לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: טיפול קוגניטיבי-התנהגותי בשילוב היפנוזה מקל על עייפות לאחר קרינה לשד

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



טיפול קוגניטיבי-התנהגותי בשילוב היפנוזה מקל על תסמיני עייפות אצל נשים המקבלות טיפולי קרינה לסרטן השד

חוקרים מאוניברסיטאות בארצות הברית, רומניה ואוסטרליה ביקשו לבדוק את השפעתו של  טיפול קוגניטיבי -התנהגותי בשילוב היפנוזה - CBTH (Cognitive-Behavioral Therapy plus Hypnosis-) על תסמיני עייפות אצל נשים המקבלות טיפולי קרינה.

במחקר השתתפו 200 נשים שחולקו באופן אקראי ל-2 קבוצות בנות 100 נבדקות כל אחת. הגיל הממוצע של הנשים בשתי הקבוצות היה 55 שנים, ולכולן הומלצו טיפולי קרינה למשך 6 שבועות. לא נמצאו הבדלים בין הקבוצות מבחינת נתונים דמוגרפיים ורפואיים, רמת חרדה ואמינות הטיפול שניתן להן.

נשים בקבוצת המחקר קיבלו טיפול CBTH פרטני. המרכיב הקוגניטיבי- התנהגותי של הטיפול כלל מתן כלים לזיהוי מחשבות שליליות ודרכים לשלוט בהן, לימוד שיטות התנהגות שונות להתמודדות עם עייפות, וטיפולי ההיפנוזה כללו גם הכוונה כיצד להשתמש בטכניקה זו באופן עצמאי על מנת להפחית חרדה ועייפות במהלך טיפולי קרינה. הטיפולים המשולבים של CBTH ניתנו פעמיים בשבוע למשך 20 דקות במהלך טיפולי הקרינה, כאשר הטיפול הראשון והאחרון נמשכו 45 דקות כל אחד.

נשים בקבוצת הביקורת קיבלו אף הן טיפול פרטני לפרק זמן זהה לטיפולי ה-CBTH של קבוצת המחקר, אך הפגישה כללה רק הקשבה של המטפל ופידבק חיובי לנושאים שהועלו במהלך השיחה על ידי הנבדקת, ללא יוזמה מצד המטפל עצמו.

החוקרים נעזרו בשני מדדים להערכת תסמיני עייפות:, FACIT ו- VAS והנחקרים מילאו שאלונים למדידת העייפות על פי מדדים אלו, בהם התבקשו לסמן או לדרג את רמת העייפות וחולשת השרירים ב - 4 נקודות בזמן: עם תחילת הטיפול הקרינתי, בסיומו וכן 4 שבועות ו-6 חודשים לאחר סיום הטיפול.

מתוצאות המחקר עולה, כי נשים מקבוצת ה-CBTH דיווחו על רמות עייפות נמוכות יותר באופן משמעותי - עם סיום טיפולי הקרינה וכן 4 שבועות ו-6 חודשים מסיום הטיפול. על פי  מדד FACIT , רמת העייפות הייתה גבוהה פי 2 ויותר בקרב קבוצת הביקורת, לעומת קבוצת המחקר, בבדיקת המעקב לאחר חצי שנה מסיום טיפולי הקרינה. על פי  מדד VAS, רמות העייפות וחולשת השרירים נמצאו נמוכים יותר באופן משמעותי בקרב נשים שקיבלו טיפולי CBTH , בייחוד בסיום הטיפול, ולאחר חצי שנה מסיום הטיפול.

החוקרים מסיקים ש-CBTH הנו טיפול מוכח להקלה על תסמיני עייפות אצל נשים המקבלות טיפולי קרינה לסרטן השד, ומדגישים שהיות שטיפול זה אינו פולשני, ללא תופעות-לוואי ויעילותו נמשכת גם עם סיום טיפולי הקרינה, יש לשקול את הפצתו והטמעתו.

פורסם בפברואר 2014, בכתב העת Journal of Clinical Oncology

 

עלה לאתר: יולי 2014

 

בחזרה לרשימת המאמרים בנושא סרטן השד >>