לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

טיסג'נלקלאוצל – Tisagenlecleucel (קימרייה®-®Kymriah)*

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
מרפאות קרדיו-אונקולוגיות
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
בדיקה גנומית מקיפה
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה טיסנג'נלקלאוצל, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך**, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבודקים את יעילות הטיפול במחלתך.

*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.
**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.


מהי התרופה וכיצד היא פועלת?

טיסנג'נלקלאוצל היא תרופה אימונותרפית הפועלת בטכנולוגיה מתקדמת שנקראת CAR-T, Chimeric antigen receptor therapy - ומכווננת נגד תאי סרטן המבטאים על פני שטחם סמן (חלבון, אטנטיגן) ספציפי מסוג CD-19. בטיפול זה מתבצע תהליך של הנדסה גנטית בתאי הדם הלבנים מסוג T של מערכת החיסון הנלקחים מהמטופל עצמו, כך שיבטאו קולטן כימרי (CAR) כנגד CD-19. לאחר שהתאים המהונדסים מוחזרים למטופל, הם מזהים את החלבון CD-19, נקשרים אליו, ותוקפים והורגים את תאי הסרטן המבטאים אותו.


אופן נטילת התרופה

הטיפול בטיסנג'נלקלאוצל מצריך הכנה מקדימה, בה יישאבו מגופך תאי דם של מערכת החיסון (תהליך האורך כ-6-3 שעות) אשר יישלחו למעבדה מרכזית בחו"ל, שם הם יעברו שינוי גנטי (תהליך האורך בין 4-2 שבועות) שיסייע למערכת החיסון שלך לזהות ולתקוף את תאי הסרטן. 3-4 ימים טרם קבלת התאי ה-CART, בדרך כלל נותנים טיפול כימי קצר להשמדת לימפוציטים (lymphodepleting chemotherapy), שמטרתו להחליש את מערכות החיסון ולהיטיב את קליטת התאים המהונדסים (CAR-T) בגופך (אלא אם כן ספירת הדם שלך היא כבר מספיק נמוכה לפני קבלת התרופה). כאשר תאי ה-CAR-T מוכנים לשימוש, הם נשלחים בחזרה לבית החולים, שם הם מוחדרים לגוף המטופל דרך עירוי חד-פעמי לוריד. זמן העירוי עצמו בדרך כלל נמשך מספר דקות. לאחריו תישאר בבית החולים לצורך מעקב והשגחה למשך 15-10 ימים. הטיפול בטיסג'נלקלאוצל ניתן אך ורק במרכזים בהם הצוות הרפואי עבר הסמכה מיוחדת לכך. בדוק עם הרופא שלך היכן ניתן הטיפול.

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

טיסג'נלקלאוצל רשומה בישראל לטיפול לילדים ומבוגרים צעירים שמלאו להם 3 שנים וטרם מלאו להם 25 שנים החולים בלוקמיה חוזרת או עמידה (רפרקטורית) מסוג CD19+ B cell Acute Lymphoblastic Leukemia (ALL) על פי ההתוויות המעודכנות באתר משרד הבריאות.


הערות חשובות והנחיות מיוחדות טרם קבלת הטיפול ולאחריו:

  • לצד הפוטנציאל המיטיב של התרופה להשיג תגובה מלאה וממושכת בגידול, הטיפול מלווה בתופעות לוואי המצריכות השגחה מיוחדת, חלקן עלולות להיות קשות (תופעות הלוואי העיקריות והשכיחות ביותר יפורטו בהמשך).

  • לפני קבלת העירוי, ייערכו לך מספר בדיקות: תפקודי ריאות, אקו לב, לחץ דם, סמנים לדלקת, סמנים לתסמונת פירוק הגידול (Tumor Lysis Syndrome – TLS) ולעומס המוטציות בגידול (Tumor mutational burden – TMB, אומדן הדנ"א הפגום בגידול), סמני צהבת B, C ו-HIV, וסמנים להתפתחות מחלת השתל כנגד המאכסן (Graft versus host disease - GVHD) אם עברת השתלה. כמו כן, כ-60-30 דקות לפני קבלת העירוי, יינתנו לך תרופות למניעת תגובות הקשורות לעירוי, כולל תרופות נוגדות כאב וחום ותרופות נוגדות אלרגיה.

  • לפני הטיפול ולאחריו יתבצעו בדיקות דם באופן קבוע.

