לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

דינוטוקסימאב בטא – Dinutuximab beta (קרזיבה ® Qarziba )*

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
מרפאות קרדיו-אונקולוגיות
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
בדיקה גנומית מקיפה
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה דינוטוקסימאב בטא, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבודקים את יעילות הטיפול במחלתך.
          

תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.

אם אתה חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.**

*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.

**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.


מהי התרופה וכיצד היא פועלת?

דינוטוקסימאב בטא היא אימונותרפיה המבוססת על נוגדן חד-שבטי מלאכותי שהונדס גנטית. התרופה פועלת על ידי הצמדות הנוגדן לאנטיגןGP2  (גליקוליפיד) המצוי בביטוי יתר על גבי המעטפת החיצונית של התאים הסרטניים. פעולה זו מאפשרת למערכת החיסון של הגוף לזהות את התאים הסרטניים ולהשמידם.

אופן נטילת התרופה

התרופה ניתנת בשלב ראשון בבית החולים בעירוי תוך-ורידי במינון התלוי במשקלו ובגובהו של המטופל. בהמשך ניתן לתת את התרופה במשאבה בבית. לפני תחילת הטיפול בדינוטוקסימאב בטא, יינתנו תרופות להפחתת הסיכון להתפתחות תגובות לעירוי כגון אלרגיה וחום. כמו כן, יינתנו משככי כאבים לפני מתן העירוי, במהלכו ולאחר סיומו בהתאם לצורך. הרופא עשוי להפחית את המינון או לדחות את הטיפול אם יתפתחו תופעות לוואי מסויימות, ואף להפסיק לגמרי את הטיפול בהתאם לתגובת הגוף לטיפול. יש לציין שתיתכן הקלה בתופעות הלוואי מטיפול לטיפול.

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

דינוטוקסימאב בטא רשומה בישראל לטיפול בנוירובלסטומה בסיכון גבוה בהתוויות מסויימות.


 

תופעות לוואי אפשריות

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.

הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.


תופעות לוואי שכיחות

חום גבוה

לפני תחילת הטיפול יינתנו לך תרופות למניעת התפתחות חום. דווח לצוות הרפואי אם בכל זאת חלה עליה בחום הגוף מעל 38°C.


כאבים ונוירופתיה היקפית (נימול או עקצוצים בידיים/ברגליים)

יש לדווח מיד לצוות הרפואי במקרה שמתפתחים אחד או יותר מהתסמינים הבאים במהלך העירוי או לאחריו: כאבים חזקים או מתחזקים, בעיקר באיזור הבטן, הגב, החזה, השרירים או המפרקים, או חוסר-תחושה או תחושת יתר, חולשה בדרגות שונות עד כדי חולשה קשה, עקצוצים ונימול (תחושה שהאזור "רדום") וכאבים בכפות הידיים או ברגליים. לעיתים תידרש הפחתה במינון התרופה, ובמקרה שהתסמינים אינם חולפים או שהם מחמירים, ייתכן שמתן התרופה יופסק עד לשיפור המצב, ולאחר מכן היא תינתן שוב במינון נמוך יותר. לעיתים רחוקות, יופסק הטיפול לחלוטין.


אלרגיה בזמן עירוי

ייתכן ותתפתח תגובה אלרגית לתרופה. לפני מתן העירוי, הצוות הרפואי יתן לך תרופות האמורות להפחית תסמיני אלרגיה עד כמה שניתן, ויעקוב אחריך מקרוב בעת קבלת העירוי ובמשך 4 שעות לפחות לאחריו. תגובה אלרגית לתרופה יכולה להתפתח במשך היממה שלאחר קבלת העירוי ולהתאפיין בעלייה בחום הגוף, צמרמורת, שינויים בלחץ הדם, פריחה בעור, גרד, נפיחות של הפנים, הגרון, הלשון או השפתיים, קשיי נשימה, סחרחורות, כאבי ראש ובחילות. יש להודיע לצוות הרפואי מיד במידה ואתה חש שינוי בתחושתך במהלך העירוי. יתכן ויופחת מינון התרופה או שיופסק הטיפול בהתאם למידת הסבילות שלך לתופעות אלו. מומלץ להימנע מקבלת טיפולים המכילים סטרואידים במהלך הטיפול בתרופה זו.


