לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: היצמדות להנחיות בינלאומיות ביחס למשקל, תזונה ואורח חיים מפחיתה את הסיכון לסרטן המעי הגס

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



חוקרים מאיטליה ביקשו לבדוק את הקשר בין היצמדות להנחיות בינלאומיות ביחס לאורח חיים , לבין התפתחות סרטן המעי הגס. בשנת 2007 פרסמו שני ארגוני סרטן בינלאומיים (World Cancer Research Fund ו-American Institute for Cancer Research) שמונה המלצות ביחס למשקל, תזונה ואורח חיים להפחתת הסיכון לסרטן: 1. שמירה על משקל גוף תקין 2. ביצוע פעילות גופנית 3. צמצום צריכה של מזונות ומשקאות עתירי קלוריות 4. צריכה גבוהה של מזונות מהצומח (כגון: פירות, ירקות, אגוזים), 5.צמצום צריכה של בשר מעובד 6. צמצום צריכה של אלכוהול 7. צמצום צריכת מלח, 8.הקפדה על צריכה נאותה של תוספים שונים (כגון: ויטמין D, סידן, סיבים תזונתיים וכד').

מחקרים שונים בדקו ומצאו כי היצמדות להמלצות השונות מפחיתה את הסיכון הכללי לחלות בסרטן וכן, מפחיתה באופן ממוקד את הסיכון לסרטן השד, ערמונית, לבלב, וסוגי סרטן נוספים.


במחקר השתתפו סה"כ 7142 גברים ונשים, בגילאים 58-66   מתוכם: 2419 אשר אובחנו עם סרטן המעי הגס, ו-4723 בקבוצת הביקורת- שלא חלו בסרטן המעי הגס. כל המשתתפים מילאו שאלונים מפורטים לגבי נתונים אישיים (משקל גוף, הרגלי תזונה, היסטוריה משפחתית של סרטן וכד') ונתונים דמוגרפיים שונים.


על פי תשובות השאלונים, דרגו החוקרים את מידת ההיצמדות להמלצות בהתאם למדד של 0 עד 7 נקודות, כאשר 0 מעיד על אי היצמדות כלל, ו- 7 מעיד על היצמדות מלאה להמלצות (ההמלצה השמינית לא נלקחה בחשבון עקב מחסור במידע להערכתה).


על פי תוצאות המחקר, היצמדות גבוהה לכל ההמלצות (ניקוד של 5 נקודות ומעלה) נמצאה כמפחיתת סיכון לסרטן המעי הגס ב-33%, לעומת היצמדות נמוכה להמלצות (ניקוד נמוך מ-3.5).  התוצאות הראו גם כי היצמדות ספציפית להמלצות בנושא תזונה, הפחיתו הסיכון לסרטן המעי הגס ב-29%. בדומה נמצא כי גם הצמדות להמלצות אחרות  – פעילות גופנית, שמירה על משקל גוף תקין, וכד',  תורמות גם הן להפחתה בסיכון לסרטן המעי הגס.

 

המחקר פורסם  במהדורת נובמבר, 2017  בכתב העת European Journal of Cancer

קישור לתקציר המאמר

עלה לאתר - מרץ 2018