  • בדקות הראשונות של קבלת העירוי תהיה בהשגחה צמודה מפני תגובה אלרגית לרכיבים שהתרופה מכילה, דקסטרן (Dextran) ודימתיל סולפוקסיד (DMSO).

  • במהלך ארבעה שבועות לפחות לאחר קבלת העירוי יהיה עליך לשהות במרחק של עד שעתיים נסיעה מהמרכז הרפואי בו התקבל הטיפול.

  • אין לנהוג או להפעיל מכשור כבד במשך 8 שבועות לפחות לאחר קבלת התרופה, כיוון שהטיפול בטיסנג'נלקלאוצל עלול לגרום לתופעות זמניות של בלבול, ישנוניות, סחרחורות וחולשה.

  • מקרים בהם יש לדווח לרופא המטפל לפני קבלת הטיפול:
    - לאחר השתלת תאי גזע ב-4 החודשים האחרונים ואתה מבחין בתופעות לוואי כמו פריחה, בחילות,  הקאות, שלשול ודם בצואה.
    - אתה סובל ממחלות ריאה, לב ובעיות בלחץ הדם (גבוה או נמוך)
    - אתה סובל מאחד או יותר מהתסמינים הבאים: חום, חולשה, דמם בחניכיים, שטפי דם, הזעות לילה וירידה פתאומית במשקל.
    - חלית בעבר בצהבת B, C או HIV.
    - את בהריון או מתכננת להיות בהריון.
    הערה על הריון והנקה: נכון להיום, אין נתונים על נזקים פוטנציאליים לעובר כתוצאה מהשימוש בתרופה בזמן הריון או כתוצאה מהנקה, ולכן מומלץ לא להשתמש בתרופה בזמן הריון. מומלץ לא להרות בזמן הטיפול בה, או להניק בזמן הטיפול בה. יש להקפיד על שימוש באמצעי מניעה כפולים החוסמים את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק בזמן הטיפול התרופה (כגון קונדום ודיאפרגמה). מומלץ לשוחח בנושאים אלו עם הרופא המטפל לפני קבלת הטיפול.
    - קיבלת חיסון ב-6 השבועות הקודמים או הנך מתכנן להתחסן בחודשים הקרובים
    - אתה מטופל בקורטיקוסטרוידים היכולים להפריע לפעילות התרופה טיסג'נלקלאוצל
    הערה בנושא תרופות: חשוב ליידע את הרופא המטפל על כל תרופה שאתה נוטל ,לרבות תרופות ללא מרשם, ויטמינים, תוספי מזון וצמחי מרפא, העלולים לגרום לעלייה בריכוז התרופה בדם.

  • מקרים בהם יש לפנות מיידית לטיפול רפואי אחרי קבלת הטיפול:
    פנה באופן מיידי לרופא המטפל או לבית החולים אם אתה מבחין באחד או יותר מהתסמינים הבאים: קשיי נשימה, חום של 38ºC ומעלה, צמרמורות, בלבול, סחרחורות, בחילות קשות / הקאות / שלשולים, כאבים חזקים של השרירים או המפרקים, לחץ דם נמוך מאד, עייפות קשה או הופעת חבורות ודימומים פתאומיים. כמו כן, חשוב לדווח לרופא המטפל שהנך מקבל טיסנג'נלקלאוצל.


תופעות לוואי אפשריות

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי העיקריות והשכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.


דווח לצוות הרפואי על כל תופעת לוואי המדאיגה אותך, או שאינה מובאת בדף זה.


תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.


הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי.


תופעות לוואי שכיחות

זיהומים וירידה בספירות הכדוריות הלבנות בדם (לויקופניה או ניוטרופניה)

טיסנג'נלקלאוצל עלולה לגרום לזיהום מסכן חיים, עם או ללא ירידה בספירת תאי הדם הלבנים. תאי דם לבנים חשובים מאוד כנגד זיהומים. בזמן קבלת הטיפול, ספירת תאי הדם הלבנים יכולה לרדת, ובכך יגבר הסיכון לזיהומים.


יש לדווח לרופא באופן מיידי אם מופיעים אחד מהתסמינים הבאים:

  • עליה בחום הגוף מעל 38ºC  מעלות.
  • הרעה פתאומית בהרגשה הכללית, אפילו אם חום הגוף תקין.
  • אם אתה סובל מתסמינים העלולים להעיד על זיהום, כגון: כאבי גרון, כאבי שרירים, צמרמורת, שיעול, כאב בזמן מתן שתן, או תכיפות במתן השתן.


