לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

אזציטידין (בטבליות) – Azacitidine (אונורג® – ®Onureg)*

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
מרפאות קרדיו-אונקולוגיות
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
בדיקה גנומית מקיפה
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה אזציטידין, הניטלת בטבליה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה. כמו כן, ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.
 

*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.

**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.


מהי התרופה וכיצד היא פועלת?

אזאציטידין היא תרופה  ממשפחת חומרי היפומתילציה, הפועלת לעיכוב תהליך מתילציית הדנ"א, החיוני להתחלקות והתפשטות התאים הסרטניים, וגורמת כך למות התאים הסרטניים.


רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.


אזציטידין רשומה בישראל לטיפול מתמשך בלוקמיה מסוג acute myeloid leukemia (AML) בחולים שהשיגו תגובה מלאה או חלקית לטיפול כימותרפי אינטנסיבי, שאינם מסוגלים לקבל טיפול מרפא אינטסיבי.


אופן נטילת התרופה

התרופה ניטלת בדרך כלל פעם ביום, בבליעה, או בהתאם להוראות הרופא המטפל.

  • יש לבלוע את התרופה בשלמותה מבלי לחצות, ללעוס או לכתוש.
  • יש ליטול את התרופה בשעה קבועה מדי יום עם או בלי אוכל. אם שכחת ליטול מנה בשעה הקבועה, יש להשלים אותה באותו היום בהקדם האפשרי ולחזור לשעת הנטילת הקבועה למחרת. אין ליטול שתי מנות באותו היום.
  • אם הקאת את תרופה אין ליטול מנה נוספת באותו היום אלא ליטול את המנה הבאה בשעה הקבועה למחרת.
  • הרופא ירשום לך כדור מונע בחילה אותו יש ליטול כחצי שעה לפני נטילת כל מנה.
  • אם אבקה מהתרופה באה במגע עם העור, שטוף את האיזור מיד עם מים וסבון.
  • אם אבקה מהתרופה באה במגע העיניים או הפה, שטוף את האיזור מיד היטב עם הרבה מים.


אחסון התרופה

יש לשמור את התרופה באריזה המקורית, ביחד עם השקיקים המכילים חומר ייבוש, בטמפרטורת החדר ולדאוג שהמכסה סגור היטב.

אין להחליף בין התרופה אזאציטדין (אונורג – Onureg) הניתנת בכדורים לבליעה לאזאציטדין (וידאזה – Vidaza) הניתנת באמצעות עירוי! לשתי התרופות מינונים שונים והתוויות שונות.

במקרים מסוימים ייתכנו תופעות לוואי חמורות הדורשות אזהרה מיוחדת.

תופעות לוואי המחייבות פנייה לטיפול רפואי מיידי:

דיכוי מח עצם
אתה תעבור בדיקות דם לניטור ספירת הדם אחת לשבועיים במהלך שני מחזורי הטיפול הראשונים, ולפני תחילת כל מחזור טיפול לאחר מכן.

ירידה בספירות הכדוריות הלבנות בדם (לויקופניה או ניוטרופניה)
תאי דם לבנים חשובים מאוד כנגד זיהומים. בזמן קבלת הטיפול, ספירת תאי הדם הלבנים יכולה לרדת, ובכך יגבר הסיכון לזיהומים. לפיכך יבוצע בך מעקב אחר רמת הכדוריות באמצעות בדיקות דם תקופתיות. כמו כן, חשוב ליידע את הצוות הרפואי אם מופיעים אחד מהתסמינים הבאים:
- חום או צמרמרות
- הרעה פתאומית בהרגשה הכללית, גם אם חום הגוף תקין.
- כאבי ראש חריגים.
- עייפות או חולשה חמורות

חבורות או דימומים (טרומבוציטופניה)
שימוש בתרופה עלול להפחית את ייצור טסיות הדם, המסייעות ביצירת קרישת הדם ומניעת דימומים או פציעה. מספר הטסיות בדמך יבדקו באופן קבוע לפני ובמהלך הטיפול. במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, נקודות אדומות, פריחה על העור או שטפי דם בידיים או ברגליים  – דווח לרופא המטפל. 


תופעות לוואי אפשריות

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.

דווח לצוות הרפואי על כל תופעת לוואי המדאיגה אותך, או שאינה מובאת בדף זה.

תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.

הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.


תופעות לוואי שכיחות

בחילות והקאות

תסמינים אלו עלולים להתחיל מיד לאחר הטיפול ומספר ימים לאחריו. על מנת למנוע את התסמינים ירשום לך הרופא כדור יעיל כנגד בחילה. את הכדור יש לבלוע כחצי שעה לפני כל מנה לפחות בשני המחזורים הראשונים לטיפול. במידה והתופעה מופיעה או מחמירה למרות הכדור המונע או במידה והתסמינים חזרו לאחר הפסקתו יש ליצור קשר עם הרופא.


