לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

לוטציום (177Lu) אוקסודוטראוטיד - Lutetium (177Lu) oxodotreotide (לוטאטרה®-®Lutathera)*

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
מרפאות קרדיו-אונקולוגיות
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
בדיקה גנומית מקיפה
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה לוטציום (177Lu) אוקסודוטראוטיד, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבודקים את יעילות הטיפול במחלתך. 

*או תרופות המכילות חומר פעיל זהה בעלות שמות מסחריים אחרים.
**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.

מהי התרופה וכיצד היא פועלת?

לוטציום (177Lu) אוקסודוטראוטיד היא תרופה מסוג טיפול בפפטיד קולטן רדיונוקליד (PRRT) שמיועדת לטפל בגידולים גרורתיים או שאינם ניתנים להסרה בניתוח, המבטאים קולטנים להורמון סומטוסטטין על גבי מעטפת תאי הגידול. התרופה נקשרת לקולטנים אלה באמצעות פפטיד אנלוגי לסומטוסטטין ומפיקה באמצעות חומר רדיואקטיבי הנקרא 177Lu, קרינה ממוקדת ישירות לתאי הגידול, ובכך מביאה לעיכוב התפתחות תאי הגידול ולעתים אף למותם. 


אופן הטיפול בתרופה

לפני התחלת הטיפול בלוטציום אוקסודוטראוטיד יש להפסיק זמנית את השימוש בטיפול בתרופה אנלוגית לסומטוסטטין. את הטיפול ארוך-הטווח בתרופה אנלוגית לסומטוסטטין יש להפסיק לפחות 4 שבועות לפני התחלת הטיפול בלוטציום, ואת הטיפול קצר-הטווח יש להפסיק עד 24 שעות לפני התחלת הטיפול בלוטציום. הצוות הרפואי ידריך אותך בעניין זה. 

התרופה ניתנת בזריקה לווריד במשך כשלושים דקות, אך הטיפול בכללותו אורך כחמש שעות. הטיפול ניתן בארבעה מחזורי טיפול, בהפרשים של בין 8 ל-16 שבועות. הרופא המטפל ינטר בקביעות את מצבך הרפואי, ועשוי להפחית את מינון התרופה בהתאם לתגובתך לטיפול, לעכב את הטיפול או להפסיק אותו. 

לפני כל טיפול ייערכו לך בדיקות דם, כדי לבדוק את ספירת הדם ואת תפקודי הכבד והכליות, שהטיפול בתרופה יכול להשפיע עליהם. 

לפני תחילת כל טיפול תקבל תרופה נוגדת בחילות והקאות, ולאחר מכן תקבל עירוי של חומצות אמינו, להגנה על הכליות. העירוי יחל כ-30 דקות לפני הטיפול בלוטציום (177Lu) אוקסודוטראוטיד, ימשיך במהלכו ולמשך 3 שעות לאחריו. 

לאחר קבלת הטיפול, באותו היום או יום למחרת, ובהתאם לפרוטוקול של כל בית חולים, ייתכן ותתבקש לעבור בדיקת מיפוי כלל-גופי שמאפשר להעריך במדויק את קליטת החומר הרדיואקטיבי בגידול ובאברים בסיכון.


הנחיות חשובות לאחר הטיפול

  • יש להרבות כמה שיותר בשתייה (כוס מים כל שעה) ביום הטיפול ולמחרת, ולהטיל שתן בתדירות רבה ככל הניתן, על מנת לסייע בשטיפת החומר הרדיואקטיבי מן הגוף. כמו כן, יש לדאוג ליציאת סדירות, גם באמצעים תרופתיים, במידת הצורך.

  • עם זאת, חשוב לזכור כי החומר הרדיואקטיבי בתרופה נשאר בשתן לתקופה של עד 30 יום. לכן, יש להגביל את המגע הקרוב עם אנשים אחרים, לשמור בינך ובינם מרחק של מטר לפחות ולישון בחדר נפרד משאר בני הבית במשך 7 עד 21 ימים, או בהתאם להנחיות הפיזיקאי בעת השחרור.