שינויים בראייה ובעיניים

הטיפול בתרופה יכול לגרום להרחבת האישונים, שתוביל לקושי בראיה, בעיקר באור חזק. כמו כן, תיתכן הפרעה בחדות הראיה וטשטוש ראיה. ניתן לתקן את חדות הראיה באמצעות התאמת בהתאם לצורך. תופעות אלו לרוב חולפות, אולם הן יכולות להימשך מספר חודשים גם לאחר הפסקת השימוש בתרופה. דווח מיידית לצוות הרפואי המטפל בך אם אתה מבחין בתופעות אלו. יש להמשיך מעקב אצל רופא עיניים בהתאם לצורך.


ירידה בספירות הכדוריות הלבנות בדם וסיכון לזיהומים

הטיפול בתרופה עלול להפחית את ייצור תאי הדם הלבנים, ובכך להגביר את הסיכון להופעת זיהומים ומחלות. במהלך הטיפול בתרופה רמת כדוריות הדם הלבנות תיבדק בקביעות על ידי הצוות הרפואי. אם יימצא שהיא נמוכה, ייתכן והטיפול בתרופה יידחה או שיופחת המינון שניתן לך. יש לציין שגם ללא שינוי בספירות הדם קיימת ירידה של מערכת החיסון בתקופת הטיפול בתרופה.
               

חשוב ליידע את הצוות הרפואי אם מופיעים אחד מהתסמינים הבאים:

  • עליה בחום הגוף מעל 38°C מעלות.
  • הרעה פתאומית בהרגשה הכללית, גם אם חום הגוף תקין.
  • אם אתה סובל מתסמינים העלולים להעיד על זיהום, כגון: כאבי גרון, כאבי שרירים, צמרמורת, שיעול, כאב בזמן מתן שתן, או תכיפות במתן השתן.


המלצות למניעת זיהומים:

  • רחיצת ידיך וידי מבקריך זו הדרך הטובה למנוע התפשטות זיהום.
  • הימנע מפגישות עם קהלים רחבים ואנשים חולים.
  • המנע מטיפול בפסולת של חיית מחמד.
  • שמור על כל פצע או חתך- נקי.
  • הקפד על רחצה יומיומית ובריאות הפה (צחצוח שיניים באופן קבוע).
  • מומלץ להתייעץ עם הרופא או האחות בטרם תקבע את ביקורים או טיפולים אצל רופא השיניים.
  • הימנע מלגזור את העור סביב הציפורן או ציפורן חודרנית. ניתן למרוח לק על הציפורניים אך לא להדביק ציפורניים מלאכותיות.
  • התייעץ עם הרופא או האחות בטרם אתה או מי שמתגורר אתך מקבל חיסון כלשהו.


חבורות או דימומים

השימוש בתרופה עלול להפחית את ייצור טסיות הדם, המסייעות ביצירת קרישת הדם ומניעת דימומים או פציעה. מספר הטסיות בדמך יבדקו באופן קבוע לפני ובמהלך הטיפול. במקרים מסוימים ייתכן ותצטרך לקבל עירוי טסיות. במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות, פריחה על העור או שטפי דם בידיים או ברגליים – דווח לרופא המטפל.

תסמונת הדליפה הקפילרית / תסמונת קלרקסון (Capillary leak syndrome)

במקרים מסויימים התרופה יכולה לגרום לירידה חדה בנפח הדם (הפלסמה) ועלול להתפתח מצב מסכן חיים. פנה מיידית לטיפול רפואי אם תחוש בפתאומיות באחד או יותר מהתסמינים הבאים: עור חיוור וקר, ירידה חדה של לחץ הדם, דופק ונשימה מהירים, צמרמורות ובלבול.


בחילות והקאות

יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.

להלן מספר המלצות להפחתה או מניעה של בחילות ו/או הקאות:

  • המנע ממאכלים שעלולים להחמיר את התסמינים, כמו מאכלים שומניים, חריפים או חומציים (לימונים, עגבניות, תפוזים).
  • נסה לאכול ארוחות קטנות כל כמה שעות וללעוס היטב, ולצרוך מזונות קרים או בטמפרטורת החדר.
  • נסה להשתמש בכדורים נוגדי צרבת, לאכול קרקרים או טוסט, לשתות משקה עם נענע או ג'ינג'ר אייל, ולהשתמש בשורש ג'ינג'ר טרי טחון במזון, או בג'ינג'ר מסוכר.
  • היעזר בגישות טיפוליות שאינן תרופתיות המגבירות את מידת השקט הנפשי, כגון דיקור או דמיון מודרך.


שלשולים

ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.



