לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

אלפליסיב - Alpelisib (פיקריי® - ®Piqray)*

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
מרפאות קרדיו-אונקולוגיות
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
בדיקה גנומית מקיפה
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה אלפליסיב, את ההתוויה לקבלתה, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. יש ליטול תרופה זו רק בהמלצת האונקולוג המטפל ולאחר קבלת הסבר מפורט ממנו על טיב התרופה, מטרתה, תופעות לוואי אפשריות ואופן הטיפול בתופעות הללו. בנוסף, מומלץ לעיין בחוברות האגודה למלחמה בסרטן העוסקות במחלה בה ניתנת תרופה זו. חוברות אלו כוללות מידע רב ועצות נוספות. כמו כן, יש לעיין בעלון לצרכן של התרופה קודם לשימוש בה.


יש לציין כי לחברת נוברטיס, המספקת תרופה זו, אח העומד לרשות החולים הנוטלים אלפליסיב ומסייע להם בטיפול בתופעות הלוואי הכרוכות בטיפול זה.

ייתכן שהתרופה תוצע במסגרת מחקרים קליניים הבודקים את יעילותה במסגרת הטיפול במחלה.


*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה אך בעלות שמות מסחריים שונים.


מהי התרופה וכיצד היא פועלת?

אלפליסיב היא תרופה ביולוגית מכוונת מטרה מסוג מעכב קינאז, המיועדת לפגוע באופן בלעדי בפעילותה של תת היחידה α  של החלבון PI3K (פוספואינוזיטיד 3 קינאז) בתאי הסרטן. תת יחידה זו מכונה PIK3CA.


החלבון PI3K מצוי בכל תאי הגוף ומהווה חוליה באחד ממסלולי הבקרה החיוניים המפקחים על קצב ההתרבות והשגשוג של התא. בכ-40% מהגידולים הסרטניים של השד, המבטאים קולטנים (רצפטורים) להורמוני המין ואינם מבטאים HER2 בעודף, קיימות מוטציות (פגמים גנטיים) נרכשות בגן המקדד לתת היחידה PIK3CA. מוטציות אלו גורמות לפעילות יתר בלתי מבוקרת של חלבון זה. נוכחות מוטציה כזו בתאי הגידול הסרטני משרה פעילות יתר של מסלול הבקרה ובעקבות זאת, שגשוג בלתי מבוקר והתפשטות מואצת של הגידול. 


התכשיר אלפליסיב מעכב את פעילותה הבלתי מבוקרת של תת היחידה PIK3CA, בולם את צמיחתו של התא הסרטני ומונע את התפשטותו של הגידול. השפעתה המיטיבה של תרופה זו הוכחה רק בגידולים בהם קיימת מוטציה ב-PIK3CA.

מסיבה זו, נוכחות מוטציה ב- PIK3CA בתאי הגידול הנה תנאי הכרחי להתאמה לטיפול באלפליסיב ועל כן מתבצעת בדיקה לאיתור מוטציה בגן זה על דגימה מהגידול הסרטני, קודם שתנתן המלצה לנטילת תרופה זו.

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

התרופה אלפליסיב מיועד לטיפול בסרטן שד מתקדם מקומית שאיננו נתיח, או בסרטן שד עם פיזור גרורתי המבטאים קולטנים להורמוני המין ואינם מבטאים HER2 בעודף, ואשר נושאים מוטציה בגן PIK3CA (כפי שהוסבר לעיל). תכשיר זה ניתן למטופלות או מטופלים שמחלתם התקדמה תחת טיפול במעכב ארומטאז המשולב עם תכשיר מקבוצת מעכבי CDK4,6.


אופן נטילת התרופה

אלפליסיב ניתנת כטבלייה שיש ליטול עם הארוחה, בשעה קבועה מדי יום. יש לבלוע את התרופה בשלמותה, מבלי לשבור, לרסק או ללעוס אותה. לרוב, התרופה ניתנת בשילוב עם התרופה פולווסטרנט - Fulvestrant (פסלודקס® - ®Faslodex)*.


