כן ברור שאפשר לטפל בחרדה ואכן לוקחת ציפרלקס אבל זה לוקח זמן
לגבי סרטן מעי גס פחות לחוצה בגלל הבדיקה שעשיתי והיתה תקינה
אבל מכיוון שקראתי במאמרים שונים כי חוסר בחומצה פולית יכולה להיגרם מסרטן בגלל גידול תאים אז נכנסתי לסרטים
שיש משהו שלא עלו עליו
הרופא משפחה אמר שאם היה משהו מסוכן אזי בדיקות הדם האחרות לא היו תקינות ורק חוסר בחומצה זה חוסר בתזונה או בעיית ספיגה
האם זה נכון ?
חשוב סלליחה שאני חופרתתתתת
שוב שלום,
אני מסכימה עם רופא המשפחה. לא נראה שיש כרגע מקום לדאגה בגלל רמות הפולאט.
בברכה
ליטל קינן
איך שהרגשתי חולשה הלכתי לבדיקות דם והראה 3.9 של חומצה פולית יכול להיות שאם הייתי מחכה קצת ועושה בדיקות דם יותר מאוחר אזי היה חוסר גדול יותר
בקיצור אני עדיין מבולבלת וחוששת
מעי גס כן בבדיקה ושנה שעברה הכל היה בסדר חוץ מהדלקת
אבל מה הסיכוי שהחוסר בחומצה פולית הוא בגלל סוג סרטן אחר מנסיונך מה עליי עוד לבדוק ? או שעליי להרגע ? מנסיונך ?
שלום נועה 1 2 3
ראשית, איש לא יכול להתנבא ולהבטיח שהכל בסדר. אבל על פניו נראה שאין מקום לחשוש. קולונוסקופיה צריך לעשות כל חמש שנים כי לוקח זמן לגידול להתפתח ועשית רק לפני שנה והכל היה תקין מלבד גידול שפיר אחד שנכרת. המחסור בחומצה פולית מטופל כרגע עם התוסף אז הסיכוי שהמצב מדרדר נמוך. את הדלקת במעי הגס צריך להמשיך לברר. יכול להיות שזה מקור החולשה.
ובכל מקרה, בחרדות בוודאי שצריך לטפל.
תודה רבה על המענה המהיר
אני בת 45 חרדתית מחלות רקע לסבי היה סרטן מעי הגס ולאימי פוליפים רבים עשיתי לפני שנה קולונוסקופיה מצאו פוליפ שפיר ואת הדלקת שלצערי לא המשכתי בירור כי חלפו הכאבי בטן שחזרו לאחרונה לא לוקחת טיפול לדלקת מכיוון שלא סיימתי בירור
הרופא שלח לבדיקת קרוהן שיצאה שלילית
לא טבעונית או צמחונית ולא שיניתי תזונה לאחרונה לכן לא ברור ממה חוסר בחומצה פולית
לוקחת תוסף כבר שבוע וחצי לא מרגישה שינוי בחולשה לא יודעת אם זה מהחרדות או כתוצאה ממשהו אחר כפי ששמת לב אני לחוצה
הבנתי מרופא בפורום של סרטן מעי הגס שאין קשר בין חוסר חומצה פולית לסרטן אלא לבעיות ספיגה שיכולות לנבוע מדלקת במעי אמשיך לברר אצל גסטרונולו ג
השאלה שלי האם יש מצב בו חסר חומצה פולית וחולשה קשורים לסוגי סרטן אחרים
שאר הבדיקות בגדר נורמל חוץ מ
Hypo% 7
bilirubin total 2
בסך הכל רמת החומצה הפולית לא מאוד מאוד נמוכה ובהחלט יכול להיות שמדובר בספיגה נמוכה מהמזון כתוצאה מדלקת בדופן המעי. כדאי לחזור להמשך הבירור אצל גסטרואנטרולוג.
לאור העובדה שאין אנמיה (אמרת שכל הבדיקות היו תקינות מלבד מה שציינת בפנייה) החולשה יכולה להיות מיוחסת לבעיה אחרת שיש צורך להמשיך לברר - ולכן כדאי למצות את הכיוון הגסטרואנטרולוגי - או לחרדה וסטרס, כפי שאמרת בעצמך.
העובדה שלסבך היה סרטן המעי הגס ולאימך ריבוי פוליפים מצביעה על כך שאת צריכה להיות במעקב. לכן טובשעשית קולונוסקופיה, והעובדה שהבדיקה היתה תקינה למעט ממצא של פוליפ שפיר מבשרת טובות.
