דף מידע זה מתאר את התרופה פקליטקסל המוצמדת לחלבון אלבומין, המכונה בשמה המסחרי אברקסן®*, אופן קבלתה ותופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע הזה יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלה בה חלית, וכן, בחוברת של האגודה למלחמה בסרטן על כימותרפיה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים במטרה לבדוק את יעילותה במחלתך.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך קבלת טיפול זה, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל בך שיעקוב אחר השפעותיו של הטיפול.**
אם הנך חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.**
*או תרופות המכילות חומר פעיל זהה בעלות שמות מסחריים אחרים.
**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
אברקסן היא תרופה ציטוטוקסית (כלומר, סוג של כימותרפיה) המוצמדת לחלבון אלבומין. היא מכילה את אותו מרכיב פעיל הכלול בתרופה פקליטאקסל (ואשר שמה המסחרי הוא טקסול®*), בתוספת החלבון אלבומין, המשמש נשא של החומר הפעיל.
קישורו של החומר הפעיל, פקליטקסל, לאלבומין מגדיל במצבים מסוימים את יעילותה של התרופה כנגד הגידול ומפחית את תופעות הלוואי שלה, במיוחד אלו הקשורות באלרגיה. כמו כל כימותרפיה, התרופה מעכבת התחלקות של תאים סרטניים, ובכך חוסמת את צמיחת הגידול.
אברקסן ניתנת במסגרת אשפוז יום. לפני הטיפול תקבל תרופות אנטי-אמטיות (נוגדות בחילה והקאה). הטיפול ניתן על ידי עירוי תוך-ורידי במשך כ-30 דקות, וזאת באמצעות צינור דק (קנולה - Cannula), באמצעות צנתר מרכזי המוחדר תחת העור לתוך וריד ליד עצם הבריח או דרך צינורית דקה המוחדרת לווריד בכיפוף הזרוע (צנתר פיק-ליין). התרופה ניתנת אחת ל-3 שבועות במספר מחזורי טיפול לאורך מספר חודשים.
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "צנתרים מרכזיים" ובה הדרכה למטופלים עם צנתרים מרכזיים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
פקליטקסל מוצמד אלבומין רשומה בישראל לטיפול בסרטן, סרטן שד מסוג Triple Negative לא נתיח או גרורתי בשילוב עם Atezolizumab בהתוויות מסויימות.
כמו כן, התרופה רשומה לטיפול בקו ראשון בסרטן גרורתי של הלבלב מסוג אדנוקרצינומה בשילוב עם Gemcitabine.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה. ייתכנו תופעות לוואי בלתי שכיחות שאינן מפורטות בדף זה.
כמו בכל טיפול ייתכנו הבדלים בין חולים שונים לבין תופעות הלוואי שיופיעו, הן באופיין והן בדרגת עוצמתן.
רופאך יכול לרשום לך תרופות שיטפלו או ימנעו את תופעות הלוואי. הקפד על לקיחת התרופות, על פי ההנחיות, על מנת להשיג יעילות מקסימלית שלהן. הצוות המטפל בך יוכל גם לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי (תופעות הלוואי הספציפיות יוסברו לך ע"י הרופא המטפל).
חלק מהתופעות המופיעות מטה נלוות לטיפול בתרופות כימותרפיות. למידע נוסף בנושא מומלץ להיעזר בחוברת "הטיפול הכימי - כימותרפיה - על הטיפול הכימי ותופעות הלוואי" הניתנת ללא תשלום בפנייה בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
אצל חלק מהמטופלים מופיעות תופעות לוואי בזמן קבלת העירוי של אברקסן או אחריו. עליך להודיע לרופא או לאחות אם אינך חש בטוב או אם מתרחשות התופעות הבאות:
תופעות אלו עלולות להתרחש מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. הטיפול ניתן עם תרופות יעילות מאוד נגד בחילה, המצליחות למנוע או להפחית באופן משמעותי את התופעה.
עדכן את הרופא שלך אם אתה סובל מבחילה שאינה נשלטת על ידי התרופות או מקיא יותר מפעמיים ביממה על מנת שיוכל להחליף את התרופות הניתנות לך לתרופות מתאימות יותר. הקפד על לקיחת התרופות על פי ההנחיות, קל יותר למנוע בחילה מאשר לטפל בה לאחר הופעתה.
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "בחילות והקאות הנלוות לטיפול הכימי והקרינתי" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
יש ליידע את האחות אם מופיע כאב לאורך הווריד בו הוכנס העירוי. במקרה זה ניתן להאט את קצב הטפטוף של התרופה ובכך להקל על תחושת הכאב.
שיער הראש בדרך כלל נושר לגמרי בעקבות הטיפול בתרופה. יתכן שיורגשו גם הידללות ונשירה של הריסים, הגבות ושיער גוף אחר. תופעה זו כמעט תמיד זמנית ושערך יצמח לאחר סיום הטיפול. פנה לאחות לקבלת עצות להקלת ההתמודדות עם תופעה זו.