יש להקפיד על נטילת התרופה בהתאם להוראות הרופא. במקרה של עיכוב בקבלת מנת התרופה, ניתן ליטול אותה במהלך תשע השעות הבאות עם מזון. אם חלפו יותר מתשע שעות מהמועד הקבוע או במקרה של הקאה לאחר נטילת התרופה, אין ליטול מנה נוספת. את המנה הבאה יש לקחת על פי לוח הזמנים הרגיל למחרת.


* או תרופות המכילות חומר פעיל זהה בעלות שמות מסחריים אחרים.


הערות חשובות לגבי נטילת התרופה

  • לפני השימוש באלפליסיב, חשוב לדווח לרופא המטפל על נטילה של כל תרופה (עם או בלי מרשם), ויטמין או תוסף מזון. השילוב בין אלפליסיב לבין תכשירים כגון אלה עלול להשרות תגובה בין-תרופתית ו/או התגברות של תופעות לוואי מסוימות (דוגמאות לתרופות ולתכשירים שאין ליטול בשילוב עם אלפליסיב ניתן למצוא בסוף דף מידע זה, בסעיף "מידע חשוב נוסף").
  • יש להפסיק את התרופה, לפנות מיידית למיון בבית החולים המטפל וליידע מיידית את הרופא המטפל על כל בעיה רפואית קשה המתפתחת במהלך הטיפול בתרופה זו, במיוחד במקרים הבאים (גם אם הופיעו כבר בעבר):
     - רמות גבוהות של סוכר בדם או סכרת
    - תופעות עוריות קשות ונדירות, כגון תסמונת סטיבנס-ג'ונסון (Stevens-Johnson (syndrome SJS, אריתמה מולטיפורמה (erythema multiforme), תגובה תרופתית המתבטאת באאוזינופיליה או תסמונת DRESS או TEN
    - תגובות אלרגיות חריפות
    - תסמינים אפשריים של דלקת ריאות
    - תסמינים חדשים או מחמירים המשפיעים על חלל הפה (כגון שיניים רופפות, כאב או נפיחות בפה, כיבים שאינם נרפאים או הפרשות מהפה), נמק של עצם הלסת (ONJ) או שלשול חריף.


במקרה של הופעת תסמינים אלה, הרופא עשוי להפסיק באופן זמני את הטיפול בתרופה, להפחית את המינון שלה או להפסיק לחלוטין את הטיפול.

(הערות נוספות מצויות בסוף דף המידע, בסעיף "מידע חשוב נוסף").


תופעות לוואי אפשריות

יש לציין כי התגובה לטיפול באלפליסיב ייחודית לכל אדם. אצל חולים רבים יתכן העדר או מיעוט תופעות לוואי בעקבות נטילת התרופה , ואילו אצל אחרים יתכנו תופעות לוואי משמעותיות שבמצבי קיצון אף ייחיבו הפסקת הטיפול לצמיתות. במהלך הטיפול יתבצע מעקב רציף של האונקולוג המטפל אחר השפעות הטיפול.

גם במקרה של תסמינים משמעותיים שאינם מוזכרים בדף מידע זה, יש לדווח לאונקולוג המטפל.          

בדף מידע זה מתוארות הן תופעות הלוואי השכיחות ביותר והן תופעות פחות שכיחות, במטרה לספק מידע מרבי על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה. יש לדווח לצוות הרפואי על כל תופעת לוואי מטרידה.

בחלק מתופעות הלוואי ניתן לטפל על ידי מתן תרופות תומכות מתאימות. יש להקפיד על נטילת התרופות התומכות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המרבית. הצוות המטפל יוכל לייעץ לגבי דרכים נוספות להקלת תופעות הלוואי השונות.