המלצות למניעת זיהומים:

  • רחיצת ידיים שלך ושל מבקריך זו הדרך הטובה למנוע התפשטות זיהום.
  • הימנע מפגישות עם קהלים רחבים ואנשים חולים.
  • אם אתה עובד בחצר/גן, לבש ביגוד מגן, כולל מכנסיים ארוכים וכפפות.
  • המנע מטיפול בהפרשות של חיית מחמד.
  • שמור על כל פצע או חתך- נקי.
  • הקפד על רחצה יומיומית ובריאות הפה (צחצוח שיניים באופן קבוע).
  • מומלץ להתייעץ עם הרופא או האחות בטרם תקבע את ביקורים או טיפולים אצל רופא השיניים
  • הימנע מלגזור את העור סביב הציפורן או ציפורן חודרנית. ניתן למרוח לק על הציפורניים אך לא להדביק ציפורניים מלאכותיות.
  • התייעץ עם הרופא או האחות בטרם אתה או מי שמתגורר אתך מקבל חיסון כלשהו.


הפרעות עצביות (כאב, אבדן תחושה ונימול) של כפות הידיים והרגליים

הטיפול המכין לקראת מתן טיסנג'נלקלאוצל עלול לגרום להפרעה עצבית המשפיעה על כפות הידיים או הרגליים. אתה עלול לחוש ברגישות ואדמומיות בכפות הידיים והרגליים והעור בהן עלול להתקלף. ייתכן שתרגיש גם בעקצוץ, נימול, כאב ויובש. יתכן כי יופיעו חולשה וקושי בביצוע פעולות יומיומיות פשוטות, כמו כפתור כפתורים או בביצוע פעולות מורכבות יותר של אצבעות הידיים. חשוב שתעדכן את הרופא המטפל בך אם אתה חווה תסמינים אלו. לעיתים תידרש הפחתה במינון התרופה. במקרה שהתסמינים אינם חולפים או שהם מחמירים, ייתכן שמתן התרופה יופסק עד לשיפור המצב, ולאחר מכן היא תינתן שוב במינון נמוך יותר. לעיתים רחוקות, יופסק הטיפול לחלוטין. לרוב, התסמינים ישתפרו לאחר סיום הטיפול.


נטייה לדימומים וחבורות (ספירת טסיות דם נמוכה - טרומבוציטופניה)

השימוש בתרופה עלול להפחית את ייצור טסיות הדם, המסייעות ביצירת קרישת הדם ומניעת דימומים או פציעה. מספר הטסיות בדמך יבדקו באופן קבוע לפני ובמהלך הטיפול. במקרים מסוימים ייתכן ותצטרך לקבל עירוי  טסיות.  במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות, פריחה על העור או שטפי דם בידיים או ברגליים  – דווח לרופא המטפל. 


המלצות למניעת חבורות ודימומים:

  • הימנע משימוש בסכין גילוח (ניתן להשתמש במכשיר חשמלי).
  • הימנע מעיסוק בפעילויות שעלולות לגרום לפציעות או לדימומים (ספורט, גינון וכו').
  • הימנע מנטילת תרופות ממשפחת NSAIDs (נוגדי דלקת שאינם סטרואידים, כגון אספירין ואיבופרופן) מאחר והן מגבירות את הסיכון לדימומים. היוועץ עם הצוות הרפואי על תרופות חלופיות שאינן מגבירות סיכון זה, ולפני נטילת כל תרופה שניתן לרכוש ללא מרשם.
  • הימנע משימוש בחוט דנטלי ובקיסמי שיניים, וצחצח את השיניים במברשת שיניים רכה במיוחד.


אנמיה (ספירת כדוריות דם אדומות נמוכה)

כדוריות הדם האדומות נושאות חמצן לכל רקמות הגוף. ירידה בספירת כדוריות הדם האדומות יכולה לגרום לתחושת עייפות או חושלה. במידה והנך חש בקוצר נשימה, קשיי נשימה או כאבים חזה יש לדווח לצוות הרפואי. אם ספירת כדוריות הדם האדומות נמוכה מדי, ייתכן ותקבל עירוי דם.


