לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: הקשר בין עישון, צריכת פירות ופעילות גופנית ובין הסיכון לחלות בסרטן ריאות

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



מחקר רחב היקף שבוצע באוסטרליה, ערך סקירת מחקרים נרחבת על מנת לבדוק את הקשר בין אורח חיים, הכולל עישון, צריכת פירות ופעילות גופנית לבין הסיכון לחלות בסרטן הריאות. לצורך המחקר השתמשו החוקרים במידע נרחב על אורח חיים וגורמי סיכון של 364,411 משתתפים, בגיל 51 ומעלה מתוך שבעה מחקרי עוקבה שנערכו באוסטרליה ב-30 השנים האחרונות. בנוסף בדק המחקר את ההיארעות (מספר המקרים החדשים)  והתמותה מסרטן אשר תועדו במהלך שנות המעקב במחקרים השונים. ב-10 שנות המעקב הראשונות נרשמו בכל המחקרים יחד 2,025 מקרים חדשים של סרטן ריאות.

תוצאות המחקר: עישון: ביחס למשתתפים שלא עישנו מעולם, אנשים שעישנו פחות מ-20 סיגריות ביום היו בסיכון גבוה פי 13 לחלות ואנשים שעישנו 20 סיגריות ביום או יותר היו בסיכון גבוה פי 24 לחלות בסרטן ריאות. עוד נמצא כי הפסקת עישון יכולה למנוע כ-54% ממקרי סרטן הריאות במשך 40 שנים, וכ-18% ממקרי סרטן הריאות באוסטרליה ב-10 השנים הבאות.

נמצא כי מבין שלושת הגורמים ההתנהגותיים שנבדקו, לעישון ההשפעה החזקה ביותר על הסיכון לחלות בסרטן ריאות – 78% מהמקרים שאותרו בקרב המשתתפים נגרמו עקב עישון בעבר או בהווה.

צריכת פירות: צריכת 2 פירות ביום או יותר, בהתאם להמלצות האוסטרליות לשמירה על אורח חיים בריא, הפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן ריאות ב-13%, לעומת אנשים שצרכו פחות מ-2 פירות ליום.

פעילות גופנית: התמדה בפעילות גופנית בהתאם להמלצות הפחיתה את הסיכון לחלות ב-18%, לעומת משתתפים שהמעיטו בביצוע פעילות גופנית. שילוב של צריכה מרובה של פירות, ביצוע פעילות גופנית והפחתת עישון יכול למנוע עד 63% ממקרי סרטן הריאות לאורך 40 שנים וכ-31% ממקרי סרטן הריאות לאורך עשור. הגורם המניעתי של שינויי אורח חיים אלו, משמעותי במיוחד בקרב אנשים עם מספר גורמי סיכון לחלות.

לסיכום, החוקרים מציינים כי עישון הוא הגורם המוביל לתחלואה עתידית בסרטן ריאות ויש לנקוט אמצעי מניעה וקידום בריאות לטובת הפסקת העישון והגברת הצריכה של פירות ועיסוק בפעילות גופנית, על מנת להקטין את התחלואה בסרטן ריאות.

המחקר פורסם בכתב העת המדעי International Journal of Epidemiology בגיליון יולי 2018 ותורגם על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.

לחצו כאן לתקציר המחקר באנגלית.

 
עלה לאתר - נובמבר 2018