לתרומה
חפש
סרטן וקורונה
נגיף הקורונה: מידע לחולים אונקולוגיים והמטולוגיים

חיסון נגד קורונה – מידע לחולים ומחלימים מסרטן

עוד בנושא




המידע נכתב בסיוע פרופ' אברהם קוטן, אונקולוג, יו"ר האגודה למלחמה בסרטן בהתנדבות
המידע להלן נכון למועד כתיבתו, בראשית מארס 2021, ועשוי להשתנות בעתיד ככל שיצטבר מידע לטווח ארוך על החיסונים נגד הקורונה.




החיסון הניתן בישראל עד עתה (מארס 2021) הוא של חברת פייזר (Pfizer), והוא משתמש בטכנולוגיית mRNA הפועלת לחיקוי מבנה נגיף הקורונה SARS-CoV-2 על מנת לייצר תגובה חיסונית לזיהוי הנגיף ולהילחם נגדו בלי לגרום לנזק.


להלן מספר שאלות ותשובות לגבי החיסון נגד קורונה (COVID-19) בקרב חולים ומחלימי סרטן:


מהו חיסון בטכנולוגיית mRNA?

חיסוני mRNA הם סוג חדש של חיסון להגנה מפני מחלות זיהומיות ומבוססים על טכנולוגיה המוכרת ברפואה כבר כעשור. mRNA היא מולקולה הנושאת קוד גנטי מהדנ"א. חיסוני mRNA מסוג קורונה משדרים הוראות לתאי הגוף לייצר בעצמם מקטע לא מזיק של חלבון מסוג ספייק, בדומה לזה המצוי על פני שטח הנגיף. ברגע שהמקטע נוצר, התאים מפרקים את ה-mRNA ונפטרים ממנו. לאחר שמקטע החלבון נוצר על פני השטח של התא החיסוני, מערכת החיסון מזהה שהחלבון אינו שייך לשם, והיא מתחילה לבנות תגובה חיסונית וליצור נוגדנים כנגדו, בדומה לתגובה הטבעית של הגוף נגד הידבקות קורונה. בסופו של התהליך, הגוף לומד כיצד להגן על עצמו מפני זיהום עתידי. היתרון של חיסוני mRNA, כמו של כל חיסון, הוא שהמחוסנים זוכים להגנה זו מבלי להסתכן בהשלכות החמורות של המחלה. חיסוני mRNA אינם משתמשים בנגיף החי הגורם לקורונה ואינם משפיעים על הדנ"א שלנו בשום צורה.


האם החיסון בטוח לחולי סרטן, כולל אנשים המקבלים טיפול פעיל למחלת הסרטן (כימותרפיה, אימונותרפיה, קרינה, ניתוח, טיפול הורמונלי משלים)?

טרם התגבשו קווים מנחים לחיסון חולי סרטן מפני קורונה. עד כה חולי סרטן המקבלים טיפול פעיל למחלתם, ובכלל זה אימונותרפיה, טיפולים כימיים וקרינתיים, לא השתתפו במחקרים הבודקים את החיסון, ועל כן חסר מידע מדעי על הבטיחות והיעילות שלו בחולים אלה. עם זאת, החוקרים סבורים שהחיסון בטוח למרבית חולי הסרטן וממליצים להם לקבל את החיסון (ראו בהמשך שאלה על מערכת חיסון מוחלשת במיוחד ועל אנשים שצריכים להימנע מהחיסון). בשלב זה מומלץ לחולי סרטן להתחסן כנגד נגיף הקורונה כל עוד אין התוויות נגד לחיסון. חשוב לציין, שמצבו של כל חולה הוא ייחודי, ולכן חשוב ומומלץ לשוחח עם הרופא המטפל לפני קבלת החיסון,  אם החיסון מתאים עבורך ומתי מומלץ לקבלו.


האם החיסון עובד היטב בקרב אנשים המקבלים טיפול כגון אימונותרפיה, כימותרפיה וקרינה?

חלק מהטיפולים במחלת הסרטן יכולים להפחית את התגובה של מערכת החיסון, ובמקרים אלה החיסון עלול להיות פחות יעיל. עם זאת, הגנה חלקית טובה יותר מהיעדר הגנה כלל, וחשוב לחולי סרטן להפחית את הסיכון למחלה ואת חומרתה, בייחוד לאור עדויות לאחרונה על שיעורים גבוהים יותר של מחלה חמורה יותר.