לעצות ומידע נוסף ניתן לעיין בחוברת "התמודדות עם נשירת שיער" של האגודה למלחמה בסרטן.
ירידה בספירת הדם עלולה לגרום לאנמיה (חוסר דם), המתבטאת בעייפות, קוצר נשימה וחוסר אנרגיה, וכן לשטפי דם או דימומים וזיהום. תופעה זו יכולה להתחיל כ-7 ימים לאחר הטיפול, ובדרך כלל מגיעה לשיאה כ-14-10 ימים לאחריו. לאחר מכן, ספירות הדם שלך יתחילו לעלות בהדרגה ויחזרו למצבם התקין בתוך 28-21 ימים.
באופן כללי מידת ההשפעה של הטיפול על הירידה בספירת הדם שלך תלויה במינון הכימותרפיה שאתה מקבל ובתרופות הכימותרפיות האחרות שאתה מקבל במשולב, אם יש כאלה. הרופא המטפל ייעץ לך על הסיכון שתהיה ירידה בספירת הדם שלך כתוצאה מהכימותרפיה. ספירת הדם שלך תיבדק באופן שגרתי, כדי לראות איך מתפקד מוח העצם שלך.
אם ספירת הדם תהיה נמוכה מדי, הרופא יכול להחליט לעכב מעט את מתן הטיפול הבא. במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או דימום מהחניכיים לאחר צחצוח שיניים, הופעת נקודות אדומות קטנות או פריחה על העור - יש לדווח מידית לרופא המטפל או לבית החולים. כמו כן, אם אתה חווה עלייה בחום הגוף (מעבר ל-38°C מעלות), אם מתפתחים אצלך שטפי דם או דימומים בלתי מוסברים, או אם פתאום תרגיש לא טוב גם ללא חום גבוה, פנה מיד לרופא המטפל, לאחות או לבית החולים.
התרופה עלולה לגרום לאובדן תיאבון בזמן הטיפול. נסה לאכול ארוחות קטנות בקביעות ואל תדאג אם תאכל מעט במשך יום או יומיים. אם לא חל שיפור בתיאבון שלך פנה לייעוץ תזונתי במרכז הרפואי בו אתה מטופל. ניתן להעשיר את המזון בעשבי תיבול ותבלין. חלק מהמטופלים מגלים כי מזון המוגש קר - טעים יותר עבורם. אם אתה מרגיש טעם מתכתי בפה - השתמש בסכו"ם מפלסטיק. התופעה צפויה לחלוף עם סיום הטיפול.
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
עייפות או חולשה הן תופעות לוואי נפוצות של התרופה, המחמירות בדרך כלל לקראת סוף הטיפול ובמהלך מספר שבועות לאחר סיומו. חשוב להקפיד על מנוחה ככל הנדרש. ניתן לנסות לאזן את העייפות באמצעות פעילות גופנית קלה שעשויה לעזור, למשל הליכות קצרות. אם מרגישים ישנוניות, אין לנהוג או להפעיל מכונות.
האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לאיכות חיים®" החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת הנקראת 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן', המכילה מידע ועצות יעילות להתמודד עם התופעה.לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
זו תופעת לוואי שכיחה בטיפול בתרופה זאת, המתבטאת בתחושת נימול או רדימות בקצוות אצבעות הידיים או הרגליים ובשלב מתקדם יותר גם בכפות הידיים והרגליים. תיתכן הפרעה בפעולות העדינות של אצבעות הידיים. תופעת לוואי זאת נוטה להתגבר ככל שמספר מחזורי הטיפול גדל. דווח לרופא המטפל אם אתה חווה תופעה זו, לעיתים הוא יפחית את מינון התרופה. התסמינים, בדרך כלל, ישתפרו באיטיות עם סיום הטיפול.
אנשים מסוימים חווים במהלך הטיפול כאבי שרירים, מפרקים או עצמות. הרופא המטפל יוכל לרשום לך משככי כאבים, במידה ותסבול מכאבים אלו.
אברקסן עלולה להשפיע על העור ולגרום ליובש, גרד, לרגישות בעור או להתקלפותו. נקיטה בפעולות הבאות עשויה להפחית את חומרת השינויים בעור, אם כי לא ניתן למנוע אותם לחלוטין:
אם אתה חווה שינויים בעור, הרופא או האחות יכולים להמליץ על טיפול מתאים. רוב השינויים בעור הם זמניים ולרוב משתפרים עם סיום הטיפול.
שלשולים הם תופעת לוואי בה ניתן לטפל בקלות יחסית על ידי תרופות. אם התופעה חולפת או מחמירה - פנה לרופא המטפל בך. בזמן שלשולים יש להקפיד על שתייה מרובה.
