דף מידע זה מתאר את התרופה דציטבין, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבודקים את יעילות הטיפול במחלתך.
*או תרופות המכילות חומר פעיל זהה בעלות שמות מסחריים אחרים.
**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
דציטבין היא תרופה ממשפחת חומרי היפומתילציה, הפועלת לעיכוב תהליך מתילציית הדנ"א, החיוני להתחלקות והתפשטות התאים הסרטניים, וגורמת בכך למוות של התאים הסרטניים.
דציטבין ניתנת כעירוי לווריד. ישנם שני משטרי טיפול אפשריים בהתאם לטיפול שייקבע על ידי הרופא: עירוי שניתן במשך שעה ביום לאורך 5 ימים – מדי ארבעה שבועות, או עירוי שניתן במשך 3 שעות ביום, מדי 8 שעות ולאורך 3 ימים – מדי שישה שבועות. . מינון התרופה נקבע על פי משקל וגובה, ותדירות ואופן נטילתה נקבעת על ידי הרופא המטפל. הטיפול יימשך כל עוד הוא יהיה אפקטיבי.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
דציטבין רשומה בישראל לטיפול בתסמונות מיאלודיספלסטיות ובלוקמי מיאלואידית (AML) בהתוויות מסויימות.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי העיקריות והשכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
דווח לצוות הרפואי על כל תופעת לוואי המדאיגה אותך, או שאינה מובאת בדף זה.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.
הטיפול בדציטבין עלול להפחית את ייצור תאי הדם הלבנים המיוצרים על ידי מח העצם (תופעה המכונה נויטרופניה), ובכך להגביר את הסיכון להופעת זיהומים ומחלות. במהלך הטיפול בתרופה רמת כדוריות הדם הלבנות תיבדק בקביעות על ידי הצוות הרפואי. אם יימצא שהיא נמוכה, ייתכן והטיפול בתרופה יידחה או שיופחת המינון שניתן לך, או שתקבל זריקה שתעלה את מספר הכדוריות הלבנות ותרחיק את סכנת הזיהום..
חשוב לפנות באופן מיידי להתייעצות רפואית באחד המקרים הבאים:
המלצות למניעת זיהומים:
התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה (מצב של חוסר דם). כדוריות הדם האדומות מכילות המוגלובין, המוביל חמצן בגוף. כאשר רמת הכדוריות האדומות בדם נמוכה, פחות חמצן מועבר לתאים ומופיעים תסמיני עייפות, חיוורון, חולשה וקוצר נשימה. לעתים, האנמיה עלולה להחמיר מחלת לב, אם קיימת כזו. רמת כדוריות הדם או ההמוגלובין ייבדקו בקביעות. עם זאת, יש לדווח לרופא המטפל מיידית במקרה של הופעת תסמינים אלו. במקרים מסוימים של אנמיה יתכן ויהיה צורך במתן עירוי דם, ו/או זריקות להעלאת ההמוגלובין (זריקות ממשפחת האריתרופוייטין). יש לזכור כי אנמיה שנגרמת כתוצאה מהטיפול היא במרבית המקרים זמנית וחולפת.
השימוש בתרופה עלול להפחית את ייצור טסיות הדם (טרומבוציטים, Platelets), המסייעות במניעת דימומים או פציעה. מספר הטסיות בדמך יבדקו באופן קבוע לפני ובמהלך הטיפול. במקרים נדירים ייתכן ותצטרך לקבל עירוי טסיות. במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, או שטפי דם בידיים או ברגליים – דווח לרופא המטפל.
כ-30% מהמטופלים בדציטבין עלולים לסבול משלשול. ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה נמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.
יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילה והקאה העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.המלצות להפחתה או מניעה של בחילות ו/או הקאות:
ניתן לטפל ביעילות בתופעה זו באמצעות טיפול תרופתי. אם אתה חווה כאבי ראש - פנה לרופא המטפל בך.