  • כ-4 עד 24 שעות אחרי כל טיפול בלוטציום (177Lu) אוקסודוטראוטיד תקבל הזרקה תוך-שרירית של התרופה אוקטאוטריד (אנלוג לסומטוסטטין) לטיפול ארוך וקצר-טווח בתסמינים אפשריים. בנוסף, תקבל כל 4 שבועות אוקטאוטריד לטיפול ארוך טווח בתסמינים, וזאת למשך 18 חודשים לכל היותר מתחילת הטיפול בלוטציום (177Lu) אוקסודוטראוטיד.

  • יש להגביל את המגע הקרוב (פחות ממטר) עם ילדים או נשים הרות לזמן מירבי של 15 דקות ביום במשך 7 ימים, ולישון בנפרד מהם לתקופה של 15 יום, או בהתאם להוראות הצוות המטפל.

  • יש להשתמש בשירותים רק בתנוחת ישיבה (גם גברים), להשתמש בנייר טואלט כל פעם ולשטוף ידיים היטב, למניעת זיהום רדיואקטיבי על ידית דלת החדר ומשטחים אחרים.

  • במידה ואתה נעזר באדם אחר כדי ללכת לשירותים/להתרחץ, על אותו אדם לעטות כפפות חד פעמיות במשך 7 הימים הראשונים שלאחר הטיפול שלך.

  • במהלך 7 ימים אחרי הטיפול יש להשליך תחבושות, ממחטות נייר או כל חפץ אחר הבא במגע עם הפרשות הגוף של המטופל בשקיות נפרדות משאר פסולת הבית ולהרחיק שקיות אלה מהישג ידם של ילדים או חיות מחמד.

  • במהלך 7 ימים אחרי הטיפול יש לכבס את המצעים, המגבות, וכל בגדי המטופל בנפרד מהכביסה של שאר בני הבית. ניתן להשתמש בתכנית כביסה רגילה.

  • יש לשוב לרופא המטפל האחראי על הטיפול שלך חודש לאחר כל טיפול בלוטציום (177Lu) אוקסודוטראוטיד או לפי הנחיות הרופא לקראת שחרורך מבית החולים.

  • תקבל הנחיות לביצוע בדיקות נוספות או צילומים לקראת השחרור.

  • להנחיות נוספות, יש לפנות לצוות המטפל.

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

לוטציום (177Lu) אוקסודוטראוטיד רשומה בישראל לטיפול במבוגרים הסובלים מגידולים גסטרו-אנטרו-לבלביים נוירואנדוקריניים (GEP-NETs) מתקדמים והם חיוביים לקולטן לסומטוסטטין, בהתוויות מסויימות.

תופעות לוואי אפשריות


בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי העיקריות והשכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.

דווח לצוות הרפואי על כל תופעת לוואי המדאיגה אותך, או שאינה מובאת בדף זה.

תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.

הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. באם תופעות הלוואי מקשות עליך במידה רבה, יתכן כי הרופא המטפל יחליט על שינוי מינון התרופה, או הפסקתה באופן זמני או קבוע.

תופעות לוואי שכיחות

אנמיה (ספירה נמוכה של תאי דם אדומים)

התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה. תסמיני אנמיה הן חיוורון, עייפות, חולשה וקוצר נשימה. יש לדווח לרופא המטפל מיידית על הופעת תסמינים אלו. במקרים קשים של אנמיה יתכן צורך במתן עירוי דם, וייתכן כי יוחלט על ידי הרופא על הפסקת הטיפול.

נטייה לחבורות או דימומים (טרומבוציטופניה - ירידה בכמות התאים האחראיים לקרישת דם)

השימוש בתרופה עלול להפחית את ייצור טסיות הדם, המסייעות ביצירת קרישת הדם ומניעת דימומים או פציעה. מספר הטסיות בדמך יבדק באופן קבוע לפני ובמהלך הטיפול. במקרים מסוימים ייתכן ותצטרך לקבל עירוי טסיות. במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות, פריחה על העור או שטפי דם בידיים או ברגליים – דווח לרופא המטפל.

המלצות למניעת פציעות ודימומים:

  • הימנע משימוש בסכין גילוח (ניתן להשתמש במכשיר גילוח חשמלי)
  • הימנע מפעילויות העלולות לגרום לפציעות או דימומים
  • הימנע מנטילת תרופות המשתייכות לקבוצת נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAID) כגון אספירין ואדוויל, המגבירות את הסיכון לדימומים. התייעץ עם הצוות הרפואי על תרופות שאינן מגבירות סיכון זה.
  • צחצח את השיניים במברשת שיניים רכה.

