אל תחשוש לפנות אל הצוות המטפל בך בכל בעיה או שאלה. מידע הזה יסייע לך להתארגן לקראת פגישתך עם הרופא.
את התרופה מכינים אח/ות או רוקח/ת. בווציזומאב מגיעה בצורת נוזל.
גידולים סרטניים זקוקים לרשת של כלי דם חדשים על מנת שיוכלו לגדול. ללא כלי דם חדשים, נותר הגידול בגודל מיקרוסקופי (פחות מגודלו של ראש סיכה) ואינו יכול להתפתח. בווציזומאב עוצרת את התפתחותם של כלי דם חדשים בחלק מסוגי הסרטן. כתוצאה מכך, הגידול מקבל פחות חמצן וחומרי הזנה ומתכווץ, או לפחות מפסיק לגדול. תרופות, הפועלות נגד צמיחת כלי דם, נקראות אנטי-אנגיוג'נסיס (Anti- Angiogenesis).
התרופה ניתנת בזריקה לוריד, דרך צינורית קטנה (קנולה). אפשרות אחרת היא לקבל את התרופה דרך עירוי מרכזי, המוחדר לוריד מתחת לעור ליד עצם הבריח או הזרוע. לעתים ניתנת הבווציזומאב בשילוב עם תרופות כימותרפיות, לרוב אירינוטקן, 5-פלואורוראציל ולאוקובורין.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
בווציזומאב רשומה בישראל לטיפול בחולי סרטן מעי גס גרורתי; בגידולי מוח חוזרים מסוג Glioblastoma multiforme, בחולי סרטן ריאה מסוג NSCLC; בחולות סרטן שחלה, בחולות סרטן החצוצרות; ובחולות בסרטן צוואר הרחם בהתוויות מסויימות.
התרופה עלולה לגרום לעליה בלחץ הדם, לכן לאורך הטיפול יתבצע מעקב אחר לחץ הדם שלך. חשוב שתודיע לרופא אם אתה סובל מכאב ראש, מדימום באף או מתחושת סחרחורת.
במהלך הטיפול בבווציזומאב עלולים פצעים שייווצרו בגופך להחלים לאט יותר.
התרופה עלולה לגרום לך לחוש עייף וחלש, לכן חשוב שתפנה זמן רב למנוחה. בחוברת 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' תוכל למצוא מידע נוסף בנושא
בווציזומאב עלולה להקטין את ייצור טסיות הדם, שתפקידן לעזור בתהליך קרישת הדם. חשוב שתדווח לרופא שלך בכל מקרה של דימום או שטף דם בלתי מוסבר.
ישנן תרופות יעילות לטיפול ולהקלה על שלשול. חשוב להרבות בשתיית נוזלים באם הינך סובל משלשול. אם אתה סובל משלשול מתמשך, או חריף, פנה אל הרופא שלך על מנת שיוכל לרשום לך תרופות יעילות יותר.
אם אתה סובל מכאבי ראש במהלך הטיפול, דווח על כך לרופא המטפל בך.
הבחילה, או ההקאה, עשויה להתחיל לאחר הטיפול ולהימשך יממה אחת. כיום ישנן תרופות יעילות נגד בחילות שיכולות למנוע או להחליש תופעות אלו. במידה והתרופה אינה מקלה את תחושתך, או שהבחילה נמשכת, פנה אל הרופא שלך על מנת שיוכל לרשום לך תרופות יעילות יותר.
בזמן הטיפולים אתה עלול לסבול מכאב ומכיבים קטנים בפה. לכן חשוב שתקפיד על שתייה מרובה ועל צחצוח שיניים יסודי ועדין במברשת שיניים רכה. כמו כן, אם תחוש כאב, או תבחין בכיבים בפה, תוכל לפנות אל הצוות המטפל בך על מנת שירשמו לך תרופות ומי פה מיוחדים שימנעו ויטפלו בזיהום בפה. הטיפול עשוי לגרום לך לחוש כי למזון ישנו טעם שונה. תחושת הטעם הרגילה תשוב אליך עם תום הטיפולים.
אובדן תיאבון, כתוצאה מהטיפול, הוא מתון בדרך כלל ונמשך כיום אחד. מידע נוסף בנושא תוכל למצוא בחוברת 'הטיפול התזונתי התומך בחולה הסרטן' של האגודה למלחמה בסרטן. בנוסף, תוכל לפנות לדיאטנית בית החולים על מנת שתסייע לך להתמודד עם התופעה.
בווציזומאב עלולה לגרום לשינויים זמניים בפעילות הכליות. לכן אתה עשוי להתבקש לעבור בדיקות דם ושתן תקופתיות במטרה לוודא שהכליות שלך פועלות כראוי.
ישנם מטופלים המדווחים על כאבים באזור הגידול.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא
תודתינו נתונה לפרופ' נטליו וולך, סגן מנהל מחלקה אונקולוגית ומנהל היחידה לכימותרפיה טיפולית, מרכז רפואי 'אסף הרופא', על הערותיו והארותיו.
המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.