לתרומה
חפש
מניעה וגורמי סיכון
חכם בשמש

מיטות ומכוני שיזוף

עוד בנושא

האגודה למלחמה בסרטן מזהירה את הציבור מפני שימוש במיטות שיזוף, המסוכן באותה מידה כמו חשיפה לאור השמש. מיטות שיזוף פולטות קרינה אולטרה סגולה הגורמת לנזקים בריאותיים מצטברים, לטווח ארוך. חשיפת יתר לקרניים אלה עלולה לגרום לפגיעה בעיניים או בראייה, לפריחה, להתקמטות מוקדמת של העור, לריבוי כתמים על העור ונגעים קדם סרטניים, ולסיכון ממשי לחלות בסרטן העור ומלנומה.

במאי 2014 אישרה ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, תקנות של משרד הבריאות, הקובעות את המגבלות הבאות:

  • השימוש ב"מיטות שיזוף" יוגבל לגילאי 18 ומעלה.
  • בעלי מכוני השיזוף יחוייבו להתקין שלט אזהרה המתריע מפני סכנות השימוש ב"מיטות שיזוף" ואף ידרשו לחלק עלוני הדרכה של משרד הבריאות ללקוחותיהם.
  • היצרנים יחוייבו לעשות שימוש במגן עיניים שטוף ומחוטא העומד בדרישות התקן הישראלי

ארגון הבריאות העולמי המליץ לתייג את "מיטות השיזוף"  באותה הקטגוריה כמו חשיפה לטבק ואזבסט, ולסמנם כ"מסרטנים לבני אדם", וכן לאסור על השימוש בהן בקרב קטינים.

במדינות רבות חל איסור בחוק על שימוש במיטות שיזוף לבני 18 ומטה ביניהן: גרמניה, אנגליה, בריטניה, יוון, וורמונט, קליפורניה ועוד.

בברזיל וניו סאות' וויילס שבאוסטרליה אסרו לחלוטין על השימוש ב"מיטות שיזוף".

 

תהליך השיזוף

שיזוף הוא סימן לכך שהעור נפגע מקרינת שמש מופרזת והוא מנסה להגן על עצמו. לדעת מומחי האגודה למלחמה בסרטן, שימוש במיטות שיזוף במכוני שיזוף מסוכן באותה מידה כמו חשיפה לקרינת השמש, ופוגע בעור, משום שמיטות השיזוף פולטות קרניים אולטרה סגולות. שיזוף מתרחש כאשר העור מייצר כמויות גדולות של פיגמנטים (צבענים), כדי להגן על עצמו מחשיפה מסוכנת לקרניים אולטרה-סגולות. חשיפת יתר לקרניים אלה עלולה לגרום לפגיעה בעיניים או בראייה, לפריחה, להתקמטות מוקדמת של העור, לריבוי כתמים על העור ונגעים קדם סרטניים ולסיכון ממשי לחלות בסרטן העור.

 

במכון שיזוף, גם שיזוף חד פעמי מזיק

גם שיזוף חד פעמי במכון שיזוף כרוך בחשיפה לקרניים אולטרה-סגולות, ולכן קיימת סכנה של כוויות מדרגה ראשונה ומדרגה שנייה, ושל נזקים מיידים, חמורים, בדומה לנזקים הכרוכים בחשיפה לשמש. כמו כן, לעיתים החשיפה לקרינה במיטות שיזוף גדולה יותר מהחשיפה לקרינת השמש, מאחר ובעת שיזוף במכוני שיזוף ממעטים מאוד להימרח במסנני קרינה המגנים על העור, אותם נהוג למרוח בזמן השהיה בחוף הים או בבריכה. יתרה מזאת, מאחר ומיטות שיזוף אינן פולטות חום (כמו בשיזוף בשמש) עור הגוף נותר קריר למגע ולכן המשתזפים אינם מודעים לחשיפה המוגברת, אותה אינם מרגישים.

 

שיזוף במכוני שיזוף מסוכן ועלול לגרום לנזק בלתי הפיך. במיוחד חשוב לדעת כי מי שעורו בהיר ואינו מקבל גוון שזוף משהיה בשמש לא יצליח להשתזף גם במכון שיזוף, ועלול לגרום לעצמו נזק בלתי הפיך.

 

מהי מיטת שיזוף?

