לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: אימוץ אורח חיים בריא יכול למתן את הסיכון הגנטי לחלות בסרטן השד

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.


הסיכון לחלות בסרטן השד מושפע הן מגורמים גנטיים והן מאורח חיים. חוקרים מבית הספר לרפואה אלברט איינשטיין בארה"ב ביקשו לבדוק עד כמה אימוץ אורח חיים בריא יכול למתן את הסיכון הגנטי. לשם כך, הרכיבו החוקרים שני מדדים בקרב 146,326 נשים בבריטניה מתוך מאגר נתונים: מדד אורח חיים בריא (מדד HLI) המבוסס על שילוב נתוני תזונה, פעילות גופנית, עישון, צריכת אלכוהול וממדי גוף, ומדד סיכון פוליגני (PRS ) המשקלל שינויים לא תורשתיים ב-304 מקטעי גנים רלוונטיים, שביחד מבטאים את הסיכון לחלות בסרטן השד.


מניתוח הנתונים עולה כי מבין הנשים שאימצו אורח חיים בריא ברמה הגבוהה ביותר (השליש הגבוה של מדד HLI) היה סיכון נמוך לסרטן שד חודרני ב-22% לפני גיל המעבר וב-31% לאחר גיל המעבר. זאת לעומת נשים בשליש הנמוך של המדד. בנשים לפני גיל המעבר, הירידה הגדולה ביותר בסיכון לסרטן השד הקשור לאורח חיים בריא (מדד HLI), נמצאה במיוחד בקרב נשים עם סיכון גנטי (PRS) גבוה.


בנשים לפני גיל המעבר תזונה טובה ופעילות גופנית בעיקר, השפיעו לטובה על הסיכון הגנטי, ואילו בנשים לאחר גיל המעבר צריכת אלכוהול גבוהה, עודף שומן ועישון בהווה, השפיעו לרעה. גם בקבוצות אלו פעילות גופנית השפיעה לטובה.

לסיכום - לטענת החוקרים, הנתונים תומכים בכך שאורח חיים בריא יכול למתן את השפעת המטען הגנטי על הסיכון לסרטן שד חודרני. בנשים לפני גיל המעבר התערבויות המובילות לשינוי אורח החיים ישפיעו בצורה הניכרת ביותר בנשים בעלות סיכון גנטי גבוה, ואילו אחרי גיל המעבר שמירה על אורח חיים בריא מועילה לכל קבוצות הנשים, בלי קשר לרמת הסיכון הגנטי.

 

המאמר פורסם ב- Journal of the National Cancer Institute ב-9 בספטמבר 2020.