לתרומה
חפש
מידע לחולים
תרופות וטיפולים

דנוסומאב - Denosumab (אקסגי'בה® - ®Xgeva)

עוד בנושא
מידע לחולים
מוקדי מידע ותמיכה
מעון צ'ארלס קלור
פורומים מקצועיים
תרופות וטיפולים
תרופות וטיפולים במחלת הסרטן
תרופות וטכנולוגיות לטיפול במחלת הסרטן
רשימת התרופות והטכנולוגיות שנכנסו לסל הבריאות
בתי מרקחת המוכרים תרופות בהנחה -כתב העדר אחריות
הטיפול הניתוחי (כירורגי)
תרופות וטיפול כימותרפי
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
תרופות וטיפול הורמונלי
טיפול ביולוגי (מכוונן, ממוקד מטרה)
אימונותרפיה
מרפאות עור לחולי סרטן
מרפאות קרדיו-אונקולוגיות
קנאביס רפואי לחולי סרטן
טיפול בתא לחץ לנזקי קרינה
טיפול פוטו דינמי
סטרואידים
גורמי גדילה המטופוייטיים
בדיקה גנומית מקיפה
כאב והטיפול בו
רפואה משלימה וסרטן
תזונה לחולה סרטן
השתלת תאי גזע ומח עצם
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
טיפול תרופתי לגמילה מעישון
קבוצות ומרכזי תמיכה
מחקרים קליניים בישראל
התמודדות ושיקום
פעילויות למחלימי סרטן
זכויות חולי הסרטן
ארועים וימי עיון
סקירת מאמרים
סיפורי התמודדות
חיים עם סטומה
שירות ייעוץ בנושא טיפול תומך וסוף החיים
אתר 'כמוני'
אתרים נוספים
גנטיקה וסרטן

דף מידע זה מכיל מידע אודות התרופה דנוסומאב, המוכרת גם בשם אקסג'יבה®*. בנוסף למידע זה, מומלץ לקרוא את דף המידע הזה עם חוברת האגודה למלחמה בסרטן העוסקת במחלה בה חלית. קיימת אפשרות שהתרופה תוצע לך במסגרת מחקרים קליניים הבודקים את יעילותה כנגד מחלתך.

 

תגובתו של כל אדם לטיפול היא ייחודית. חלק מהמטופלים חווים מעט מאוד תופעות לוואי, בעוד אחרים חווים יותר. במהלך הטיפול, תיפגש עם הרופא בקביעות בכדי שיוכל לעקוב אחר השפעותיו של הטיפול שניתן לך.

 

אם אתה חווה תופעה כלשהי שאינה מתוארת בדף זה - דווח לרופא המטפל בך.**

*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה, בעלות שמות מסחריים אחרים.
**המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.

 

כיצד פועלת התרופה?

דנוסומאב היא תרופה מוכוונות מטרה מסוג נוגדן חד-שבטי (monoclonal antibody). נוגדנים חד-שבטיים משמשים בניסיון להרוס סוגים מסוימים של תאים סרטניים, תוך גרימת נזק מועט ככל האפשר לתאים בריאים. הנוגדנים החד-שבטיים מכונים לעיתים טיפולים מכווני מטרה, מפני שהם מכוונים לחלבונים (קולטנים) ספציפיים על התא הסרטני.

 

דנוסומאב, שניתנת בין היתר למחלות סרטן שהתפשטו לעצמות, פועלת באופן ממוקד על חלבון המכונה RANKL בתאי העצם, על מנת להקטין את קצב הצמיחה של הגידול הסרטני בעצמות, ובכך להפחית את הסיכון לשברים ונזקים בעצמות.

 

אופן נטילת התרופה

התרופה ניתנת בעירוי תת עורי, לרוב אחת לחודש.

רישום התרופה בסל שירותי הבריאות בישראל

סל שירותי הבריאות מכיל רשימה מוגדרת של בדיקות, תרופות, תכשירים וטיפולים שחברי קופת החולים זכאים לקבל מהקופה שלהם, מתוקף חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הסל מתעדכן אחת לשנה.

לצד כל תרופה או טיפול בסל רשומים התנאים והמגבלות לקבלתו במסגרת הסל (אוכלוסיית יעד, סוג מחלה, שלב המחלה, סוג ומספר קווי טיפול קודמים ופרמטרים קליניים נוספים). תנאים ומגבלות אלה נקראים "התוויה".

התנאים והמגבלות המלאים מפורטים באתר כל הבריאות של משרד הבריאות, והם אלה המחייבים את הקופות במתן אישור לקבלת התרופה.

דנוסומאב רשומה בישראל לטיפול בסרטן ערמונית עם גרורות בעצמות בתהוויות מסויימות ובגידולים סולידיים ששלחו גרורות לעצמות בהתוויות מסויימות.

תופעות לוואי אפשריות

רמות נמוכות של סידן בדם (היפוקלצמיה)

התרופה מאטה את שחרור הסידן למערכת הדם ולכן עלולות להיווצר רמות נמוכות של סידן בדם. במהלך הטיפול בתרופה תעבור בדיקות דם תקופתיות כדי לבדוק את רמת הסידן בדם ובמידת הצורך תצטרך ליטול תוספי סידן וויטמין D.

