לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: תפישות מוטעות בקרב חולות סרטן שד צעירות וכריתה מלאה דו-צדדית

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



בשנים האחרונות עלה בארה"ב משמעותית שיעור הנשים אשר חלו בסרטן שד ובחרו בכריתה דו-צדדית. בסוף שנות ה-90, כ-5% מהנשים שעברו הסרה מלאה של השד כרתו גם את השד הנגדי, ואילו בשנים האחרונות, אחוז הנשים הבוחרות לעשות זאת עומד על   11%- 25%.

 

על רקע נתונים אלו, חוקרים מאוניברסיטת דנה פארבר בבוסטון, ארה"ב, ערכו סקר בקרב נשים צעירות החולות בסרטן שד השוקלות לבצע כריתה דו-צדדית. נבחנו סדרי העדיפויות והידע של הנשים בנושא ותהליך קבלת ההחלטה, לרבות הבנתן את הסיכונים הכרוכים בכך והחשש להישנות המחלה.

 

במחקר שנערך ב -8 מרכזים רפואיים, השתתפו 550 נשים שאובחנו עם סרטן שד בשנים 2006-2010, ואשר התלבטו, עם איבחון מחלתן, בקשר לכריתה מלאה גם של השד הנגדי. הנשים היו בגילאי 40  או צעירות יותר. 123 מהמשתתפות בסקר בחרו בפועל לכרות גם את השד הנגדי.

 

בשאלון דיווחו הנשים על גילן, מצבן הסוציו-אקונומי, היסטוריה משפחתית, נשאות גנטית של BRCA1/2, מאפייני הגידול, ועוד. כרבע מהנשים המשתתפות בסקר דיווחו על נשאות גנטית.

 

החוקרים ניתחו את ממצאי הסקר, ומצאו שהגורמים המרכזיים לקבלת ההחלטה, שצויינו על ידי מרבית הנשים, היו הרצון להפחית את הסיכון להתפתחות סרטן בשד הנגדי (98%), להאריך את חייהן (94%), להשיג שקט נפשי (95%), ולמנוע את פיזור המחלה לשאר חלקי הגוף (85%).

 

החוקרים מציינים שנשים שחלו, הבוחרות כריתה של השד הנגדי, עושות זאת מתוך מחשבה שהדבר יאריך את חייהן, למרות הידיעה שהדבר אינו משפר באופן מובהק את סיכויי ההישרדות שלהן. תפישתן של נשאיות המוטציה BRCA1/2 הייתה מדוייקת יותר בנוגע לסיכונים הכרוכים בהתפתחות סרטן בשד הנגדי, בהשוואה לנשים ללא המוטציה, שהעריכו את הסיכון יתר על המידה.

 

החוקרים ממליצים לשפר את דרכי העברת הידע לנשים באשר לסיכונים העומדים בפניהן, במטרה לקדם קבלת החלטות המבוססות על הוכחות רפואיות.

 

המחקר פורסם בגיליון ספטמבר 2013 של כתב העת Annals of Internal Medicine.

 

עלה לאתר: אוקטובר 2013

 

בחזרה לרשימת המאמרים בנושא סרטן השד >>