תופעות לוואי שכיחות יחסית (מופיעות בלמעלה מ-10% מהמטופלים):

עלייה ברמות הסוכר בדם (היפרגליקמיה)

אלפליסיב עלולה לגרום לעלייה ברמות הסוכר בדם גם ללא היסטוריה של סכרת. הצוות המטפל ינטר את רמות הסוכר בדם לפני התחלת הטיפול באלפליסיב ובביקורים השגרתיים במהלך הטיפול. בהתאם לתוצאות, ייתכן שהרופא ירשום תרופה להורדת רמת הסוכר בדם. במידת הצורך ייתכן שהטיפול באלפליסיב יופסק או שהמינון יופחת באופן זמני או לצמיתות, כדי לאפשר איזון רמת הסוכר בדם. במקרה של צמא מוגבר, תכיפות מוגברת במתן שתן, מתן שתן בכמות גדולה מן הרגיל, רעב מוגבר המלווה בירידה במשקל, ראייה מטושטשת, כאבי ראש, או כאשר לנשימה "ריח פירותי", יש ליידע על כך את הצוות המטפל. במקרה של מחלת סכרת ידועה, יש לעקוב אחר ערכי הסוכר בדם באופן תדיר וקבוע, ולדווח לצוות המטפל על כל עלייה ברמות הסוכר.


שינויים בתפקודי הכליות ו/או הכבד

אלפליסיב עלולה לגרום לשינויים בבדיקות הדם, לרבות עלייה ברמות הקריאטינין, המצביעה על הפרעה בתפקוד הכליות, או עלייה באנזימי הכבד (ALT ו-GGT) – המצביעה על הפרעה בתפקוד הכבד. מעקב אחר תפקוד הכליות והכבד יתבצע באמצעות בדיקות דם שגרתיות במהלך הטיפול בתרופה. יש לדווח מיידית לצוות המטפל אם מופיע אחד או יותר מהתסמינים הבאים: הצהבה של העור או העיניים, מתן שתן מוגבר, תכיפות גבוהה במתן שתן או הופעת שתן בגוון כהה או חום, דימום בשתן, נפיחות הבטן, בצקות (כגון נפיחות בקרסוליים), גרד בעור, לחץ דם גבוה, עייפות רבה, אנמיה, קוצר נשימה, הפרעות בקצב הלב או אובדן תיאבון. יש להקפיד על שתייה מרובה המסייעת בסילוק התרופה מהגוף.


שלשול

אלפליסיב עלול לגרום לשלשול חריף. בדרך כלל ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם השלשול נמשך או מחמיר למרות טיפול תומך, יש לפנות לרופא המטפל. חשוב מאוד להקפיד על שתייה מרובה במהלך השלשול.


פריחה או גרד בעור

השימוש באלפליסיב עלול להשרות פריחה בעור, או שינויים כגון עור קשקשי, יבש  או מגורה. במצבים אלו ניתן להשתמש בתכשיר לחות נטול אלכוהול לעור ולשפתיים. יש להימנע מתכשירים המכילים חומרי בישום. אם העור מגורה, ניתן להיעזר במשחות על פי מרשם או בתרופות להקלת התסמינים הללו. בכל מקרה של פריחה יש לדווח לצוות המטפל, מאחר שזו עלולה להיות תגובה לתרופה.


ירידה בערכי הלימפוציטים (תאי דם לבנים של מערכת החיסון) בדם (לימפוציטופניה)

הטיפול באלפליסיב עלול לגרום להפחתה בייצור תאי הדם הלבנים של מערכת החיסון, ובכך להגביר את הסיכון להופעת זיהומים. במהלך הטיפול בתרופה זו תיבדק רמת כדוריות הדם הלבנות בדם באופן קבוע. ירידה משמעותית ברמת הלימפוציטים עלולה לחייב דחיית הטיפול באלפליסיב או הפחתת המינון בהמשך. לימפוציטופניה כשלעצמה אינה מתבטאת בתסמינים. עם זאת, אם היא מלווה בהתפתחות  זיהום, יתכנו תסמיני דלקת כגון, חום גבוה (מעל 38 מעלות צלזיוס), שיעול, נזלת, בלוטות לימפה מוגדלות, כאבי מפרקים, פריחה בעור, הזעות לילה וירידה במשקל. הופעת תסמינים אלה מחייבת פנייה מיידית לצוות המטפל.