קרינה אולטרה סגולה היא קרינה בלתי מייננת המשתרעת בין אורכי גל של 100 עד 400 ננומטר. קרינת השמש היא המקור הטבעי לקרינה זו, אולם ניתן להפיק אותה באופן מלאכותי על ידי מנורות ומכשירים שונים. מכשירים שונים המשמשים בתעשיית הריתוך, הדפוס ומעבדות המחקר פולטים קרינה אולטרה סגולה בעוצמה בלתי מבוטלת וכן נורות בהן נעשה שימוש ברפואה לצרכי פוטותרפיה (ריפוי באור). כמו כן נעשה שימוש במנורות מסוגים שונים הפולטות קרינה אולטרה סגולה באופן מלאכותי באורכי גל אשר לעיתים גבוהים מ-100 עד 400 ננומטר, ומשמשים אך ורק לצרכי שיזוף.

 

על מיטות השיזוף במכונים

המתקן הנפוץ ביותר במכוני שיזוף הוא מיטת שיזוף דמוית צדפה. הלקוחות שוכבים על משטח זכוכית פלאסטית, כאשר קרני אור מוקרנות מעל ומתחת לגופם. רבים ממתקני השיזוף הישנים השתמשו במקורות אור שהפיקו קרניים אולטרה-סגולות מסוג Bי(UVB), שבעצם "שרפו" את העור. לאחר שהיצרנים הבינו כי ללקוחות נגרם נזק בריאותי, החלו בעלי המכונים להשתמש במיטות שיזוף שהפיקו בעיקר קרניים אולטרה-סגולות מסוג Aי (UVA). חלק מהמכונים טוענים כי מתקן כזה הוא בטוח. עם זאת, למרות שהקרניים מסוג A שורפות פחות את העור מהקרניים מסוג B, נראה ממחקרים כי הן עלולות לגרום לסרטן העור או לנזק למערכת החיסונית.

מיטות שיזוף

ארגון הבריאות העולמי במסמך חדש על מיטות שיזוף
שיזוף מלאכותי אחראי על כחצי מיליון מקרי סרטן בארה"ב, אירופה ואוסטרליה

במסמך שהתפרסם ביוני 2017 לרשויות הבריאות וקובעי המדיניות, מפרט ארגון הבריאות העולמי אסטרטגיות להגבלת שימוש במיטות שיזוף, ותוכניות התערבות להעלאת המודעות לסכנות שבשיזוף מלאכותי. זאת במטרה להניע ממשלות לפעול בתחום.

מיטות שיזוף פולטות קרינה אולטרה סגולה הגורמת לנזקים בריאותיים מצטברים, לטווח ארוך. חשיפת יתר לקרניים אלה עלולה לגרום לפגיעה בעיניים או בראייה, לפריחה, להתקמטות מוקדמת של העור, לריבוי כתמים על העור ונגעים קדם סרטניים, ולסיכון ממשי לחלות בסרטן העור ומלנומה.

"על מנת להיות אפקטיביים חייבים להכיר את הטיעונים של המצדדים לטובת השימוש במיטות שיזוף ולהיות מוכנים עם תשובות מבוססות על עובדות מדעיות", נכתב בדו"ח, שמירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, הייתה שותפה לעריכתו. אז מה הטענות הנפוצות בנוגע למיטות שיזוף ואיך עונים עליהן?

 

 

הטיעון

העובדות למענה מבוסס

ויטמין D

מיטות שיזוף מסייעות בייצור ויטמין D  החיוני לשלד ולשרירים.

מיטת שיזוף אינה הדרך האפקטיבית לייצור ויטמין D. ברוב מדינות העולם מספיקה חשיפה קצרה (של כ-10 דקות) לאור השמש כדי להגיע לרמות הויטמין שהגוף צריך. למי שסובל מחסר בויטמין D מומלץ תוסף תזונה.

שיזוף מבוקר

מיטות שיזוף בטוחות יותר מיציאה לשמש כיוון שהחשיפה מבוקרת, ורוב החשיפה היא לקרינת UV-A הניתנת לשליטה.

הטיעון מיושן, 'שאריות' מתקופה בה סברו שקרינת UV-A היא קרינה בטוחה. בפועל, המשתמשים במיטות שיזוף עלולים להיות חשופים לקרינה חזקה יותר מזו של השמש.

שיזוף מהווה הגנה לפני חופשה בשמש

מיטת שיזוף היא הדרך הבטוחה לפתח שיזוף, שיגן מכוויות בזמן חשיפה לא מבוקרת לשמש בחופשה.

שיזוף מספק הגנה מועטה ביותר מפני כוויות וקרינת שמש - כולל פגיעות ב-DNA. מחקרים מצאו שמדובר בהגנה הזהה לזו שבמסנן קרינה עם SPF 3. כמו כן, אין הגנה מפני כוויות, שהן גורם הסיכון למלנומה, וייתכן שהסיכון לכוויות אף יעלה, בשל תחושת בטחון מוטעית.

