לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: היריון והסיכון לחזרת סרטן השד בנשים עם מוטציה מורשת בגנים Germline BRCA1/2 Mutations

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.


ידוע ממחקרים קודמים כי היריון לאחר סרטן שד אינו מגביר את הסיכון להישנות המחלה.  מחקר בינלאומי חדש בדק את ההשלכות של היריון על חזרתו של סרטן שד בנשים בעלות מוטציה מורשת בגנים BRCA1 או BRCA2. כ-12% ממקרי סרטן השד המאובחן בנשים מתחת לגיל 40, קשורים למוטציות בגנים אלה, ורבות מהן טרם השלימו את התכנון המשפחתי.


במחקר השתתפו 1,252 נשים ממרכזים רפואיים בצפון ודרום אמריקה, אירופה וישראל, שאובחנו לראשונה עם סרטן שד חודרני ולא גרורתי בשלב מוקדם, בין ינואר 2000 לדצמבר 2012, כשהיו בגיל 40 או פחות, ונמצאו נשאיות של מוטציות מורשות בגנים BRCA1 (811 נשים), 2BRCA (430 נשים) או שתי המוטציות יחד (11 נשים). 95% מן הנשים טופלו בכימותרפיה.


195 מהנשים השיגו לפחות היריון אחד לאחר האבחון בסרטן שד; הגיל החציוני של הנשים בזמן ההיריון היה 35.7, והן נכנסו להיריון בזמן חציוני של 4.5 שנים לאחר האבחון בסרטן השד, כש-44.6% מהן לאחר 5 שנים. בנשים בעלות קולטני הורמונים שליליים בגידול, הזמן החציוני של כניסה להיריון היה 4 שנים מזמן האבחון בסרטן השד, ובנשים בעלות קולטני הורמונים חיוביים בגידול, הזמן החציוני היה 6.3 שנים.


החוקרים ניתחו נתוני זמן הישרדות ללא עדות  למחלה והישרדות כללית והשוו בין קבוצת הנשים שהרו לבין אלה שלא הרו.


בדיקת מעקב חציונית לסרטן השד נעשתה לאחר 8.3 שנים. נמצאו 487 מקרים של חזרת הסרטן (38.9%). ב-17.7% מהמקרים בקרב הנשים ההריוניות ו-32.7% בנשים הלא הריוניות – הסרטן הופיע במקום מרוחק מזה בו נמצא לראשונה.


לא נמצא הבדל מובהק בהישנות מקרי הסרטן, בין הנשים שהרו לעומת אלו שלא הרו.


בנוסף, החוקרים בחנו אם מהלך ההיריון והלידה בנשים במחקר היה שונה מאשר באוכלוסיית הנשים הכללית הבריאה.

מתוך 195 הנשים ההרות, 16 נשים ביצעו הפלה יזומה (8.2%), 20 נשים חוו הפלה ספונטנית (10.3%). בין 150 הנשים שילדו 170 תינוקות (76.9%), , 13 חוו סיבוכים במהלך ההיריון (11.6%), ו-2 ילדו תינוקות עם מומים מולדים (1.8%). ל-9.2% מהן הייתה לידה מוקדמת. כל השיעורים האלה נמצאו דומים לשיעורים באוכלוסיית הנשים הכללית.

מסקנת החוקרים היא כי היריון לאחר החלמה מסרטן השד בנשים בעלות מוטציות בגנים BRCA1,2 הוא בטוח, ולא מחמיר את תחזית ההישרדות – הריפוי של האם. כמן כן, נצפו תוצאות טובות מבחינת הוולד. תוצאות אלה מעניקות ביטחון לנשים מחלימות סרטן שד נושאות מוטציות בגנים BRCA1,2 המעוניינות להרות.

המחקר פורסם לראשונה ב-16.7.20 באתר כתב העת  Journal of Clinical Oncology

קישור לתקציר המאמר