לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

אפלוטמיד – Apalutamide (ארליאדה® - ®Erleada)*

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
מרפאות קרדיו-אונקולוגיות
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
בדיקה גנומית מקיפה
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה אפלוטמיד*, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.

*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.

מהי התרופה וכיצד היא פועלת?

אפלוטמיד היא תרופה מכווננת (ממוקדת מטרה) מסוג מעכב של קולטן לאנדרוגן (הורמון מין זכרי) מהדור החדש. התרופה נקשרת ישירות לקולטן האנדרוגן כדי למנוע את התקשרותו  עם הורמון הטסטוסטרון, הדרוש להתחלקות התאים הסרטניים, ובכך מאטה ואף עוצרת את התפשטות הגידול. 

אופן נטילת התרופה

אפלוטמיד היא טבליה שיש ליטול דרך הפה אחת ליום, עם או ללא אוכל, ולבלוע אותה בשלמותה מבלי לרסק, ללעוס או לשבור. יש להשתמש בתרופה בדיוק לפי הוראות הרופא, העשוי לשנות מדי פעם את המינון. במידה ושכחת ליטול מנה בזמן, יש לדלג על המנה שנשכחה וליטול את המנה הבאה כמתוכנן. אין ליטול שתי מנות על מנת להשלים את המנה שנשכחה.

התרופה ניטלת יחד עם טיפול הורמונלי בתרופה ממשפחת חוסמי GnRH כגון גוסרלין – Gosarelin (זולדקס® – Zoladex®)** או לאחר הסרה דו-צדדית של האשכים.

**או תרופות המכילות חומר פעיל זהה בעלות שמות מסחריים אחרים.

אזהרות מיוחדות לפני שימוש:

דווח לרופא המטפל באם סבלת או הנך סובל מפרכוסים, פגיעה מוחית, אירוע מוחי בשנה האחרונה או גידולים במח. הסיכון לפרכוסים גובר בקרב מטופלים המקבלים במקביל תרופות נגד פרכוסים, כיוון שאפלוטמיד פוגעת ביעילותן.

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

אפלוטמיד תנתן לטיפול בסרטן ערמונית עמיד לסירוס לא גרורתי (nmCRPC).

תופעות לוואי אפשריות

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי העיקריות והשכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.

אם אתה חווה תופעה המדאיגה אותך, או שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.

תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.

הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.

תופעות לוואי שכיחות

תשישות ועייפות

תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. ייתכן שתרגיש חולשה וחוסר אנרגיה וכן עייפות המלווה בתשישות גדולה מהרגיל. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות.

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לחיים בריאים"® החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618 
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה בטל.1-800-599-995.

יתר לחץ דם (לחץ דם גבוה)

לחץ הדם שלך ייבדק בקביעות, ובמידת הצורך, יינתן לך טיפול תרופתי מתאים. דווח לצוות המטפל על כאבי ראש, שינויים בראיה וסחרחורות.

פריחה, אדמומיות, יובש או גרד בעור

פריחה דמוית-אקנה, אדמומיות, יובש או גרד בעור הן תופעות נפוצות למדי בזמן הטיפול בתרופה. בהתאם לצורך, הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו. דווח לצוות המטפל על כל פריחה שמופיעה בעורך, או על החמרה. אין לטפל בפריחה בתכשירים המיועדים לאקנה. ניתן להקל על תופעות אלו על-ידי שימוש במים פושרים, סבון עדין נטול ריח, והימנעות משימוש במוצרים המכילים אלכוהול או בישום. הקפד לשמור על ניקיון העור, כדי למנוע זיהומים. בנוסף, מומלץ למרוח קרם לחות מדי יום לאחר הרחצה.

שלשולים

ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.

בחילות

יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר. 

ירידה בתיאבון וירידה במשקל

בזמן הטיפול בתרופה ייתכנו אבדן תיאבון וירידה במשקל. נסה להעשיר את טעמי המזון בתבלינים  ובעשבי תיבול. חלק מהמטופלים מגלים כי בזמן הטיפול מזונות קרים טעימים יותר מאשר מזונות חמים. נסה לצרוך מנות מזון קטנות והרבה נוזלים, גם אם אינך יכול לאכול, אך לא לפני האכילה. נסה לצרוך מזונות בעלי ערך קלורי גבוה כדי לא להפחית במשקל הגוף. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הדיאטנ/ית במחלקה או האחות שיעניקו לך עצות מעשיות בכדי להתמודד עם אובדן תיאבון.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא תזונה באתר האגודה באינטרנט: www.cancer.org.il

כאבי מפרקים (ארתרלגיה)

ייתכן שתחווה כאבי מפרקים. הרופא המטפל יוכל לרשום עבורך תרופות לשיכוך כאבים. חשוב לדווח לרופא שלך אם הכאב אינו חולף. נסה לנוח ככל שתידרש לכך. אמבטיות חמות או חימום האיזור עשויים להקל על הכאבים.

גלי חום

בזמן נטילת התרופה ייתכנו גלי חום שעלולות להופיע בדרגות חומרה שונות ויכולים להיות קצרים או ארוכים. תופעות אלה לרוב חולפות לחלוטין מספר חודשים לאחר סיום הטיפול בתרופה. על מנת להפחית גלי חום מומלץ לצמצם צריכה של סיגריות, אלכוהול ומשקאות חמים המכילים קפאין, כגון תה וקפה. נסה ללבוש מספר שכבות של בגדים קלים (רצוי מבד כותנה) על מנת שתוכל להסירם וללובשם בקלות, בהתאם לחום הגוף. טיפולים משלימים כגון הומיאופתיה או דיקור עשויים להקל על תחושתך. הרופא המטפל יוכל להפנות אותך לטיפולים אינטגרטיביים מסוג זה ולרשום לך תרופות להקלה על תופעת לוואי זו.