ירידה בספירת הכדוריות הלבנות בדם (לויקופניה, לימפופניה או ניוטרופניה) – סיכון לזיהומים

תאי דם לבנים חשובים מאוד כנגד זיהומים. בזמן קבלת הטיפול, ספירת תאי הדם הלבנים יכולה לרדת, ובכך יגבר הסיכון לזיהומים.

חשוב לפנות באופן מיידי להתייעצות רפואית באחד המקרים הבאים:

  • עליה בחום הגוף מעל 38 מעלות צלזיוס.
  • הרעה פתאומית בהרגשה הכללית, גם אם חום הגוף תקין.
  • אם אתה סובל מכאבי גרון, כאבי שרירים, צמרמורת, שיעול, כאב בזמן מתן שתן, או תכיפות במתן השתן.

פנציטופניה - ירידה במקביל במספר תאי הדם הלבנים, האדומים, וטסיות הדם (שילוב של אנמיה, לויקופניה/לימפופניה וטרומבוציטופניה)

פנציטופניה מאובחנת לרוב באמצעות ספירת דם מלאה, ותסמיניה כוללים חיוורון, חולשה או עייפות, הופעת דימומים וחבורות ללא סיבה וזיהומים תכופים (חום, צמרמורות, כאב גרון או פצעים בפה).

חשוב ליידע את הצוות הרפואי מיד עם הופעת תסמינים הכוללים חום גוף של מעל 38°C, הרעה פתאומית בהרגשתך הכללית, דימום בלתי מוסבר או תסמינים העלולים להעיד על זיהום. 

רעילות כלייתית

הטיפול בלוטציום (177Lu) אוקסודוטראוטיד חושף את הכליות לקרינה ועלול לגרום לפגיעה בתפקודי הכליה. ייערכו לך בדיקות דם לפני הטיפולים להערכת תפקודי הכליה. לפני ואחרי הטיפול, חשוב להרבות מאד בשתייה, ולהטיל שתן בתדירות רבה ככל הניתן, על מנת לסייע בשטיפת החומר הרדיואקטיבי מן הגוף. הרופא המטפל ינטר את תפקודי הכליה שלך, ועשוי לעכב את הטיפול, להפחית את המינון או לעצור את הטיפול בהתאם.

בחילות ו/או הקאות

יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.

להלן מספר המלצות להפחתה או מניעה של בחילות ו/או הקאות:

  • המנע ממאכלים שעלולים להחמיר את התסמינים, כמו מאכלים שומניים, חריפים או חומציים (לימונים, עגבניות, תפוזים).
  • נסה לאכול ארוחות קטנות כל כמה שעות וללעוס היטב, ולצרוך מזונות קרים או בטמפרטורת החדר.
  • נסה להשתמש בכדורים נוגדי צרבת, לאכול קרקרים או טוסט, לשתות משקה עם נענע או ג'ינג'ר אייל, ולהשתמש בשורש ג'ינג'ר טרי טחון במזון, או בג'ינג'ר מסוכר.
  • היעזר בגישות טיפוליות שאינן תרופתיות המגבירות את מידת השקט הנפשי, כגון דיקור או דמיון מודרך.

חוסר תיאבון 

התרופה עלולה לגרום לאובדן תיאבון. נסה לאכול ארוחות קטנות באופן סדיר. אל תדאג אם תאכל מעט יחסית במשך יום או יומיים. אם לאחר מכן לא חל שיפור בתאבון שלך, מומלץ לפנות לאחות או הדיאטנית במרכז הרפואי בו אתה מטופל לקבלת ייעוץ תזונתי ועצות מעשיות בכדי להתמודד עם תופעה זו.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא "הטיפול התזונתי התומך" המכילה מידע רב, ומעניקה עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא תזונה באתר האגודה באינטרנט: www.cancer.org.il  


עייפות וחולשה

בזמן הטיפול בתרופה ייתכן ותחוש עייפות וחולשה, גם ללא מצב של חסר דם (אנמיה). נסה לנוח ככל הנדרש ולא להתאמץ יותר מדי. כדי לאזן את העייפות מומלץ לבצע פעילות גופנית קלה, כגון הליכות קצרות.

