לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

דוסטרלימאב - Dostarlimab (ג'מפרלי® - ®Jemperli)*

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
מרפאות קרדיו-אונקולוגיות
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
בדיקה גנומית מקיפה
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה דוסטרלימאב, המוכרת גם בשמה המסחרי ג'מפרלי, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לקרוא את דף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים. קיימת אפשרות שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבודקים את יעילותה כנגד מחלתך.


תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגשי בקביעות עם הרופא אשר יעקוב אחר השפעות הטיפול אצלך.

אם את חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווחי על כך לרופא המטפל בך

* או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.


מהי התרופה וכיצד היא פועלת?

דוסטרלימאב היא תרופה אימונותרפית ממשפחת מעכבי PD-1. תרופה זו רותמת את מערכת החיסון של הגוף להילחם בגידול הסרטני ע"י חסימת חלבון בשם PD-1 המצוי על פני תאי מערכת החיסון מסוג T, ובכך משיבה להם את היכולת לזהות את התאים הסרטניים ולהשמידם.


רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

התרופה דוסטרלימאב רשומה בסל הבריאות עבור חולות בסרטן רחם גרורתי מסוג MSI-H או dMMR שמחלתה התקדמה לאחר קו טיפול אחד או יותר.


אופן נטילת התרופה

התרופה ניתנת בעירוי לתוך הוריד שמשכו כשלושים דקות.

אין להפסיק את הטיפול ללא התייעצות עם הרופא המטפל וכן יש ליידע אותו על כל מנה אשר לא התקבלה במועד הנדרש.

אזהרות מיוחדות
במקרים מסוימים ייתכנו תופעות לוואי חמורות הדורשות אזהרה מיוחדת.

תופעות לוואי המחייבות פנייה לטיפול רפואי מיידי
תופעות לוואי שמקורן בתגובה חיסונית: דוסטרלימאב עלולה לגרום לתופעות לוואי הקשורות למערכת החיסון אשר עלולות להופיע בכל עת במהלך הטיפול או אחריו. תופעות לוואי הקשורות למערכת החיסון יכולות להופיע בכל איבר או רקמה בגוף ויכולות להשפיע על יותר ממערכת אחת בגוף בו זמנית.

יש לדווח באופן מיידי לרופא המטפל אם את חווה אחד מהתסמינים הבאים:
קוצר נשימה; כאב בחזה; שיעול חדש או שמחמיר; צואה שחורה, כהה, דביקה; צואה המכילה דם או ריר; כאב בטן חמור או רגישות; הרגשת או תחושת חולי; כאב בצד ימין של הבטן; הצהבת העור או לובן העיניים; שתן בצבע כהה; היווצרות דימום או חבלה בקלות רבה יותר מהרגיל; דפיקות לב מהירות; איבוד או עלייה במשקל; הזעה מוגברת; איבוד שיער; הרגשת קור; כאב בטן; שינוי הקול לעמוק יותר; כאבי שרירים; סחרחורת או עילפון; כאב ראש תמידי שינויים בכמות או צבע השתן; קרסוליים נפוחים; איבוד תיאבון; דם בשתן; פריחה, גירוד, קילוף או פצעי עור; כיבים בפה, אף, גרון או אברי המין; שינויים בראייה; כאבים חמורים או תמידיים בשרירים או במפרקים; חולשת שרירים חמורה; ידיים או רגליים נפוחות או קרות.

יש לדווח לרופא על כל תופעה חריגה או על החמרת תופעה קיימת. אבחון מוקדם וטיפול נכון הינם חיוניים כדי להקטין השלכות כלשהן של תופעות לוואי הקשורות למערכת החיסון. הרופא שלך עשוי לתת תרופות אחרות לטיפול בתסמינים, להשהות את מתן המנה הבאה של דוסטרלימאב או להפסיק את הטיפול.

פניאומוניטיס – מחלת ריאה שיכולה להיות קטלנית המחייבת את הפסקת השימוש בתרופה. יש לשים לב לכל שינוי בתסמינים נשימתיים שיכולים להעיד על פניאומוניטיס (שיעול, חום וקוצר נשימה).

דלקת במעי - יש לדווח מייד על הופעת שלשולים או כאב בטן חמור.

רעלת הכבד – את תעברי בדיקות לניטור תפקודי הכבד (לרבות הערכים של ALT, AST ובילירובין) לפני הטיפול בטפוטיניב ובמהלך הטיפול בפרקי זמן קבועים. במידה ומופיע חשד לרעלת הכבד ייתכן ותתבקשי להפחית את מינון התרופה או להפסיק את הטיפול בה.

יש לדווח מיד על הופעת הצהבה בעור, שלשולים או הקאות חמורים, או חבורות או דימומים הנגרמים בקלות.


