לתרומה
חפש
סרטן וקורונה
נגיף הקורונה: מידע לחולים אונקולוגיים והמטולוגיים

ההשפעה האפשרית של נגיף הקורונה על אנשים שאובחנו עם סרטן (חולים ומחלימים)

עוד בנושא

פורסם על ידי ארגונים רפואיים מובילים בארה"ב בתחום הסרטן:  ASCO* ו-NCCS*

20/3/20

מהו דיכוי חיסוני?

המונח 'דיכוי חיסוני' מתייחס למצב בו מערכת החיסון של אדם היא חלשה או לקויה לעומת אנשים מבוגרים בריאים מן השורה. אנשים עם דיכוי חיסוני נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח זיהומים, כולל זיהומים נגיפיים כמו מחלת נגיף הקורונה (COVID-19). מערכת חיסון מוחלשת יכולה להיגרם מסיבות שונות, כגון מצבים בריאותיים כמו סרטן, סוכרת או מחלות לב, גיל מבוגר או אורח חיים הכולל עישון למשל.

חלק מחולי הסרטן נכללים בקבוצת אוכלוסייה הסובלת מדיכוי חיסוני, וזאת בהתאם לגורמים כגון סוג הסרטן, סוג הטיפול לסרטן, מחלות נלוות וגיל.

הסיכון לפגיעה במערכת החיסון הוא בדרך כלל גבוה יותר במהלך טיפול פעיל, למשל בעת קבלת טיפול כימי. אין בדיקה ספציפית הקובעת אם אדם נמצא בסיכון לדיכוי חיסוני, אם כי ממצאים כמו ספירה נמוכה של תאי דם לבנים או רמות נמוכות בדם של נוגדנים (המכונים גם אימונוגלובולינים) מעידים ככל הנראה על פגיעה במערכת החיסון.

האם היסטוריה של סרטן מגבירה את הסיכון לסיבוכים בריאותיים כתוצאה מ-COVID-19?

התשובה מתייחסת לראיות המדעיות היחידות הקיימות נכון להיום. נראה כי חולים ומחלימים מסרטן עלולים להיות בסיכון מוגבר לסיבוכים בריאותיים כתוצאה מתחלואה ב-COVID-19.

האם קבלת כימותרפיה או הקרנות בעבר מגבירה את הסיכון לחלות ב-COVID19 או לסיבוכים בריאותיים?

נכון להיום, אין שום עדות המציעה כי טיפולי סרטן כלשהם מעלים את הסיכון לחלות ב-COVID-19 לעומת כלל הציבור הנחשף לנגיף. השערה נוספת שאינה מאומתת היא שחולי סרטן המקבלים טיפול פעיל נמצאים באינטראקציה הדוקה יותר עם מערכת הבריאות מאשר כלל האוכלוסייה, וחשיפה זו עשויה להוביל לסיכון גבוה יותר להידבק בנגיף.

מומלץ שחולים יתייעצו עם הצוות הרפואי המטפל בהם על נחיצות הפגישות בקליניקה ואם ניתן לדחותן או לקיימן בטלפון/וידאו. עם זאת, חשוב לזכור כי ויתור על טיפול בסרטן בגלל חשש לסיכון לחלות ב-COVID-19 הוא בעל השלכות, ויש לדון על כך עם האונקולוג המטפל.

האם מומלץ למחלימי סרטן לפעול בהתאם להמלצות של ארגוני הבריאות לציבור הרחב?

בהחלט. להלן חלק מההמלצות הכלליות לבריאות הציבור שהונפקו על ידי המרכז האמריקני לבקרת מחלות ומניעה (CDC):

  • שמירה על מרחק חברתי
  • שטיפת ידיים תכופה ונכונה
  • הימנעות מהתקהלות
  • שמירה על משטחים נקיים וחיטוי שלהם
  • אי נגיעה בפנים כאשר הידיים לא נשטפות ביסודיות.