אם אתה מרגיש חולשה ועייפות רבה שאינם חולפים - ידע את הרופא על כך.

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לחיים בריאים"® החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה בטל.1-800-599-995.

רמות סוכר גבוהות (היפרגליקמיה)

אתה עלול לסבול מהיפרגליקמיה (עליה של רמות הסוכר בדם) במהלך נטילת התרופה. תהיה במעקב אחר רמות הסוכר בדמך במהלך הטיפול בה. יש לפנות לרופא המטפל באופן מיידי במידה ואתה מפתח אחד או יותר מהתסמינים הבאים: צמא מוגבר, תכיפות מוגברת במתן השתן, רעב מוגבר, ראייה מטושטשת, קשיים בריכוז, ריח פירותי מהנשימה או עייפות. 

נדודי שינה (אינסומניה)

אם אתה חווה קשיים בהירדמות ושינה, תוכל להסתייע בעצות הבאות. אם התופעה נמשכת, היוועץ עם הצוות הרפואי שייתן לך טיפול תרופתי מתאים.

עצות הקשורות בנדודי שינה:

  • הקפד על שעות שינה קבועות כל יום
  • דאג שהטמפרטורה בחדר מתאימה לך
  • הקדש זמן לרגיעה לפני השינה – התקלח, קרא ספר או האזן למוסיקה.
  • עשה פעילות גופנית קלה בכל יום שתסייע לעייף אותך
  • הימנע מקפאין משעות אחר הצהרים המוקדמות (קפה, תה, שוקולד ומשקאות קולה)
  • אכול משהו קטן לפני השינה כדי שלא תתעורר מרעב.
  • הסתייע בטכניקות הרגעה – דמיון מודרך והאזנה למוסיקה מרגיעה

סחרחורות

ייתכן שתסבול מסחרחורות קלות בזמן השימוש בתרופה. דווח על כך לרופא המטפל בך אם אתה מודאג מהתופעה.

שינויים בטעם המזון

ייתכן שיופיעו שינויים בטעם המזון. ניתן להעשיר את המזון בתבלינים ועשבי תיבול. חלק מהמטופלים מגלים כי מזון המוגש קר - טעים יותר עבורם מאשר מזונות חמים. אם אתה מרגיש טעם מתכתי בפה - השתמש בסכו"ם מפלסטיק. התופעה צפויה לחלוף עם סיום הטיפול. מומלץ לפנות לייעוץ תזונתי במרכז הרפואי בו הנך מטופל.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא תזונה באתר האגודה באינטרנט: www.cancer.org.il 

כאבי ראש

ניתן לטפל ביעילות בתופעה זו באמצעות טיפול תרופתי. אם אתה חווה כאבי ראש - פנה לרופא המטפל בך.

לחץ דם גבוה

לחץ דם גבוה עשוי להתבטא בכאב ראש וסחרחורת. לחץ הדם שלך ייבדק בקביעות, ובמידת הצורך, יינתן לך טיפול תרופתי מתאים.

גלי-חום

אם אתה חווה גלי חום – התייעץ עם הרופא המטפל בך.

קוצר נשימה

אם הנך חש בקוצר נשימה או נשימה כבדה - יידע את הרופא שלך על כך

שלשולים

ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.

עצירות

קיימת אפשרות שתסבול מעצירות. ניתן להקל על התופעה באמצעות שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. תוכל לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. עדכן את הרופא אם אתה סובל מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא: פורום תזונה למתמודדים ומחלימים מסרטן בכתובת: www.cancer.org.il 

כאב בטן

התייעץ עם הרופא אם תופעה זו אינה חולפת

בעיות עיכול (אי נוחות בחלק העליון של הבטן - דיספפסיה)

ייתכן שתרגיש כאבים ואי נוחות במערכת העיכול, היכולים להתבטא בתחושת מלאות או נפיחות של הבטן, גזים, גיהוקים, תחושת בערה, ועוד. ניתן להתייעץ עם האחות כיצד ניתן להפחית את תחושת אי הנוחות בבטן העליונה בזמן הטיפול התרופתי.

צהבת כתוצאה מעודף בילירובין בדם

לרוב, עליה ברמת הבילירובין בדם תתגלה בבדיקות הדם השגרתיות. אם אתה מבחין בהצהבה של העור ולובן העיניים ושתן כהה, פנה לרופא המטפל.