תגובה דלקתית לעירוי - תסמונת שחרור ציטוקינים - (Cytokine Release Syndrome/CRS)

לאחר קבלת טיסנג'נלקלאוצל, יש פעילות מוגברת של תאי דם לבנים המשחררים חלבונים רבים מסוג ציטוקינים והדבר עלול לגרום לתגובה דלקתית בגוף. סימני אזהרה כוללים חום גבוה, לחץ דם נמוך באופן חריג, קשיי נשימה, בחילות והקאות חמורות, סחרחורות, שלשול חריף, צמרמורות או רעידות, כאב שרירים ומפרקים חמור ודימום. תופעות לוואי אלו עלולות להופיע עד ארבעה שבועות לאחר קבלת התרופה בעירוי. במידה והנך חש באחת או יותר מהתופעות המצויינות לעיל יש לדווח צוות הרפואי באופן מיידי. הצוות יטפל בתסמונת באמצעות תרופה המדכאת את פעילות הציטוקין, לעיתים בצירוף סטרואידים.


היפוגאמאגלובולינמיה (תת גמא גלובולין בדם)

טיסנג'נלקלאוצל עלולה לגרום לירידה ברמות האימונוגלובולין (נוגדנים המשמשים את מערכת החיסון לנטרל זיהומים וחיידקים). הצוות הרפואי יעקוב אחר רמות האימונוגלובולין שלך ויפעל בהתאם לצורך. מצב של ירידה ברמת האימונוגלובולין, מעמיד אותך בסכנה לזיהומים. מומלץ לפעול על פי ההמלצות הרשומות מעלה בנוגע למניעת זיהומים. אין לקבל חיסון כלשהו מבלי להיוועץ על כך עם הצוות הרפואי המטפל בך.


ירידה בתיאבון וירידה במשקל

בזמן הטיפול בטיסנג'נלקלאוצל ייתכנו אבדן תיאבון וירידה במשקל. נסה להעשיר את טעמי המזון בתבלינים  ובעשבי תיבול. חלק מהמטופלים מגלים כי בזמן הטיפול מזונות קרים טעימים יותר מאשר מזונות חמים. נסה לצרוך מנות מזון קטנות והרבה נוזלים..נסה לצרוך מזונות בעלי ערך קלורי גבוה כדי לא להפחית במשקל הגוף. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הדיאטנ/ית במחלקה או האחות שיעניקו לך עצות מעשיות בכדי להתמודד עם אובדן תיאבון.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא תזונה באתר האגודה באינטרנט.


שינוי בערכים הנמדדים בדם

במהלך הטיפול בתרופה ייערכו לך בדיקות דם בקביעות כדי לעקוב אחר מצבך הכללי ורמות רכיבים החיוניים בדם, לרבות רמות כולסטרול, נתרן, פריטין (להערכת מאגרי הברזל בגוף), אלקליין פוספטאז (אחד האנזימים המיוצרים בכבד ומסייע לאתר מחלת כבד), חומצה אורית (פסולת הנוצרת מפירוק חומצות גרעין, לרוב בכבד), סוכר (גליקמיה), אלבומין (חלבון השומר על הלחץ האונקוטי – של הנוזלים בכלי הדם), די-דימר (לבדיקת קרישת הדם), וכן הסידן ומינרלים אחרים בדם לרבות אשלגן, זרחן ומגנזיום. במרבית המקרים ניתן לאתר תופעה זו בבדיקות דם עוד בטרם תחוש בתסמינים כלשהם.


תסמינים פסיכיאטריים

טיסנג'נלקלאוצל עלולה לגרום להזיות, חרדה ומזג סוער ולנדודי שינה. אם התסמינים נמשכים, היוועץ עם הצוות הרפואי שייתן לך טיפול תרופתי מתאים.


הפרעות נוירולוגיות

טיסנג'נלקלאוצל עלולה לגרום לבעיות נוירולוגיות חמורות. תופעת לוואי זו עלולה להופיע במהלך 8 השבועות שלאחר קבלת העירוי ויכולה להתבטא בכאב ראש, חרדה, עצבנות ומזג סוער, הזיות, אי התמצאות או בלבול, רעידות ופרכוסים, פגיעה ביכולת הדיבור, חוסר שיווי משקל, וירידה או אבדן הכרה. במידה והנך חש אחד או יותר מהתסמינים המצויינים לעיל, יש לדווח באופן מיידי לצוות הרפואי.


