דף מידע זה מתאר את התרופה לוטציום (177Lu) אוקסודוטראוטיד, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבודקים את יעילות הטיפול במחלתך.
*או תרופות המכילות חומר פעיל זהה בעלות שמות מסחריים אחרים. **המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
לוטציום (177Lu) אוקסודוטראוטיד היא תרופה מסוג טיפול בפפטיד קולטן רדיונוקליד (PRRT) שמיועדת לטפל בגידולים גרורתיים או שאינם ניתנים להסרה בניתוח, המבטאים קולטנים להורמון סומטוסטטין על גבי מעטפת תאי הגידול. התרופה נקשרת לקולטנים אלה באמצעות פפטיד אנלוגי לסומטוסטטין ומפיקה באמצעות חומר רדיואקטיבי הנקרא 177Lu, קרינה ממוקדת ישירות לתאי הגידול, ובכך מביאה לעיכוב התפתחות תאי הגידול ולעתים אף למותם.
לפני התחלת הטיפול בלוטציום אוקסודוטראוטיד יש להפסיק זמנית את השימוש בטיפול בתרופה אנלוגית לסומטוסטטין. את הטיפול ארוך-הטווח בתרופה אנלוגית לסומטוסטטין יש להפסיק לפחות 4 שבועות לפני התחלת הטיפול בלוטציום, ואת הטיפול קצר-הטווח יש להפסיק עד 24 שעות לפני התחלת הטיפול בלוטציום. הצוות הרפואי ידריך אותך בעניין זה.
התרופה ניתנת בזריקה לווריד במשך כשלושים דקות, אך הטיפול בכללותו אורך כחמש שעות. הטיפול ניתן בארבעה מחזורי טיפול, בהפרשים של בין 8 ל-16 שבועות. הרופא המטפל ינטר בקביעות את מצבך הרפואי, ועשוי להפחית את מינון התרופה בהתאם לתגובתך לטיפול, לעכב את הטיפול או להפסיק אותו.
לפני כל טיפול ייערכו לך בדיקות דם, כדי לבדוק את ספירת הדם ואת תפקודי הכבד והכליות, שהטיפול בתרופה יכול להשפיע עליהם.
לפני תחילת כל טיפול תקבל תרופה נוגדת בחילות והקאות, ולאחר מכן תקבל עירוי של חומצות אמינו, להגנה על הכליות. העירוי יחל כ-30 דקות לפני הטיפול בלוטציום (177Lu) אוקסודוטראוטיד, ימשיך במהלכו ולמשך 3 שעות לאחריו.
לאחר קבלת הטיפול, באותו היום או יום למחרת, ובהתאם לפרוטוקול של כל בית חולים, ייתכן ותתבקש לעבור בדיקת מיפוי כלל-גופי שמאפשר להעריך במדויק את קליטת החומר הרדיואקטיבי בגידול ובאברים בסיכון.
יש להרבות כמה שיותר בשתייה (כוס מים כל שעה) ביום הטיפול ולמחרת, ולהטיל שתן בתדירות רבה ככל הניתן, על מנת לסייע בשטיפת החומר הרדיואקטיבי מן הגוף. כמו כן, יש לדאוג ליציאת סדירות, גם באמצעים תרופתיים, במידת הצורך.
עם זאת, חשוב לזכור כי החומר הרדיואקטיבי בתרופה נשאר בשתן לתקופה של עד 30 יום. לכן, יש להגביל את המגע הקרוב עם אנשים אחרים, לשמור בינך ובינם מרחק של מטר לפחות ולישון בחדר נפרד משאר בני הבית במשך 7 עד 21 ימים, או בהתאם להנחיות הפיזיקאי בעת השחרור.
כ-4 עד 24 שעות אחרי כל טיפול בלוטציום (177Lu) אוקסודוטראוטיד תקבל הזרקה תוך-שרירית של התרופה אוקטאוטריד (אנלוג לסומטוסטטין) לטיפול ארוך וקצר-טווח בתסמינים אפשריים. בנוסף, תקבל כל 4 שבועות אוקטאוטריד לטיפול ארוך טווח בתסמינים, וזאת למשך 18 חודשים לכל היותר מתחילת הטיפול בלוטציום (177Lu) אוקסודוטראוטיד.
יש להגביל את המגע הקרוב (פחות ממטר) עם ילדים או נשים הרות לזמן מירבי של 15 דקות ביום במשך 7 ימים, ולישון בנפרד מהם לתקופה של 15 יום, או בהתאם להוראות הצוות המטפל.
יש להשתמש בשירותים רק בתנוחת ישיבה (גם גברים), להשתמש בנייר טואלט כל פעם ולשטוף ידיים היטב, למניעת זיהום רדיואקטיבי על ידית דלת החדר ומשטחים אחרים.