שלום דר' אולי פה אקבל מענה כי אף אחד לא מתייחס אליי ברצינות כולל רופא משפחה כי אני חרדתית
יש לי חולשה כבר שבועיים כולל חוסר בחומצה פולית 3.9 שאר הבדיקות בגדר הנורמה
הרופא נתן לי תוסף אבל בדר גוגל קראתי שחוסר בחומצה פולית יכולה לכוון גם לסרטן איך אוכל לדעת שלא מתפתח משהו ? אני בחרדות חולשה מאוד ללא אנרגיות
בכל הפורומים נותנים תשובות כלליות אם היה סרטן אלו תופעות נלוות היו לי ?
בפורום סרטן מעי הגס הרופא אומר שזה לא קשור לסרטן אבל בכתבות שיש כן מקשרים לזה אגב יש לי דלקת במעי שמצאו בקולונוסקופיה
אשמח אם תהיה מענה לשאלותיי
את נשמעת מבוהלת ואני מבינה שאת בלחץ. אבל חסרים פרטים חשובים בפנייה שלך שיוכלו לכוון אותי לתשובה שתהיה פחות כללית, למשל:
בת כמה את? צמחונית, טבעונית או מגבילה צריכת מזון מסוים מסיבה כלשהי? מחלות רקע? סיבה מיוחדת לחשש מסרטן (למשל, סיפור משפחתי)? מה היתה האבחנה ביחס לדלקת שנמצאה במעי הגס והאם את מקבלת עבור זה טיפול?
באופן כללי כן אומר שחוסר בחומצה פולית עלול לגרום לאנמיה ואנמיה היא סיבה לחולשה. עם זאת, רמת החומצה הפולית שלך לא מאוד נמוכה (הגבול התחתון הוא 3.1). אם לקחת את התוסף שנתן לך הרופא והרגשת הטבה זה יכול לכוון לכך שזאת אכן הסיבה אבל אם לקחת את התוסף ללא עלייה ממשית ברמות החומצה הפולית וללא הטבה בתסמינים אז אולי צריך לחפש סיבות אחרות לחולשה.
בכל מקרה, סרטן לא יהיה בראש רשימת האפשרויות כי מדובר במחלה יחסית נדירה ויש סיבות רבות והרבה יותר שכיחות שיכולות לגרום לחולשה ולאנמיה.
אני בת 45 חוששת חרדתית מחלות רקע לסבי היה סרטן מעי הגס ולאימי פוליפים רבים עשיתי לפני שנה קולונוסקופיה מצאו פוליפ שפיר ואת הדלקת שלצערי לא המשכתי בירור כי חלפו הכאבי בטן שחזרו לאחרונה לא לוקחת טיפול לדלקת מכיוון שלא סיימתי בירור
הבנתי מרופא בפורום של סרטן מעי הגס שאין קשר בין חוסר חומצה פולית לסרטן אלא לבעיות ספיגה שיכולות לנבוע משחקת במעי אמשיך לברר אצל גסטרונולו ג
השאלה שלי האם יש מצב בו חסר חומצה פולית וחולשה לסוגי סרטן אחרים
אגב שאר הבדיקות בגדר נורמל חוץ מ
Hypo 7
Birlbion total 2
1. שווארמה נחשב בשר מעובד? אם כן איזה תהליך בדיוק הופך אותה למעובד? איזה חומרים שמים בה?
2. בורגר של מקדונלדס? באתר שלהם רשום "100% בשר בקר לא מעובד וללא תוספים"- זה עדיין נחשב מעובד? או כל בורגר מכל סוג שהוא נחשב מעובד? גם כזה שמכינים בבית מבשר טרי/קפוא?
3. האם בשר/עוף "כשר" עובר המלחה בתהליך ההכשרה? אם כן האם ההמלחה הופכת אותו למעובד? ז"א רק בשר לא כשר יכול להיחשב לא מעובד?
שלום dan11
אתחיל בהגדרה של "בשר מעובד": בשר מעובד הוא בשר שלא נמכר טרי אלא עבר תהליך טיפול כלשהו, אם בהמלחה, בעישון, בתסיסה או בכל אמצעי אחר, שנועד לשימור או לשיפור הטעם. בדרך כלל כאשר מביאים דוגמאות ל"בשר מעובד" מתייחסים לנקניקיות, נקניקים, פסטרמה, בשר משומר, המבורגרים מוכנים, קבב ועוד.