תופעות לוואי שמקורן בהזרקה

הזרקתה של דוסטרלימאב עלולה לגרום לתסמינים שונים. רובם קלים וחולפים אך חלקם עלולים להיות מסוכנים. על כן חשוב ליידע את הרופא במידה ותחושי בשינוי כלשהו במהלך ההזרקה או אחריה.

בין התסמינים: רעידות, גרד, הסמקה, קוצר נשימה או שיעול, סחרחורת, חום או כאבי גב או צוואר


תופעות לוואי אפשריות

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.

רופאך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפידי על לקיחת התרופות על פי ההנחיות על מנת להשיג יעילות מקסימלית שלהן. הצוות המטפל בך יוכל גם לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור במצב התופעות.


תופעות לוואי נפוצות

עייפות וחולשה

התרופה עלולה לגרום לך לחוש עייפה וחלשה במהלך הטיפול ולאחריו. תופעה זו מחמירה בדרך כלל לקראת סוף הטיפול ובמהלך השבועיים לאחר סיומו. נסי לנוח ככל הנדרש ולא להתאמץ יותר מדי. לעיתים עוזר לבצע פעילות גופנית קלה, כגון הליכות קצרות. אם את מרגישה מנומנמת, אל תנהגי או תפעילי מכונות.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת הנקראת 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן', המכילה מידע ועצות יעילות להתמודד עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט 'צעדים לאיכות חיים'® החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618


אנמיה

התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה. תסמיני אנמיה כוללים עייפות וקוצר נשימה. יש לדווח לרופא המטפל מידית על הופעת תסמינים אלו. במקרים קשים של אנמיה יש צורך במתן עירוי דם. יש לזכור כי אנמיה הנגרמת כתוצאה מהטיפול היא במרבית המקרים זמנית וחולפת.

שלשולים

עם תופעה זו ניתן להתמודד ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. יש לדווח לרופא אם התופעה חמורה או נמשכת יותר מכמה ימים. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה של נוזלים, לפחות שני ליטרים ביום.

בחילות

יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות והקאות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווחי על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.

להלן מספר המלצות להפחתה או מניעה של בחילות ו/או הקאות:

  • המנעי ממאכלים שעלולים להחמיר את התסמינים, כמו מאכלים שומניים, חריפים או חומציים (לימונים, עגבניות, תפוזים).
  • נסי לאכול ארוחות קטנות כל כמה שעות וללעוס היטב, ולצרוך מזונות קרים או בטמפרטורת החדר.
  • נסי להשתמש בכדורים נוגדי צרבת, לאכול קרקרים או טוסט, לשתות משקה עם נענע או ג'ינג'ר אייל, ולהשתמש בשורש ג'ינג'ר טרי טחון במזון, או בג'ינג'ר מסוכר.
  • היעזרי בגישות טיפוליות שאינן תרופתיות המגבירות את מידת השקט הנפשי, כגון דיקור או דמיון מודרך.


במקרה של בחילות והקאות חוזרות - דווחי לצוות המטפל בך שיתאים לך טיפול יעיל. 
 

שינויים בבדיקות מעבדה

דוסטרלימאב עלולה לגרום לשינויים בבדיקות מעבדה שונות, בכללן ספירת הדם, תפקודי הכליות, תפקודי הכבד ומדדי האלקטרוליטים. לפיכך במהלך הטיפול יבוצעו בדיקות דם שגרתיות בכדי לעקוב ולטפל, במידת הצורך.


עצירות

הרופא שלך יכול לתת לך תרופות משלשלות למניעת עצירות. ניתן להקל על התופעה באמצעות שתיה של לפחות שני ליטרים של נוזלים ביום, אכילה של מאכלים עשירים בסיבים תזונתיים (כגון ירקות, פירות ולחם מחיטה מלאה) וביצוע פעילות גופנית קלה. עדכני את הרופא אם את סובלת מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה.


חוסר תאבון

בזמן הטיפול ייתכן אובדן תיאבון. נסי לאכול ארוחות קטנות באופן סדיר. אל תדאגי אם תאכלי מעט במשך יום או יומיים. אם לא יחול שיפור בתאבון שלך לאחר מכן, צרי קשר עם האחות או הדיאטנית שלך. הן יוכלו לתת לך עצות על הגדלת כמות הקלוריות והחלבונים בתזונה שלך ולהציע לך תוספי מזון או מזון רפואי נוזלי שתוכל לנסות.


שינויים בעור

את עלול לסבול מפריחה, אדמומיות, יובש או גירוי בעור. בהתאם לצורך, הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו.