יתרונות קוסמטיים מידיים

מיטות שיזוף מספקות לעור מראה בריא ואחיד בתוך דקות.

לטווח המיידי השיזוף המלאכותי אכן מספק מראה אחיד. אולם, האפקט המיידי מתפוגג ובתוך זמן קצר, הפגמים חוזרים להיראות, מה שמעורר באנשים מוטיבציה ללכת שוב למיטת שיזוף. שיזוף מלאכותי באופן קבוע לאורך כל השנה מעלה סיכון להזדקנות מוקדמת של העור ולסרטן העור.

תחושות פסיכולוגיות

שימוש במיטת שיזוף בעל השפעה חיובית בטיפול באנשים עם הפרעה רגשית-עונתית (SAD)

זוהי טענה שקשה לסתור כיוון שהיא מתייחסת לתחושה סובייקטיבית של אדם. ייתכן שאנשים מרגישים שהם בעלי מראה בריא לאחר שימוש במיטת שיזוף, מה שמשפר את הרגשתם וייתכן שאופייטים נוצרים במוח במהלך הטיפול, מה שנותן תחושה טובה יותר ועלול להוביל להתמכרות. לגבי טיפול בהפרעה רגשית-עונתית, טיפול באור (לא בקרינת UV) הוא טיפול עדיף בהפרעה זו.

שיזוף אינו כוויה

רק כוויה פוגעת בעור. כאן מדובר בשיזוף בלבד

שיזוף הוא סימן לכך שהעור נפגע מקרינת UV  וודאי שאינו סימן לתהליך בריא. שיזוף מוביל להזדקנות מוקדמת של העור ומעלה סיכון לסרטני עור ולפגיעה ב-DNA. כל חשיפה לקרינת UV , מהשמש או ממיטת שיזוף, מעלה סיכון לסרטן העור.

 

הוכח כי שימוש במיטות שיזוף מגביר את הסיכון לחלות במלנומה

מסקירת מחקרים שהתפרסמה בשנת 2014 ב-Journal of the American Academy of Dermatology, עולה כי שימוש של למעלה מ-10 פעמים במיטות שיזוף, מעלה את הסיכון לחלות במלנומה. בסקירה נבדקו 31 מחקרים שנערכו בארה"ב ובאירופה, והיא כללה כ-15,000 נבדקים שהשתמשו במהלך חייהם במיטות שיזוף וכ-233,000 אשר לא השתמשו במיטות שיזוף והיוו קבוצות ביקורת.

מהממצאים עולה כי הסיכון לחלות במלנומה גבוה ב-37% בקרב אנשים שהשתמשו במיטות שיזוף לאורך שנה או פחות, לעומת אנשים שלא השתמשו מעולם. שימוש של למעלה משנה העלה את הסיכון לחלות במלנומה ב-61% לעומת קבוצות הביקורת. כמו כן, נבדקים שהשתמשו במיטות שיזוף מגיל צעיר מ-25, היו בסיכון גבוה יותר ב-35% לחלות במלנומה, ואילו נבדקים שהחלו להשתזף במיטות שיזוף לאחר גיל 25 היו בסיכון גבוה ב-11% לחלות, לעומת קבוצות הביקורת.

ממצא מעניין נוסף היה כי הסיכון לחלות במלנומה עקב שימוש במיטות שיזוף, לא השתנה לפני שנת 2000 ולאחריה, כלומר - הטכנולוגיות החדשות לייצור מיטות שיזוף לא היו בטוחות יותר מהטכנולוגיות הישנות, בכל הנוגע לסיכון לחלות במלנומה.

 

נזק לעיניים

מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) דרש בשנת 1997 ממכוני שיזוף להורות לכל הלקוחות לחבוש משקפי מגן. עצימת העיניים, חבישת משקפי שמש רגילים, או שימוש בכדורי צמר גפן, אינם מהווים הגנה מספקת על הקרנית מפני עוצמת הקרניים במתקני השיזוף. חשיפה ארוכת טווח לאור השמש עלולה גם היא לגרום נזק לעיניים, אולם אנשים נוטים יותר לשים לב כאשר עפעפיהם נשרפים באור השמש. תחת קרניים אולטרה-סגולות מלאכותיות, העור נשאר קריר למגע. בנוסף לכך, עוצמת הקרניים המשמשות במכוני שיזוף חזקה הרבה יותר ומזיקה הרבה יותר לעיניים, מאשר זו של קרני השמש (ראו גם סעיף אחרון בפרק הבא).