שינויים בשיער

ייתכן והשיער ישנה את צבעו, יהפוך דק ודליל יותר, או שתתרחש נשירת שיער מלאה. ברוב המקרים, מדובר בתופעה זמנית, והשיער ישוב ויצמח עם סיום הטיפול.

לעצות ומידע נוסף ניתן לעיין בחוברת "התמודדות עם נשירת שיער" של האגודה למלחמה בסרטן. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995, או לאתר האינטרנט של האגודה בכתובת: www.cancer.org.il 

כאבי שרירים, מפרקים או עצמות או התכווצות שרירים 

חלק מהמטופלים עלולים לחוות כאבי שרירים, מפרקים או עצמות. ייתכן שתחווה התכווצות שרירים. חשוב לדווח לרופא שלך אם הכאב אינו חולף. הרופא המטפל יוכל לרשום עבורך תרופות לשיכוך כאבים. נסה לנוח ככל שתידרש לכך. 

דם בשתן 

יש לדווח לרופא או לאחות אם הנך חווה תופעה זו. 

תגובה עורית מקומית לזריקה

ייתכן כי יופיעו אדמומיות, נפיחות וכאב במקום הזריקה. דווח לרופא אם התופעה אינה חולפת. 

נפיחות ובצקת (אֶדֶמָה) בגפיים

התרופה עלולה לגרום לנפיחות בגפיים. תסמין זה יכול להיות סימן לבעיות אחרות, ולכן עליך לדווח לצוות הרפואי על כל נפיחות חריגה לשם הערכה נוספת. 

דיכוי פעילות מח העצם (myelosuppression)

הטיפול בתרופה עלולה לגרום לירידה בפעילות מוח העצם וכתוצאה מכך לייצור מופחת של תאי דם.

דווח לצוות המטפל על תסמינים שיכולים להעיד על דיכוי פעילות מוח העצם, כגון אנמיה, חום, צמרמרות, סחרחרות, קוצר נשימה, שכיחות הופעת חבורות או דימומים, וזיהומים חוזרים. 

התייבשות

התייבשות יכולה להתבטא בצימאון, מתן שתן מועט וצבע שתן כהה, עור יבש וסמוק, חולשה, עצבנות, ועוד. יש להקפיד מאוד על שתייה מרובה של נוזלים, על מנת למנוע התייבשות. 

בעיות בתפקוד בלוטת התריס (בלוטת המגן)

התרופה עלולה לגרום להפרעות בפעילות בלוטת התריס ולתסמינים כגון: עלייה במשקל, עייפות, נשירת שיער, חולשת שרירים ואי-סבילות לקור. במידה ותופעות אלה מופיעות, ייתכן שיבוצעו בדיקות דם, כדי לבדוק את תפקוד בלוטת התריס. לעיתים יהיה צורך בטיפול תרופתי אשר יאזן את פעילותה של הבלוטה. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך. 

התעלפות (סינקופה)

ייתכן שתחווה אובדן הכרה זמני עקב ירידה בזרימת הדם למוח. דווח לרופא על כך. 

קצב לב לא סדיר (שינויים בפעילות החשמלית של הלב)

קצב פעימות הלב עלול להיות מהיר מאוד או איטי מאוד, או שהלב עלול להחסיר פעימה. דווח לרופא על כך.


תופעות לוואי נדירות היכולות להיות חמורות

תסמונת מיאלודיספלסטית משנית או סרטן חדש

הטיפול בלוטציום (177Lu) אוקסודוטראוטיד עלול לגרום במיעוט של המקרים להופעת תסמונת מיאלודיספלסטית משנית או סרטן חדש כגון לוקמיה, שכן התרופה גורמת לחשיפה לקרינה רדיואקטיבית, זו יכולה לתרום לחשיפה ארוכת הטווח לקרינה, והחשיפה הכוללת לקרינה קשורה לסיכון מוגבר לסרטן. חשוב למזער את החשיפה לקרינה של בני הבית באמצעות אימוץ נוהלי בטיחות מתאימים (ראו לעיל " הנחיות לאחר הטיפול"),

תופעה נוירואנדוקרינית-הורמונלית (Neuroendocrine hormonal crises)

הטיפול בתרופה יכול לגרום במקרים נדירים (1%) ל"סערה הורמונלית" - ייצור רמות עודפות של הורמונים שונים והפרשתם מתאי הגידול לזרם הדם - המתבטאת בהסמקה, שלשול, תת-לחץ הדם ועווית סימפונות (היצרות השרירים בדרכי הנשימה). לרוב, תופעות אלה מתרחשות בתוך 24 שעות ממתן הטיפול. הצוות הרפואי יעקוב אחרי מצבך ויעניק טיפול מתאים במידת הצורך.

