לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: האם ילדים שנחשפים לעישון כפוי ועישון "מיד שלישית" סובלים יותר מבעיות בשיניים?

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.


מחקר חדש שבוצע בארה"ב בדק את הקשר בין חשיפה לעישון טבק ובין בריאות השיניים ובריאות הפה של ילדים.

החוקרים בדקו נתונים של 32,214 ילדים בני שנה עד 11, מתוך סקר לאומי שנערך בין השנים 2019-2018. הילדים חולקו לשלוש קבוצות מחקר: גרים בבית שאין בו מעשנים, חשופים לעישון "מיד שנייה" (גרים עם מעשן שמעשן בתוך הבית), חשופים לעישון "מיד שלישית" (גרים עם מעשן שלא מעשן בבית). 4,000 מהילדים היו חשופים לעישון יד שנייה, ו-429 היו חשופים לעישון מיד שנייה ולעישון מיד שלישית.


נמצא כי ילדים שנחשפו לעישון מיד שנייה או שלישית היו בסיכון גבוה ב-59% לסבול מבעיה כרונית אחת לפחות בבריאות הפה, ובסיכון גבוה ב-74% לעששת או לריקבון שיניים, לעומת ילדים שלא נחשפו לשום סוג של עישון.


החוקרים מסבירים כי עישון מיד שלישית מתרחש כאשר ילדים שואפים או בולעים חלקיקים המכילים טבק שנשארים באבק, על גבי משטחים ובאוויר הבית זמן רב לאחר שעישנו בסביבה. חלקיקים אלה מכילים מתכות כבדות, לרבות קדמיום, שהוא גורם סיכון ידוע להיווצרות עששת.

עוד נמצא כי הורים במשפחות בהן הילדים נחשפו לעישון מיד שנייה או שלישית, דירגו את מצב בריאות הפה של ילדיהם בציון נמוך יותר מאשר הורים בבתים לא מעשנים. על אף זאת, הסיכוי של ילדים אלה להגיע לקבלת טיפול נחוץ לבריאות הפה, היה קטן פי 2.22 לעומת ילדים שלא נחשפו לעישון כפוי כלל. מסקנת החוקרים כי ילדים החשופים לעישון טבק בביתם, נמצאים גם בסיכון לבעיות שיניים ולהתנהלות לא מספקת בנוגע לבריאות הפה והשיניים.


המחקר פורסם במהדורת אפריל 2022 בכתב העת Journal of American Dental Association

קישור לתקציר המחקר באנגלית