דף מידע זה מתאר את התרופה דורבלומאב, את אופן נטילתה ואת תופעות הלוואי האפשריות כתוצאה מהשימוש בה. מומלץ לעיין בדף המידע יחד עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלתך, הכוללת מידע ועצות נוספים, וכן בעלון לצרכן של התרופה.
תגובתו של כל אדם לטיפול הניתן לו היא ייחודית. חלק מהאנשים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש בקביעות עם הרופא המטפל שיעקוב אחר השפעות הטיפול.
אם אתה חווה תופעה שאינה מובאת בדף זה - דווח על כך לרופא המטפל בך.**
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.
**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.
דורבלומאב היא תרופה אימונותרפית מוכוונת מטרה מסוג נוגדן חד-שבטי מהונדס. התרופה פועלת למניעת החיבור בין קולטן PD-1 המצוי על מעטפת תאי T של מערכת החיסון ובין חלבון PD-L1 המדכא את פעילות מערכת החיסון והמצוי על גבי הגידול הסרטני. בזכות פעילות התרופה, מערכת החיסון יכולה לזהות את התאים הסרטניים ולהשמידם.
דורבלומאב ניתנת בעירוי לוריד, במשך 60 דקות, אחת לשבועיים. המינון משתנה מחולה לחולה.
סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.
לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".
התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.
דורבלומאב רשומה בישראל לטיפול בסרטן מתקדם או מקומי או גרורתי של דרכי השתן המבטא PDL1, לסרטן ריאה מסוג NSCLC המבטא PDL1 ולסרטן כבד לא נתיח או מתקדם בהתוויות מסויימות.
בדף מידע זה מתוארות תופעות הלוואי השכיחות ביותר ותופעות ששכיחותן נמוכה יותר, במטרה לתת לך מידע מוקדם על תופעות אפשריות כתוצאה מהשימוש בתרופה.
הרופא שלך יכול לרשום לך תרופות לטיפול בחלק מתופעות הלוואי. הקפד על נטילת התרופות על פי ההנחיות, על מנת להפיק מהן את התועלת המירבית. הצוות המטפל בך יוכל לייעץ לך על דרכים נוספות להקלה על תופעות הלוואי. לאחר סיום הטיפול יחול שיפור בתופעות הלוואי.
תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית מתונה, כגון הליכות קצרות. אם העייפות גורמת לך לתחושת נמנום, אל תנהג או תפעיל מכשור כבד. מרבית המטופלים מדווחים על חזרה למצב תקין לאחר כ-6 חודשים. אם אתה מרגיש חולשה ועייפות רבה שאינם חולפים - יידע את הרופא על כך.
התרופה עלולה לגרום לנפיחות בפנים ובגפיים, תסמין זה יכול להיות סימן לבעיות אחרות, ולכן עליך לדווח לצוות הרפואי על כל נפיחות חריגה לשם הערכה נוספת.
במהלך הטיפול ייתכן שתחווה כאבי שרירים, מפרקים או עצמות. הרופא המטפל יוכל לרשום עבורך תרופות לשיכוך כאבים. חשוב לדווח לרופא שלך אם הכאב אינו חולף. נסה לנוח ככל שתידרש לכך. אמבטיות חמות עשויות להקל על הכאבים.
התרופה עלולה לגרום לאובדן תיאבון. נסה לאכול ארוחות קטנות באופן סדיר. אל תדאג אם תאכל מעט יחסית במשך יום או יומיים. אם לאחר מכן לא חל שיפור בתאבון שלך, מומלץ לפנות לאחות או הדיאטנית במרכז הרפואי בו אתה מטופל לקבלת ייעוץ תזונתי ועצות מעשיות בכדי להתמודד עם תופעה זו.
קיימת אפשרות שתסבול מעצירות. ניתן להקל על התופעה באמצעות שתייה מרובה של נוזלים, תוספת של סיבים תזונתיים למזון ופעילות גופנית מתונה עשויים לסייע לטפל בתופעה. ייתכן שתצטרך ליטול תרופות משלשלות לטיפול בבעיה. תוכל לרכוש את התרופות בבית המרקחת גם ללא מרשם רופא. עדכן את הרופא אם אתה סובל מעצירות הנמשכת יותר מיומיים-שלושה.
יש כיום תרופות יעילות ביותר נגד בחילות העשויות למנוע או להחליש את עוצמתן. אם לא ניתן לשלוט בבחילה, או שהיא נמשכת, דווח על כך לרופא שלך והוא יוכל לרשום לך תרופות אחרות שיתכן כי יהיו יעילות יותר.
בעת העירוי ייתכן ותסבול מחום, צמרמורת, ,לחץ דם נמוך, קוצר נשימה, כאבי גב או בטן, גלי חום. תרופות שיינתנו לך לפני מתן העירוי אמורות להפחית תסמינים אלו עד כמה שניתן. הצוות הרפואי יפחית את מינון התרופה או יפסיק את הטיפול בהתאם למידת הסבילות שלך לתופעות אלו.
בזמן הטיפול ייתכן שתסבול מדלקת בדרכי השתן, וכתוצאה מכך תחוש בתסמיני כאב ועלייה בתכיפות מתן שתן. במקרים אלו יש לדווח לרופא המטפל בך על מנת שירשום לך תרופות לטיפול בדלקת.
אם קיימים תסמינים דמויי שפעת, חום מעל 38°C, הרגשתך הכללית אינה טובה, יש כאב ותכיפות גבוהה במתן השתן, או שמופיע דם בשתן – דווח מיד לרופא המטפל.