האם החיסון מתאים לאנשים עם מערכת חיסון מוחלשת במיוחד (עם דיכוי חיסוני)?

אין מספיק מידע לגבי אופן הפעולה של החיסון בקרב אנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת במיוחד, למשל לאחר השתלת תאי גזע, טיפולים כימיים מסוימים (כמו כימותרפיה באינדוקציה), רדיותרפיה רדיקלית (למשל בחולי סרטן ריאה), טיפולים לחולי סרטן הדם והלימפה וטיפול אימונותרפי (למשל ב-CAR-T). החיסון נחשב בטוח, אבל ייתכן שלא יהיה יעיל מספיק במהלך שלבים מסוימים של הטיפול במחלת הסרטן. קיימת סבירות שיומלץ על דחיית קבלת החיסון עד להתאוששות מערכת החיסון (בכשלושה חודשים לפחות). חשוב ומומלץ לשוחח עם הרופא המטפל בך על היתרונות והחסרונות של קבלת החיסון ועל תזמון קבלתו. בימים אלה מתנהלים מחקרים קליניים הבודקים כיצד אנשים עם מערכות חיסוניות מוחלשות מגיבים לחיסון. עדכונים בנושא זה יתווספו כאשר יתפרסמו נתוני המחקרים.


האם ישנם אנשים שצריכים להימנע מקבלת החיסון?

אנשים שחוו תגובה אלרגית מיידית או קשה (תגובה אנפילקטית) למנת חיסון mRNA נגד קורונה צריכים להימנע מקבלת כל מנה נוספת. בנוסף, אנשים שחוו תגובה אלרגית מיידית או קשה לכל חיסון אחר או לטיפול בהזרקה (מלבד טיפול אימונותרפי תת-עורי לאלרגיה), כולל תגובה אלרגית ידועה לפוליסורבט, רכיב הקיים בחיסונים מסוימים  – מומלץ כי ינקטו משנה זהירות ויתייעצו עם מומחה לאלרגיה ואימונולוגיה על הסיכון הכרוך בתגובה אלרגית לעומת התועלת הכרוכה בקבלת החיסון. במקרה של קבלת החיסון על אף תגובות אלרגיות מיידיות או קשות ידועות, יהיה צורך להמתין 30 דקות להשגחה מפני התפתחות תגובה אלרגית.

היסטוריה של תגובות אלרגיות קשות שאינן קשורות לחיסונים או לתרופות הניתנות בהזרקה - כגון למזון, לחיות מחמד, לארס, לאלרגיות סביבתיות או ללטקס – אינה מונעת קבלת החיסון. חשוב ומומלץ לשוחח עם הרופא המטפל בך על היתרונות והחסרונות של קבלת החיסון ואם החיסון מתאים עבורך.


האם החיסון ישפיע על הטיפול במחלת הסרטן?

אין הוכחות לכך שהחיסון משפיע על הטיפול נגד סרטן. הטיפול בסרטן הוא טיפול חיוני, וחשוב להמשיך את הטיפול כפי שנקבע (בתי החולים נערכים למתן הטיפול בבטחה). מומלץ לשוחח עם הרופא המטפל על כל חשש שיש לך.


האם מחלימי סרטן יכולים להתחסן?

באופן כללי, החיסון נחשב בטוח, יעיל ומספק הגנה חיונית למחלימי סרטן שאינם מקבלים טיפול פעיל למחלתם. מצבו הרפואי של כל אדם הוא ייחודי. מומלץ לשוחח עם הרופא המטפל על החיסון ואם הוא מתאים עבורך.


קראתי שנפיחות של בלוטות הלימפה כתוצאה מהחיסון עלולה להתפרש בטעות כסרטן בבדיקות ממוגרפיה, MRI וכד'. מה עליי לדעת על כך?

חשוב לדעת שחיסונים מסוגים שונים יכולים לגרום לנפיחות זמנית של בלוטות הלימפה, שיכולה להעיד על כך שהגוף יוצר נוגדנים בתגובה לחיסון, כמתוכנן. ייתכן שהנפיחות הזו תופיע בבדיקות דימות ותתפרש בטעות כחשד לסרטן או להתקדמות המחלה, בעיקר של סרטן השד, הראש והצוואר, מלנומה ולימפומה. למשל, בנשים המבצעות בדיקות דימות שגרתיות של השד, כולל ממוגרפיה ו-MRI, ייתכן ותיראה בלוטה מוגדלת בבית השחי בסמוך לחיסון. תופעה זו של החיסון יכולה להתרחש ב- עד 11% מהמחוסנים לאחר מנת החיסון הראשונה ועד 16% לאחר המנה השנייה. הנפיחות מופיעה לרוב בתוך 4-2 ימים מקבלת החיסון ועד ממוצע של 10 ימים אחריו. בבדיקות דימות, ניתן לזהות את הבלוטות המוגדלות לזמן ממושך יותר, למספר שבועות.


