לתרומה
חפש
הסברה והדרכה
סקירת מחקרים וחידושים בתחום הסרטן

מחקר: האם יש קשר בין סרטן צוואר הרחם ועישון בן הזוג?

עוד בנושא

הערה חשובה
המידע המובא כאן תורגם ותוקצר על ידי האגודה למלחמה בסרטן. ניתן לקרוא את המאמר המלא על פי ציון מקום פרסומו. התוכן נועד לספק מידע בלבד, ואינו משמש המלצה טיפולית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.

 

האם יש קשר בין סרטן צוואר הרחם ועישון בן הזוג?

בסין נצפית מגמה של עליה בתמותה של נשים צעירות מסרטן צוואר הרחם, אחד מסוגי הסרטן הנפוצים בסין ובמדינות מתפתחות. על פי הדו"ח השנתי לרישום הסרטן בסין, מדי שנה מאובחנות למעלה מ-100 אלף נשים עם המחלה ואלו מהווים כשליש ממקרי סרטן צוואר הרחם בעולם.

אחד הגורמים הידועים והמוכחים שמעלים את הסיכון לחלות בסרטן צוואר הרחם, הוא העישון האקטיבי (של האישה עצמה), אך אין מידע מוכח על הקשר בין עישון פסיבי, עקב עישון של בן הזוג, לבין הסיכון לחלות במחלה.

במחקר ראשון מסוגו, ביקשו חוקרים בסין, לבדוק את הקשר בין עישון אקטיבי, עישון פסיבי ושילוב שלהם, והסיכון למוות מסרטן צוואר הרחם.

החוקרים בדקו את החשיפה לעישון של 1,865 נשים סיניות עירוניות בנות 35 ומעלה, אשר נפטרו מסרטן צוואר הרחם עם 48,781 נשים שנפטרו מסיבות שאינן קשורות לעישון. הנתונים נלקחו בחלקם מסקר בינלאומי רחב יריעה שנערך בסין בין השנים  1989-1991 וחלקם מראיונות שערכו החוקרים עם בני זוגן של הנשים שנפטרו.

מהממצאים עולה כי באופן כללי, נשים החשופות לעישון נמצאות בסיכון גבוה ב-51% מנשים שאינן חשופות לעישון, למות מסרטן צוואר הרחם, כאשר החשיפה לעישון פסיבי מעלה את הסיכון  ב-28%, החשיפה לעישון אקטיבי מעלה את הסיכון ב-  49% והחשיפה לעישון  משולב - אקטיבי ופסיבי מעלה את הסיכון ב-69% למות מסרטן צוואר הרחם.

עוד מצאו החוקרים כי הסיכון לתמותה של מעשנות אקטיביות ופסיביות כאחת, מסרטן צוואר הרחם, עולה בהתאם לפרק הזמן בו נחשפו לעשן הסיגריות וכמות סיגריות ליום:

  • נשים שנחשפו לעישון פסיבי ואקטיבי במידה מתונה היו בסיכון גבוה ב-67% לתמותה מסרטן צוואר הרחם. ובקרב אלו אשר נחשפו לעישון במידה גבוהה, נראתה עליה של 88% בסיכון למות מסרטן צוואר הרחם ביחס לנשים שלא נחשפו לעישון.
  • חשיפה אקטיבית ופסיבית לאורך 15 שנים או פחות גרמה לעליה של 73% בסיכון, וחשיפה לאורך 15 שנים או ויותר, גרמה לעליה של 95% בסיכון לתמותה מסרטן צוואר הרחם, לעומת נשים שלא נחשפו לעישון.

עקב ממצאי המחקר, החוקרים קוראים להשקיע מאמצים ומשאבים במניעת העישון בקרב גברים ונשים, כדי להפחית את נזקיו הרבים, ביניהם סרטן צוואר הרחם בנשים.

המאמר פורסם בכתב העת Cancer Causes & Control   במהדורת יולי, 2015

 

קישור לתקציר המאמר

עלה לאתר: ינואר 2016

בחזרה לרשימת המאמרים סרטן של מערכת המין הנשית >>