בחילה והקאה

בחילה ו/או הקאה עלולות להופיע מיד עם תחילת נטילת אלפליסיב או מספר ימים לאחר מכן. יש כיום תרופות יעילות מאד נגד בחילה והקאה העשויות למנוע או להחליש את עוצמת התסמינים. אם הבחילה נמשכת תחת טיפול תומך זה, יש לדווח על כך לצוות הרפואי על מנת לאפשר מתן תרופות אחרות שיעילותן גבוהה יותר.


להלן מספר המלצות להפחתה או למניעה של בחילה ו/או הקאה:

  • יש להימנע ממאכלים שעלולים להחמיר את התסמינים, כמו מאכלים שומניים, חריפים או חומציים (כגון, לימונים, עגבניות, תפוזים).
  • רצוי לאכול ארוחות קטנות אחת לכמה שעות, ללעוס היטב את המזון, ולצרוך מזונות קרים או פושרים בלבד.
  • אפשר ליטול כדורים נוגדי צרבת, לאכול קרקרים או טוסט, לשתות משקה עם נענע או ג'ינג'ר איל, ולתבל את המזון בשורש ג'ינג'ר טרי טחון או בג'ינג'ר מסוכר.
  • אפשר להיעזר ברפואה משלימה (משולבת), בגישות טיפוליות שאינן תרופתיות, כגון דיקור סיני, מדיטציה, שיאצו ועוד, אך יש ליידע על כך את הצוות המטפל.


אובדן תיאבון, ירידה במשקל ושינויים בטעם המזון

אלפליסיב עלול לגרום לאובדן תיאבון ו/או לשינויים בטעם המזון שעלולים לגרום לירידה במשקל. אפשר להוסיף תבלינים ועשבי תיבול כדי להעשיר את טעם המזון. לעיתים מזונות קרים טעימים יותר ממזונות חמים. אם חשים בטעם מתכתי, אפשר להשתמש בסכו"ם מפלסטיק. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הדיאטנ/ית או האחות במחלקה.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "המלצות תזונתיות למתמודדים עם מחלת הסרטן" המכילה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא תזונה באתר האגודה באינטרנט


חבורות או דימומים כתוצאה מספירת טסיות נמוכה בדם (טרומבוציטופניה)

השימוש באלפליסיב עלול להפחית את ייצור טסיות הדם, המסייעות בקרישת הדם ובמניעת דימומים בעת פציעה. מספר הטסיות בדם ייבדק באופן קבוע לפני הטיפול ובמהלכו. במקרים נדירים של ירידה חדה בטסיות או כשהיא מלווה בדימומים משמעותיים, ייתכן שיהיה צורך בקבלת עירוי טסיות. במקרה של דימום ללא סיבה ברורה, כגון, דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות פזורות על פני העור או שטפי דם בזרועות או ברגליים  – יש לדווח מיידית לרופא המטפל.


המלצות למניעת פציעות ודימומים:

  • יש להימנע משימוש בסכין גילוח (ניתן להשתמש במכשיר גילוח חשמלי).
  • רצוי להימנע מפעילויות העלולות לגרום לפציעות או לדימומים, כגון ספורט אתגרי, גינון וכו'.
  • אין ליטול תרופות המשתייכות לקבוצת נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAID), כגון אספירין ואדוויל, המגבירות את הסיכון לדימומים בדרכי העיכול. יש להתייעץ עם הצוות הרפואי על תרופות חלופיות שאינן מגבירות סיכון זה.
  • רצוי לצחצח את השיניים במברשת שיניים רכה ולהימנע משימוש בחוט דנטלי ובקיסמים.


כאבים ופצעים בחלל הפה

בעקבות הטיפול תתכן הופעת פצעים או כאב בחלל הפה ובחניכיים. שתייה מרובה והקפדה על היגיינת פה באופן קבוע, באמצעות צחצוח שיניים במברשת רכה, יסייעו בהפחתת הסבירות להופעת תסמינים אלו. אם מופיעות תופעות אלו, יש לדווח על כך לצוות הרפואי, כדי שיוכל להמליץ על שטיפות פה ותרופות להקלה.


