לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: ניקוטין מאיץ התפתחות גרורות במוח בחולי סרטן ריאה

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.


ניקוטין מאיץ התפתחות גרורות במוח בחולי סרטן ריאה

במחקר חדש שנערך לאחרונה בצפון קרוליינה שבארה"ב, מצאו החוקרים כי ניקוטין מאיץ התפתחות גרורות במוח בחולי סרטן ריאה

יו"ר האגודה למלחמה בסרטן, פרופ' אברהם קוטן:

"הממצאים  מחזקים  את החשיבות שבמניעת עישון והסכנה שבהתמכרות לניקוטין."

ידוע כי 36%-10% מחולי סרטן הריאה יפתחו גרורות במוח, וכי ההישרדות של חולים אלה היא נמוכה. עישון סיגריות הוא הסיבה למרבית מקרי סרטן הריאה, אך עד כה לא היה ברור האופן שבו עישון משפיע על התפתחות גרורות במוח. ממחקרים קודמים עולה, האפשרות שניקוטין מסוגל להשפיע על סביבת הגידול במוח. אף שניקוטין עצמו אינו מסרטן, הוא יכול להפעיל קולטן על פני גידולים סרטניים, ובכך לעודד את שגשוג הגידול.

על מנת לבדוק את השפעת הניקוטין על התפתחות גרורות במוח, בחנו חוקרים מצפון קרוליינה בארה"ב את נתוני ההיארעות והתמותה של 281 חולי סרטן ריאה מתקדם (שלב IV) עם וללא היסטוריה של עישון, מתוכם 79 אובחנו עם גרורות במוח. 59 מהחולים היו מעשנים פעילים בעת האבחנה והטיפול במחלה, 178 היו מעשנים לשעבר, ו-44 לא עישנו מעולם. עישון פעיל היה כרוך בהיארעות גבוהה באופן משמעותי של גרורות במוח, בפרק זמן קצר יותר ללא התקדמות מחלה ובהישרדות נמוכה יותר, לעומת חולים שעישנו בעבר או שלא עישנו.

תאי מיקרוגליה הם תאי מערכת החיסון של מערכת העצבים המרכזית במוח, והם מתחלקים לשני סוגים: M1 - סוג המגֵן על המוח מפני חדירת מזהמים או נוגדנים מזרם הדם; M2 – סוג המעודד סרטן על ידי הפעלת גורמים מדכאי חיסון. החוקרים בדקו את תאי המיקרוגליה במוח של החולים ומצאו שמרביתם היו מסוג M2 המעודד סרטן בקרב המעשנים הפעילים, לעומת אלו של המעשנים בעבר והלא-מעשנים. ממצאים אלה מרמזים על תפקידו של העישון בתהליך הקיטוב שעברו תאי המיקרוגליה לפרו-סרטניים (M2). בתאי המיקרוגליה נמצאו רמות גבוהות של קולטן במוח של ניקוטין.

לסיכום, ממצאי המחקר מראים לראשונה את ההשפעה הקריטית של ניקוטין על סביבת הגידול במוח והיכולת שלו להאיץ התפתחות גרורות במוח על ידי קיטוב תאי המיקרוגליה לסוג M2 ודיכוי יכולתם החיסונית. בהתבסס על הממצאים, החוקרים סבורים שמוצרים תחליפי ניקוטין (הכוללים סיגריות אלקטרוניות, מדבקות, מסטיק ניקוטין וכד' )  אינם הדרך הבטוחה ביותר עבור חולי סרטן ריאות להיגמל מעישון.  

פרופ' אברהם קוטן, יו"ר האגודה למלחמה בסרטן, מסר כי: "המחקר מעניין ומחייב מחקרים נוספים. בשלב זה , הממצאים  מחזקים  את החשיבות שבמניעת עישון והסכנה שבהתמכרות לניקוטין. המחקר תומך בעובדה שעישון בקרב חולי סרטן הריאה מפחית את סיכויי ההצלחה של הטיפול בהם, ולכן חשוב ביותר להימנע מעישון ולמעשנים להיגמל ממנו בכל שלב". האגודה למלחמה בסרטן פועלת כל העת להעלאת המודעות לנזקי העישון, למניעת ההתמכרות בעיקר בקרב צעירים,  ולעידוד המעשנים לגמילה מכל מוצרי העישון.

 

המחקר פורסם ב-4.6.2020 בכתב העת Journal of Experimental Medicine.

קישור למאמר המלא (באנגלית)