במידה ואתה נעזר באדם אחר כדי ללכת לשירותים/להתרחץ, על אותו אדם לעטות כפפות חד פעמיות במשך 7 הימים הראשונים שלאחר הטיפול שלך.
במהלך 7 ימים אחרי הטיפול יש להשליך תחבושות, ממחטות נייר או כל חפץ אחר הבא במגע עם הפרשות הגוף של המטופל בשקיות נפרדות משאר פסולת הבית ולהרחיק שקיות אלה מהישג ידם של ילדים או חיות מחמד.
במהלך 7 ימים אחרי הטיפול יש לכבס את המצעים, המגבות, וכל בגדי המטופל בנפרד מהכביסה של שאר בני הבית. ניתן להשתמש בתכנית כביסה רגילה.
יש לשוב לרופא המטפל האחראי על הטיפול שלך חודש לאחר כל טיפול בלוטציום (177Lu) אוקסודוטראוטיד או לפי הנחיות הרופא לקראת שחרורך מבית החולים.
תקבל הנחיות לביצוע בדיקות נוספות או צילומים לקראת השחרור.
להנחיות נוספות, יש לפנות לצוות המטפל.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
לוטציום (177Lu) אוקסודוטראוטיד רשומה בישראל לטיפול במבוגרים הסובלים מגידולים גסטרו-אנטרו-לבלביים נוירואנדוקריניים (GEP-NETs) מתקדמים והם חיוביים לקולטן לסומטוסטטין, בהתוויות מסויימות.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי העיקריות והשכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
דווח לצוות הרפואי על כל תופעת לוואי המדאיגה אותך, או שאינה מובאת בדף זה.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. באם תופעות הלוואי מקשות עליך במידה רבה, יתכן כי הרופא המטפל יחליט על שינוי מינון התרופה, או הפסקתה באופן זמני או קבוע.
התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה. תסמיני אנמיה הן חיוורון, עייפות, חולשה וקוצר נשימה. יש לדווח לרופא המטפל מיידית על הופעת תסמינים אלו. במקרים קשים של אנמיה יתכן צורך במתן עירוי דם, וייתכן כי יוחלט על ידי הרופא על הפסקת הטיפול.
השימוש בתרופה עלול להפחית את ייצור טסיות הדם, המסייעות ביצירת קרישת הדם ומניעת דימומים או פציעה. מספר הטסיות בדמך יבדק באופן קבוע לפני ובמהלך הטיפול. במקרים מסוימים ייתכן ותצטרך לקבל עירוי טסיות. במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות, פריחה על העור או שטפי דם בידיים או ברגליים – דווח לרופא המטפל.
תאי דם לבנים חשובים מאוד כנגד זיהומים. בזמן קבלת הטיפול, ספירת תאי הדם הלבנים יכולה לרדת, ובכך יגבר הסיכון לזיהומים.
חשוב לפנות באופן מיידי להתייעצות רפואית באחד המקרים הבאים:
פנציטופניה מאובחנת לרוב באמצעות ספירת דם מלאה, ותסמיניה כוללים חיוורון, חולשה או עייפות, הופעת דימומים וחבורות ללא סיבה וזיהומים תכופים (חום, צמרמורות, כאב גרון או פצעים בפה).
חשוב ליידע את הצוות הרפואי מיד עם הופעת תסמינים הכוללים חום גוף של מעל 38°C, הרעה פתאומית בהרגשתך הכללית, דימום בלתי מוסבר או תסמינים העלולים להעיד על זיהום.
הטיפול בלוטציום (177Lu) אוקסודוטראוטיד חושף את הכליות לקרינה ועלול לגרום לפגיעה בתפקודי הכליה. ייערכו לך בדיקות דם לפני הטיפולים להערכת תפקודי הכליה. לפני ואחרי הטיפול, חשוב להרבות מאד בשתייה, ולהטיל שתן בתדירות רבה ככל הניתן, על מנת לסייע בשטיפת החומר הרדיואקטיבי מן הגוף. הרופא המטפל ינטר את תפקודי הכליה שלך, ועשוי לעכב את הטיפול, להפחית את המינון או לעצור את הטיפול בהתאם.
יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.
התרופה עלולה לגרום לאובדן תיאבון. נסה לאכול ארוחות קטנות באופן סדיר. אל תדאג אם תאכל מעט יחסית במשך יום או יומיים. אם לאחר מכן לא חל שיפור בתאבון שלך, מומלץ לפנות לאחות או הדיאטנית במרכז הרפואי בו אתה מטופל לקבלת ייעוץ תזונתי ועצות מעשיות בכדי להתמודד עם תופעה זו.