 

מהם המיתוסים בעד שיזוף במכוני שיזוף

הטיעון כי "ניתן להשיג שיזוף עמוק לאורך כל השנה, באמצעות קרני UVA בטוחות, נוחות ועדינות" אינו מדויק שכן קיימים שני סוגים של אורכי גל לקרניים אולטרה-סגולות. הקצרות (UVB) עלולות ל"שרוף" את שכבת העור החיצונית והארוכות (UVA), חודרות עמוק יותר מתחת לעור, ועלולות לפגוע ברקמת העור הפנימית. חשיפה ארוכת טווח לשמש ולמקורות מלאכותיים של קרניים אולטרה-סגולות מגבירה את הסיכון לחלות בסרטן עור.

 

הטיעון אודות "מראה שזוף כל השנה ללא תופעות הלוואי של שיזוף בשמש" אינו מדויק, שכן החשיפה לקרניים במכוני השיזוף מגבירה את נזקי השמש, משום שקרניים אולטרה-סגולות מחלישות את העור ויכולת העור להירפא פוחתת. חשיפה לקרניים אולטרה-סגולות, ללא הגנה נאותה, גורמת גם להזדקנות מוקדמת של העור. שיזוף יוצר עור פגום, שנוטה יותר לקמטים ולהתדלדלות מאשר עור לא שזוף. במשך הזמן, ניתן יהיה להבחין בשינויים לא רצויים במראה העור. מומחים בנושא טוענים כי עור הנראה יבשושי, מקומט או פגום בגיל צעיר יחסית, הוא תוצאה של חשיפה לקרניים אולטרה-סגולות בזמן ההתבגרות.

 

הטיעון כי מדובר על שיזוף "ללא סכנת חשיפה או כוויות" אינו מדויק, שכן בין אם מקור השיזוף הוא בקרני השמש ובין אם הוא בקרניים מלאכותיות, מחקרים מראים כי שילוב של חשיפה לקרניים אולטרה-סגולות ושימוש בתרופות מסוימות, גלולות למניעת הריון, תכשירים קוסמטיים או סבון, עלול להאיץ את היווצרותן של כוויות בעור, פריחות וכד'. בנוסף, מיטות שיזוף עלולות לגרום למחלות עור שכיחות, כמו שלבקת (הרפס).

 

הטיעון, כי "מאחר ואין אור מסנוור חזק, אין צורך במשקפי שמש או במשקפי מגן" אינו מדויק שכן מחקרים מראים כי חשיפה מוגזמת לקרניים אולטרה-סגולות עלולה לפגוע ברשתית העין. חשיפה מוגזמת עלולה ל"שרוף" את הקרנית, וחשיפה חוזרת במשך שנים עלולה לשנות את מבנה האישון, כך שהוא מיטשטש ומפתח יירוד (קטרקט). ללא טיפול, יירוד עלול לגרום לעיוורון.

 

אם למרות הכל החלטת להשתזף במכון שיזוף, להלן אמצעי הגנה עליהם יש להקפיד:

  • יש לוודא כי היצרן או המכון ממליצים על הגבלת החשיפה, בהתאם לסוג העור.
  • יש לתכנת את מתקן השיזוף כך שייכבה אוטומטית, או יאותת עם תום הזמן המומלץ לחשיפה. יש לזכור כי זמן החשיפה משפיע על דרגת ה"הישרפות" ולקחת בחשבון את הגיל. מחקרים מראים כי ילדים ובני נוער סובלים יותר מנזקי החשיפה מאשר מבוגרים וחשיפה בגיל צעיר עלולה לגרום לנזקי עור מוקדמים. 
  • יש להרכיב משקפי מגן להגנה על העיניים -לברר אם המכון מספק משקפי הגנה ולוודא שהמשקפיים מכסים את כל העין, ושהמכון מחטא אותם לאחר כל שימוש, על מנת למנוע הידבקות במחלות עיניים.
  • אם הינך סובל מלופוס, סכרת, או הינך רגיש/ה לשלבקת (הרפס), שיזוף מלאכותי או שיזוף מהשמש עלול להחמיר את המצב. בנוסף, אם המשתזף/ת נוטל/ת תרופות מסוימות, כגון אנטיהיסטמין (נגד אלרגיה), משככי כאבים או גלולות למניעת הריון, עורו/ה עלול להיכות רגיש יותר לקרניים אולטרה-סגולות.
  • רצוי שהמכון ינהל רישום עדכני על מצבו הרפואי של כל לקוח, כולל תרופות שהוא נוטל, וכו'.
  • למותר לציין, כי חולי סרטן בעת טיפול קרינתי או כימותרפי צריכים במיוחד להימנע מחשיפה כלשהי לקרניים אולטרה-סגולות.