לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

קארמוסטין - Carmustine (ביקנו® - ®BiCNU)

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
מרפאות קרדיו-אונקולוגיות
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
בדיקה גנומית מקיפה
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

קארמוסטין היא תרופה כימותרפית הניתנת כטיפול בסוגים מסוימים של מחלת הסרטן. דף מידע זה מתאר את הקארמוסטין, כיצד היא ניתנת, וכמה מתופעות הלוואי האפשריות. כדאי לקרוא דף מידע זה יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן הנקראת 'הטיפול הכימי-כימותרפיה', הכוללת מידע ועצות נוספים.


התגובה של כל אדם לכימותרפיה היא יחודית. אנשים מסוימים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, ואחרים יותר. תופעות הלוואי המתוארות בדף מידע זה לא ישפיעו על כל אחד המטופל בקארמוסטין, והן עשויות להיות שונות אם אתה נוטל יותר מסוג אחד של תרופה כימותרפית.


בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר וחלק מהתופעות השכיחות פחות, כדי שתוכל להיות מודע להן אם תופענה אצלך. עם זאת, לא מתוארות תופעות נדירות מאוד, שישנה סבירות נמוכה מאוד להופעתן. אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות לתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.


תיפגש עם הרופא באופן שגרתי במהלך קבלת טיפול זה, כדי שהוא יוכל לעקוב אחר השפעות הכימותרפיה. דף מידע זה אמור לסייע לך לדון עם הצוות המטפל בך בכל שאלה שהיא אודות הטיפול ותופעות הלוואי, כי הם אלה שיכולים לעזור לך במתן העצות הטובות ביותר.

כיצד היא נראית?

קארמוסטין מופיעה כנוזל שקוף לאחר שהומס מאבקה.

כיצד מקבלים אותה?

באמצעות עירוי (טפטוף) לתוך הוריד דרך קנולה (צינור דק המוחדר לתוך הוריד). ניתן גם לקבל אותה באמצעות עירוי מרכזי המוחדר מתחת לעור לתוך וריד קרוב לעצם הבריח.

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

קארמוסטין רשומה בישראל לטיפול ב-GBM (גליובלסטומה) בהתוויות מסויימות.

תופעות לוואי אפשריות 

בחילה והקאות

יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילה שעשויות למנוע או להפחית אותה. אם יהיו לך בחילה או הקאות, הן עשויות להתחיל לאחר מתן הטיפול ולהימשך עד יום אחד. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, ספר על כך לרופא שלך. הוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.

ירידה זמנית בספירות הדם.

ירידה כזו עלולה לגרום לאנמיה (חוסר דם), סיכון לשטפי דם או דימום, וסיכון מוגבר לזיהום. תופעה זו יכולה להתחיל מספר ימים לאחר מתן הטיפול ולהגיע לשיאה בשבוע השני לאחריו. לאחר מכן, ספירות הדם שלך יתחילו לעלות בהדרגה ויחזרו למצבם התקין בתוך 21-28 ימים.


המידה שבה תרד ספירת הדם שלך תלויה במינון של הכימותרפיה שאתה מקבל ובאלו תרופות כימותרפיות אחרות אתה מקבל במשולב, אם בכלל. הרופא שלך יוכל לייעץ לך מה הסיכוי שספירת הדם שלך תרד בגלל הכימותרפיה. ספירת הדם שלך תיבדק באופן שגרתי כדי לעקוב אחר תפקוד מוח העצם.


אם החום שלך עולה מעל 38 מעלות, או אם מתפתחים אצלך שטפי דם או דימומים בלתי מוסברים, או אם פתאום אתה לא מרגיש טוב אפילו אם אין לך חום גבוה, פנה מיד לרופא שלך או לבית החולים.

תופעות לוואי נפוצות פחות

 

השפעות זמניות על הכבד.

קארמוסטין עלולה לגרום לשינויים בפעילות הכבד, שיחזור למצבו התקין כאשר הטיפול יסתיים. קיימת סבירות נמוכה ביותר שייגרם לך נזק כתוצאה מכך, אך הרופא שלך יקפיד לבצע מעקב. יילקחו ממך דגימות דם מדי פעם כדי לעקוב אחר פעילות הכבד שלך.

שינויים בריאות.

קארמוסטין עלולה לגרום לשינויים ברקמת הריאה. דווח לרופא המטפל בך אם אתה מבחין בשיעול או קוצר נשימה.

שלשול.

בדרך כלל ניתן לשלוט בו בקלות באמצעות תרופה, אולם ספר לרופא שלך אם הוא חריף או מתמשך. במקרה כזה חשוב להקפיד על שתייה מרובה.

אובדן תיאבון.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת הנקראת 'הטיפול התזונתי התומך', הכוללת עצות שונות בנוגע להגברת התיאבון, התמודדות עם קשיים באכילה ושמירה על המשקל. בנוסף, דיאטנית בבית החולים תוכל לעזור לך.

מידע נוסף


במהלך קבלת הטיפול בקארמוסטין, עלול להיגרם כאב במקום הזריקה או לאורך הוריד. אם אתה חש בכאב דווח לרופא או לאחות המטפלים בך.


אנשים עלולים לפעמים לחוות גלי חום או גירוד בעיניים במהלך קבלת הטיפול בתרופה.

תרופות נוספות עשויות להזיק לך כאשר אתה מטופל בכימותרפיה. עליך לדווח תמיד לרופא המטפל בך אם אתה נוטל תרופות נוספות.

פוריות.

יתכן שנטילת קארמסוטין תשפיע על היכולת של אישה להרות, או על היכולת של גבר לעבר אישה. חשוב לדון על פוריות עם הרופא המטפל לפני תחילת הטיפול.

מניעת הריון.

מומלץ לא להרות או לעבר אישה בזמן נטילת קארמוסטין, מאחר ועלול להיגרם נזק לעובר המתפתח. גם בכך יש לדון עם הרופא המטפל.

 

<< לרשימת התרופות