לתרומה
חפש
סרטן וקורונה
השמנת יתר וקורונה

השמנת יתר עלולה להוות סיכון להתפתחות סיבוכים ממחלת הקורונה

עוד בנושא


נמצא במחקרים באירופה ובארה"ב כי השמנת יתר היא בין מחלות הרקע שעלולות  לגרום ולסיבוכים בריאותיים ממחלת COVID-19!

להשמנת יתר השלכות בריאותיות ידועות ומרחיקות לכת, כולל סיכון גבוה לסוגי סרטן שונים, ביניהם למשל סרטן השד (אחרי גיל המעבר), סרטן המעי הגס והחלחולת, סרטן רירית הרחם, הוושט, הכליות, הלבלב, ועוד סוגים נוספים.

על פי המידע הנאסף עד כה, אנשים בעלי מחלות רקע כגון סרטן אך גם מעשנים וגם אנשים בעלי עודף משקל רב והשמנת יתר נמנים על האוכלוסיות בסיכון מוגבר להידבק בנגיף הקורונה ולחלות ב-COVID-19.

המרכז למניעה ובקרת מחלות בארה"ב (CDC) קובע, כי השמנת יתר חולנית (BMI של 40ק"ג2/מ2 לפחות) מהווה גורם סיכון להתפתחות מחלת COVID-19 חמורה.

על פי האיגוד האירופאי לחקר השמנת היתר (EASO), אנשים הסובלים מהשמנת יתר כרונית חשופים במיוחד להשפעות נגיף הקורונה החדש, ונראה כי באוכלוסייה זו קיים שיעור גבוה של סיבוכים רפואיים מהנגיף. על כן, האיגוד ממליץ על בידוד בקרב אנשים עם השמנת יתר על מנת להימנע מזיהומים.

גם בימים כתיקונם, אנשים הסובלים  מהשמנת יתר ניצבים בפני סיכון מוגבר לתחלואה במחלות רבות, ביניהן סרטן, ובפרט בתקופה זו של מגפת נגיף הקורונה.

תמיד חשוב לאכול בריא ולשמור על משקל תקין, ובתקופה זו בה אנו נדרשים לעשות צעדים רבים על מנת לשמור על בריאותנו ובריאות בני משפחתנו והסביבה כולה, חשוב להמשיך להקפיד על תזונה נכונה ובריאה!





מה זה BMI?

המדד המקובל לבדיקת עודף משקל והשמנת יתר במבוגרים מעל גיל 20 הוא מדד מסת גוף (BMI). מדד זה בודק יחס בין משקל וגובה. הנוסחה לחישוב ה-BMI היא משקל בק"ג חלקי גובה במטרים בריבוע (מ2). כך שלמשל אדם במשקל 80 ק"ג שגובהו 180 מ', ה-BMI שלו הוא 24.7.

קבוצות המשקל נחלקות על פי BMI באופן הבא: תת משקל – BMI פחות מ-18.5; משקל תקין – BMI בין 18.5 ו-24.9; עודף משקל – BMI בין 25 ו-29.9; השמנת יתר – BMI של 30 ומעלה.

 

האם ישנם מדדים גופניים נוספים לבדיקת הסיכון לתחלואה?

מדידת היקף מותניים הוא כלי יעיל להערכת שומן בטני - היקף מותניים גבוה מ-80 ס"מ לנשים ומ- 92 ס"מ לגברים מהווה גורם סיכון.

מדד יעיל נוסף הוא היחס שבין היקף המותניים להיקף הירכיים - יחס גבוה מעיד על הצטברות שומן באזור מרכז הגוף.

 

מה ניתן לעשות?

אם אתם סובלים מעודף משקל או השמנת יתר, מומלץ שתשוחחו עם רופא המשפחה לקבלת עצות ותמיכה בנושא, וכמובן להישמע להוראות משרד הבריאות. ניתן לפנות טלפונית לדיאטנית קלינית מוסמכת

 

האגודה למלחמה בסרטן מדגישה את החשיבות בשמירה על אורח חיים בריא, הכולל בין היתר תזונה נכונה, פעילות גופנית, הימנעות משימוש בטבק מכל סוג שהוא, ואם מעשנים, מומלץ כמובן להפסיק, לשמור על משקל גוף תקין, לשלב פעילות גופנית בשגרת היומיום ולהגביל את זמן הישיבה, לשמור על תזונה בריאה ומאוזנת ולהגביל את צריכת האלכוהול.

שמרו על עצמכם ובני משפחותיכם/יקיריכם/האנשים הקרובים לכם, ועל סביבתכם.

 

 

 

מקורות מידע:

האגודה למלחמה בסרטן

איגוד הסרטן האמריקני (ACS) – משקל גוף וסיכון לסרטן, ו-BMI

איגוד הסרטן האמריקני (ACS) – משקל גוף וסיכון לסרטן, ו-BMI - קישור נוסף

CDC – אנשים בסיכון מוגבר למחלת קורונה חמורה

EASO – בעלי השמנת יתר כרונית נתונים לסיבוכים רפואיים רבים יותר מנגיף הקורונה