לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

אכילת אגוזים מפחיתה את הסיכון להישנות ותמותה מסרטן המעי הגס

עוד בנושא

מחקר מרתק מצא כי אכילת אגוזי עצים (כל סוגי האגוזים למעט בוטנים), מפחיתה משמעותית את הסיכון לחזרת סרטן אצל חולי סרטן מעי שלב 3 שעברו טיפולי כימותרפיה. המחקר כלל 826 חולי סרטן מעי גס שלב 3 שהשתתפו בניסוי קליני והתבקשו לענות על שאלון לאחר השלמת הטיפולים הכימותרפיים. בשאלון נשאלו המטופלים על הרגלי התזונה שלהם, לרבות צריכת אגוזים ואם כן - מאיזה סוג.


אגוזי עצים כוללים שקדים, אגוזי לוז, אגוזי מלך, מקדמיה, פקאן ועוד, ואילו אגוזי אדמה הם בוטנים ומוצריהם, כמו חמאת בוטנים. החוקרים התעניינו במיוחד בצריכת אגוזים מאחר וידוע כי הם מפחיתים את הסיכון לחלות בהשמנת יתר, סוכרת 2 ומפחיתים את העמידות לאינסולין. מהממצאים עולה כי צריכה של 56 גרם או יותר של אגוזים בשבוע, הפחיתה את הסיכון לחזרת הסרטן ב-42% ואף הפחיתה את הסיכון לתמותה ב-57%, זאת לעומת מטופלים שלא אכלו אגוזים.


היתרונות של אכילת אגוזים היו זהים גם בהתחשב בגורמי השפעה נוספים על חזרת מחלת הסרטן, לרבות גיל החולה, BMI (אינדקס מסת הגוף), מין המטופל ושינויים גנומיים נפוצים בגידול. בבחינה של אכילת אגוזי עצים בלבד - נמצא כי צריכה של לפחות 56 גרם לשבוע של אגוזי עצים, הורידה את הסיכון לחזרת סרטן המעי ב-46% ואת הסיכון לתמותה ב-53% לעומת חולים שלא צרכו אגוזים. לא נראתה ירידה משמעותית בסיכון לחזרת סרטן או בסיכון לתמותה אצל מטופלים שאכלו בוטנים או חמאת בוטנים (אגוזי אדמה, בשמם הנרדף), לבין מטופלים שלא צרכו אותם.


לסיכום החוקרים הסיקו כי, הפחתת הסיכון להישנות מחלת סרטן המעי הגס והפחתת הסיכון לתמותה כרוכה רק באכילת אגוזי עצים לסוגיהם.


המחקר הוצג במאי 2017 במסגרת כנס ASCO (המפגש השנתי של איגוד האונקולוגים הקליניים בארה"ב) ותורגם על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן. 

לתקציר המחקר באנגלית לחצו כאן.