רעילות כבדית

הטיפול בתרופה עלול לגרום לפגיעה בכבד. ייערכו לך בדיקות דם לפני הטיפולים להערכת תפקודי הכבד. 

תסמונת פירוק תאי הגידול (Tumor Lysis Syndrome)

במקרים נדירים, הטיפול בלוטציום (177Lu) אוקסודוטראוטיד יכול לגרום לעודף בחומצת שתן בדם, כתוצאה מפירוק ושחרור מהיר של תאי הגידול הסרטני למחזור הדם. מצב כזה עלול להעיד על תסמונת הרס תאי הגידול הפוגעת בכליות ובאיברים אחרים, ויכול להתבטא בתוצאות חריגות של בדיקות דם, אי-סדירות קצב לב, אי-ספיקת כליות או פרכוסים בתוך שבוע מתחילת הטיפול. הודע מיד לצוות הרפואי המטפל אם אתה מבחין באחד או יותר מתסמינים אלה. בנוסף, הודע לצוות אם אתה מבחין בהתכווצות או חולשת שרירים, בלבול או קוצר נשימה. הקפד על שתייה מרובה לפני ובמהלך הטיפול, על מנת לסייע לגוף לסלק את עודפי חומצת השתן מהדם. הצוות הרפואי יעקוב אחר מצב בריאותך ויבצע בדיקות מעקב אחר תופעה זו . ייתכן ותתבקש ליטול תרופות נוספות למניעת התפתחות סיבוך זה. ייתכן שתקבל גם נוזלים בעירוי לתוך הוריד במהלך הטיפול.

מידע חשוב נוסף

  • תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. הקפד ליידע את הרופא על כל התרופות והתכשירים שאתה נוטל.

  • תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה סבור שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.

  • הגעה לבית החולים: אם עלייך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן – ידעי את הצוות הרפואי על הטיפול אותו את מקבלת.

  • פוריות: התרופה עלולה להשפיע על פוריות גברים ונשים. למטופלים המעוניינים בשימור פוריות מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל לפני תחילת הטיפול.

  • מניעת הריון: לטיפול יש פוטנציאל לפגוע בעובר, ועל כן אין להכניס או להיכנס להריון בזמן נטילת התרופה. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.

  • אמצעי מניעה: יש להקפיד על שימוש באמצעי מניעה יעילים בזמן הטיפול ובמשך 6 חודשים לאחר סיומו.

  • הנקה: יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול ובמשך חודשיים וחצי לאחר סיומו, היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב האם.

  • נהיגה והפעלת מכשור כבד: השימוש בתרופה עלול לגרום לסחרחורת קלה ו/או לעייפות. אם אתה חווה תופעות אלה, אל תנהג או תפעיל מכשור כבד בזמן השימוש בתרופה

  • אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.

מרכז תמיכה "חזקים ביחד"
באגודה למלחמה בסרטן
קרא עוד
מידע נוסף בנושא

פורום סרטן מערכת העיכול - מעי גס, לבלב, קיבה, דרכי מרה

פורום סרטן הערמונית, הכליה ושלפוחית השתן

פורום רפואה משלימהתרופות וטיפולים במחלת הסרטן 

תודתנו נתונה ל:
ד"ר אינה אוספובט, רופאה בכירה, מומחית באונקולוגיה ורדיותרפיה, מנהלת שירות לטיפולים רדיואקטיביים, מכון קרינה, המערך האונקולוגי, מרכז רפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב).
עודכן: יולי 2021
המידע אודות התרופות הניתן על ידי האגודה למלחמה בסרטן הוא לידיעה כללית בלבד ואינו משמש כהמלצות טיפוליות או כבסיס להמלצות טיפוליות. אין לראות בו תחליף להיוועצות אישית וטיפול על ידי הצוות הרפואי, או לעלון לצרכן. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.