שינויים בקצב הלב

טיסנג'נלקלאוצל עלולה לגרום לעלייה בקצב הלב, מצב המכונה טכיקרדייה. אתה עשוי לחוש כי קצב הלב מהיר מאוד, כאב בחזה, סחרחורות או קוצר נשימה. במידה והנך חש באחד מהנ"ל יש לדווח לצוות הרפואי.


עייפות ותשישות

תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות.

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לחיים בריאים"® החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה בטל.1-800-599-995.


שינויים בלחץ הדם

עלייה או ירידה בלחץ הדם הן תופעות לוואי אפשריות. במהלך הטיפול בתרופה תעבור בדיקות תקופתיות לבדיקת לחץ הדם שלך. יידע את הצוות הרפואי אם אתה חש סחרחורת או סובל מכאבי ראש.


תסמינים נשימתיים או הקשורים לבית החזה

הטיפול התרופתי בטיסנג'נלקלאוצל עלול לגרום להפרעות נשימתיות או הקשורות לבית החזה. דווח לרופא במקרה של הופעת אחד או יותר מהתסמינים הבאים: נפיחות ובצקת (אֶדֶמָה) בגפיים, עלייה במשקל, שיעול, מצוקה נשימתית (נשמת, dyspnea), קוצר נשימה, רעידות, הזעות, כאבי ראש, בחילות, הרגשת חום בפנים, חיוורון או כחלון, ראייה מטושטשת, חולשה, רפיון גוף, ערפול חושים, דיבור מבולבל, דופק מהיר, דופק איטי, נוזלים בריאות, נשימה מהירה באופן חריג (טכיפנאה – Tachypnoea).


שלשולים

ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, דווח לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.


בחילות והקאות

אלה הן תופעות לוואי שכיחות מאד בעת הטיפול בטיסנג'נלקלאוצל. יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.


להלן מספר המלצות להפחתה או מניעה של בחילות ו/או הקאות:

  • הימנע ממאכלים שעלולים להחמיר את התסמינים, כמו מאכלים שומניים, חריפים או חומציים (לימונים, עגבניות, תפוזים).
  • נסה לאכול ארוחות קטנות כל כמה שעות וללעוס היטב, ולצרוך מזונות קרים או בטמפרטורת החדר.
  • נסה להשתמש בכדורים נוגדי צרבת, לאכול קרקרים או טוסט, לשתות משקה עם נענע או ג'ינג'ר אייל, ולהשתמש בשורש ג'ינג'ר טרי טחון במזון, או בג'ינג'ר מסוכר.
  • היעזר בגישות טיפוליות שאינן תרופתיות המגבירות את מידת השקט הנפשי, כגון דיקור או דמיון מודרך.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא תזונה באתר האגודה באינטרנט.


עצירות

קיימת אפשרות שתסבול מעצירות. ניתן להקל על התופעה באמצעות שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה עשויים לסייע לטפל בתופעה. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. תוכל לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. עדכן את הרופא אם אתה סובל מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא: פורום תזונה למתמודדים ומחלימים מסרטן.


כאבי בטן

חלק מהמטופלים חווים אי-נוחות בבטן בזמן הטיפול בטיסנג'נלקלאוצל. אם הכאבים אינם חולפים או מחמירים, הרופא יכול לרשום לך תרופות להקלה על התופעה.


שינויים בתפקודי הכבד ו/או הכליות

טיסנג'נלקלאוצל עלולה לגרום שינויים בתפקודי הכבד והכליות המחייבים מעקב רפואי, ולכן הרופא המטפל בך יבצע בדיקות דם תקופתיות בכדי לוודא שלא חל שינוי כלשהו. יש לדווח לצוות הרפואי אם אתה מבחין באחד או יותר מהתסמינים הבאים: הצהבה של העור או העיניים, תכיפות גבוהה או ירידה במתן שתן או הופעת שתן בגוון כהה או חום, אגירת נוזלים בבטן, בצקות (כגון נפיחות בקרסוליים), לחץ דם גבוה, עייפות רבה, אנמיה, ירידה בתיאבון, קוצר נשימה והפרעות בקצב הלב. הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי, והצוות הרפואי המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי.


כאבי גב

ניתן לטפל ביעילות בתופעה זו באמצעות טיפול תרופתי. אם אתה חווה כאבי גב - פנה לרופא המטפל בך.


