לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: שימוש במוצרי טבק שונים בגיל צעיר מעלה את הסיכון לעישון קבוע בגיל מבוגר יותר

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו ביקשו לזהות גורמים המשפיעים על עישון קבוע של סיגריות בצעירים. הם אספו נתונים של בני נוער וצעירים בגילים 24-12 (15,826 משתתפים) מתוך סקרי בריאות מדגמיים בארה"ב, שנעשו לשם הערכת השימוש בטבק במשך 4 שנים (משנת 2014-13 ועד 2018-17). המחקר בדק את השימוש אי פעם, גיל תחילת השימוש והשימוש היומי ב-12 סוגים של מוצרי טבק (סיגריות רגילות, סיגריות אלקטרוניות – סיג"א, סיגרלות, סיגרים, טבק ללא עישון, מקטרות, נרגילות, ועוד).


מהממצאים עולה כי בתחילת המחקר 54.5% מהמשתתפים סווגו כלא-משתמשים אי פעם בטבק: השיעור עמד על 90.7% בקרב בני 14-12 ואילו רק 28.1% בקרב בני 24-22. עד השנה הרביעית של המחקר התנסו 62% מבני ה-24-12 בטבק, ו-30.2% התנסו בחמישה או יותר סוגים של מוצרי טבק שונים. בשלב זה הוגדרו 12.4% מבני הנוער כ"משתמשי טבק על בסיס יומי", והרוב המכריע בקבוצה זו (70.3%) עישנו מדי יום סיגריות רגילות.


נמצא כי התנסות ראשונה בטבק לפני גיל 18 הייתה קשורה בסיכון מוגבר ב-6% לשימוש יומי בסיגריות רגילות. בנוסף, נמצא קשר חזק בין השימוש במספר מוצרי טבק ובין הדיווח על מספר הסיגריות שמעשנים ביום: פחות מ-1% מאלו שהתנסו במוצר טבק אחד עד השנה השלישית עברו לעשן סיגריות מדי יום בשנה הרביעית. התנסות בשני מוצרי טבק העלתה ב-2% את הסיכון לעשן סיגריות מדי יום, התנסות ב-4-3 מוצרים – ב-7%, ואילו שימוש בחמישה מוצרים ומעלה - ב-15%. כמו כן, שימוש אי פעם בסיגריה אלקטרונית (לעומת אי שימוש בה) הגביר פי שלושה את הסיכון להפוך למעשן סיגריות יומי וקבוע.

עפ"י ממצאי המחקר, מספר גורמים קשורים באופן מובהק לעישון סיגריות יומיומי בשלב מאוחר יותר: התנסות בסיגריות אלקטרוניות, התנסות בריבוי מוצרי טבק ותחילת עישון טבק לפני גיל 18. לאור הממצאים, החוקרים מביעים חשש שהגידול החד שחל בשנים האחרונות בשימוש בסיגריות אלקטרוניות בבני נוער, לא זו בלבד שיבלום את הירידה בשיעור עישון הסיגריות בקרב צעירים בארה"ב, אלא אף יגרום למגמת עלייה מחודשת.

המחקר פורסם בכתב העת Pediatrics ב-11.1.2021

קישור לתקציר המאמר