להלן מספר המלצות:

  • מומלץ לדווח לרופא המטפל אם מתפתחת נפיחות אחרי החיסון. במרבית המקרים יומלץ על המתנה של לפחות ארבעה שבועות עד ביצוע בדיקות נוספות, כדי לאפשר לנפיחות לחלוף.
  • אם מתוכננת בדיקת דימות זמן קצר לאחר קבלת החיסון, חשוב לדווח לצוות מתי נעשה החיסון ובאיזו יד. אין לדחות את בדיקת הממוגרפיה לפני התייעצות עם הרופא.
  • ייתכן כי בדיקות שגרתיות של השד יידחו בכשישה שבועות לאחר קבלת החיסון.
  • ככל הניתן, מומלץ לבקש שהחיסון יינתן בצד הנגדי לזה שמחלת הסרטן אובחנה ו/או טופלה.


האם מותר לי לקבל את החיסון אם יש לי נפיחות באחת הגפיים (לימפדמה) לאחר סרטן שד או מלנומה?

תופעת לוואי ידועה של החיסון היא נפיחות של בלוטות הלימפה. למי שיש לימפדמה (בצקת לימפטית) בזרוע או ברגל כתוצאה מהטיפול בסרטן, מומלץ כי יקבל את החיסון בזרוע הנגדית לאיבר הנפוח. אם התקבל טיפול בשתי הזרועות, ניתן לקבל את החיסון בירך. מומלץ לשוחח עם הרופא המטפל על החיסון ואם הוא מתאים עבורך.


מהן תופעות לוואי נוספות אפשריות מהחיסון?

חלק מהמתחסנים חווים תופעות לוואי שהן לרוב מתונות ויכולות להימשך בין 3-1 ימים. תופעות הלוואי העיקריות כוללות כאב במקום הזריקה, תחושת עייפות, כאב ראש, כאבים בגוף וחום. תופעות אלה שכיחות יותר לאחר קבלת המנה השנייה של החיסון, וייתכן כי תידרש מנוחה עם הופעתן. תופעות לוואי חמורות הן נדירות וניתן לטפל בהן לאחר הופעת התסמינים באמצעות אקמול או נוגדי דלקת שאינם סטרואידים, כגון אספירין או איבופרופן. חשוב להימנע מנטילת תרופות אלה לפני קבלת החיסון, כי ייתכן שחלק מנוגדי הכאב עלולים לפגוע בתגובת מערכת החיסון לחיסון עצמו. בנוסף, אין ודאות לכך שנטילת התרופות לפני החיסון אכן גורמת להפחתת תופעות הלוואי שלו.


האם ניתן להתחסן לאחר קבלת טיפול מכוונן (monoclonal antibodies)?

כן, אך יש לדחות את קבלת החיסון לפחות ב-90 יום לאחר קבלת הטיפול כאמצעי זהירות עד שיתקבל מידע נוסף בנושא, על מנת למנוע התערבות של הטיפול בנוגדנים עם תגובות חיסוניות של החיסון.


האם ניתן להתחסן בזמן קבלת טיפולים אנדוקריניים (אנטי-הורמונליים)?

כן, החוקרים סבורים כי החיסון בטוח ויעיל בקרב מחלימי סרטן המקבלים טיפולים אדג'ובנטיים (משלימים) לא כימיים (שאינם ציטוטוקסיים), כגון טיפול אנדוקריני המשמש לרוב מחלימי סרטן שד וערמונית.


האם עליי לשמור על הנחיות הבטיחות גם לאחר שהתחסנתי?

כן, חשוב להמשיך לעטות מסכה, לשטוף את הידיים לעיתים קרובות ולשמור על ריחוק חברתי. חשוב לשמור על הנחיות אלה מיד לאחר קבלת החיסון, מאחר ולוקח זמן למערכת החיסון להגיב ולספק הגנה, וכן חשוב לשמור עליהן גם לאחר שמתפתחת חסינות. החיסון מגן מפני תחלואה, אך עדיין קיים חשש שמתחסנים יכולים להיות נשאים ולהפיץ את הנגיף לאחרים.