נפיחות בכפות הידיים ובכפות הרגליים (בצקות)

התופעה אינה מסוכנת, אך עלולה לגרום לחוסר נוחות. אם אתה מבחין בתופעה זו התייעץ עם הרופא המטפל בכך בנושא זה.

אנמיה

התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה (מצב של חסר המוגלובין). תסמיני אנמיה הן עייפות, חולשה וקוצר נשימה. יש לדווח לרופא המטפל מיידית על הופעת תסמינים אלו. במקרים קשים של אנמיה יתכן צורך במתן עירוי דם. יש לזכור כי אנמיה שנגרמת כתוצאה מהטיפול היא במרבית המקרים זמנית וחולפת.

ירידה בספירות הכדוריות הלבנות בדם (לויקופניה או ניוטרופניה)

תאי דם לבנים חשובים מאוד כנגד זיהומים. בזמן קבלת הטיפול, ספירת תאי הדם הלבנים יכולה לרדת, ובכך יגבר הסיכון לזיהומים

חשוב ליידע את הצוות הרפואי אם מופיעים אחד מהתסמינים הבאים:
  • עליה בחום הגוף מעל 38°C מעלות.
  • הרעה פתאומית בהרגשה הכללית, גם אם חום הגוף תקין.
  • אם אתה סובל מתסמינים העלולים להעיד על זיהום, כגון: כאבי גרון, כאבי שרירים, צמרמורת, שיעול, כאב בזמן מתן שתן, או תכיפות במתן השתן.

סיכון לנפילות ושברים בעצמות

התרופה עלולה לגרום להיחלשות העצמות והשרירים ובכך להגביר את הסיכון לנפילות ולשברים, ועל כן יש להיות במעקב אצל הרופא המטפל, שיעקב אחר השפעת התרופה. חשוב לציין כי במרבית המקרים הסיכון הוא מזערי ובר טיפול.

שינוי בערכים הנמדדים בדם

במהלך הטיפול בתרופה ייערכו לך בדיקות דם בקביעות כדי לעקוב אחר מצבך הכללי ורמות רכיבים החיוניים בדם, לרבות רמות הכולסטרול, וכן הסידן והמינרלים האחרים בדם לרבות אשלגן, זרחן ומגנזיום. במרבית המקרים ניתן לאתר תופעה זו בבדיקות דם עוד בטרם תחוש בתסמינים כלשהם.

תופעות לוואי שכיחות פחות

תת-פעילות בלוטת התריס (בלוטת המגן)

התרופה עלולה לגרום להפרעות בפעילות בלוטת התריס ולתסמינים שונים כגון: עייפות, עצירות, עלייה במשקל, אי-סבילות לקור, יובש בעור ובשיער. במידה ותופעות אלה מופיעות, ייתכן שיבוצעו בדיקות דם, כדי לבדוק את תפקוד בלוטת התריס. לעיתים יהיה צורך בטיפול תרופתי אשר יאזן את פעילותה של הבלוטה. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך.

אזהרות מיוחדות בעת השימוש בתרופה ומידע חשוב נוסף

  • תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד' עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. אפלוטמיד עלולה להפחית את יעילותן של תרופות הניטלות במקביל אליה (נוגדי קרישה כגון וארפרין - Warfarin (קומדין® – Coumadin®)** או אסנוקומרול - acenocoumarol (סינטרום – Sintrom)**), ואילו ישנן תרופות העלולות להפחית את פעילותה של אפלוטמיד. לכן, יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.
    **או תרופות המכילות חומר פעיל זהה בעלות שמות מסחריים אחרים.
  • תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.
  • פוריות: השימוש בתרופה עלול להשפיע על הפוריות בזמן השימוש בה. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
  • מניעת הריון ואמצעי מניעה: השימוש בתרופה עלול להזיק לעובר אם מתרחש הריון, ועל כן יש להקפיד במהלך כל הטיפול בתרופה ולמשך 3 חודשים לפחות לאחר מנת התרופה האחרונה על שימוש באמצעי מניעה חוצץ יעיל (קונדום) למניעת הריון החוסם את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק.
  • פרכוסים: יש לדווח לרופא המטפל באם סבלת אי פעם או הנך סובל מפרכוסים, ועל כל מקרה של אובדן הכרה או פרכוסים חדשים.
  • הגעה לבית החולים: אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן – ידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.

 

לרשימת התרופות>>

 מידע נוסף בנושא

למידע נוסף על התרופה באתר כל הבריאות של משרד הבריאות

תודתינו נתונה לפרופ' רענן ברגר, מנהל המערך האונקולוגי וראש מחלקת המחקרים במכון האונקולוגי, מרכז רפואי שיבא, תל השומר, רמת גן על הערותיו והארותיו.

אוקטובר 2019



המידע אודות התרופות הניתן על ידי האגודה למלחמה בסרטן הוא לידיעה כללית בלבד ואינו משמש כהמלצות טיפוליות או כבסיס להמלצות טיפוליות. אין לראות בו תחליף להיוועצות אישית וטיפול על ידי הצוות הרפואי, או לעלון לצרכן. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.