צריכת נוזלים מרובה, תזונה עתירת סיבים ופעילות גופנית קלה, מסייעות בדרך כלל בהתמודדות עם תופעה זו. לעיתים ייתכן שהרופא ירשום לך תרופות משלשלות (laxatives) בכדי לטפל בתופעה.
ייתכן שתחוש ביובש או כאבים בחלל הפה, או ייתכן שיופיעו כיבים קטנים. שתייה מרובה של נוזלים והקפדה על ניקיון הפה באופן קבוע באמצעות צחצוח עם מברשת שיניים בעלת סיבים רכים עשויים להפחית תופעות אילו. ניתן לטפל בבעיות אילו באמצעות שטיפות או תרופות למניעה וטיפול בזיהומי פה. ישנם מטופלים הטוענים כי מציצה של קוביות קרח עשויה להקל על התופעה.
זוהי תופעת לוואי נדירה המתבטאת בסימנים של פריחה וגרד בעור, הסמקה או קוצר נשימה, תחושת נפיחות של השפתיים, הלשון או הגרון, סחרחורת, כאב בבטן, כאב בחזה או בגב.
התרופה עלולה לגרום לשינויים בריאות. עדכן את רופאך אם אתה חש בצפצופים או חרחורים בנשימה, שיעול, חום או תחושת קושי בנשימה או שתחוש בהחמרת קושי קיים בנשימה. אם יהיה בכך צורך, הרופא יוכל להפנות אותך לבדיקות מצב הריאות.
אברקסן גורמת לירידה בלחץ הדם ולכן הוא ייבדק באופן שגרתי במהלך הטיפול. יידע את הרופא על בעיה בעבר או בהווה של לחץ דם או אם אתה חש סחרחורת.
התרופה עלולה לגרום לשינויים בקצב הלב. בדרך כלל מצב זה אינו גורם לבעיה חמורה ועם סיום הטיפולים המצב חוזר לקדמותו. עליך ליידע את הרופא אם אתה מבחין בשינוי בקצב הלב.
ייתכן שתבחין שעיניך דומעות וכואבות. הרופא המטפל יכול לרשום לך טיפות עיניים להקלה על המצב. עליך לפנות לרופא אם העיניים הופכות לאדומות ומודלקות כיוון שיתכן שתזדקק לטיפול עיניים אנטיביוטיות או אם אתה חש טשטוש ראייה או כאב בראייה.
הציפורניים עלולות להפוך לשבירות, לכהות יותר או לשנות את צבען. ייתכן שיופיעו סימנים או חריצים עליהן. זהו מצב זמני שיחלוף עם סיום הטיפולים. לבישת כפפות בזמן שטיפת הכלים או בעת שימוש בחומרי ניקוי יסייעו להגן על הציפורניים בזמן הטיפולים. דווח לרופא או לאחות על תופעות של כאב, אדמומיות או נפיחות סביב הציפורן.
תחת השימוש בתרופה ייתכנו שינויים מתונים בתפקודי הכבד. הרופא המטפל בך יבצע בדיקות דם תקופתיות בכדי לוודא שלא חל שינוי כלשהו. ברוב המקרים עם סיום הטיפול תפקודי הכבד ישובו למצבם התקין.
תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם - עלולים להזיק לך בזמן הטיפול. תרופות מסוימות עלולות להפחית מיעילות התרופה, ויש להימנע מהן בזמן הטיפול.
יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.
אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן, יידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל. שוחח עם הצוות המטפל בך אם אתה חושב שאתה זקוק לטיפולי שיניים.
הקפד לעדכן את רופא השיניים שלך שאתה מטופל בכימותרפיה.
פוריות - התרופה עלולה להשפיע על פוריותם של גברים ונשים. שוחחו עם הרופא לפני תחילת הטיפול אם אתה מעוניין בילדים בעתיד על מנת לדון באפשרות של אחסון זרע, ביציות או עוברים לשימוש עתידי.
מניעת הריון - נשים וגברים צריכים להשתמש באמצעי מניעה אמינים ולהימנע מהריון במשך כל תקופת הטיפול ומספר חודשים לאחר מכן.
קרישי דם - סרטן מעלה את הסיכון לקרישי דם וכימותרפיה עלולה להחמיר מצב זה. קריש דם יכול לגרום לסימפטומים כמו כאבים, אדמומיות ונפיחות ברגליים, קשיי נשימה וכאבים בחזה. דווח לרופא באופן מידי אם אתה חווה את אחד הסימפטומים הללו. קריש דם הוא מצב חמור אולם ניתן לטפל בו בתרופות מדללות דם. הצוות המטפל בך יוכל לתת לך הסברים נוספים בנושא זה.
אנשי קשר בשעת חרום - שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא
תודתנו נתונה ל-
פרופ' חיים ניסים,
מנהל תחום ומחלקת כימותרפיה, מערך אונקולוגי, רמב"ם הקריה הרפואית לבריאות האדם, על הערותיו והארותיו.
יוני 2015
המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.