לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: שימוש ארוך טווח בסיגריות אלקטרוניות פוגעת בבריאות הלב והריאות

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.


מחקר תצפיתי חדש שנערך בארצות הברית בדק את ההשפעה ארוכת הטווח של עישון מוצרי עישון אלקטרוניים על תפקודי הלב והריאה.

המחקר הקיף 395 משתתפים בעלי סטטוס עישון משתנה, מעשני סיגריות אלקטרוניות בלבד (במהלך ארבע שנים בממוצע, גיל ממוצע 27.4), מעשני סיגריות רגילות בלבד (במהלך 21 שנים בממוצע, גיל 42.8 בממוצע) וקבוצת ביקורת של לא מעשנים, בני 30.8 בממוצע. סטטוס העישון אומת באמצעות בדיקות לנוכחות ניקוטין בשתן.


המשתתפים התבקשו לבצע מבדק עישון בן 15 דקות – מעשני סיגריות אלקטרוניות  שאפו 9 שאיפות בממוצע ומעשני הסיגריה הרגילה שאפו 14 שאיפות בממוצע. לפני המבדק ומיד לאחריו נמדדו לחץ הדם, קצב הלב, זרימת האוויר ותפקודים פיזיולוגיים של המשתתפים, וכן נערך מבחן מאמץ (באמצעות הליכון).


מרבית המדדים שנלקחו מהמשתתפים לפני מבדק העישון היו דומים אצל מעשני סיגריות רגילות ומעשני סיגריות אלקטרוניות, למעט קצב לב שהיה גרוע יותר אצל מעשני סיגריות. אולם לאחר המבדק, בהשוואה לקבוצת הלא מעשנים, מעשני הסיגריות הראו עלייה של mm Hg 6 בקירוב בלחץ הדם הסיסטולי (הערך העליון), לצד עלייה משמעותית בקצב הלב, ירידה בנפח העורקים שמובילה לזרימת אוויר טובה פחות, כמו גם לירידה בכושר הגופני במבחן ההליכון שהתבטא בתוצאות הנמוכות מאלה המצופות מבני גילם. הערכים שנצפו בקרב מעשני הסיגריות האלקטרוניות היו דומים לאלו של מעשני הסיגריות הרגילות.

החוקרים מציינים כי ייתכן שלשינויים התפקודיים הרבים יש משמעות קלינית. מחקרים קודמים הצביעו על קשר אפילו בין עלייה קטנה בלחץ הדם הסיסטולי ובין הסיכון למחלות לב-ריאה. כמו כן, יכולת תפקודית נמוכה במבחן מאמץ (הליכון) קשורה לסיכון לתמותה ממחלות לב ומכל סיבה.

לסיכום, החוקרים מביעים דאגה רבה מכך כי על אף גילם הצעיר יותר של מעשני סיג"א, אפילו אפיזודה אחת של שימוש בהן נמצאה קשורה לפגיעה בתפקודי לב-ריאה.

עוד הם מציינים כי השינויים שנצפו בתפקודי לב-ריאה תלויים כנראה לא רק בניקוטין שבסיגריות האלקטרוניות אלה גם בכימיקלים הרבים שמוצרים אלה מכילים. יידרשו מחקרים נוספים כדי להבהיר את מנגנוני ההשפעה של סיגריות אלקטרוניות על תפקודי לב-ריאה.


המחקר פורסם בכתב העת Chest ב-10 באפריל 2023, תורגם והונגש לציבור על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.

לתקציר המחקר באנגלית לחצו כאן.