עישון טבק זוהה כגורם סיכון משמעותי להתפתחות COVID-19 ועלול להוביל לסיבוכים בריאותיים כתוצאה ממנו ולהגביר סיכון להידבקות, בהעברת הנגיף מהיד לפה תוך כדי פעולת העישון. בנוסף, העישון מסכן לא רק את המעשן עצמו אלא את הסובבים אותו, למשל בני ביתו הנמצאים עמו בסגר ואף בבידוד, שכן החשיפה לעישון פאסיבי (עישון יד שנייה) מגבירה את הסיכון לזיהומים נשימתיים חריפים.
על כן, ארגון הבריאות העולמי קורא לאנשים להפסיק לעשן טבק על מנת להקטין את הסיכונים הנובעים ממגיפת הקורונה הנוכחית, הן במעשנים פעילים, והן באנשים הנחשפים לעישון יד-שנייה.
ידוע שלמעשנים רבים הגמילה אינה קלה, אולם קיימים מספר סקירות מאמרים הבוחנות דרכים שיסייעו לאנשים להיגמל. ארגוןCochrane , מלכ"ר בינלאומי מוביל בתחום הבריאות שמטרתו להציג מידע בריאותי התערבותי באופן אובייקטיבי ואיכותי, , אסף ראיות, לפיהן האסטרטגיה המוצלחת ביותר לגמילה מעישון היא שילוב של שימוש בתכשירים המסייעים לגמילה מעישון עם תמיכה והדרכה התנהגותית.
טיפול בתחליפי ניקוטין (Nicotine Replacement Therapy – NRT) - נועד להחליף באופן זמני את הניקוטין המצוי בסיגריות, כדי להפחית את הרצון לעשן ולהקל על תסמיני הגמילה, ובכך לסייע במעבר מעישון טבק לגמילה מלאה. תכשירי ה-NRT הם בטוחים לשימוש ויעילים רפואית, ונמכרים ללא מרשם בצורת מדבקות, מסטיקים, לכסניות מציצה או תרסיסים. על פי הראיות הקיימות, יעילותם לגמילה מעישון של תכשירי NRT הנמכרים ללא מרשם אינה נופלת מזו של תרופות מרשם, והיא מיטבית כאשר משתמשים בשילובים שלהם (למשל מדבקה בצירוף מסטיק או לכסנית מציצה).
מצאו, כי לתמיכה התנהגותית יש השפעה חיובית על שיעורי גמילה דרך פרסומים מודפסים ובהם תוכניות גמילה מובנות, ייעוץ והדרכה דרך הטלפון, שירותי הודעות טקסט, אפליקציות בטלפון הנייד, ותכניות או-ליין.. בכל מקרה, חשוב לפנות למקורות תמיכה מהימנים כגון גופים ממשלתיים או קופות חולים.
מגפת COVID-19 היא מאורע חסר תקדים בעידן המודרני המעורר דאגה רבה, ומטבע הדברים ייתכן כי אנשים רבים יראו שינויים משמעותיים בהרגלי חייהם כבלתי ניתנים לביצוע דווקא בעת הזו.
העצה השכיחה לאנשים המעוניינים להיגמל מעישון היא להפסיק לעשן בבת אחת ביום שהגדירו מראש. אולם מעשנים רבים ניסו להיגמל פעמים רבות ללא הצלחה, ועשויים להעדיף דרך חלופית. מעשנים שאינם מסוגלים להפסיק לעשן בבת אחת, יכולים להפחית את מספר הסיגריות היומיות, כצעד מקדים לגמילה מלאה.
יש עדויות המצביעות על כך שגמילה הדרגתית יעילה לא פחות מהפסקת עישון בבת אחת.
אם זאת, במצב הנוכחי יהיה מועיל יותר להפסיק לעשן מהר ככל האפשר על מנת להפחית את הסיכונים הכרוכים בנגיף הקורונה (19-COVID), וכמו כן, אין הוכחות ברורות לכך שלהפחתת כמות הסיגריות, להבדיל מגמילה מלאה, יש תועלת בריאותית. על כן, אנשים המבקשים להפחית את כמות הסיגריות לפני הגמילה צריכים לקצר תקופת גמילה זו למשך שבועות או אפילו ימים, ולא לגרור אותה על פני מספר חודשים.
לשם כך ניתן לבנות תכנית גמילה קצרה בה קובעים יום גמילה ויעדים ספציפיים עד אז. לדוגמה: בשבוע הראשון, מצמצמים בשליש את כמות הסיגריות השבועית. בשבוע השני, מפחיתים בשני שלישים, ובשבוע השלישי, לא מעשנים בכלל. ניתן להיעזר בתחליפי ניקוטין בעלי השפעה מיידית, כמו מסטיקים או לכסניות מציצה המגבירים את סיכויי ההצלחה ובטוחים לשימוש במקביל לעישון סיגריות.