עייפות ותשישות

תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לפעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות, שנמצאו יעילות להתמודדות עם תשישות.

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לחיים בריאים"® החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, ומעודד אותם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618
 לאגודה למלחמה בסרטן חוברת 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה בטל. 1-800-599-995 או לאתר האגודה באינטרנט.


שינויים בשיער (אלופסיה)

ייתכן שינוי בצבעו או באיכותו של שיער הגוף, הפנים ו/או הראש. בכ-20% מהמטופלים תתכן גם נשירה חלקית של השיער. שינויים אלו צפויים להופיע כשבועיים עד שלושה לאחר תחילת הטיפול. בכל מקרה, מדובר בתופעה זמנית, והשיער ישוב ויצמח עם הפסקת הטיפול.

לעצות ומידע נוסף ניתן לעיין בחוברת "התמודדות עם נשירת שיער" של האגודה למלחמה בסרטן. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995, או לאתר האינטרנט של האגודה בכתובת. 


שינויים ברמות המינרלים בדם

נטילת אלפליסיב עלולה לגרום, לעיתים, לירידה ברמות מינרלים שונים בגוף (כגון, אשלגן, מגנזיום וסידן). ייעשה ניטור של רמות המינרלים באמצעות בדיקות דם תקופתיות, ובמקרה של רמות נמוכות, ניתן לקבל השלמה באמצעות כדורים או עירוי. אין ליטול תוספי תזונה ללא התייעצות עם הצוות הרפואי.


בעיות עיכול (כאבים או אי-נוחות בבטן)

בעקבות הטיפול ייתכנו כאבים ו/או אי-נוחות בדרכי העיכול, העלולים להתבטא בתחושת מלאות או נפיחות של הבטן, גזים, גיהוקים, תחושת בעירה ועוד. ניתן להתייעץ עם הצוות הרפואי כיצד ניתן להפחית תופעות אלה במהלך הטיפול התרופתי.


נפיחות ובצקת בפנים ובגפיים

אלפליסיב עלול לגרום לנפיחות בפנים ובגפיים. תסמין זה יכול להוות סימן לתופעות לוואי אחרות, כגון, אי ספיקה כלייתית או אי ספיקה לבבית ולכן יש לדווח לצוות הרפואי על כל נפיחות חריגה לשם הערכה נוספת.


כאבי ראש

ניתן לטפל ביעילות בתופעה זו באמצעות טיפול תרופתי. במקרה של כאבי ראש יש לפנות לצוות המטפל.


תופעות לוואי שכיחות פחות (מופיעות ב 1-10% מהמטופלים):

אנמיה

נטילת אלפליסיב עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה בכ-2% מהמטופלים. תסמיני אנמיה אפשריים כוללים עייפות, חולשה, חיוורון וקוצר נשימה. יש לדווח לרופא המטפל מיידית על הופעת תסמינים אלו. במקרים קשים של אנמיה ייתכן צורך במתן עירוי דם. במהלך הטיפול יבוצעו בדיקות דם שגרתיות שיעקבו אחר המצב הבריאותי הכללי ורמות הרכיבים החיוניים בדם. יש לזכור כי אנמיה שנגרמת כתוצאה מטיפול היא במרבית המקרים זמנית וחולפת.


דלקת ריאות כימית שאינה זיהומית (פנוימוניטיס)

בכ-2% מהמטופלים תתכן הופעת דלקת ברקמת הריאות שאינה זיהומית, המתבטאת בקושי בנשימה, שיעול, חרחור בעת נשימה וכאבים בבית החזה. תיתכן גם עלית חום. יש לדווח על כך מיידית לצוות המטפל. הרופא עשוי להורות על הפסקה זמנית או קבועה של הטיפול באלפליסיב בעקבות זאת.