כאבי מפרקים (ארטרלגיה)

במהלך הטיפול בטיסנג'נלקלאוצל ייתכן שתחווה כאבי מפרקים. הרופא המטפל יוכל לרשום עבורך תרופות לשיכוך כאבים. חשוב לדווח לרופא שלך אם הכאב אינו חולף. נסה לנוח ככל שתידרש לכך. אמבטיות חמות עשויות להקל על הכאבים.


כאבים, חולשה או התכווצויות שרירים

אלה הן תופעות שכיחות לאחר עירוי טיסנג'נלקלאוצל, איתן ניתן להתמודד ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. עם זאת, הן גם עלולות להעיד על בעיות אחרות בשרירים, העלולות להיות חמורות. דווח לצוות המטפל במידה ואתה סובל מכאבים עזים, חולשה רבה או התכווצויות קשות של השרירים, אם מופיע שתן בגוון אדמדם או כהה, וכן במקרים של ירידה במתן השתן, נפיחות של הקרסוליים או אובדן תאבון.


שינויים בעור (פריחה, אדמומיות, יובש, גרד)

פריחה דמוית-אקנה, אדמומיות, התכהות, יובש, התקלפות, או גרד בעור הן תופעות נפוצות למדי בזמן הטיפול התרופתי. בהתאם לצורך, הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו. דווח בהקדם האפשרי לצוות המטפל על כל פריחה שמופיעה בעורך, או על החמרה. אין לטפל בפריחה בתכשירים המיועדים לאקנה. ניתן להקל על תופעות אלו על-ידי שימוש במים פושרים, אל-סבון עדין נטול ריח, והימנעות משימוש במוצרים המכילים אלכוהול או בישום. הקפד לשמור על ניקיון העור, כדי למנוע זיהומים. בנוסף, מומלץ למרוח קרם לחות מדי יום לאחר הרחצה.

במרכזים הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, המרכז הרפואי ע"ש שיבא בתל השומר, המרכז הרפואי רבין (קמפוס בילינסון), והמרכז הרפואי הדסה קיימות מרפאות ייעודיות לטיפול בתופעות הלוואי בעור הנגרמות מהטיפול בתרופות ביולוגיות. לחץ כאן למידע נוסף אודות מרפאות עור לטיפול בחולים אונקולוגים, או פנה לאחיות המכון האונקולוגי בו אתה מטופל, או בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995


כאבים ופצעים בחלל הפה

ייתכן ויופיעו בחלל הפה כאבים, יובש או כיבים קטנים בעקבות הטיפול. שתייה מרובה, והקפדה על היגיינת פה באופן קבוע באמצעות צחצוח שיניים במברשת רכה יסייעו בהפחתת הסבירות להופעת תסמינים אלו. מציצת קוביות קרח עשויה אף היא להקל על תסמינים אלה. דווח לרופא במידה ומופיעות תופעות אלו בכדי שיוכל לרשום לך שטיפות פה ותרופות להקלה והטיפול בהן.


תופעות לוואי שכיחות פחות:

תגובה אלרגית

ייתכן ותהיה לך תופעה אלרגית לתרופה. תסמינים יכולים לכלול קוצר נשימה או קשיי נשימה, כאבי חזה, פריחה, הסמקה או גירוד או ירידה בלחץ הדם. יש לדווח לצוות הרפואי על כל שינוי בתחושתך במהלך העירוי, על מנת שיוכלו להתאים את המינון או בעת הצורך להפסיק את העירוי.


ממאירויות משניות נוספות

הטיפול בטיסנג'נלקלאוצל עלול להגביר במהלך החיים את הסיכון להתפתחות ממאירויות משניות נוספות או להישנות הממאירות הראשונית. עליך להיות במעקב אחר התפתחות ממאירויות נוספות ומפני הישנות הממאירות הראשונית בה חלית.


תסמונת פירוק תאי הגידול (Tumor Lysis Syndrome)

בעת הטיפול בטיסנג'נלקלאוצל יש להקפיד על שתייה מרובה, וזאת במטרה למנוע פגיעה כלייתית עקב פרוק מהיר של תאי הגידול  (tumor lysis syndrome). מומלץ לשתות 8-6 כוסות שתייה לא אלכוהולית בכל יום, החל מיומיים טרם מתן הטיפול. לפני ובמהלך הטיפול בתרופה ייתכן ותתבקש ליטול תרופות נוספות למניעת התפתחות סיבוך זה. ייתכן שתקבל גם נוזלים בעירוי לתוך הוריד במהלך הטיפול. הצוות הרפואי יעקוב אחר מצב בריאותך ויבצע בדיקות מעקב באופן שגרתי.


