מבוא
מהו טיפול בקרינה (רדיותרפיה)?
תכנון הטיפול
מכשיר הקרינה
מתי ניתן הטיפול?
מהלך הטיפול
הרגשתך במהלך הטיפול
תופעות לוואי
הטיפול בעור
בתום טיפולי הקרינה
מערך התמיכה והסיוע של האגודה למלחמה בסרטן
חוברת זו נכתבה על ידי רופאים ואחיות מהצוות המטפל בנשים המקבלות טיפול בקרינה (רדיותרפיה) לשד. החוברת נועדה לענות על כמה מהשאלות שנשים במצבך שואלות, ולספק לך ולבני משפחתך מידע העשוי לסייע בהתמודדות עם הטיפולים.
אם בתום קריאת החוברת תהיינה לך שאלות נוספות, תוכלי לפנות אל הצוות המטפל או למרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 03-5721608 או בדוא"ל: info@cancer.org.il
טיפול בקרינה, או רדיותרפיה, הוא שימוש בקרינה מייננת, בעלת אנרגיה גבוהה שנועדה להרוס גידולים ממאירים (סרטניים). הקרינה חודרת לאזור הגידול ופוגעת בתאים הסרטניים.
הקרינה פוגעת בתאים בזמן התחלקותם. מכיוון שהתאים הסרטניים מתחלקים במהירות, הקרינה פוגעת בהם ומונעת את התפשטותם. גם התאים הבריאים נפגעים מהקרינה, אך מאחר שהם תאים שלמים ונורמליים, הם מתאוששים לאחר הקרינה ומתחדשים.
כדי להפחית ככל האפשר את הנזק לתאים הבריאים, הטיפול בקרינה מתבצע רק לאחר תכנון מדוקדק, המצמצם חשיפת תאים בריאים לקרינה ומכוון את מלוא מנת הקרינה הניתנת לאזור שבו נמצאים התאים הסרטניים. הטיפול בקרינה אינו מכאיב, ודומה לצילום רנטגן שגרתי.
טרם תחילת הטיפול בקרינה תיפגשי לשיחה עם הרופא, ותתבקשי לחתום על טופס הסכמה מדעת לגבי הטיפול שאת עומדת לקבל.
לפני תחילת הטיפול יש צורך לתכנן את הטיפול ולסמן את האזור שאליו תכוון הקרינה. תהליך התכנון נקרא סימולציה, שפירושה: הדמיה. הכוונה היא להדמיית הטיפול העתידי. הסימולציה נעשית באמצעות מכשיר מיוחד שנקרא סימולטור או CT סימולטור, המבצע צילום CT ומאפשר תכנון ודיוק בכיוון ובמינון הקרינה. תוכנית הטיפול מותאמת לכל מטופלת באופן אישי. לעתים התכנון מצריך בדיקות נוספות, כמו CT עם הנחיית נשימה או צילומים נוספים.
ההדמיה נעשית ביחידת הקרינה. בתום ההדמיה, האזור שאליו יינתן הטיפול יסומן על גופך באמצעות עט סימון או דיו מיוחד. אין להסיר את הסימון עד לסיום הטיפול בקרינה, כדי להבטיח שהקרינה תינתן תמיד באותו המיקום. ברבים מהמכונים מסמנים את האזור באמצעות קעקוע נקודות קטנטנות, כמעט בלתי נראות. נקודות אלו ישמשו למיקום שדות הקרינה בטיפול. בחלק מן המכונים משתמשים בדיו נסתר שאינו נראה לעין.
תוכנית הטיפול היא אישית ומותאמת במיוחד לכל מטופלת. בחלק ממכוני הקרינה קיימים מכשירים המסנכרנים את נשימתך עם מכשירי הקרינה להגנה על הלב. במקרה כזה תקבלי הנחיה מיוחדת על עומק וקצב הנשימה מרנטגנאי הריפוי ו/או האחיות.
במהלך הסימון תתבקשי לשכב כשידייך מורמות מעבר לראשך ללא תנועה במשך כ-30 דקות. אם קיים קושי לשכב בצורה זו, יש לדווח מראש לרופא.
הטיפול יתחיל רק לאחר שאנשי הצוות ישלימו את החישובים ואת תוכנית הטיפול. לעתים יש צורך לשנות במעט את תכנון הטיפול לאחר שהתחיל. ולכן, ייתכן שתתבקשי לבקר שוב בחדר הסימולציה. שינויים אלה הם מקובלים ואינם מעידים על שיבוש בטיפול.
הזמן המקובל להתחלת הטיפול לאחר הסימולציה הוא בין שבוע לשלושה שבועות.
הטיפול הקרינתי ניתן במכשיר הנקרא מאיץ קווי המפיק קרינה באנרגיה גבוהה. מכשיר זה יוצר אלומת קרינה בעלת גבולות חדים, כושר חדירות רב לעומק הרקמות וקצב קרינה מהיר המאפשר משך טיפול קצר. בצורה זו כמות הקרינה הנספגת בעור קטנה, ולכן כרוכה בסיכון מינימלי לנזק ולתגובה בעור.
מכשירי הקרינה ממוקמים בחדרים מיוחדים, בעלי קירות עבים מאוד ובלתי חדירים לקרינה, כדי להגן על הסביבה.
הטיפול ניתן ביחידות הקרינה במכונים האונקולוגיים שבהם יש מכשירי קרינה. הטיפול ניתן מדי יום, בימים א׳-ה׳, בהתאם למינון שקובע הרופא. משך מתן הקרינה קצר מאוד, אך לרנטגנאי הריפוי נדרש זמן כדי למקם במדויק את מכשיר הקרינה באזור המתאים. השהייה בחדר הטיפול נמשכת כ-20-5 דקות. ההקרנה עצמה אורכת 5-2 דקות, בהתאם לטיפול ולמכשיר.