במהלך הטיפול בתרופה ייערכו לך בדיקות דם בקביעות כדי לעקוב אחר שינויים אפשריים ברמות המינרלים והמלחים בדם, בעיקר ירידה ברמות המגנזיום והאשלגן. יש לדווח לרופא המטפל אם אתה נמצא בתזונה דלת מגנזיום או תזונה מוגבלת באשלגן.
יידע את הרופא על התכווצויות בשרירי הזרוע או הרגל, תחושת עקצוץ או חוסר תחושה, קצב לב לא סדיר או תחושת חולשה עד כדי עילפון.
ייתכן ותחוש כאבים בשרירים או במפרקים. שוחח על כך עם הצוות הרפואי, ניתן לטפל בתופעה באמצעות משככי כאבים.
פנה מיד להתייעצות רפואית במידה ואתה מפתח תסמינים חדשים או החמרה של התסמינים הבאים, העלולים להיות קשורים להתפתחות דלקת ריאות: כאבים בחזה, קשיים או קוצר נשימה, שיעול או חום גוף גבוה (מעל 38ºC).
אם אתה חווה קשיים בהירדמות תוכל להסתייע בטכניקות הרגעה, דמיון מודרך והאזנה למוסיקה מרגיעה. כמו כן, השתדל להקפיד על שעות שינה וקימה קבועות, דאג לטמפרטורת חדר נוחה, הימנע מצריכת משקאות המכילים קפאין (כגון תה וקפה) אחר הצהרים, נסה לבצע פעילות גופנית קלה עד מתונה במשך היום שתסייע לעייף אותך, ואם אתה חש רעב לפני השינה, צרוך מנת מזון קטנה על מנת לא להתעורר מרעב במהלך הלילה. אם התופעה נמשכת – דווח לרופא שייתן לך טיפול תרופתי מתאים.
כדי לעצור את הדימום, בעודך יושב, צבוט את חלקו הרך של אפך מעל הנחיריים, הישען קדימה ונשום דרך הפה. עשה זאת למשך 15-10 דקות לפחות.
דווח לרופא אם אתה חווה דימום קשה.
לעיתים יופיעו לאחר קבלת התרופה תסמינים דמויי שפעת, כגון צמרמורות, חום גוף גבוה וכד'. תופעות אלה יחלפו לרוב כעבור שעות ספורות. חשוב להרבות בשתייה ובמנוחה. דווח לרופא אם התסמינים נמשכים.
בעת השימוש בדציטבין אתה עלול לסבול מאף מנוזל ומפצעים בריריות האף והפה. על מנת לשמור על בריאות והגיינת הפה, מומלץ להשתמש בשטיפות פה. ניתן ליטול משככי כאבים להפחתת תחושת הצריבה. במקרה ואתה סובל מתופעות אלו, יש לדווח לצוות הרפואי.
בעת העירוי ייתכן ותסבול מפריחה בעור, עלייה בחום הגוף, צמרמורת, כאבי ראש ובחילות. דווח מייד לצוות הרפואי אם אתה מבחין בתסמינים אלה.
לעיתים בעת השימוש בתרופה, אתה עלול לשים לב לשינויים בגוון הצואה, שתראה כהה או אפילו שחורה. ייתכן והדבר נובע מדימומים בבטן או במעי. אם אתה שם לב לשינויים בצבע הצואה יש לדווח על כך לרופא.
דווח לרופא אם אתה סובל מתופעה זו.
דציטיבין עלולה במקרים נדירים לגרום לשינויים באספקת הדם אל המוח, מה שעלול לגרום לשבץ. אם אתה סובל מחולשה או נימול ביד אחת או בשתי הידיים, בלבול בדיבור, 'צניחה' של הפנים, העפעף או זווית הפה בכיוון אחד, יש לפנות בדחיפות למרכז הרפואי הקרוב לביתך.
פורום רפואה משלימהתרופות וטיפולים במחלת הסרטן