בזמן הטיפול בתרופה ייתכן ותחוש עייפות וחולשה, גם ללא מצב של חסר דם (אנמיה). נסה לנוח ככל הנדרש ולא להתאמץ יותר מדי. כדי לאזן את העייפות מומלץ לבצע פעילות גופנית קלה, כגון הליכות קצרות.
אם אתה מרגיש חולשה ועייפות רבה שאינם חולפים - ידע את הרופא על כך.
אתה עלול לסבול מהיפרגליקמיה (עליה של רמות הסוכר בדם) במהלך נטילת התרופה. תהיה במעקב אחר רמות הסוכר בדמך במהלך הטיפול בה. יש לפנות לרופא המטפל באופן מיידי במידה ואתה מפתח אחד או יותר מהתסמינים הבאים: צמא מוגבר, תכיפות מוגברת במתן השתן, רעב מוגבר, ראייה מטושטשת, קשיים בריכוז, ריח פירותי מהנשימה או עייפות.
אם אתה חווה קשיים בהירדמות ושינה, תוכל להסתייע בעצות הבאות. אם התופעה נמשכת, היוועץ עם הצוות הרפואי שייתן לך טיפול תרופתי מתאים.
ייתכן שתסבול מסחרחורות קלות בזמן השימוש בתרופה. דווח על כך לרופא המטפל בך אם אתה מודאג מהתופעה.
ייתכן שיופיעו שינויים בטעם המזון. ניתן להעשיר את המזון בתבלינים ועשבי תיבול. חלק מהמטופלים מגלים כי מזון המוגש קר - טעים יותר עבורם מאשר מזונות חמים. אם אתה מרגיש טעם מתכתי בפה - השתמש בסכו"ם מפלסטיק. התופעה צפויה לחלוף עם סיום הטיפול. מומלץ לפנות לייעוץ תזונתי במרכז הרפואי בו הנך מטופל.
ניתן לטפל ביעילות בתופעה זו באמצעות טיפול תרופתי. אם אתה חווה כאבי ראש - פנה לרופא המטפל בך.
לחץ דם גבוה עשוי להתבטא בכאב ראש וסחרחורת. לחץ הדם שלך ייבדק בקביעות, ובמידת הצורך, יינתן לך טיפול תרופתי מתאים.
אם אתה חווה גלי חום – התייעץ עם הרופא המטפל בך.
אם הנך חש בקוצר נשימה או נשימה כבדה - יידע את הרופא שלך על כך
ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.
קיימת אפשרות שתסבול מעצירות. ניתן להקל על התופעה באמצעות שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. תוכל לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. עדכן את הרופא אם אתה סובל מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה.
התייעץ עם הרופא אם תופעה זו אינה חולפת
ייתכן שתרגיש כאבים ואי נוחות במערכת העיכול, היכולים להתבטא בתחושת מלאות או נפיחות של הבטן, גזים, גיהוקים, תחושת בערה, ועוד. ניתן להתייעץ עם האחות כיצד ניתן להפחית את תחושת אי הנוחות בבטן העליונה בזמן הטיפול התרופתי.
לרוב, עליה ברמת הבילירובין בדם תתגלה בבדיקות הדם השגרתיות. אם אתה מבחין בהצהבה של העור ולובן העיניים ושתן כהה, פנה לרופא המטפל.
ייתכן והשיער ישנה את צבעו, יהפוך דק ודליל יותר, או שתתרחש נשירת שיער מלאה. ברוב המקרים, מדובר בתופעה זמנית, והשיער ישוב ויצמח עם סיום הטיפול.
חלק מהמטופלים עלולים לחוות כאבי שרירים, מפרקים או עצמות. ייתכן שתחווה התכווצות שרירים. חשוב לדווח לרופא שלך אם הכאב אינו חולף. הרופא המטפל יוכל לרשום עבורך תרופות לשיכוך כאבים. נסה לנוח ככל שתידרש לכך.
יש לדווח לרופא או לאחות אם הנך חווה תופעה זו.
ייתכן כי יופיעו אדמומיות, נפיחות וכאב במקום הזריקה. דווח לרופא אם התופעה אינה חולפת.
התרופה עלולה לגרום לנפיחות בגפיים. תסמין זה יכול להיות סימן לבעיות אחרות, ולכן עליך לדווח לצוות הרפואי על כל נפיחות חריגה לשם הערכה נוספת.
הטיפול בתרופה עלולה לגרום לירידה בפעילות מוח העצם וכתוצאה מכך לייצור מופחת של תאי דם.