סדרת טיפולים מונה על פי רוב 35-15 פגישות, המתפרשות על פני כשלושה- שבעה שבועות, בהתאם להחלטת הרופא. טיפולים בקרינה אינם ניתנים בסופי שבוע ובחגים.
במידת האפשר, ניתן לתאם את שעת הטיפול בהתאם לנוחותך ובהתחשב בסדר היום שלך ובצרכייך. תיאום שעת הטיפול נעשה מול רנטגנאי הריפוי. מומלץ שתגיעי לטיפולים הראשונים בלוויית אדם קרוב, עד שתכירי את הטיפול ואת השפעתו עלייך. ייתכן שגם בהמשך תזדקקי לליווי.
בחדר הטיפולים יש מיטת טיפול ומכשיר קרינה. לשם קבלת הטיפול תתבקשי לשכב על מיטת הטיפול בתנוחה זהה לזו שבה שכבת במהלך הסימולציה. מכשיר הקרינה יכוון לאזור המוקרן. כיוון המכשיר אורך לעתים זמן רב יותר מאשר הטיפול עצמו, אולם זהו שלב חשוב ביותר. רנטגנאי הריפוי יסיים למקם את שדה הקרינה, יצא מהחדר ויפעיל את מכשיר הקרינה. במשך הזמן הקצר של הטיפול )כמה דקות( הרנטגנאי ישגיח עלייך באמצעות טלוויזיה במעגל סגור. בזמן הקרינה לא תחושי דבר. חשוב שלא תזוזי במהלך הטיפול הקצר.
במקרים מסוימים ניתן טיפול קרינתי חד פעמי כבר במהלך הניתוח. ההחלטה אם את מתאימה לטיפול זה נעשית עוד טרם הניתוח על ידי הצוות המטפל. בתקופת הטיפולים בקרינה עלייך להיבדק על ידי רופא או אחות כל שבועיים- שלושה. הצוות הרפואי יעדכן אותך לגבי תדירות הבדיקות והביקורים המתוכננים.
כתוצאה מהטיפול בקרינה ״תכנו תופעות לוואי שונות, כמו עייפות או שינויים על פני העור באזור המטופל. התופעות חולפות בתום הטיפול או שבועות מעטים לאחר סיומו. מטופלות רבות בקרינה אינן חוות תופעות לוואי. מסיבה זו, תחושותייך האישיות הן המדד הטוב ביותר למידת החומרה של תופעות הלוואי.
נשים רבות מסוגלות להמשיך ולנהל אורח חיים רגיל במשך תקופת הטיפול בקרינה, ואילו אחרות זקוקות למנוחה רבה יותר בשל העייפות הנגרמת מהטיפול בקרינה. מנוחה קלה בצהריים יכולה בהחלט לעזור ולהחזיר לך כוחות לקראת המשך היום.
אין כל מניעה לקיים פעילות מינית סדירה ורגילה במהלך הטיפול בקרינה, אף שייתכן שהחשק המיני ירד בשל העייפות. אם את עדיין בגיל הפריון, השתמשי באמצעי מניעה.
טיפול בקרינה עלול להיות מלווה בתופעות לוואי כלליות ומקומיות, שרובן חולפות בתום הטיפול או באופן הדרגתי זמן מה לאחריו. הרופא והצוות המטפל יסבירו לך על תופעות הלוואי הצפויות, בהתאם לטיפול שתקבלי, ועל דרכי ההתמודדות עמן.
תופעות הלוואי השכיחות ביותר הן עייפות ותשישות בתקופת טיפולי הקרינה. העייפות עלולה להופיע כבר בתחילת הטיפול, אך בדרך כלל היא נעלמת בהדרגה לאחר סיומו.
תופעה שכיחה קשורה בשינויים של העור באזור הקרינה. חומרת התגובה משתנה מאישה לאישה. התגובה על העור אינה מיידית, אלא מופיעה לאחר כמה שבועות של טיפול. בדרך כלל ניתן לראות אודם קל ולעתים שינויים בצבע העור או הפטמה. כמו כן, ״תכנו גרד, יובש ופצעונים - ולעתים אפילו קילופי עור קלים. כדאי לדווח לצוות המטפל על השינויים. הנחיות לטיפול בעור במהלך הטיפול בקרינה מובאות בהמשך.
לא תתרחש נשירת שיער מהראש כתוצאה מטיפול בקרינה לשד. שיער בית השחי נושר כשהקרינה מכוונת לאזור בית השחי.
מומלץ לעקוב אחר ההוראות הכלולות בפרק זה. המלצות אלו יסייעו לך במניעה או בהפחתת התגובות על פני העור כתוצאה מהטיפול בקרינה.
חלק מתופעות הלוואי של הטיפול עשויות להימשך, כאמור, גם כמה שבועות לאחר הטיפול. עם זאת, בהדרגה תתחילי לחוש שבכוחך לחזור לתפקוד יומיומי רגיל. חשוב שתמשיכי לנוח ולשמור על תזונה מאוזנת.
בתום הטיפול עלייך לוודא שנקבע לך תור למעקב אצל הרופא המטפל. אם תתעורר בעיה, כדאי להקדים את מועד הביקורת.
מטופלים זכאים להחזר הוצאות נסיעה לצורך טיפול בקרינה. ההחזר ניתן בקופות החולים. להסדר העניין ומילוי טפסים פני למזכירות יחידת הקרינה.
למידע על מערך התמיכה של האגודה למלחמה בסרטן