אני לא יודעת איזה תהליכים עובר הבשר שמשמש להכנת שוארמה או ההמבורגר של מקדונלד'ס (רק היצרנים יודעים זאת) אבל אם מדובר בבשר טרי ללא כל תוספות הרי שזה איננו מזון מעובד. אם מדובר בבשר שעובר תהליך כלשהו שמשפר את אורך חיי המדף שלו או את ההכנה או הטעם שלו, זה עכבר מכניס אותו להגדרה של בשר מעובד.
באשר לבשר/עוף שעוברים המלחה כחלק מתהליך הכשרה - הרי שפעולה זאת לא נחשבת לפעולת עיבוד של המזון ולכן בשר/עוף כשרים טריים אינם נחשבים למזון מעובד.
תודה על התשובה המפורטת, אם הבנתי נכון גם בשר קפוא נחשב למעובד? (בשר טרי שלא עבר תהליך אחר חוץ מהכשרה/המלחה והקפאה) צירפתי בקישור למטה כתבה שאומרת:
זה אומר שגם בשר מבושל, מוקפא ומופשר נחשב מעובד? למשל אם מכינים תבשיל בשר כמו חמין, מקפיאים ומחממים שוב (ז"א הפשרה על הגז-בלי להפשיר במקרר לפני) זה נחשב מעובד? מאחר שהוספו מים/תבלינים/מלח כחלק מהתבשיל?
בשר שנמכר קפוא לא נחשב לבשר טרי ואכן עונה להגדרה של בשר מעובד.
בשר שנקנה טרי ואז בושל בבית, הוקפא והופשר שנית, אני לא בטוחה שעונה להגדרה של בשר מעובד כי מדובר בבישול ביתי ובתבלינים ביתיים וללא חומרי שימור. עם זאת, אני לא יכולה לומר שאני מומחית לנושא הספציפי הזה. מצטערת שלא יכולה להבהיר יותר.
שלום לפרופסור
קראתי מאמר שאומר שעד 40% ממקרי הסרטן קשורים לצריכת טובקו, לא רק סרטן ריאות.
האם הנתונים נכונים/ קרובים למציאות?
האם לישראל יש תוכנית לאומית למלחמה בטובקו ובעישון?
מהו תפקידו של המרכז לבקרת מחלות שכפוף למשרד הבריאות במאבק בעישון ובטובקו?האם המרכז יכול לתרום למלחמה בטובקו?
שלום NotaDoctor
יש מאמר מפתח ישן (מ-1981) של דול ופטו, שני אפידמיולוגים מאוד מוערכים, שבו הם ניסו לכמת את תרומתם של גורמי סיכון שונים לתמותה מסרטן. עישון נמצא אחראי על כשליש (35%) מכלל התמותה (תזונה, השמנה ויושבנות לעוד כ-30%, צריכת אלכוהול לעוד כ-3%). כמה עבודות מאוחרות יותר, שהתייחסו לתחלואה בסרטן, העלו ממצאים דומים מאוד. כ-30% מהתחלואה נזקפה לחובת עישון. גם בישראל נעשתה הערכה כזאת לאחרונה (טרם פורסם בספרות אבל הוצג במסיבת עיתונאים של האגודה למלחמה בסרטן באוקטובר האחרון) עבור מספר סוגי סרטן שכיחים ועישון נמצא כתורם להיארעות של 21% מהם (ההבדל ככל הנראה קשור לכך שבמחקר הישראלי לא כל סוגי הסרטן האפשריים נבחנו). כך שלשאלתך הראשונה, הנתונים שציטטתי קרובים בהחלט למציאות.
לישראל יש תכנית לאומית ךמלחמה בעישון (החלטת ממשלה ממאי 2011), שמתייחסת הן למניעת התחלות עישון והן לגמילה מעישון, וכוללת תחיקה ואכיפה, מיסוי, הסברה, טיפול יעיל לצורך גמילה שנכלל בסל הבריאות ועוד.
