לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר חדש קובע כי אכילת קטניות מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס

עוד בנושא

תזונה בריאה, לרבות צריכה מספקת של סיבים תזונתיים, יכולה להפחית את הסיכון לחלות בסרטן. במחקר אנליזה שהתפרסם לאחרונה ביקשו החוקרים לבדוק באופן ספציפי את הקשר בין צריכת קטניות ובין תחלואה בסרטן מסוגים שונים. לצורך האנליזה נבדקו 12 מחקרים שנערכו באיטליה ובשווייץ בין השנים 1991 ל-2009, שכללו 10,482 משתתפים חולי סרטן (מכל סוג), ומספר זהה של משתתפים בריאים. 40-30% מכלל הנחקרים (משתי הקבוצות, מחקר וביקורת) צרכו מנת קטניות לפחות אחת לשבוע. מנה ממוצעת של קטניות הוגדרה כ-100 גרם קטניות מבושלות או 40 גרם יבשות.


לאחר תקנון של גיל, מין, BMI, צריכת אלכוהול, עישון, השכלה וגורמים אחרים, נמצא כי לצריכת קטניות הייתה השפעה על התחלואה בסרטן המעי הגס אבל לא על התחלואה בסוגי סרטן אחרים שנבדקו. משתתפים שצרכו מנת קטניות אחת בשבוע, היו בסיכון נמוך ב-21% לחלות בעתיד בסרטן המעי הגס והחלחולת בהשוואה למשתתפים שלא צרכו קטניות כלל. צריכת שתי מנות קטניות בשבוע הפחיתה את הסיכון לחלות ב-32%.


החוקרים מציינים כי אף שצריכת קטניות היוותה רק 5% מסך צריכת הסיבים התזונתיים של משתתפי המחקר (שמקורם גם בפירות וירקות לדוגמה), עדיין נמצא קשר משמעותי בין אכילת קטניות ובין הפחתת הסיכון לסרטן המעי הגס. לכן החוקרים משערים כי מרכיבים נוספים הנמצאים בקטניות, מלבד הסיבים התזונתיים, תורמים במנגנונים נוספים להפחתת הסיכון.

החוקרים  מסכמים ואומרים כי הממצאים מחזקים את החשיבות של שילוב קטניות בתזונה, להפחתת הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס והחלחולת.

המחקר החדש פורסם בפברואר 2024 בכתב העת המדעי European Journal of Clinical Nutrition, תורגם והונגש לציבור על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן לרגל חודש המודעות הבין-לאומי לסרטן המעי הגס והחלחולת. לתקציר המחקר באנגלית לחצו כאן.