תופעות לוואי שכיחות פחות

ירידה בתיאבון

בזמן הטיפול ייתכן אובדן תיאבון. נסה להוסיף תבלינים ועשבי תיבול בכדי להעשיר את טעם המזון. חלק מהמטופלים מגלים כי בזמן הטיפול מזונות קרים טעימים יותר מאשר מזונות חמים. מומלץ וכדאי להתייעץ בנושא זה עם הדיאטנ/ית במחלקה או האחות שיעניקו לך עצות מעשיות וטיפים בכדי להתמודד עם תופעות אלו.



לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא: פורום תזונה למתמודדים ומחלימים מסרטן.


עלייה במשקל הגוף

ייתכן ותעלה במשקל בזמן השימוש בתרופה, הקפדה על תזונה מאוזנת ופעילות גופנית קבועה יכולים לעזור בשמירה על המשקל. שוחח על כך עם הצוות המטפל בך או עם דיאטנית.


נפיחות ובצקת (אֶדֶמָה) בגפיים

התרופה עלולה לגרום לנפיחות בכפות הידיים או הרגליים או בקרסוליים. תסמין זה יכול להיות סימן לבעיות אחרות, ולכן עליך לדווח לצוות הרפואי על כל נפיחות חריגה לשם הערכה נוספת.


שינויים בעור (פריחה, אדמומיות, יובש או גרד)

ייתכן שיופיעו פריחה דמוית-אקנה, אדמומיות, יובש או גרד בעור בזמן הטיפול בתרופה. בהתאם לצורך, הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו. דווח בהקדם האפשרי לצוות המטפל על כל פריחה שמופיעה בעורך, או על החמרה. אין לטפל בפריחה בתכשירים המיועדים לאקנה. ניתן להקל על תופעות אלו על-ידי שימוש במים פושרים, סבון עדין נטול ריח, והימנעות משימוש במוצרים המכילים אלכוהול או בישום. הקפד לשמור על ניקיון העור, כדי למנוע זיהומים. בנוסף, מומלץ למרוח קרם לחות מדי יום לאחר הרחצה.


שינויים במדדים בדם

במהלך הטיפול בתרופה ייערכו לך בדיקות דם בקביעות כדי לעקוב אחר רמות הסידן, האלבומין ומינרלים בדם כגון אשלגן, נתרן, זרחן, מגנזיום, ועוד. במרבית המקרים ניתן לאתר תופעה זו בבדיקות הדם בטרם תחוש בתסמינים כלשהם.


אנמיה

התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה (מצב של חסר דם). תסמיני אנמיה הן עייפות, חולשה וקוצר נשימה. יש לדווח לרופא המטפל מיידית על הופעת תסמינים אלו. במקרים קשים של אנמיה יתכן צורך במתן עירוי דם. יש לזכור כי אנמיה שנגרמת כתוצאה מהטיפול היא במרבית המקרים זמנית וחולפת.


מידע חשוב נוסף

  • במהלך הטיפול בתרופה יש להימנע מהתרופות הבאות: סטרואידים או תרופות המכילות סטרואידים, אימונוגלובולינים או חיסונים למיניהם.

  • תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.

  • תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.

  • הגעה לבית החולים - אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן – יידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.

  • מניעת הריון ואמצעי מניעה: על גברים הנוטלים את התרופה להקפיד על שימוש באמצעי מניעה חוסם (קונדום) החוסם את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק בזמן השימוש בתרופה, ועל נשים להקפיד להשתמש באמצעי מניעה יעיל במהלך הטיפול ולפחות חודשיים לאחריו. מומלץ לשוחח בנושא זה עם הרופא המטפל בך.

  • אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה. 

מרכז תמיכה "חזקים ביחד"
באגודה למלחמה בסרטן
קרא עוד
מידע נוסף בנושא

פורום גידולי מוחפורום ממאירויות המטולוגיותתרופות וטיפולים במחלת הסרטן 

תודתנו נתונה ל:
ד"ר שפרה אש, מנהלת המערך להמטו-אוקולוגיה והשתלות מח עצם בילדים, בית החולים לילדים ע"ש רות רפפורט, המרכז הרפואי רמב"ם, חיפה; יו"ר האיגוד להמטו-אונקולוגיה ילדים
עודכן: יולי 2018
המידע אודות התרופות הניתן על ידי האגודה למלחמה בסרטן הוא לידיעה כללית בלבד ואינו משמש כהמלצות טיפוליות או כבסיס להמלצות טיפוליות. אין לראות בו תחליף להיוועצות אישית וטיפול על ידי הצוות הרפואי, או לעלון לצרכן. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.