לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

פונטיניב - Ponatinib (איקלוסיג® - ®Iclusig)*

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
מרפאות קרדיו-אונקולוגיות
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
בדיקה גנומית מקיפה
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מתאר את התרופה פונטיניב, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לקרוא את דף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים. ייתכן שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבדוקים את יעילות הטיפול במחלתך.
 

אם אתה חווה תופעה כלשהי שאינה מתוארת בדף זה - דווח לרופא המטפל בך.**

*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה, בעלות שמות מסחריים אחרים.
**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.

מהי התרופה וכיצד היא פועלת?

פונטיניב היא תרופה הזמינה בטבליות ומשתייכת לקבוצת תרופות "מעכבות טירוזין קינאז". קינאזות הם חלבונים המווסתים את התפתחותם וצמיחתם של התאים בגוף, לרבות התאים הסרטניים. החלבונים הנמצאים באופן מוגבר בתאים סרטניים מאיצים את הגדילה והחלוקה שלהם. חסימת פעילות החלבונים גורמת למותם של התאים הסרטניים.

אופן נטילת התרופה

יש ליטול את התרופה בשלמותה עם כוס מים. אין ללעוס, לרסק או לשבור את הטבלייה. ניתן לקחת את התרופה עם או ללא מזון. אין לאכול או לשתות מיץ אשכוליות בזמן הטיפול בתרופה.
יש להקפיד ליטול את התרופה בהתאם להוראות הרופא.
אין להפסיק את הטיפול מבלי להתייעץ עם הרופא המטפל.

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

פונטיניב רשומה בישראל לטיפול במיאלומה נפוצה בהתוויות מסויימות.

תופעות לוואי

בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה. ייתכנו תופעות לוואי בלתי שכיחות שאינן מפורטות בדף זה.

 

תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.


הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.

תופעות לוואי שכיחות

לחץ דם גבוה

התרופה עלולה לגרום ללחץ דם גבוה, ולכן יבוצע מעקב אחר רמת לחץ הדם שלך. במידת הצורך, יינתן לך טיפול תרופתי מתאים. תופעה זו שכיחה יותר בקרב אנשים הסובלים ממחלות רקע  כגון ארועי לב וכלי דם קודמים, לחץ דם גבוה וסוכרת.

ירידה בספירות הדם - בעיקר כדוריות הדם הלבנות

הטיפול בתרופה עלול להביא לפגיעה בייצור תאי דם לבנים (לימפוציטים), ובכך להגביר את הסיכון לזיהומים ומחלות.חשוב לדווח לאחות או לרופא אם אתה חש אחת או יותר מהתופעות הבאות:

 

  • עליה בחום הגוף מעל 38°C מעלות.
  • אם אתה חש לא בטוב באופן פתאומי - גם אם לא חלה עלייה בחום הגוף.
  • אם אתה מבחין בתסמינים שונים של זיהום (כגון: כאבי גרון, כאבי שרירים, שיעול, כאב בזמן מתן שתן, וכד').

אנמיה - עייפות וקוצר נשימה

התרופה עלולה להפחית את רמת כדוריות הדם האדומות ולגרום לאנמיה (חוסר דם) המתבטאת בעייפות וקוצר נשימה. יש לדווח לרופא המטפל על הופעת תסמינים אלו. במקרים קשים של אנמיה יש צורך במתן עירוי דם.

חבלות או דימומים

הפחתה של רמת טסיות הדם המסייעות בקרישת הדם יכולה לגרום לדימומים או פציעות. במקרה של דימום או חבלה ללא סיבה, כגון דימום מהאף או מהחניכיים, הופעת נקודות אדומות או פריחה על העור - יש לדווח לרופא המטפל.

דלקת של הלבלב (פנקראטיטיס)

תסמין זה מתבטא בתסמינים של כאבי בטן חזקים שיכולים להקרין לגב, ולעיתים בבחילה, הקאה, חוסר תאבון או חום גבוה. במידה ותסמינים אלו מופיעים, יש לדווח לרופא המטפל.

עלייה ברמות הסוכר בדם

שימוש בתרופה עלול לגרום לעלייה זמנית ברמת הסוכר בדם, ולכן במהלך הטיפול תיבדק רמת הסוכר בדמך בקביעות. תסמיני התופעה הם תחושת צימאון, יובש בפה, עלייה בתכיפות מתן שתן, ותחושת רעב. אם הנך חווה אחד מתסמינים אלו - דווח על כך לרופא או לאחות. אם אתה חולה סוכרת, ייתכן ורמת הסוכר שלך בדם תהיה גבוהה מהרגיל. התייעץ בנושא זה עם הרופא או האחות שיוכלו לתת לך עצות כדי להתמודד עם זה, ייתכן ותיאלץ להתאים את רמות האינסולין או כל טיפול תרופתי אחר נוגד סוכרת.

