לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

לומוסטין - Lomustine

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
מרפאות קרדיו-אונקולוגיות
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
בדיקה גנומית מקיפה
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה לומוסטין , את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.


*או תרופות המכילות חומר פעיל זהה בעלות שמות מסחריים אחרים.

**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים ולגברים כאחד.

מהי התרופה וכיצד היא פועלת?

לומוסטין שייכת לקבוצת כמותרפיה מסוג חומרים מאלקלים (alkylating agents). תרופות אלו פועלות על ידי היצמדות לאחד מגדילי ה-DNA של התא הסרטני, דבר המונע מהתא לגדול ולהתחלק לשני תאים חדשים ובכך מעכב את התפתחות הגידול.


רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ומשְתַנים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר 'כל הבריאות' של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.


לומוסטין רשומה בסל למחלת לימפומה מסוג הודג'קינס, לימפומה מסוג נון הודג'קינס (NHL), גידולי מוח וְסרטן ריאה מסוג תאים קטנים.


אופן נטילת התרופה

לומוסטין ניתנת כטבליה, כמנה בודדת, בהפרשים  של לפחות שישה שבועות בין המנות. יש ליטול את התרופה בהתאם להוראות הרופא המטפל.

יש לדווח לרופא המטפל על כל תרופה נוספת שאתה לוקח, לרבות תרופות ללא מרשם, תוספי מזון, ויטמינים וכו'.


תופעות לוואי אפשריות

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.

דווח לצוות הרפואי על כל תופעת לוואי המדאיגה אותך, או שאינה מובאת בדף זה.

תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים תופעות משמעותיות ומיעוטם חווים תופעות מסכנות חיים. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.

הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המרבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.

תופעות לוואי שכיחות

דיכוי מח עצם

הטיפול בלומוסטין עלול לגרום לירידה בייצור תאי דם ע"י מח העצם. מח העצם מייצר שלושה סוגים שונים של תאי דם - כדוריות הדם האדומות, תאי דם לבנים וטסיות דם. דיכוי שלו יכול לגרום לירידה באחד, בשניים או בכל סוגי התאים הללו.

דיכוי מח עצם כתוצאה מהטיפול מופיע בדרך כלל כ 4-6 שבועות לאחר כל טיפול בלומוסטין, נמשך כשבוע-שבועיים, ועלול להחמיר ככל שמשך הטיפול בתרופה ממושך יותר.

ספירות הדם שלך ינוטרו בקביעות בזמן הטיפול בלומוסטין.

תופעת לוואי זו עלולה לבוא לידי ביטוי בכמה אופנים:

ירידה בספירות הכדוריות הלבנות בדם (לויקופניה או ניוטרופניה)

תאי דם לבנים חשובים מאוד כנגד זיהומים. בזמן קבלת הטיפול, כאמור, ספירת תאים אלו עלולה לרדת, ובכך יגבר הסיכון לזיהומים.

כיוון שזיהומים אלה יכולים להיות מסכני חיים, חשוב ליידע את הצוות הרפואי אם מופיעים אחד מהתסמינים הבאים:

  • עליה בחום הגוף מעל 380C.
  • הרעה פתאומית בהרגשה הכללית, גם אם חום הגוף תקין.
  • כאב גרון, כאב שרירים, צמרמורת, שיעול, כאב בזמן מתן,  או תכיפות - במתן השתן.


אנמיה (חוסר דם)

התרופה עלולה לגרום לירידה ברמת כדוריות הדם האדומות (אנמיה). כדוריות אלו מכילות המוגלובין, המוביל חמצן בגוף, וכשרמתן נמוכה - פחות חמצן מגיע אל התאים. מצב זה עלול לגרום לך לחולשה, קוצר נשימה או חיוורון. יש לדווח לצוות הרפואי על הופעת תסמינים אלה. ייתכן שתחוש דכדוך ועייפות כאשר יש אנמיה, אך אלה יחלפו והרגשתך תשתפר כשרמת כדוריות הדם תעלה. רמות כדוריות הדם עשויות לעלות ולרדת לסירוגין במהלך הטיפול, ולגרום לשינויים הן במצב הרוח והן במצבך הגופני. במהלך הטיפול יבוצעו בדיקות דם שגרתיות בכדי לעקוב אחר מצבך הכללי ורמות הרכיבים החיוניים בדם.


טרומבוציטופניה (חסר טסיות הדם)

השימוש בתרופה עלול להפחית את ייצור טסיות הדם, המסייעות בקרישת הדם. מספר הטסיות בדמך יבדקו באופן קבוע לפני ובמהלך הטיפול. במקרים מסוימים ייתכן ותצטרך לקבל עירוי  טסיות.  במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות, פריחה על העור או שטפי דם בידיים או ברגליים  – דווח לרופא המטפל. 

