לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: צריכת חלב בילדות עשויה להקטין סיכון לסרטן המעי הגס בבגרות

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



ד"ר ניבה שפירא, תזונאית קלינית מהמכון לחקר התזונה בביה"ח בלינסון ויועצת האגודה למלחמה בסרטן, מציינת ממצאי מחקר חדש, הנוגע לצריכת חלב בקרב ילדים והסיכון לחלות בסרטן המעי הגס בגיל מבוגר.

 

על-פי מחקרים קודמים, צריכת סידן בבגרות עשויה להוריד את הסיכון לאדנומה במעי.  אדנומה הוא גידול שפיר, שמקורו בתאי רקמה בלוטית, העלול להתפתח לגידול ממאיר. מחקר זה בדק את הקשר בין הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס לבין צריכת החלב בילדות. העניין בתזונה בתקופת הילדות התעורר בעקבות תצפיות ביו-זילנד, שהצביעו על כי היארעות סרטן המעי הגס ירדה בכ- 50% בקרב ילידי 1938.

 

מכיוון שמוצרי חלב הם מקור הסידן העיקרי בתזונה הניו-זילנדית, מימנה ממשלת ניו-זילנד בין השנים 1937 -  1967 תוכנית לאספקת בקבוק חלב בנפח 284 מ"ל בכל יום לרוב ילדי בתי הספר בניו-זילנד. הילדים שהשתתפו במחקר זה נולדו בשנים 1932 -  1962. המחקר השווה בין 562 חולים בסרטן המעי הגס ו-571 נבדקים בקבוצת הבקרה לגבי הרגלי חייהם ובריאותם. הנבדקים גם נשאלו לגבי השתתפותם בתוכניות לאספקת חלב בבתי הספר; צריכת חלב נוספת; העדפות תזונתיות; וסך כמות החלב שנצרכה בשבוע.

 

התוצאות הראו ירידה משמעותית בסיכון לסרטן המעי הגס, שנצפתה עם העלייה בתדירות שתיית החלב בבית הספר וצריכת חלב נוספת בין הגילאים 5 - 12. ירידה זו לא נצפתה בקרב ילדים בגילאים 13 - 18. התוצאות היו משמעותיות יותר עבור אלה שצרכו כמות גדולה יותר של חלב. ההשתתפות בתוכניות חלוקת חלב בבתי-ספר מקושרת עם ירידה של 30% בסיכון להתפתחות סרטן המעי הגס בגיל מבוגר.

 

יש לציין שמחקרים קודמים מראים שעלייה בצריכת החלב קשורה בירידה בצריכת משקאות מתוקים ותורמת להגנה מפני השמנה ולאיזון הרכב התזונה כולו. לשלושה גורמים אלו יכולה להיות תרומה משמעותית להגנה לטווח ארוך מסרטן המעי הגס.

 

מכאן, שצריכה יומית של חלב בילדות עשויה לתרום להפחתת הסיכון להתפתחות סרטן המעי הגס בגיל מבוגר. הגיל הקובע הוא טרום התבגרות ולא לאחר מכן.

 

מסקנות המחקר מצביעות על החשיבות הגדולה של תזונה בילדות, ועל הצורך להמשיך ולחקור אותה, כדי להדריך את הציבור לתזונה מונעת, יחד עם גדילה נאותה ותפקוד מיטבי, לכל החיים.

 

המחקר פורסם ב-15.2.11 בכתב העת American Journal of Epidemiology.

 

עלה לאתר: יוני 2011

צילום: photostock