תגובה אלרגית

לעיתים מופיעה תגובה אלרגית לתרופה, שתסמיניה כוללים פריחה בעור וגרד, תחושה של נפיחות בלשון או בגרון, גירוי של מערות האף, צפצופים בנשימה, שיעול וקוצר נשימה. במהלך הטיפול, תהיה תחת מעקב צמוד, אך אם אתה מבחין בתסמינים האלה, תיידע את הצוות המטפל. כדי להפחית את הסיכון להתפתחות תגובה אלרגית, ניתן לקחת תרופות נגד אלרגיה (אנטי-היסטמינים) לפני קבלת העירוי. ניתן להאט או לעצור את העירוי עד שהתגובה חולפת.

כאבי בטן

ייתכן שתחווה אי-נוחות בבטן בזמן הטיפול. אם אתה חווה כאבי בטן - דווח לרופא המטפל בך.

עצירות

קיימת אפשרות שתסבול מעצירות. שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה עשויים לסייע לטפל בתופעה. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. תוכל לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא.  

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

עייפות וחולשה

התרופה עלולה לגרום לך לחוש עייף וחלש במהלך הטיפול ולאחריו. נסה לנוח ככל הנדרש ולא להתאמץ יותר מדי. לעיתים עוזר לבצע פעילות גופנית קלה, כגון הליכות קצרות. אם אתה ישנוני, אל תנהג או תפעיל מכונות.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת בנושא 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן' המכילה מידע נוסף ודרכי התמודדות עם התופעה. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה בטל. 1-800-599-995.

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט 'צעדים לאיכות חיים®' החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618

כאבי ראש

בתופעה זה ניתן לטפל ביעילות באמצעות טיפול תרופתי. אם אתה חווה כאבי ראש - פנה לרופא המטפל בך. יש להקפיד על שתייה מרובה של נוזלים במהלך הטיפול בתרופה. 

שינויים בעור

פריחה בעור, אדמומיות, יובש או גרד בעור הן תופעות נפוצות למדי. בהתאם לצורך, הרופא המטפל בך ימליץ על טיפול תרופתי או משחות שיוכלו לסייע בהקלה על תסמינים אלו.

בחילות והקאות

בחילות והקאות הן תופעות הניתנות לטיפול תרופתי יעיל. אם אתה חווה בחילות והקאות - דווח לרופא המטפל בך. חלק מהתרופות המטפלות בבחילה עלולות לגרום לעצירות. במקרה כזה, יש ליידע את הרופא או את האחות.

חוסר תאבון

התרופה עלולה לגרום לאובדן תיאבון, אך תופעה זו יכולה להימשך במשך כמה ימים בלבד. אם לאחר מכן לא חל שיפור בתאבון שלך צור קשר עם האחות או הדיאטנית שלך. הן יוכלו לתת לך עצות בנוגע להגדלת תכולת הקלוריות והחלבונים בתזונה שלך ולהציע לך תוספי מזון או מזון רפואי נוזלי שתוכל לנסות. רופאך יוכל לתת לך מרשם עבורם ותוכל לרכוש אותם בבית המרקחת.
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

כאבי שרירים ומפרקים

ניתן להתמודד ביעילות עם התופעה על ידי טיפול תרופתי מתאים. דווח לרופא המטפל בך אם הנך חווה תופעות אלו.

תופעות לוואי פחות שכיחות

שלשולים

עם תופעה זו ניתן להתמודד ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. עם זאת, יש לדווח לרופא אם אתה סובל משלשולים, בעיקר אם התופעה חמורה ומתמשכת. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה.

תסמינים דמויי שפעת

תסמינים הכוללים חום וצמרמורות, חולשה, כאבים בשרירים, עייפות, סחרחורת וכאבי ראש. תסמינים אלה יכולים להופיע בזמן קבלת התרופה, אך הן בדרך כלל נמשכים זמן לא רב .

ירידה ברמות הסוכר

על מנת לבדוק את רמות הסוכר בדמך, תתבקש לעבור בדיקות דם וללמוד כיצד למדוד את רמות הסוכר שלך בביתך. סימנים המעידים על רמות נמוכות של סוכר בדם הם תחושת סחרחורת, בלבול והזעה. אם אתה סובל מאחת הבעיות שפורטו, פנה אל הצוות הרפואי המטפל בך, על מנת שיוכל לסייע לך . 