 

עמידות נמוכה יותר לזיהומים

הטיפול בדנוסומאב עלול להפחית את רמת כדוריות הדם הלבנות ולהעלות את הסיכון לזיהומים.

 

במקרה של עלייה בחום הגוף (מעל 38°C), שינויים בהרגשה הכללית או תסמינים העלולים להעיד על זיהום (כגון כאבי גרון, שיעול, כאבים בעת מתן שתן, קוצר נשימה וכדומה) - יש לדווח לרופא המטפל או לאחות.

 

כאבי גב

ייתכן שתחוש בכאבי גב שעלולים להקרין גם לרגליים עקב לחץ על העצב הסכיאטי העובר מחלקו האחורי של האגן דרך הישבן, עד הכפות הרגליים. דווח לרופא שלך מופיעים כאבים בגב או תחושת נימול ברגליים.

 

עצירות או שלשולים

עם תופעות של שלשול או עצירות ניתן להתמודד ביעילות באמצעות טיפול תרופתי מתאים. עם זאת, יש לדווח לרופא אם אתה סובל משלשולים, בעיקר אם התופעה חמורה ומתמשכת. חשוב מאד להקפיד על שתייה מרובה.

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת "הטיפול התזונתי התומך" המעניקה מידע רב, עצות ודרכי התמודדות עם תופעות שונות הקשורות בתזונה בזמן הטיפולים. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

כמו כן, ניתן להתייעץ בפורום בנושא: פורום תזונה למתמודדים ולמחלימים מסרטן

עייפות ותשישות

תשישות ועייפות הן תופעות לוואי נפוצות אצל אנשים המתמודדים עם מחלת הסרטן. חשוב להקדיש זמן ככל הניתן למנוחה, כמו גם לנסות לאמץ פעילות גופנית קלה, כגון הליכות קצרות.

האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את פרויקט "צעדים לאיכות חיים®" החושף את חולי הסרטן ליתרונותיה הבריאותיים של פעילות גופנית, מעודדם לשלב פעילות מתוכננת ומובנית בשגרת החיים בליווי והדרכה על ידי אנשי מקצוע. להצטרפות: 03-5721618

לאגודה למלחמה בסרטן חוברת הנקראת 'תשישות ועייפות אצל חולי סרטן', המכילה מידע ועצות יעילות להתמודד עם התופעה.לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע®' של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.

קטרקט

קטרקט (ירוד) הינו מצב של עכירות בעדשת העין שגורמת להפרעות וטשטוש ראייה. דנוסומאב עלול להעלות את הסיכון להיווצרות קטרקט. דווח לרופא שלך אם אתה מבחין בשינוי כלשהו בראייה.

 

בעיות בלסת - אוסטאונקרוזיס (Osteonecrosis)

אוסטאונקרוזיס של עצם הלסת (הרס עצם הלסת) היא תופעת לוואי נדירה של השימוש בתרופה דנוסומאב. התסמינים של תופעה זו יכולים לכלול כאבים ונפיחות, חניכיים אדומות, שיניים רופפות, חוסר תחושה או תחושה של כבדות בלסת.

 

הסיכון לתופעה זו גובר אם אתה סובל ממחלות חניכיים, בעיות הנובעות משיניים תותבות או עקב טיפולי שיניים, כגון עקירת שן. בטרם תחל את הטיפול בתרופה תתבקש לעבור בדיקה מקיפה אצל רופא השיניים שלך.

 

במהלך השימוש בתרופה יש להקפיד על צחצוח שיניים באופן קבוע וביקורים תקופתיים אצל רופא השיניים. הקפד לעדכן את רופא השיניים שלך כי אתה מטופל בדנוסומאב.

 

מידע נוסף

bul3 תוספי מזון ותרופות שונות, כולל תרופות ללא מרשם, עלולות להזיק לך בזמן הטיפול. יש לדווח לרופא המטפל בך לפני קבלת הטיפול - על כל תרופה או תכשיר שאתה נוטל.

 

bul3 התרופה עלולה להשפיע על פוריות גברים ונשים. מומלץ להתייעץ בנושא זה עם הרופא המטפל בך - לפני תחילת הטיפול.

 

bul3 טיפול רפואי: אם הנך נדרש להגיע לבית החולים מכל סיבה שהיא מלבד מחלת הסרטן, חשוב לעדכן את הצוות הרפואי שהנך מטופל בתרופה דנוזומאב. בנוסף, רצוי למסור לצוות הרפואי פרטים על הרופא המטפל בך לשם התייעצות.

 

bul3 אנשי קשר בשעת חירום: שמור בהישג יד מידע מלא, כולל אמצעי התקשרות של אנשי קשר אליהם תוכל לפנות בשעת חירום ולקבל מידע ותמיכה.

 

<< לרשימת התרופות


 

 

 מידע נוסף בנושא

למידע נוסף על התרופה באתר משרד הבריאות

 

תודתנו נתונה ל-

ד"ר'  אלה עברון,

מנהלת יחידת סרטן השד, המכון האונקולוגי אסף הרופא, על הערותיה והארותיה.

 

אפריל 2015

המידע כתוב בלשון זכר, אך מתייחס לנשים וגברים כאחד.