שינויים בתפקודה של בלוטת התריס

דווחי לרופאך אם את מרגישה תחושות חום והזעה, חשה נסערת, מאבדת משקל וסובלת מקשיי שינה וריכוז או לחילופין אם הנך חווה תסמינים של עייפות, עצירות, עליה במשקל או יובש בשיער ובעור. ייתכן שיבוצעו בדיקות דם, כדי לבדוק את תפקוד בלוטת התריס ולעיתים יהיה צורך בטיפול תרופתי אשר יאזן את פעילותה של הבלוטה.


דלקות עיניים

התרופה עלולה לגרום לדלקות עיניים מסוגים שונים. במקרה זה העיניים כואבות, מודלקות ואדמומיות. בנוסף, ייתכן שתחושי גירוי בעיניים, עיניים דומעות ונפיחות בעפעפיים. ייתכן שתבחיני בהפרשה מהעין או במוגלה ועלולה להופיע רגישות לחשיפה לאור.

קיימים תכשירים להקלה על התסמינים ובמקרים של דלקת חיידקית – טיפול אנטיביוטי מקומי. על כן, בכל מקרה של שינוי בראיה או של תסמינים מהסוג שתואר יש לדווח לרופא.


דלקת בדרכי השתן

בזמן הטיפול ייתכן שתסבול מדלקת בדרכי השתן, וכתוצאה מכך תחוש בתסמיני כאב ועלייה בתכיפות מתן שתן. במקרים אלו יש לדווח לרופא המטפל בך על מנת שירשום לך תרופות לטיפול בדלקת.

אם קיימים תסמינים דמויי שפעת, חום מעל 380C, הרגשתך הכללית אינה טובה, יש כאב ותכיפות גבוהה במתן השתן, או שמופיע דם בשתן – דווח מיד לרופא המטפל.


כאבי שרירים

במהלך הטיפול ייתכן שתחווי כאבי שרירים, מפרקים או עצמות. הרופא המטפל יוכל לרשום עבורך תרופות לשיכוך כאבים. חשוב לדווח לרופא שלך אם הכאב אינו חולף. נסה לנוח ככל שתידרש לכך. אמבטיות חמות עשויות להקל על הכאבים.

מידע חיוני נוסף

  • תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאת נוטלת.

  • תרופות ותכשירים שיש להימנע מהשימוש בהם ולידע את הרופא המטפל אם הנך מקבל טיפולים דוגמתם: אנטיביוטיקות, סטרואידים, תרופות נוגדות פטרת בבליעה ותרופות ממשפחה חוסמי משאבת הפרוטונים לטיפול בחומציות הקיבה.

  • תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם את מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכלי לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.

  • הגעה לבית החולים - אם עלייך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן, יידעי את הצוות הרפואי על הטיפול אותו את מקבלת.

  • בתקופת הטיפול ועד ארבעה חודשים אחריו שאי עמך תמיד כרטיס ובו פרטיך, פרטי איש קשר למקרה חירום ופרטי הרופא המטופל. הציגי כרטיס זה לאנשי צוות רפואי בבואך לקבל טיפול מכל סוג שהוא.

  • השתלת מח עצם - במידה ועברת, או שאת עתידה לעבור, השתלת מח עצם מתורם בין אם לפני הטיפול ובין אם לאחר סיומו, דוסטרלימאב עלולה להזיק לך. על כן חשוב ליידע את הרופא המטפל על כל תרומה ולפעול לפי הוראותיו.

  • מניעת הריון ואמצעי מניעה - דוסטרלימאב עלולה לפגוע בהתפתחות העובר ברחם. יש להשתמש באמצעי מניעה יעיל במהלך כל תקופת הטיפול ובמהלך ארבעה חודשים אחריו ולדווח לרופא מיידית במידה ונכנסת להריון במהלכו. מומלץ להתייעץ עם הרופא בנוגע לאמצעי המניעה הקיימים ויעילותם.

  • הנקה – אין להניק בתקופת הטיפול ובמהלך ארבעה חודשים אחריו עקב פוטנציאל לתופעות לוואי חריגות בתינוק היונק.

מרכז תמיכה "חזקים ביחד"
באגודה למלחמה בסרטן
קרא עוד
מידע נוסף בנושא

פורום גינקואונקולוגיהפורום רפואה משלימהתרופות וטיפולים במחלת הסרטן 

תודתנו נתונה ל:
אילת לוי, רוקחת אחראית, שירותי בריאות כללית, על כתיבת המידע;
פרופ' טליה לוי, מנהלת היחידה לגינקולוגיה אונקולוגית, המרכז הרפואי וולפסון, חולון, על הארותיה והערותיה.
עלה לאתר: אפריל 2022

המידע אודות התרופות הניתן על ידי האגודה למלחמה בסרטן הוא לידיעה כללית בלבד ואינו משמש כהמלצות טיפוליות או כבסיס להמלצות טיפוליות. אין לראות בו תחליף להיוועצות אישית וטיפול על ידי הצוות הרפואי, או לעלון לצרכן. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.