הודע מיד לצוות הרפואי המטפל בכך אם אתה מבחין באחד או יותר מהתסמינים הבאים: חום, צמרמורות, בחילות, הקאות, בלבול, קוצר נשימה, פרכוסים, אי סדירות קצב לב, שתן כהה, עייפות לא רגילה, או כאבי שרירים או פרקים.


הזעות לילה, גלי-חום

אם אתה חווה הזעות וגלי חום – התייעץ עם הרופא המטפל בך.


תסמינים דמויי שפעת     

לעיתים יופיעו לאחר קבלת התרופה תסמינים דמויי שפעת, כגון צמרמורות, חום גוף גבוה וכד'. תופעות אלה יחלפו לרוב כעבור שעות ספורות. חשוב להרבות בשתיה ובמנוחה.


מידע חשוב נוסף

  • תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.

  • תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.

  • הגעה לבית החולים: אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן – יידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.

  • פוריות: עוד אין מספיק מידע על השפעת התרופה על פוריות בנשים וגברים. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.

  • מניעת הריון והנקה ושימוש באמצעי מניעה: מומלץ לא להכניס או להיכנס להריון בזמן נמתן טיסנג'נלקלאוצל, וכן בזמן קבלת הכימותרפיה (lymphodepleting chemotherapy) המקדימה לטיפול דרך עירוי בתרופה טיסג'נלקלאוצל, מאחר ועלול להיגרם נזק לעובר המתפתח. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול. יש להקפיד על שימוש באמצעי מניעה חוסם (קונדום) החוסם את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק בזמן השימוש בתרופה.

  • הנקה: יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה, היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב האם.

  • חיסון חי וחיסון חי מוחלש: אין לקבל חיסון-חי או חי-מוחלש לפחות 6 שבועות לפני קבלת הכימותרפיה (lymphodepleting chemotherapy) המקדימה לטיפול דרך עירוי בתרופה טיסג'נלקלאוצל, במהלך הטיפול ועד שמערכת החיסון התאוששה מהטיפול בתרופה.

  • נהיגה והפעלת מכשור: אין לנהוג או להפעיל מיכשור במהלך הטיפול ובמשך 8 שבועות לפחות לאחר מכן, בשל הפוטנציאל של התרופה לפגוע בעירנות ובקואורדינציה והסיכון להתפתחות אירועים נוירולוגיים, כגון שינויים במצב הנפשי ופרכוסים.

  • התרופה מכילה נתרן (סודיום): כמות הנתרן היא שוות ערך ל-6-1% מסך המינון התזונתי היומי המומלץ של 2 גרם למבוגר.

  • תרומת דם: אין לתרום דם לאחר קבלת התרופה.

  • אנשי קשר בשעת חרום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.




    בחזרה לתרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן>>

מרכז תמיכה "חזקים ביחד"
באגודה למלחמה בסרטן
קרא עוד
מידע נוסף בנושא

פורום רפואה משלימהתרופות וטיפולים במחלת הסרטן 

תודתנו נתונה ל:
פרופ' משה מיטלמן, מנהל לשעבר, האגף לרפואה פנימית. מרכז רפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב); יו"ר האיגוד הישראלי להמטולוגיה ורפואת עירויים, על הערותיו והארותיו.

עודכן: ינואר 2020
המידע אודות התרופות הניתן על ידי האגודה למלחמה בסרטן הוא לידיעה כללית בלבד ואינו משמש כהמלצות טיפוליות או כבסיס להמלצות טיפוליות. אין לראות בו תחליף להיוועצות אישית וטיפול על ידי הצוות הרפואי, או לעלון לצרכן. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.
התרופה הוכללה בסל התרופות לטיפול במקרים הבאים: 
1. ילדים ומבוגרים צעירים שמלאו להם 3 שנים וטרם מלאו להם 25 שנים החולים בלוקמיה חוזרת או עמידה (רפרקטורית) מסוגCD19+ B cell Acute Lymphoblastic Leukemia (ALL)i.
2. מבוגרים החולים בלימפומה חוזרת או עמידה (רפרקטורית) מסוג Diffuse large B cell lymphoma, לאחר שני קווי טיפול ומעלה.    למידע נוסף ב"כל הבריאות" של משרד הבריאות