ירידה במשקל

התרופה עלולה לגרום לירידה במשקל. נסה לאכול ארוחות קטנות בקביעות ואל תדאג אם תאכל מעט במשך יום או יומיים. מומלץ לפנות לייעוץ תזונתי במרכז הרפואי בו אתה מטופל אם לא חל שיפור בתיאבון שלך. ניתן להעשיר את המזון בעשבי תיבול ותבלין. חלק מהמטופלים מגלים כי מזון המוגש קר - טעים יותר עבורם. אם אתה מרגיש טעם מתכתי בפה - השתמש בסכו"ם מפלסטיק. התופעה צפויה לחלוף עם סיום הטיפול. מומלץ וכדאי להתייעץ בנושא זה עם הדיאטנ/ית במחלקה או האחות שיעניקו לך עצות מעשיות וטיפים בכדי להתמודד עם תופעות אלו . 

השפעה על פעילות הלב

תרופה זו עלולה להשפיע על אופן פעולת הלב. הרופא המטפל יבדוק את תפקוד הלב שלך לפני ואחרי הטיפול. במידה ומופיעים כאבים בחזה, קוצר נשימה, או תסמינים אחרים, שעלולים להצביע על השפעה על הלב, יש לדווח מיידית לרופא.

קשיים בהירדמות (בעיות שינה)

תופעה המשפיעה על חלק מהמטופלים. אם אתה חווה קשיים בהירדמות תוכל להסתייע בטכניקות הרגעה והאזנה למוסיקה מרגיעה. אם התופעה נמשכת - דווח לרופא שייתן לך טיפול תרופתי מתאים .

כאבי שרירים, כאבים בעצמות, בגב או בצוואר

דווח לרופא המטפל בך אם הנך חווה תופעות אלו. ניתן להתמודד עם התופעה על ידי טיפול תרופתי מתאים.

נימול בכפות הידיים והרגליים

תופעה זו כוללת בעיקר שינויים בתחושה, כגון עקצוצים, ירידה בתחושה, (תחושה שהאזור "רדום"), נימול, תחושת שריפת, אי נוחות או חולשה. תופעה זו עלולה לגרום לקושי בביצוע משימות מסוימות, למשל רכיסה של כפתורים קטנים. דווח לרופא שלך אם אתה חווה תופעות אלו.

סיכון להווצרות קרישי דם

התרופה עלולה להעלות את הסיכון להיווצרות קרישי דם. קרישי הדם יכולים להיווצר ברגל (פקקת ורידים) או בריאות (תסחיף ראיתי). ייתכן ובזמן נטילת התרופה, תינתן לך גם תרופה לדילול הדם על מנת לעזור במניעת היווצרות קרישי הדם. במקרה של התפתחות כאב, נפיחות או אודם באחד מן השוקיים (פקקת ורידים אפשרית) או במקרה של קוצר נשימה או כאבים בחזה (תסחיף ראיתי אפשרי), יש לדווח לצוות המטפל.

אגירת נוזלים (בצקת) סביב הריאות

לעיתים, עלולה להתרחש אגירת נוזלים בריאות. לכן יש להיות במעקב אצל הרופא המטפל.

בעיות עיניים

דווח לרופא המטפל בך אם אתה חווה תופעות כגון טשטוש בראייה, אדמומיות, יובש או כאבים בעיניים.

אין אונות

גברים המטופלים בתרופה זו עלולים לאבד את היכולת להגיע לזקפה. יש לציין, כי לאחר הפסקת השימוש בתרופה התפקוד המיני יחזור להרגלו . 

מידע נוסף

bul3 תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם - עלולות להזיק לך בזמן הטיפול בפונטיניב. תרופות מסוימות עלולות להפחית מיעילות התרופה, ויש להימנע מהן בזמן הטיפול.

 

bul3 יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה/תכשיר שאתה נוטל.

bul3 אם עליך להגיע לטיפול בבית החולים, ללא קשר למחלת הסרטן, יידע את הצוות הרפואי על הטיפול אותו אתה מקבל.

 

bul3 התרופה עלולה להשפיע על פוריות גברים ונשים. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.

 

bul3 מניעת הריון - יש להימנע מהריון בזמן הטיפול בתרופה, ולהשתמש באמצעי מניעה חוסם (כגון קונדום). מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול

 

bul3 אין להניק במהלך הטיפול מכיוון שהתרופה עלולה לעבור דרך חלב האם.

 

bul3 אין לקבל חיסונים מכל סוג בזמן ולאחר השימוש בפונטיניב, ללא אישור מהרופא המטפל.

 

bul3 אנשי קשר בשעת חרום: אנשי קשר בשעת חירום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.

 

 

<< לרשימת התרופות


  

 מידע נוסף בנושא

למידע נוסף על התרופה באתר משרד הבריאות

 

תודתנו נתונה ל-

פרופ' פיה רענני,

מנהלת יחידת האשפוז המטולוגי-אונקולוגית, מרכז דוידוף, מרכז רפואי רבין, על הערותיה והארותיה.

פברואר 2016