לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: הקשר בין עישון טרום לידתי וסוכרת הריון

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



חוקרים באוניברסיטה העברית בירושלים ובאוניברסיטת אוהיו בארה"ב בדקו במחקר חדש, את הקשר בין עישון טרום לידתי וסוכרת הריון. נבדקו  נתונים של 222,408 נשים בארה"ב, שנאספו בין 2015-2009, במערכת ניטור והערכת סיכוני ההריון (PRAMS) של המרכז האמריקני לבקרה ומניעת מחלות (CDC). זוהי מערכת שמבוססת על תשובות לשאלונים שממלאות נשים בין חודשיים לחצי שנה לאחר הלידה, במגוון נושאים הקשורים למהלך הריונן, ביניהם מצבן הבריאותי, נתוני משקל ומסת גוף, שימוש בחומרים ממכרים לפני ובמהלך ההריון ועוד. במסגרת השאלונים, הנשים התבקשו להשיב בחיוב או בשלילה אם הן אובחנו עם סוכרת הריון, ובנוסף, הן השיבו לשאלות הנוגעות להרגלי עישון לפני ובמהלך ההריון. למחקר נבחרו רק נתוני נשים שנשאו עובר אחד בלבד בהריונן.


משקלול הנתונים עלה, כי רוב הנשים שנתוניהן נבדקו עברו מהלך הריון תקין, בעוד 5.3% מהנבדקות אובחנו עם סוכרת הריון. רוב המשתתפות במחקר (75%) לא עישנו לפחות שנתיים לפני ההריון – מתוכן 5.4% אובחנו עם סוכרת הריון; 11.8% הפסיקו לעשן במהלך ההריון – מתוכן 4.7% אובחנו עם סוכרת הריון; 6.7% הפחיתו את כמות הסיגריות בזמן ההריון – מתוכן 5% אובחנו עם סוכרת הריון; ו-3.5% מהן עישנו כמות סיגריות זהה או גדולה מזו שלפני ההריון - מתוכן 6.8% אובחנו עם סוכרת הריון.


ממצאי המחקר העלו כי לעומת נשים שאינן מעשנות ושלא עישנו בעבר, נשים שעישנו במהלך הריונן את אותה כמות סיגריות או יותר מבעבר, היו בסיכון מוגבר של 46% לפתח סוכרת הריון. אפילו הפחתה בכמות הסיגריות שעישנו נשים במהלך ההריון הייתה כרוכה בסיכון מוגבר לפתח סוכרת הריון (22%) לעומת הימנעות מעישון. תוצאות אלו היו עקביות בכל קבוצות הנשים שנבדקו, גם לאחר פילוח משתני מדד מסת הגוף (BMI) לפני הכניסה להריון ומידת העלייה במשקל במהלך ההריון, כאשר ידוע שעודף משקל או עלייה גדולה במשקל מהווים גורמי סיכון נוספים.


מסקנת החוקרים היתה כי עישון בזמן ההריון מהווה גורם עצמאי הקשור לסיכון מוגבר לסוכרת הריון, גם לאחר שנלקחים בחשבון גורמי סיכון ידועים נוספים. לטענתם, זו יכולה להוות סיבה נוספת לקריאה לנשים הרות להפסיק לעשן.

 

המחקר פורסם בגיליון דצמבר 2019 של כתב העת Obstetrics & Gynecology.

קישור לתקציר (באנגלית)