דורבלומאב עלולה לגרום לתגובה אוטואימונית עם השלכות בריאותיות קשות, בה מערכת החיסון תוקפת איברים ורקמות בריאים בגוף. התגובה עלולה להתרחש במהלך הטיפול בתרופה או שבועות ואף חודשים לאחר סיום הטיפול.
חשוב מאוד לעדכן את הצוות הרפואי באם מתפתחים אחד התסמינים הבאים:
בעיות בריאות דלקת ריאות למשל, שיעול חדש או מחמיר, קוצר נשימה, או כאבי חזה.
בעיות בכבד צהבת, הצהבה של העור והעיניים, שתן כהה או חום, כאבי בטן, דימום או פציעה בקלות יתרה או בחילות והקאות קשות.
בעיות במערכת העיכולדלקת במעי, כאבי בטן, שלשולים, התכווצויות, צואה דמית או רירית, צואה כהה, חום. ההגדרה של שלשול משתנה מאדם לאדם, לכן יש לדווח לרופא המטפל על כל שינוי ביציאות. הערה: ניתן להתמודד עם שלשולים באמצעות טיפול תרופתי מתאים. אם התופעה מתמשכת או מחמירה, פנה לרופא המטפל בך. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה כל עוד אתה סובל משלשולים.
בעיות בכליה כשל כלייתי או דלקת בכליה. מתן שתן מוגבר, שתן דמי, נפיחות בקרסוליים, אובדן תאבון.
בעיות בלבתוארו הפרעות קצב ואי-ספיקת לב.
בעיות במח ו/או במערכת העצביםיש לדווח לצוות הרפואי במקרים של כאב ראש, צניחת עפעפיים, ראייה כפולה, בעיות בליעה, חולשה של הידיים, הרגליים או הפנים, או חוסר תחושה או עקצוצים בידיים או כפות הרגליים.
שינויים הורמונלייםתגובה של מערכת החיסון לתרופה עשויה לגרום לדלקות בבלוטות התריס, יותרת המוח, הלבלב ויותרת הכליה, ועקב כך להשפיע על ייצור הורמונים מסויימים. בדיקות דם מסייעות במעקב אחר רמות הורמונים מסויימים. תסמינים של שינויים הורמונליים אלו כוללים – כאבי ראש, הפרעות בראייה, בחילות, הקאות, עצירות, קצב לב מהיר, הזעה מוגברת, תשישות קיצונית, חולשה, שינויים בקול, שינויים בזכרון, בעיות ריכוז, רעב או צמא מוגבר, מתן שתן מוגבר, עליה במשקל, אובדן שיער, סחרחורת, תחושת קור תמידית ושינויים התנהגותיים או שינויי מצב רוח, כולל ירידה בחשק המיני.
תגובה עוריתיש לדווח על פריחה, בין אם מלווה בגרד ובין אם לאו, פצעים בפה, שלפוחיות או קילופים בעור. על פי רוב, תופעה זו מתונה. אם הפריחה מכסה למעלה שטח עור נרחב או שמתפתחות שלפוחיות על העור, יש לדווח על כך מיידית לצוות המטפל בך או לגשת לחדר המיון.
המלצות להקלה על תגובות עוריות:
ניתן להקל על התופעות העוריות המתונות אלו על-ידי שימוש במים פושרים, סבון עדין נטול ריח, והימנעות משימוש במוצרים המכילים אלכוהול. הקפד לשמור על ניקיון העור, כדי למנוע זיהומים. בנוסף, מומלץ למרוח קרם לחות מדי יום לאחר הרחצה ולהתייעץ עם האחות או הרופא בנוגע לשימוש בתכשירים מתאימים. דווח לרופא על כל פריחה שמופיעה בעורך, מאחר וזו עלולה להיות תגובה לתרופה. אין לטפל בה בתכשירים המיועדים לאקנה.
חשיפה מבוקרת לשמש - חלק מתופעות הלוואי בעור עלולות להחמיר בעת חשיפה לשמש. חשוב להקפיד על יציאה לשמש תוך נקיטת כל כללי הזהירות בשמש: הימנעות מחשיפה לשמש בין השעות 10:00 עד 16:00, שהייה במקום מוצל, חבישת כובע ומשקפי שמש, לבישת ביגוד מגן ושימוש במסנן קרינה בעל מקדם הגנה גבוה (אם אתה מטופל ברדיותרפיה הימנע משימוש במסנן קרינה באזור המטופל והתייעץ עם הרופא בטרם תמרח קרם או תחליב כלשהו על אזור זה).
לטיפול בתופעות לוואי הנגרמות בעור, פנה לצוות הרפואי במכון האונקולוגי בו אתה מטופל.
הטיפול בתרופה עלול להפחית את ייצור תאי הדם הלבנים המיוצרים על ידי מח העצם (תופעה המכונה נויטרופניה), ובכך להגביר את הסיכון להופעת זיהומים ומחלות. במהלך הטיפול בתרופה רמת כדוריות הדם הלבנות תיבדק בקביעות על ידי הצוות הרפואי. אם יתברר שהיא נמוכה, ייתכן והטיפול בתרופה יידחה או שיופחת המינון שניתן לך.
חשוב לפנות באופן מיידי להתייעצות רפואית באחד המקרים הבאים:
המלצות למניעת זיהומים:
מידע נוסף בנושא
תודתנו נתונה ל:
פרופ' אבישי סלע, מנהל המכון האונקולוגי בבית החולים אסף הרופא.
לתשומת לבכם
המידע אודות התרופות הניתן על ידי האגודה למלחמה בסרטן הוא לידיעה כללית בלבד ואינו משמש כהמלצות טיפוליות או כבסיס להמלצות טיפוליות. אין לראות בו תחליף להיוועצות אישית וטיפול על ידי הצוות הרפואי, או לעלון לצרכן. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.