לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

צריכת פירות וירקות מפחיתה סיכון לסרטן המעי הגס

עוד בנושא

חוקרים מהאימפריאל קולג' בלונדון ערכו מחקר סקירה, על מנת לבדוק את הקשר שבין צריכת ירקות ופירות ובין הסיכון לסרטן המעי הגס. קשר זה נבדק במחקרים רבים, אך הוא שנוי במחלוקת עקב תוצאות בלי עקביות ומציאת קשרים חלשים. למשל, שני מחקרי סקירה חשובים בנושא מטעם World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research, אשר נערכו בהפרש של עשר שנים זה מזה, הגיעו למסקנות שונות. במחקר משנת 1997 נמצא, שישנן ראיות משכנעות לכך שצריכת ירקות, אך לא צריכת פירות, מקושרת עם ירידה בשיעורי סרטן המעי הגס. אך במחקר השני משנת 2007 נמצא, כי ישנן ראיות מוגבלות המצביעות על הפחתת סיכון לסרטן המעי עקב צריכת פירות וירקות ללא עמילן. כלומר, שיפוט נמוך יותר של עצמת הראיות בהשוואה למחקר הראשון.

במחקר זה, חיפשו החוקרים במאגר Pubmed מחקרים, אשר עוסקים בקשר שבין צריכת ירקות ופירות ובסין הסיכון לסרטן המעי הגס. הם כללו בסקירה 19 מחקרים פרוספקטיביים בנושא זה.

ניתוח המחקרים העלה, שהאנשים אשר צרכו את הכמות הגדולה ביותר של ירקות ופירות היו בעלי סיכון הנמוך ב-8% לפתח סרטן מעי הגס, לעומת האנשים, אשר צרכו את הכמות הקטנה ביותר של ירקות ופירות. התמקדות בצריכת פירות בלבד הראתה שהצריכה הגבוהה ביותר הביאה להפחתה של 10% בסיכון. התמקדות בצריכת ירקות בלבד הראתה שהצריכה הגבוהה ביותר הביאה להפחתה של 9% בסיכון. ההפחתה בסיכון קטנה, אך בעלת מובהקות. במחקרים לינאריים של מנה-תגובה נמצא קשר בין צריכת ירקות בלבד לבין הפחתה בסיכון. אך במחקרים לא-לינאריים נמצא קשר הן בין צריכת ירקות והן בין צריכת פירות לבין הפחתה בסיכון. ההפחתה הגדולה ביותר בסיכון נצפתה כאשר הוגברה הצריכה מרמות נמוכות מאד.

יש אם כן קשר לא לינארי הפוך, חלש אך בעל מובהקות סטטיסטית, בין צריכה של ירקות ופירות ובין הסיכון לסרטן המעי הגס.  

 

 

המחקר פורסם בגיליון 7.2011 של כתב העת Gastroenterology.

 

עלה לאתר: יולי 2011