לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: על הקשר בין שכול והסיכון ל-HPV וסרטן צוואר הרחם

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.



האם אובדן של אדם קרוב מעלה את הסיכון ל-HPV ולסרטן צוואר הרחם?

ידוע כי אובדן של אדם קרוב עלול לגרום להתפתחות מחלות פיזיולוגיות ונפשיות שונות. חוקרים ממרכזים רפואיים שונים ואוניברסיטאות בשבדיה ביקשו לבדוק את הקשר בין אובדן ושכול לבין הסיכון להידבקות בווירוס הפפילומה האנושיHPV) ) ולתחלואה בסרטן צוואר הרחם. החשיפה לווירוס הפפילומה האנושי היא נרחבת ואינה מסוכנת בדרך כלל, אך מספר מצומצם של זנים של וירוס זה, מעלה סיכון לחלות בסרטן צוואר הרחם.

המחקר התבסס ברובו על הרישום הלאומי של שבדיה לנתוני סרטן צוואר הרחם בין השנים 1969 - 2011, אשר כלל נתונים של כ-14 מיליון בדיקות פאפ (משטח צוואר הרחם) שנלקחו מכ-2.5 מיליון נשים.

החוקרים חילקו את נתוני המחקר לשלושה סוגי ממצאים:

  • ממצא של תאים 'לא נורמליים' - אותרו 390,310 בדיקות פאפ של תאים 'לא תקינים' או 'לא נורמליים' שעלולים להתפתח לתאים סרטניים, כאשר לכל בדיקת פאפ חריגה הותאמו חמש בדיקות פאפ תקינות של נשים בעלות מאפיינים דומים של גיל, אורח חיים, הצמדות לביצוע הבדיקה ועוד. בדיקות אלה שימשו קבוצת ביקורת.

  • סרטן צוואר-רחם ממוקד או חודרני - זוהו 69,674 בדיקות של נשים שחלו בסרטן צוואר-רחם ממוקד ו-5,454 בדיקות של נשים שחלו בסרטן צוואר-רחם חודרני. לכל אחד מהמקרים הותאמו חמש בדיקות תקינות של נשים בעלות מאפיינים דומים של גיל, אורח חיים, הצמדות לביצוע הבדיקה ועוד. בדיקות אלה שימשו קבוצת ביקורת.

  • הידבקות בוירוס הפפילומה האנושי HPV16- מתוך מאגר בדיקות פאפ נוסף שכלל 4,033 בדיקות, אובחנו 203 בדיקות עם הוירוס מזן HPV16 שהוא אחד הזנים הנפוצים, בעלי סיכון גבוה לחולל תהליך סרטני בצוואר הרחם, ואילו 3,830 בדיקות היו ללא וירוס זה ושימשו כקבוצת ביקורת.

לאחר שמופו ממצאי הבדיקות, החוקרים בדקו את נתוני הנבדקות לגבי אובדן במשפחתן והגדירו שכול כמוות בנסיבות טבעיות או לא טבעיות של הורה, ילד, בן/ת זוג או אח/ות, ולאחר שקלול משתנים שונים של אורח חיים, העלולים להעלות את הסיכון להופעת הממצאים כגון: עישון, התנהגות מינית, שימוש בגלולות למניעת הריון ומספר הפלות, החוקרים הגיעו למסקנות הבאות:

  1. אובדן מעלה ב- 9%-4% את הסיכון של האישה למופע חריג בבדיקת הפאפ, ולהתפתחות סרטן צוואר הרחם ממוקד או חודרני, כאשר סיכון זה גבוה משמעותית אצל נשים שחוו מספר מקרי אובדן, אובדן של ילד/ה, בן/בת זוג או אח/אחות.

  2. לא נמצא קשר בין פרק הזמן שעבר מאז אירוע האובדן, לבין פרק הזמן במהלכו התפתח סרטן צוואר הרחם. החוקרים מסבירים כי אין הדבר מפתיע, מאחר ותהליכי האבל, בדומה להתפתחות סרטן צוואר הרחם, אינם אירועים מיידים אלא נמשכים לאורך זמן, לעיתים לאורך שנים.

  3. אובדן של הורה מעלה את הסיכון לסרטן צוואר הרחם רק אצל נשים בנות 40 ומטה.

  4. סיכון להדבקות בזן הוירוס -HPV16 היה גבוה ב-62% אצל נשים שחוו אובדן כלשהוא. הקשר היה חזק יותר אצל נשים עם היסטוריה של הידבקות ב-HPV16.

החוקרים מסיקים כי שכול עלול להשפיע על שלבים שונים בהתפתחות סרטן צוואר הרחם, בעיקר מאחר והמתח הנפשי הכרוך באובדן, עלול להעלות סיכון להידבקות ב-HPV  אצל נשים שלא נדבקו ב-HPV  בעבר, להאיץ את התקדמות המחלה ממצב טרום-סרטני לסרטן ממוקד, ומסרטן ממוקד לסרטן חודרני.

 

המאמר פורסם בכתב העת Cancer Research  בדצמבר 2015

קישור לתקציר המאמר

עלה לאתר: ינואר 2016

בחזרה לרשימת המאמרים בנושא סרטן ומערכת המין הנשית  >>