דווח לצוות המטפל על תסמינים שיכולים להעיד על דיכוי פעילות מוח העצם, כגון אנמיה, חום, צמרמרות, סחרחרות, קוצר נשימה, שכיחות הופעת חבורות או דימומים, וזיהומים חוזרים.
התייבשות יכולה להתבטא בצימאון, מתן שתן מועט וצבע שתן כהה, עור יבש וסמוק, חולשה, עצבנות, ועוד. יש להקפיד מאוד על שתייה מרובה של נוזלים, על מנת למנוע התייבשות.
התרופה עלולה לגרום להפרעות בפעילות בלוטת התריס ולתסמינים כגון: עלייה במשקל, עייפות, נשירת שיער, חולשת שרירים ואי-סבילות לקור. במידה ותופעות אלה מופיעות, ייתכן שיבוצעו בדיקות דם, כדי לבדוק את תפקוד בלוטת התריס. לעיתים יהיה צורך בטיפול תרופתי אשר יאזן את פעילותה של הבלוטה. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך.
ייתכן שתחווה אובדן הכרה זמני עקב ירידה בזרימת הדם למוח. דווח לרופא על כך.
קצב פעימות הלב עלול להיות מהיר מאוד או איטי מאוד, או שהלב עלול להחסיר פעימה. דווח לרופא על כך.
הטיפול בלוטציום (177Lu) אוקסודוטראוטיד עלול לגרום במיעוט של המקרים להופעת תסמונת מיאלודיספלסטית משנית או סרטן חדש כגון לוקמיה, שכן התרופה גורמת לחשיפה לקרינה רדיואקטיבית, זו יכולה לתרום לחשיפה ארוכת הטווח לקרינה, והחשיפה הכוללת לקרינה קשורה לסיכון מוגבר לסרטן. חשוב למזער את החשיפה לקרינה של בני הבית באמצעות אימוץ נוהלי בטיחות מתאימים (ראו לעיל " הנחיות לאחר הטיפול"),
הטיפול בתרופה יכול לגרום במקרים נדירים (1%) ל"סערה הורמונלית" - ייצור רמות עודפות של הורמונים שונים והפרשתם מתאי הגידול לזרם הדם - המתבטאת בהסמקה, שלשול, תת-לחץ הדם ועווית סימפונות (היצרות השרירים בדרכי הנשימה). לרוב, תופעות אלה מתרחשות בתוך 24 שעות ממתן הטיפול. הצוות הרפואי יעקוב אחרי מצבך ויעניק טיפול מתאים במידת הצורך.
הטיפול בתרופה עלול לגרום לפגיעה בכבד. ייערכו לך בדיקות דם לפני הטיפולים להערכת תפקודי הכבד.
במקרים נדירים, הטיפול בלוטציום (177Lu) אוקסודוטראוטיד יכול לגרום לעודף בחומצת שתן בדם, כתוצאה מפירוק ושחרור מהיר של תאי הגידול הסרטני למחזור הדם. מצב כזה עלול להעיד על תסמונת הרס תאי הגידול הפוגעת בכליות ובאיברים אחרים, ויכול להתבטא בתוצאות חריגות של בדיקות דם, אי-סדירות קצב לב, אי-ספיקת כליות או פרכוסים בתוך שבוע מתחילת הטיפול. הודע מיד לצוות הרפואי המטפל אם אתה מבחין באחד או יותר מתסמינים אלה. בנוסף, הודע לצוות אם אתה מבחין בהתכווצות או חולשת שרירים, בלבול או קוצר נשימה. הקפד על שתייה מרובה לפני ובמהלך הטיפול, על מנת לסייע לגוף לסלק את עודפי חומצת השתן מהדם. הצוות הרפואי יעקוב אחר מצב בריאותך ויבצע בדיקות מעקב אחר תופעה זו . ייתכן ותתבקש ליטול תרופות נוספות למניעת התפתחות סיבוך זה. ייתכן שתקבל גם נוזלים בעירוי לתוך הוריד במהלך הטיפול.
מניעת הריון: לטיפול יש פוטנציאל לפגוע בעובר, ועל כן אין להכניס או להיכנס להריון בזמן נטילת התרופה. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.
אמצעי מניעה: יש להקפיד על שימוש באמצעי מניעה יעילים בזמן הטיפול ובמשך 6 חודשים לאחר סיומו.
הנקה: יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול ובמשך חודשיים וחצי לאחר סיומו, היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב האם.
פורום סרטן מערכת העיכול - מעי גס, לבלב, קיבה, דרכי מרה
פורום סרטן הערמונית, הכליה ושלפוחית השתן
פורום רפואה משלימהתרופות וטיפולים במחלת הסרטן