לתרומה
חפש
מניעה וגורמי סיכון
המאבק בעישון

עישון ומגפת הקורונה

עוד בנושא

שאלות ותשובות בנושא שימוש במוצרי טבק ומגפת הקורונה

מאת: ארגון הבריאות העולמי (WHO)


מהם הקשרים האפשריים בין שימוש במוצרי טבק ובין מגפת הקורונה (COVID19)?

עישון טבק בכל צורותיו מזיק למערכות הגוף, לרבות מערכות כלי הנשימה, הלב וכלי הדם - אותן מערכות שעלולות להיפגע מ-COVID19. מידע מסין, מקור התפרצות הנגיף, חושף כי אנשים אשר סבלו מבעיות בלב ובכלי הדם או מבעיות במערכת הנשימה, אשר נגרמו משימוש בטבק או מסיבות אחרות, נמצאו בסיכון מוגבר להתפתחות תסמינים קשים של המחלה. מחקר על 55,924 מקרים מאומתים בסין מראה כי שיעור התמותה בחולי COVID19 שסבלו גם ממחלות לב וכלי דם, סוכרת, מחלה נשימתית כרונית או סרטן היה גבוה משמעותית מאשר בחולים ללא מחלות רקע.

לטבק השפעה עצומה על בריאות מערכת הנשימה. הקשר בין שימוש בטבק ובין סרטן ריאות מוכח וידוע, ושימוש בטבק הוא גורם הסיכון המוביל להתפתחות סרטן ריאות. כמו כן, שימוש בטבק מעלה את הסיכון לשחפת ומהווה גורם סיכון עיקרי למחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD ) הגורמת לנפיחות ולקרע בנאדיות הריאה, המובילים להפחתת יכולת הריאה לקלוט חמצן ולפלוט פחמן דו-חמצני, להצטברות ליחה, וכתוצאה מכך לשיעול טורדני ומכאיב ולקשיי נשימה. כלומר, עישון נחשב גורם סיכון למחלות דרכי הנשימה התחתונות, ו-COVID19 משפיע בעיקר על מערכת הנשימה וגורם לה נזק מתון עד חמור. כיוון שמדובר במחלה חדשה, דרוש מחקר נוסף כדי לבסס את הקשר בין עישון ובין תחלואה במחלה.

על פי המידע שהצטבר עד כה, נגיף ה-SARS-CoV-2 האחראי ל-COVID19, משתייך לאותה משפחה כמו MERS-CoV  ו-SARS-CoV - שני נגיפים קודמים שנקשרו לנזק אקוטי או כרוני למערכת הלב וכלי הדם.

העדויות מההתפרצויות הקודמות של הנגיפים הללו הצביעו על כך שעישון טבק תורם באופן ישיר או עקיף לסיכון מוגבר להידבקות ולתמותה, ולצפי פחות טוב להחלמה.

מחקרים בסין הראו כי חולי COVID19 שסבלו גם ממחלות לב וכלי דם היו בסיכון מוגבר לתסמינים חמורים. כמן כן, ניתוח נתוני החולים שהציגו תסמינים חמורים מראה שלרבים מהם היו גם סיבוכים לבביים. קשר זה בין COVID19 ובין בריאות הלב וכלי הדם הוא חשוב, כיוון שעישון וחשיפה לעישון פאסיבי הם גורמים מרכזיים למחלות לב וכלי דם בכל העולם. אם כן, COVID19 עלול להחמיר בעיות לב וכלי דם קיימות, ובמעשנים - מערכת הלב וכלי הדם המוחלשת שלהם עלולה להפוך אותם רגישים יותר לתסמינים חמורים המגבירים סיכון לתמותה.

מדוע דווקא עכשיו כדאי לנסות להיגמל מעישון?

שימוש בטבק מגביר באופן דרמטי את הסיכון לנזקי בריאות חמורים, כולל בעיות במערכת הנשימה ומחלות לב וכלי דם. חיוני וחשוב בכל זמן לנסות להיגמל מעישון, ועל אחת כמה וכמה עכשיו, על מנת להפחית את הנזקים הנגרמים ע"י COVID19.

מעשנים אשר נגמלים מעישון עשויים גם להפחית את סיכויי ההידבקות, מכיוון שגמילה מפחיתה את תדירות נגיעת האצבעות בפה. יתרה מכך, מי שנדבק עשוי להתמודד טוב יותר עם המחלה, היות ולגמילה השפעה מיטיבה כמעט מידית על תפקוד הריאות, הלב וכלי הדם, והשיפור בתפקודם עולה ככל שחולף זמן מהפסקת העישון.

שיפור תפקוד זה עשוי להגביר את יכולת ההחלמה של מי שנדבק ולהפחית את סיכויי התמותה. כמן כן, תסמינים קלים יותר והתאוששות מהירה יותר מפחיתים את הסיכון להדביק אנשים נוספים.

 

כיצד שימוש בנרגילה עלול לגרום להתפשטות 19COVID?

נרגילות  מכילות מוצרי טבק, והשימוש בהן מזיק למערכות הנשימה, כלי הדם והלב. נוסף על כך, בהקשר החברתי, עישון נרגילות מתקיים לרוב בצוותא, כשכל המשתמשים שואפים את הטבק דרך אותו צינור מים שלא עובר חיטוי בין משתמש למשתמש. על כן, ציוד הנרגילות מהווה כר פורה להעברת מחלות מידבקות בין משתמשים, ואכן מחקרים הראו קשר בין שימוש בנרגילות ובין סיכון מוגבר למחלות מידבקות, דוגמת נגיפים נשימתיים, הפטיטיס C, נגיף אפשטיין-בר, הליקובטר פילורי ועוד.

אם כן, שימוש חברתי בנרגילות עלול לשמש גם להעברת הדבקה בנגיף COVID19, בייחוד אם העישון מתקיים במקום סגור.

האם אמצעים מוגברים לבקרת טבק יכולים לעזור?

ב-2008 גיבש ארגון הבריאות העולמי חבילה של צעדים להפחתת הביקוש לטבק:

  • ניטור שימוש בטבק ומדיניות המניעה
  • הגנה על האוכלוסייה מפני שימוש בטבק
  • סיוע בגמילה מעישון
  • התרעה על הסכנות בשימוש בטבק
  • אכיפת איסורים על פרסום מוצרי טבק, קידום ומתן חסות
  • העלאת המיסים על טבק.

אמצעי בקרה מוגברים, לרבות שמירה על מרחבים ציבוריים חופשיים מעישון והגנה מפני עישון פאסיבי, יפחיתו את הסיכון לסבול מתסמיני COVID19 חמורים.

שימוש מופחת בטבק יפחית את שיעורי הסובלים ממצבים נשימתיים ולבביים הקשורים בתסמיני COVID19 חמורים ואת התמותה. בריאות מערכת הנשימה, הלב וכלי הדם חשובה ביותר לסיכויי ההחלמה של חולה COVID19.