שלשולים

ניתן להתמודד עם תופעה זו ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.


עצירות

קיימת אפשרות שתסבול מעצירות. ניתן להקל על התופעה באמצעות שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה עשויים לסייע לטפל בתופעה. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. תוכל לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. עדכן את הרופא אם אתה סובל מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא: פורום תזונה למתמודדים ומחלימים מסרטן. 


כאבי בטן

חלק מהמטופלים חווים אי-נוחות בבטן בזמן הטיפול. אם הכאבים אינם חולפים או מחמירים, הרופא יכול לרשום לך תרופות להקלה על התופעה.


עייפות וחולשה

תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות.

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לחיים בריאים"® החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה בטל.1-800-599-995


תופעות לוואי פחות נפוצות

דלקת ריאות

התרופה עלולה לגרום לדלקת ריאות בזמן הטיפול. דווח מיד לצוות המטפל במידה ואתה מפתח תסמינים חדשים או החמרה של התסמינים הבאים: קשיי נשימה, קוצר נשימה, שיעול או חום.


כאבי פרקים

במהלך הטיפול ייתכן שתחווה כאבי מפרקים. הרופא המטפל יוכל לרשום עבורך תרופות לשיכוך כאבים. חשוב לדווח לרופא שלך אם הכאב אינו חולף. נסה לנוח ככל שתידרש לכך. אמבטיות חמות עשויות להקל על הכאבים.


חוסר תיאבון

התרופה עלולה להשפיע על התיאבון ולגרום להפחתת משקל. ניתן להעשיר את המזון בתבלינים ועשבי תיבול. חלק מהמטופלים מגלים כי מזון המוגש קר - טעים יותר עבורם מאשר מזונות חמים. אם אתה מרגיש טעם מתכתי בפה - השתמש  בסכו"ם מפלסטיק.  התופעה צפויה לחלוף עם סיום הטיפול. לעיתים, מופיעים גם צרבת או קשיים בבליעה. מומלץ לפנות לייעוץ תזונתי במרכז הרפואי בו הנך מטופל.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995. כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא: פורום תזונה למתמודדים ומחלימים מסרטן. 


אנמיה

התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה (מצב של חסר דם). תסמיני אנמיה הן עייפות, חולשה וקוצר נשימה. יש לדווח לרופא המטפל מיידית על הופעת תסמינים אלו. במקרים קשים של אנמיה יתכן צורך במתן עירוי דם. יש לזכור כי אנמיה שנגרמת כתוצאה מהטיפול היא במרבית המקרים זמנית וחולפת.


סחרחורות

ייתכן שתסבול מסחרחורות קלות בזמן השימוש בתרופה. דווח על כך לרופא המטפל בך אם אתה מודאג מהתופעה.


חום גבוה

דווח לצוות הרפואי אם חלה עליה בחום הגוף מעל 38°C.


מידע חשוב נוסף

  • תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, צמחי מרפא, ויטמינים, וכד', עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.

  • תופעות שאינן מופיעות בדף המידע: אם אתה מבחין בתופעות אחרות שאינן מופיעות בדף המידע, ואתה חושב שהן קשורות בתרופה, תוכל לשוחח על כך עם הרופא או האחות המטפלים בך.

  • הגעה לבית החולים - אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן – ידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.

  • מניעת הריון – התרופה עלולה לפגוע בעובר. יש להימנע מלהיכנס להריון בזמן נטילת התרופה ובמהלך שישה חודשים מתום הטיפול בנשים או שלושה חודשים מתום הטיפול בבנות זוג של גברים שקיבלו טיפול בתרופה . מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול ולהקפיד על שימוש באמצעי מניעה חוסם (קונדום) החוסם את מעבר נוזלי הזרע והנרתיק בזמן השימוש בתרופה.

  • הנקה: יש להימנע מהנקה בזמן הטיפול בתרופה ובמהלך שבוע מתום הטיפול, היות וקיימת אפשרות שהיא עוברת לחלב האם.

  • פוריות: התרופה עלולה להשפיע על פוריות גברים ונשים. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.

מרכז תמיכה "חזקים ביחד"
באגודה למלחמה בסרטן
קרא עוד
מידע נוסף בנושא

פורום רפואה משלימהתרופות וטיפולים במחלת הסרטן 

תודתנו נתונה ל:
אילת לוי, רוקחת אחראית, שירותי בריאות כללית, על כתיבת המידע;
ד"ר רוני שובל, המטולוגיה, מרכז רפואי ע"ש חיים שיבא, תל-השומר, על הארותיו והערותיו.
עלה לאתר: יולי 2022

המידע אודות התרופות הניתן על ידי האגודה למלחמה בסרטן הוא לידיעה כללית בלבד ואינו משמש כהמלצות טיפוליות או כבסיס להמלצות טיפוליות. אין לראות בו תחליף להיוועצות אישית וטיפול על ידי הצוות הרפואי, או לעלון לצרכן. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.