לתרומה
חפש
מניעה וגורמי סיכון
אלכוהול וסרטן

אלכוהול וסרטן

עוד בנושא

במחקרים אפידמיולוגיים נמצאה עדות לכך ששתיית משקאות אלכוהוליים עלולה לגרום להיווצרות סרטן בבני אדם. שתיית אלכוהול מופרזת נמצאה כמעלה סיכון לתמותה מסוגי סרטן שונים. מחלות הסרטן שנמצאו קשורות לשתיית אלכוהול מופרזת הן: סרטן הפה והלוע, סרטן הושט, סרטן הגרון, סרטן הכבד, סרטן השד, ופחות מכך סרטן המעי הגס, החלחולת וסרטן השחלה. לאחרונה הוגדרו משקאות אלכוהוליים כמסרטנים וודאיים בבני אדם. שתייה מפורזת מעלה סיכון גם למחלות אחרות, בעיקר מחלות כבד.

 

עדות מדעית זו מחייבת נקיטת עמדה חד משמעית נגד הפרזה בשתיית אלכוהול.

 

ההמלצה היא לא לעבור על כמות של מנה אחת ליום.

לשתייה מתונה של כמנה ביום תיתכן השפעה מגנה מסויימת מפני מחלות לב. מנה יומית מוגדרת כפחית או בקבוק בירה (330 מ"ל), כוס יין (200 מ"ל) או כוסית משקה חריף (30-40 מ"ל).

 

 

שתיית אלכוהול וסרטן הפה והלוע

מחלות אלו מופיעות פי 9 ויותר אצל אנשים השותים 4 משקאות אלכוהוליים ביום מאשר אצל כאלו שאינם שותים אלכוהול. אותו סוג סרטן מופיע פי 4 יותר אצל המעשנים 2 חפיסות סיגריות ביום מאשר אצל אנשים שאינם מעשנים. באנשים השותים 4 מנות אלכוהול וגם מעשנים 2 חפיסות סיגריות ביום, הופיע סרטן זה בשכיחות של פי 38 יותר מאשר אצל אנשים שאינם מעשנים ואינם שותים.

בכך מודגם קשר הדוק בין עישון הסיגריות ושתיית אלכוהול, קשר שמכפיל את הסיכון לסרטן הנובע מכל אחד מהם בנפרד. ברור היום שאלכוהול, כמו גם עישון לבדו, עלולים לגרום לסרטן הפה והלוע. סיכון היתר נמצא עם שתיית כמעט כל סוגי המשקאות האלכוהוליים, ונגרם, כנראה, בשל מרכיב האתנול.

 

שתיית אלכוהול וסרטן הוושט

מחלה זו, במיוחד אם הופיעה ב-2/3 העליונים של הוושט, מופיעה פי 10 יותר אצל אנשים השותים כמות גדולה מאוד של אלכוהול ומשקאות חריפים. ככל שהמצב התזונתי ירוד יותר, וככל שרמת העישון, המתלווה לשתייה, גבוהה יותר, כך גדל הסיכון לחלות בסרטן הוושט.

 

שתיית אלכוהול וסרטן הגרון

מחלה זו נגרמת על ידי אלכוהול, בדומה למחלות סרטן הקודמות שתוארו, עם סיכון יתר של עד פי 6.

 

שתיית אלכוהול וסרטן הכבד

המחלה שכיחה במידה רבה יותר באלכוהוליסטים. האלכוהול, הפועל במשותף עם וירוס ההפטיטיס B , גורם להגברת הרס רקמות הכבד, מצב העלול לגרום לנזק המוביל להתפתחות מחלת סרטן בכבד. במדינות המערב מוערכת תרומת האלכוהול לכלל מקרי סרטן הכבד בכ-20 אחוזים. שתיית אלכוהול מופרזת מביאה גם לפגיעה במאגרי ויטמין A בכבד ומקטין את היכולת של הויטמין A למנוע סרטן.

 

שתיית אלכוהול וסרטן השד

מחלת סרטן השד הוכחה בשנים האחרונות כקשורה לצריכת אלכוהול מופרזת , עם סיכון יתר של כ-25 אחוזים אצל נשים השותות אלכוהול יותר ממנה אחת ביום, ועד הכפלת הסיכון בנשים השותות 2 משקאות ויותר ביום. לא ברור איך קשר זה פועל, אם כי ידוע שלאלכוהול השפעה על המצב ההורמונלי של הגוף.

 

שתיית אלכוהול וסרטן המעי הגס ובעיקר סרטן החלחולת

מחלות אלו קשורות לצריכה מופרזת של אלכוהול, עם סיכון גבוה של עד פי-4 בין השותים 3 משקאות אלכוהוליים ויותר ביום, אך כנראה ללא עלייה בסיכון במינון שתייה נמוך יותר.

 

שתיית אלכוהול וסרטן השחלה

צריכת אלכוהול גבוהה נמצאה קשורה לעלייה מתונה בסיכון לחלות גם בסרטן השחלה.

נתונים על עליה בצריכת אלכוהול בישראל

 

מחקר בינלאומי של ארגון הבריאות העולמי ( WHO ) שפורסם ב - 2007 מצביע על גידול של כמעט 100% בצריכת האלכוהול בקרב בני נוער בישראל, במהלך 12 השנים האחרונות.

 

המחקר גם מצביע על מיקומה של ישראל במקום שני בעולם בקרב בני כיתה ו' אשר שתו אלכוהול לפחות פעם בחודש.

 

מגמה זו מדאיגה מאד, בייחוד לאור העובדות הידועות והממשיכות להצטבר בדבר נזקי שתיית אלכוהול והעלייה בסיכון לחלות במחלות סרטן שונות בעקבות זאת.

 

לאור העדות המדעית העומדת לרשותנו, אין ספק כי ישנה הצדקה חד משמעית להימנע ככל האפשר משתיית אלכוהול בגיל צעיר ולהימנע משתיית אלכוהול מופרזת בקרב מבוגרים.

 מידע נוסף בנושא

עישון ושתיית אלכוהול יחד - שילוב קטלני
מה גורם לנו להתמכר?
נרגילה הורגת כמו סיגריה

כתיבה:

פרופ' גד רנרט, מנהל המחלקה לרפואת הקהילה והמרכז לבקרת סרטן בשירותי בריאות כללית המרכז הרפואי כרמל חיפה וחבר ויועץ האגודה למלחמה בסרטן בנושא מניעת סרטן ואפידמיולוגיה.

 מעודכן לשנת 2014