טמוזולומיד היא תרופה כימותרפית הניתנת כטיפול בסוגים מסוימים של מחלת הסרטן, כגון מלנומה ממאירה וגידולים סרטניים של המוח . דף מידע זה מתאר את הטמוזולומיד, כיצד היא ניתנת, וכמה מתופעות הלוואי האפשריות. כדאי לקרוא דף מידע זה יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן הנקראת "הטיפול הכימי - כימותרפיה", הכוללת מידע ועצות נוספים.התגובה של כל אדם לכימותרפיה היא ייחודית. אנשים מסוימים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, ואחרים יותר.בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר וחלק מהתופעות השכיחות פחות, כדי שתוכל להיות מודע להן אם תופענה אצלך. עם זאת, לא מתוארות תופעות נדירות מאוד, שישנה סבירות נמוכה מאוד להופעתן. אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות לתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך. תיפגש עם הרופא באופן שגרתי במהלך קבלת טיפול זה, כדי שהוא יוכל לעקוב אחר השפעות הכימותרפיה. דף מידע זה אמור לסייע לך לדון עם הצוות המטפל בך בכל שאלה שהיא אודות הטיפול ותופעות הלוואי, כי הם אלה שיכולים לעזור לך במתן העצות הטובות ביותר.
טמוזולומיד מופיעה ככמוסה לבנה עם פס כחול, המכילה 5 מ"ג או 20 מ"ג או 100 מ"ג או 250 מ"ג כל אחת.
יש לבלוע את הכמוסות בשלמותן עם הרבה מים, כל יום, בדיוק באותה שעה. התרופה ניתנת בדרך כלל במשך 5 ימים רצופים, כל 3 שבועות.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
טמוזולומיד רשומה בישראל לחולים הסובלים מגידולים ממאירים של המוח ובחולים במלנומה ממאירה עם גרורות למערכת העצבים, בהתוויות מסויימות.
ירידה כזו עלולה לגרום לאנמיה, סיכון לשטפי דם או דימום, וסיכון מוגבר לזיהום. תופעה זו יכולה להתחיל מספר ימים לאחר מתן הטיפול ולהגיע לשיאה בשבוע השני לאחריו. לאחר מכן, ספירות הדם שלך יתחילו לעלות בהדרגה ויחזרו למצבם התקין בתוך 28-21 ימים. ספירות הדם שלך ייבדקו באופן שגרתי, כדי לעקוב אחר תפקוד מוח העצם שלך.אם החום שלך עולה מעל 38°C, או מופיעים פצעים או דימומים לא מוסברים, או אם לפתע אינך חש בטוב אפילו אם אין לך חום גבוה, פנה מיד לרופא שלך או לבית החולים.
ישנן כיום תרופות יעילות מאוד נגד בחילה, שיכולות למנוע או להחליש באופן משמעותי את הבחילה וההקאות. אם יהיו לך בחילה או הקאות, הן עשויות להתחיל כשעתיים לאחר מתן הטיפול ולהימשך עד 24 שעות. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, ספר על כך לרופא שלך; הוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות נגד בחילה, שעשויות להיות יעילות יותר .
תזונאי בבית החולים יוכל לייעץ לך בעניין זה. לאגודה למלחמה בסרטן חוברת הנקראת 'הטיפול התזונתי התומך בחולה הסרטן', הכוללת עצות ומידע נוסף.
בדרך כלל קל להשתלט על הבעיה באמצעות תרופה, אולם עליך לדווח לרופא שלך אם השלשול חריף או מתמשך. חשוב להרבות בשתיית נוזלים.
בדרך כלל ניתן להקל על תופעה זו בעזרת שתיית מרובה של נוזלים ואכילת מזון עתיר סיבים. בנוסף, התעמלות קלה עשויה לסייע. לעתים הרופא המטפל יחליט לרושם לך תרופות אשר ימריצו את פעולת המעיים.
טמוזולומיד יכולה לגרום לפריחה שעלולה להיות מגרדת. הרופא שלך יוכל לרשום לך תרופה שתעזור לך להתגבר על כך.
אם אתה סובל מכאבי ראש במהלך הטיפול בטמוזולומיד, עליך ליידע את הרופא המטפל שלך.
חשוב שתפנה זמן רב למנוחה.
נשירת השיער מתחילה בדרך כלל שלושה או ארבעה שבועות אחרי קבלת המנה הראשונה של טמוזולומיד, אם כי היא יכולה להתחיל עוד קודם. השיער עלול להידלל, או לעתים נדירות יותר לנשור לחלוטין. מצב זה הוא זמני: השיער יגדל שוב כשהטיפול ייגמר.
יש לדווח לרופא המטפל על תופעת לוואי זו.
תופעה זו אינה נפוצה כלל בקבלת מינונים רגילים של טמוזולומיד, אך יכולה להופיע לעיתים עם טיפול במינון גבוה. לטמוזולומיד יכולה להיות השפעה על שריר הלב, בדרך כלל באופן זמני. יתכן שיבדקו לך את פעולת הלב לפני מתן התרופה, ומדי פעם לפני טיפול.
יתכן שנטילת טמוזולומיד תשפיע על היכולת של אשה להרות, או על היכולת של גבר לעבר אישה. חשוב לדון בפוריות עם הרופא המטפל לפני תחילת הטיפול.
מומלץ לא להרות או לעבר אישה בזמן נטילת טמוזולומיד, מאחר ועלול להיגרם נזק לעובר המתפתח. גם בכך יש לדון עם הרופא המטפל.
<< לרשימת התרופות
מידע נוסף בנושא