המרכז הלאומי לבקרת מחלות (מלב"ם) הוא יחידה בתוך משרד הבריאות שמשמשת כמכון למחקר יישומי ולאיסוף נתונים. היחידה אחראית לאיסוף הנתונים אודות מצב העישון בישראל וכותבת את הפרקים הרלבנטיים בדוח שר הבריאות על עישון לכנסת (מוגש ב-31 במאי בכל שנה). להלן קישור לדוח האחרון: https://www.health.gov.il/PublicationsFiles/smoking_2018.pdf
שלום פרופ
האם יש מחקרים שמראים השוואה בסיכון לתחלואה/ותחלואה בקרב אנשים שאוכלים ירקות ופירות אורגניים לבין אלה שאוכלים אותם רגילים ?
האם את ממליצה לאכול פירות וירקות אורגניים? אולי לפחות חלק מהדברים?
בכבוד
שלום NotDoctor
השאלה אכן מעניינת. ההנחה האינטואיטיבית היא שאם חומרי הדברה עלולים להיות מסוכנים, סביר שהפחתת הצריכה שלהם על ידי אכילת גידולים אורגניים, תפחית גם את הסיכון לסרטן.
עם זאת המידע בספרות לא חד משמעי. מחקר בריטי מ-2014 לא הצליח להוכיח קשר בין צריכת פירות וירקות אורגניים בקרב 600,000 נשים לבין היארעות סרטן, מלבד אולי לימפומה שאינה הודג'קין. מחקר צרפתי מ-2018 לעומת זאת כן הצליח להראות כי צריכה גבוהה יותר של כמה סוגי גידולים אורגניים נקשר להפחתת הסיכון לכמה סוגים של סרטן. מחקר אחר התמקד ברמת החומרים המזיקים בגופם של אנשים שאוכלים יותר או פחות משונות אורגניים ורמז שהריכוז של חומרים מזיקים אולי נמוך יותר במי שצורכים יותר גידולים אורגניים (אולם לא נבדק הקשר לתחלואה בסרטן).
בסיכומו של דבר, הקשר לא ברור. צריך לזכור כי גם גידולים אורגניים מרוססים בחומרי הדברה, אם כי הסף הוא מחמיר הרבה יותר. למרות זאת לא תמיד יש פיקוח מתאים. גם צריך לזכור שייתכן שקבוצת צורכי המזון האורגני היא סלקטיבית, כי בהרבה מדינות מדובר במזון יקר מהרגיל, מה שיור מחסום כלכלי בפני קבוצות אוכלוסיה מסוימות.
לשאלתך לגבי המלצה -בגלל שאין הוכחות ברורות שאכן יש בכך תועלת בריאותית לצרכן, השתמש/י בחוש הטעם שלך תוך התחשבות ביכולות הכלכליות...
שלום פרופסור יקרה,
שמתי לב שבתרופה שהנני נוטל יש talc,
ידועה לך הסיבה לשימוש בחומר בתרופה?
עד כמה נפוץ השימוש בחומר זה בתרופות?
האם talc בתרופה מסוכן?
האם מערבבים אותו עם אסבסטו?
סופש נעים
אני צריכה להודות שלצערי הנושא אינו מוכר לי.
הצצתי בויקיפדיה וגיליתי כי טלק הוא מינרל שנמצא בשימוש נרחב בתעשייה כולל בתוספי מזון ובתרופות בגלל מגוון תכונות מועילות.
כל עוד אינו מכיל אזבסט הוא מוגדר כחומר בטוח בידי ה-FDA.
למרות שאינני מכירה את הנושא הזה ספציפית, אציין כהערה כללית כי על מנת שחומר ייחשב כמסרטן יש להתייחס לא רק לתכונות הביולוגיות והפיזיקליות שלו אלא גם לאופן החשיפה ולנסיבות החשיפה.אזבסט מסרטן כאשר החשיפה אליו היא בדרכי הנשימה. לכן אבקת טלק שהכילה סיבי אזבסט שהתפזרו באוויר אכן היתה מזיקה וסווגה כחומר מסרטן. כאשר החשיפה היא באופן שנה מזה הידוע כגורם לסרטן, אין מדובר בסיכון מוגבר. כך, למשל, סיבי אזבסט המצויים בלוחות של חומר המשמש לריצוף או לקירוי. כל עוד הלוחות שלמים ואינם מתפרקים, הרי שאין סיכון למרות שהם מכילים אזבסט.