אלה הנחיות חשובות לכל האוכלוסייה, ובמיוחד לחולים ומחלימים מסרטן.


לחצו כאן להמלצות ה-CDC




חשוב לציין כי משרד הבריאות הישראלי מפרסם ומעדכן באופן שוטף את ההנחיות לציבור בשגרה החדשה. ניתן לעקוב אחרי ההמלצות כאן.

להלן חלק מההנחיות של משרד הבריאות הישראלי לכלל הציבור וכן לאוכלוסיות בסיכון, הכוללות חולים במחלות ממאירות ומחלות הפוגעות במערכת החיסון (נכון ל-24.3.2020):

  • אין לצאת מהבית, למעט במצבים המחייבים זאת (עבודה בהתאם למגבלות ולתקנות, הצטיידות במזון, תרופות, שירותים רפואיים ושירותים חיוניים אחרים).
  • גם בעת יציאה מהבית במצבים המחייבים זאת, יש לצמצם מגע בין אנשים ולשמור מרחק של 2 מטרים.
  • חשוב להקפיד על היגיינת ידיים והיגיינה נשימתית.
  • אם יש בעיה בריאותית מומלץ לצרוך שירותי רפואה מרחוק ולא להגיע פיזית למרפאה, ככל שהדבר מתאפשר ובהתאם להנחיות קופת החולים באינטרנט ובתקשורת.

 

מהי ההמלצה לחולי סרטן המקבלים תרופות נגד סרטן דרך הפה, כגון מעכבי טירוזין קינאז (TKIs)?

מחלת סרטן היא מצב בריאותי המצריך טיפול. ללא קשר לסוג הטיפול, ההמלצה הטובה ביותר היא לשוחח עם הצוות הרפואי המטפל, ולברר אם יש צורך לבצע שינויים במשטר הטיפול בסרטן. בהיעדר תסמינים או סימנים של זיהום ב-COVID-19, המשך הטיפול בסרטן עשוי להיות דרך הפעולה הטובה ביותר.


האם אנשים המקבלים טיפולים אנדוקריניים (הורמונליים), למשל לסרטן השד והשחלות, הם בסיכון מוגבר ל-COVID19 ולמחלה קשה יותר?

אין נתונים ספציפיים על כך. מרבית הטיפולים האנדוקריניים אינם גורמים לדיכוי מערכת החיסון.


האם על חולה סרטן או מחלים שחש תסמינים מוקדמים, כגון חום ושיעול, לפנות לאונקולוג או לרופא המשפחה?

חולה הנמצא בטיפול פעיל למחלת הסרטן, מתבקש לפנות לאונקולוג בטלפון ולקבל הנחיות כנדרש. חולה שאינו מקבל טיפול פעיל, צריך לפנות לרופא המשפחה בטלפון ולקבל הנחיות.


האם מומלץ למי שאובחן עם סרטן וטרם התחיל טיפול למחלתו לדחות את הטיפול בשל COVID19?

ישנם גורמים רבים שיש להתחשב בהם בעת קבלת החלטה חשובה כגון דחיית הטיפול בסרטן על מנת להימנע מזיהום אפשרי ב-COVID-19. על החולים בסרטן לשוחח עם האונקולוג המטפל על הסיכונים לדחיית הטיפול לעומת התועלת האפשרית בהפחתת הסיכון לזיהום. יש לשאול בין היתר על מטרות הטיפול, הסיכוי לעצירה/עיכוב התפשטות המחלה באמצעות הטיפול, השפעת הטיפול ותופעות הלוואי האפשריות ודרכים להפחתת תופעות אלה.

  

קישור לדף השאלות של ASCO ו-NCCS (נכון ל-20.3.2020)

 

*ASCO - האיגוד האמריקני לאונקולוגיה קלינית; NCCS - הקואליציה הלאומית למחלימי סרטן בארה"ב