לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: חשיפה לעישון פסיבי בילדות והסיכון לסרטן שד

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.


עישון פעיל מסתמן בספרות המקצועית בשנים האחרונות כגורם סיכון לסרטן השד, אך יש פחות מידע לגבי הקשר בין חשיפה לעישון כפוי (פסיבי) לסיכון לחלות בסרטן השד. עם זאת, בעוד שרק כ-5% מהנשים ברחבי העולם מעשנות באופן יומיומי, שיעור ניכר מהנשים שאינן מעשנות חשוף לעישון פסיבי בביתן או בסביבתן הקרובה.


חוקרים מנורבגיה ביקשו לבדוק את הקשר בין חשיפה לעישון כפוי בגיל הילדות ובין הסיכון לחלות בסרטן השד בבגרות. לשם כך הם אספו נתונים של 45,923 נשים לא מעשנות שנולדו בין השנים 1957-1927 שענו בין השנים 19912007 על שאלון בדבר חשיפה לעישון במהלך גיל הילדות. 66% מן הנשים דיווחו כי נחשפו לעישון פסיבי בילדותן.


בשלב שני החוקרים בדקו נתוני תחלואה בסרטן שד בקרב משתתפות המחקר דרך המרשם הלאומי בנורבגיה. נמצא כי בתקופת המעקב שנמשך עד דצמבר 2018 (תקופת מעקב ממוצעת 19 שנים), 2,185 נשים חלו בסרטן שד חודרני, מתוכן 1,493 נחשפו לעישון פסיבי.


מניתוח הנתונים עולה כי נשים שנחשפו לעישון כפוי בגיל הילדות בידי הוריהן היו בסיכון גבוה ב-11% לחלות בסרטן שד, לעומת נשים שלא נחשפו לכך. סיכון גבוה זה היה דומה לסוגי הקולטנים השונים להורמונים בגידולים.


החוקרים מציינים, כי הנתונים מצביעים על כך שהיה ניתן למנוע 1 מכל 14 מקרי סרטן השד בקרב אוכלוסייה של נשים לא מעשנות, אילו לא היו נחשפות לעישון פסיבי בילדות. לדעת החוקרים, נטל הסרטן הנגרם מחשיפה לעישון פסיבי הוא ככל הנראה גבוה משהעריכו בעבר.


המחקר התפרסם בכתב העת International Journal of Epidemiology ב-1 באוגוסט 2021

קישור למחקר