לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: חשוב להקפיד גם בתקופת הקורונה - מבוגרים פעילים הם בעלי בריאות גופנית ונפשית טובה יותר

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.


מחקר פרוספקטיבי של איגוד הסרטן האמריקני (ACS) בחן את הבריאות הגופנית והנפשית של 77,826 אנשים מבוגרים (גיל חציוני 78), שמתוכם 3,718 מחלימי סרטן לא גרורתי שהיו שנה עד חמש שנים מהאבחון ו- 4,248 מחלימים שהיו שש עד עשר שנים מהאבחון. משתתפי המחקר ענו על שאלונים הקשורים לאורח חיים, מדד מסת גוף, ביצוע פעילות גופנית, משך זמן הישיבה ביום ותחושת בריאות גופנית ונפשית ונתוניהם הרפואיים אומתו מול רשומות רפואיות. המשתתפים נשאלו ב-2009 בין השאר על משך הזמן הממוצע בשבוע בו עסקו בשנה הקודמת בפעילויות גופניות המבוצעות בעצימות מתונה עד גבוהה (MVPA), כגון הליכה נמרצת, דיווש על אופניים, ריצה, שחייה, טניס ופעילויות אירוביות נוספות. MVPA נמדד על פי מדד MET, המשמש להערכת דרגת המאמץ - ככל שהפעילות הגופנית מאומצת יותר – מדד MET גבוה יותר, כך שסווג בין 0 ל-22.5 שעות MET ומעלה. משך הזמן בישיבה נחלק בין 0 ל-6 שעות ומעלה.

נמצא כי ביצוע פעילות גופנית המבוצעת בעצימות מתונה עד גבוהה (MVPA) וזמן ישיבה קצר יחסית היו קשורים בבריאות גופנית ונפשית טובה יותר בכל שלוש הקבוצות, ללא קשר להיסטוריה של סרטן. ההבדלים הגופניים והנפשיים בין האנשים הפעילים ביותר (במשך 22.5 שעות פעילות גופנית שבועיות ומעלה) לעומת היושבניים ביותר (6 שעות ומעלה) היו משמעותיים מבחינה קלינית. עם זאת, נמצאה השפעה קלינית של מחלות רקע על תחושת בריאות גופנית ונפשית. לא נמצאו הבדלים בעלי משמעות קלינית במדדי תחושת הבריאות הגופנית והנפשית על פי גיל, ובין מחלימי סרטן ואנשים ללא סרטן. על פי החוקרים, הממצאים מספקים עדות לחשיבות שיש בביצוע MVPA והפחתת היושבנות כאסטרטגיה לא-תרופתית לשיפור איכות החיים של גברים ונשים מבוגרים, עם או בלי היסטוריה של סרטן.

המלצות ה-ACS  לפעילות גופנית כוללות 300-150 דקות שבועיות של פעילות בעצימות בינונית או 150-75 דקות של פעילות בעצימות גבוהה והגבלת זמן ישיבה.

החוקרים מדגישים את הרלוונטיות של הממצאים בעת הנוכחית, כאשר מחלימי סרטן רבים מסתגרים חודשים ארוכים בבית מחשש לחשיפה לנגיף הקורונה וחשים מבודדים. הליכה קצרה או ביצוע פעילות פיזית מהנה אחרת יכולה לתרום לרווחה הגופנית והנפשית.

 

פורסם: Cancer, 20.10.2020

קישור לתקציר המאמר