שלום ד"ר
(סליחה על האריכות)
אני בן 27
יש לי ב - 3חודשים האחרונים כאבי בטן בעיקר בחלק התחתון של המעי אך גם בחלק העליון, וכן יציאות מפוררות, ושלשולים והמון ריר, בנוסף לאחרונה יש עם כאבי הבטן התחתונה גם כאבי גב תחתון, לא חזקים מאוד ולא מעירים משינה, אך בהחלט מטרידים וכן שינויים במשקל (כלומר ירידה ואז עלייה קצת ), הייתי אצל רופא משפחה שמישש בלוטות ובטן ולא מצא שום נפיחות בבלוטות או ממצא בבטן, והוא שלח אותי לבדיקות דם כלליות ותפקודי כבד ולבלב וכן שקיעת דם בדיקות שתן, ובדיקות צואה, והכל היה תקין לחלוטין. חוץ מהליקובקטר די גבוה (69) קיבלתי טיפול ולא עזר כלום לכאבים על אף שההליקובקטר נעלם.
הלכתי לגסטרואנטרולוג עקב הימצאות של דם אדום בצואה, והוא שלח אותי לבדיקת גסטרוסקופיה וקולונוסקופיה, ששניהם יצאו תקינים לחלוטין. חוץ מבצקת קלה בקיבה שהרופא אמר שזה קשור להליקובקטר. לפני חצי שנה היו לי כמעט את אותם תסמינים במשך חודש + ועבר לגמרי , ועשיתי אז בדיקת דם סמוי שיצאה תקינה וכן בדיקות דם וכו' וכן בדיקת אולטרא סאונד שיצאה תקינה חוץ מלבלב שלא הודגם עקב גזים. (לפני שנתיים וחצי היה לי ניתוח אפנדיקס שנעשה לאחר שהודגם בסי טי) וכן לפני חודש עשיתי אולטרא סאונד שיצא אותו הדבר.
ועכשיו עדיין התסמינים הנ"ל קיימים שיש כאבים חזקים וחוסר נוחות בבטן התחתונה בעיקר, וכן יש חוסר תיאבון , יש לציין שאני די חרדתי מכל המצב הזה וחושב על הבריאות שלי באובססיה מה שואמר שאני די היפוכונדר (והרופא משפחה חושב שהכל נובע מזה) אבל עדיין הירידה במשקל שזה איזה 6 קילו בחודשיים מאוד מטרידים אותי על אף שהעליתי קצת אבל הכל משתנה בצורה מאוד מהירה.
האם ד"ר לדעתך יש כאן חשש של סרטן הלבלב או של המעי הדק או סרטן בחלל הבטן או משהו כזה?? בשוטטות באינטרנט קראתי על כל מיני סוגי סרקומות בבטן לגברים צעירים יש סיכוי שזה קשור??( כשיש לי הרבה כאבים בבטן התחתונה לפעמים גם יש לכאבים ברגל קרוב למקום הכאב בבטן).
(יש לציין שאין לי במשפחה שום מקרה של סרטן ב"ה ואני גם לא מעשן בכלל, ויש לי משקל תקין, וכן אין לי איזושהי רגישות או אלרגיה)
מאוד אודה לך על תשובה
שלום jaco32
אני יכולה לתאר לעצמי שאתה מאוד חרד לנוכח השינוי במשקל והתארכות התסמינים ולאור העובדה שאין לך אבחנה ברורה.
לפי תיאוריך אתה עובר בירור מסודר. בגילך סרטן לא יהיה האבחנה הראשונה שצצה, ועם זאת נעשו פעולות הדמייה שנועדו לבדוק גם את האפשרות הזאת. אין לך אלא להמשיך בבירו כדי לשלול אבחנות שכיחות בהרבה מסרטן.
צר לי שאינני יכולה להרגיע אותך יותר, אלה כמובן המגבלות של התייעצות מסוג זה אבל כאמור, יש אבחנות שכיחות הרבה יותר מסרטן שיכולות להסביר את הממצאים ונכון יהיה פשוט להמשיך בבירור.
שלום LIrit
ראשית, תוכלי להפנות את שאלתך גם לפורום נשאיות גנטיות ונשים בסיכון גבוה לחלות בסרטן השד והשחלה, של האגודה, שהוא אולי מתאים יותר למענה על השאלה.
שנית, INVITAE הוא שם החברה, שמבצעת פאנלים גנטיים שונים, ובין היתר גם פאנל לסיכון מוגבר לסרטן השד והשחלה.הבדיקה מסחרית ויש מעבדות גנטיות בארץ שעושות זאת, אינני יכולה להמליץ כאן אבל אם תחפשי ב-Google את הביטוי שכתבת כנושא הפנייה שלך תוכלי לאתר כמה.