פגיעה בכבד

התרופה עלולה לגרום לפגיעה בכבד ומחייבת מעקב רפואי. הצוות הרפואי יערוך לך בדיקות תפקודי כבד תקופתיות. הודע לצוות הרפואי אם אתה מבחין באחד או יותר מהתסמינים הבאים, היכולים להעיד על רעילות כבדית: הצהבה של העור, או של החלק הלבן של העיניים, תחושת עייפות רבה מהרגיל, ירידה בתאבון, גרד בעור, דימום מהאף,   שתן כהה, או כאב בטן או בצד ימין של הבטן.


פגיעה בכליה

הטיפול בלומוסטין עלול לגרום להקטנת נפח הכליות. תפקודן נוטר בקביעות בזמן הטיפול.


בחילות והקאות

יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.


דלקת של רירית חלל הפה (סטומטיטיס)

פגיעה ברירית חלל הפה היא תופעת לוואי שכיחה מהטיפול, ויכולה להיות מלווה באודם, נפיחות, כאב, יובש וטעם מר עד חוסר טעם בחלל הפה. לעיתים מופיע כיב (אפטה) בודד, ומקרים אחרים כיבים רבים הנראים כנגעים לבנים או דימום חניכיים. מומלץ לשמור היטב על היגיינת הפה, שתות הרבה, ולהימנע ממאכלים חמוצים, מלוחים או מתובלים. מציצת קרח עשויה לסייע בהפחתת הכאבים. פנה לצוות המטפל שיוכל לרשום לך טיפול בדלקת.


שינויים בשיער

ייתכן והשיער ישנה את צבעו, יהפוך דק ודליל יותר, או שתתרחש נשירת שיער מלאה. ברוב המקרים, מדובר בתופעה זמנית, והשיער ישוב ויצמח עם סיום הטיפול.

לעצות ומידע נוסף ניתן לעיין בחוברת "התמודדות עם נשירת שיער" של האגודה למלחמה בסרטן. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995, או לאתר האינטרנט של האגודה. 


תופעות לוואי נדירות

שינויים בריאות (רעילות ריאתית)

התרופה עלולה לגרום לפגיעה בריאות. דווח מיד לצוות המטפל במידה ואתה מפתח תסמינים חדשים או החמרה של התסמינים הבאים: קשיי נשימה, קוצר נשימה, שיעול או חום.


ממאירות שניה

קיים סיכון לפתח סוגים מסוימים של סרטן דם שנים לאחר סיום הטיפול בלומוסטין, ובעיקר לוקמיה חדה ותסמונת מיילודיספלסטית.


שינויים נוירולוגיים

לומוסטין יכול לפעמים להשפיע על העצבים והמוח ולגרום לבלבול, עייפות קיצונית, קשיי הליכה איבוד שיווי משקל, או  קשיי דיבור. דווח  מיד לצוות הרפואי אם אתה חווה אחד מן התסמינים הללו.


שינויים בראייה

תופעת לוואי זו יכולה לכלול טשטוש בראייה, ראייה כפולה, הבזקים וכתמים שחורים, ירידה בחדות הראייה. במידה והנך חווה תופעות אלו דווח על כך מיד לרופא המטפל.


מידע חשוב נוסף

  • תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.

  • תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.

  • הגעה לבית החולים - אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן – ידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.

  • מניעת הריון - אין להכניס או להיכנס להריון בזמן נטילת התרופה, היות והתרופה עלולה להזיק לעובר.

  • אמצעי מניעה: נשים בגיל הפוריות צריכות להשתמש באמצעי מניעה אפקטיביים בזמן הטיפול בלומוסטין ובמשך שבועים לאחר הטיפול האחרון. גברים שלהם בת זוג בגיל הפוריות צריכים להשתמש באמצעי מניעה אפקטיביים בזמן הטיפול ובמשך שלושה וחצי חודשים לאחר הטיפול האחרון. יש להקפיד על שימוש באמצעי מניעה חוסם (קונדום) החוסם את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק בזמן השימוש בתרופה.

  • פוריות: התרופה עלולה להשפיע על פוריות גברים ונשים. אפשר להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.

  • הנקה: יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה ובמשך שבועיים לאחר סיומו, היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב האם.

  • אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה. 

מרכז תמיכה "חזקים ביחד"
באגודה למלחמה בסרטן
קרא עוד
מידע נוסף בנושא

פורום רפואה משלימהתרופות וטיפולים במחלת הסרטן 

תודתנו נתונה ל:
ד"ר גל גולדשטיין, מנהל המחלקה ע"ש דינה ופלה ויינשטוק להמטו-אונקולוגיה ילדים הדסה, ירושלים, על הערותיו והארותיו.

עודכן: ספטמבר 2022
המידע אודות התרופות הניתן על ידי האגודה למלחמה בסרטן הוא לידיעה כללית בלבד ואינו משמש כהמלצות טיפוליות או כבסיס להמלצות טיפוליות. אין לראות בו תחליף להיוועצות אישית וטיפול על ידי הצוות הרפואי, או לעלון לצרכן. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.