תופעות לוואי נדירות (פחות מ-1% מהמטופלים)

תגובה אלרגית קשה (אנפילקסיס)

לעתים רחוקות עלול הטיפול באלפליסיב לגרום לתגובה אלרגית חריפה העלולה להתבטא בקשיי נשימה, סחרחורת, בלבול או שינוי ברמת התודעה, בפריחה או אדמומיות של העור, חום או דופק מהיר, נפיחות הפנים ו/או הגרון, הכחלת השפתיים, הלשון או העור. הופעת תסמינים אלו הינה מסכנת חיים ועל כן מחייבת פנייה מיידית למיון בית החולים המטפל והפסקת התרופה לצמיתות. יש לדווח על כך לאונקולוג המטפל.


תגובה עורית חמורה

תגובה עורית חריפה בעקבות נטילת אלפליסיב היא נדירה, אך במצבי קיצון היא עלולה לפגוע קשות הן בעור והן בריריות ולהפוך למסכנת חיים. תסמונות עוריות קשות כגון תסמונת סטיבנס-ג'ונסון (Stevens-Johnson syndrome SJS) או אריתמה מולטיפורמה (erythema multiforme) מתחילות לרוב כפריחה או כשלפוחיות כואבות על פני העור או הריריות אך הן עלולות להתפתח לכדי נזק חריף לעור. מצבים אלו מחייבים פנייה מיידית למיון בית החולים המטפל והפסקת התרופה לצמיתות. לאור זאת, חשוב מאוד לדווח לאונקולוג המטפל באופן מיידי על כל פריחה חדשה המופיעה בעור.


מידע חשוב נוסף

  • תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא - כמו תוסף המכיל פרע מחורר או היפריקום (Hypericum perforatum / St. John's Wort), ויטמינים וכדומה, עלולים לפגוע ביעילות הטיפול באלפליסיב. לאור זאת, לפני תחילת הטיפול באלפליסיב, יש לדווח לאונקולוג המטפל על כל שימוש או כוונה לשימוש בכל תרופה או בכל תכשיר אחר.

  • תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: במקרה של תופעות אחרות שאינן כלולות בדף המידע, אך יתכן שהן קשורות בנטילת אלפליסיב, יש לדווח עליהן לצוות הרפואי.

  • הגעה לבית החולים: במקרה של הגעה לטיפול בבית החולים מסיבה רפואית שאינה קשורה במחלת הסרטן, יש ליידע את הצוות הרפואי על הטיפול באלפליסיב.

  • פוריות: התרופה עלולה להשפיע על הפוריות. מומלץ להתייעץ בנושא עם האונקולוג המטפל לפני תחילת הטיפול.

  • מניעת הריון ושימוש באמצעי מניעה: יש להימנע מהריון בזמן נטילת אלפליסיב, מאחר ועלול להיגרם נזק לעובר המתפתח. מומלץ להתייעץ בנושא זה ובדרכים למניעת הריון אפשרי עם האונקולוג המטפל לפני תחילת הטיפול.

  • הנקה: יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה זו, היות וקיימת אפשרות שהתרופה עוברת לחלב האם.

  • נהיגה והפעלת מכשור כבד: השימוש באלפליסיב עלול לגרום לעייפות. חשוב להימנע מנהיגה או מפעולה מכנית אחרת במקרה של עייפות.

  • אנשי קשר בשעת חירום: חשוב לשמור בהישג יד מידע מלא, כולל פרטי התקשרות, של אנשי קשר אליהם ניתן לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה בכל שעות היממה.

מרכז תמיכה "חזקים ביחד"
באגודה למלחמה בסרטן
קרא עוד
מידע נוסף בנושא

פורום רפואה משלימהתרופות וטיפולים במחלת הסרטן 

תודתנו נתונה ל:
ד"ר הדסה גולדברג, מנהלת המכון האונקולוגי במרכז הרפואי לגליל בגמלאות, כיום רופאה באסותא חיפה,
על הערותיה והארותיה
.

עודכן: פברואר 2022
המידע אודות התרופות הניתן על ידי האגודה למלחמה בסרטן הוא לידיעה כללית בלבד ואינו משמש כהמלצות טיפוליות או כבסיס להמלצות טיפוליות. אין לראות בו תחליף להיוועצות אישית וטיפול על ידי הצוות הרפואי, או לעלון לצרכן. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.