לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: צריכת סידן, ויטמין D ומוצרי חלב והתמותה במחלימים מסרטן המעי הגס

עוד בנושא




הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



כיצד משפיעה צריכת סידן, ויטמין D ומוצרי חלב על התמותה
בקרב מחלימים מסרטן המעי הגס?

מחקרים רבים דיווחו זה מכבר על קשר בין צריכה מוגברת של סידן, ויטמין D ומוצרי חלב לבין סיכון נמוך לתחלואה בסרטן המעי הגס. אך השפעתם של גורמים אלה על ההישרדות מהמחלה לא הייתה ברורה עד כה.

חוקרים מאוניברסיטת אמורי באטלנטה, ארה"ב, ביקשו להעריך את הקשר בין צריכת סידן (במזון ובתוספי תזונה), ויטמין D (במזון ובתוספי תזונה), ומוצרי חלב, לפני ואחרי האבחנה של סרטן המעי הגס, לבין תמותה מכל סיבה שהיא בכלל, ותמותה מסרטן המעי הגס בפרט.

החוקרים נעזרו במחקר קודם שהחל בשנת 1992, שבדק את השפעת אורח חיים על תחלואה בסרטן, ובו נכלל מידע על  184,000 משתתפים בריאים.  מתוכם נבדקו במחקר הנוכחי 2,284 משתתפים  שחלו בסרטן חודרני-לא גרורתי של המעי הגס והרקטום. החוקרים בדקו את  צריכת  הסידן, ויטמין D ומוצרי חלב של משתתפים אלו, לפני ולאחר אבחונם במחלה.  

שאלונים שחולקו עקבו אחר המשתתפים במשך 17 שנים ואספו מידע על גורמי סיכון שונים לסרטן והצריכה הכוללת של מוצרי חלב ושל תוספי סידן וויטמין D. צריכת מרכיבים אלו חולקה ל-4 רמות צריכה. שאלוני תזונה נוספים מולאו לאחר אבחון המחלה.

מתוצאות המחקר עולים הנתונים הבאים:

  • צריכת סידן כוללת גבוהה של חולים לאחר האבחון במחלה, הפחיתה את הסיכון לתמותה מסיבה כלשהי ב-28%, וב-41% את התמותה מסרטן המעי הגס, זאת לעומת צריכה נמוכה.
  • צריכה גבוהה של מוצרי חלב לאחר האבחון במחלה, הפחיתה אף היא את התמותה מסיבה כלשהי ב-28%, לעומת צריכה נמוכה של מוצרים אלו.
  • צריכה גבוהה של ויטמיןD לא הצביעה על הפחתה כלשהי בסיכון לתמותה.
  • צריכת סידן, ויטמין D ומוצרי חלב לפני אבחון המחלה, לא השפיעה על התמותה מכל סיבה שהיא.

לסיכום, צריכה כוללת גבוהה של סידן, וצריכה גבוהה של מוצרי חלב לאחר אבחון סרטן מעי גס חודרני בשלב שאינו גרורתי, הייתה קשורה בסיכון נמוך משמעותית לתמותה מכל סיבה שהיא בכלל ומסרטן המעי הגס בפרט.

החוקרים מציינים שזהו המחקר הראשון בו דווח על קשר- בין צריכת חלב ומוצריו, לבין הישרדות של מחלימים מסרטן המעי הגס שצרכו מוצרים אלו.

המחקר פורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology   במהדורת אוגוסט 2014.

עלה לאתר: אוקטובר 2014

בחזרה לרשימת המאמרים בנושא תזונה וסרטן>>